Po dlhšom uvažovaní som zhodnotila, že prvé dieťa chcem priviesť na svet cisárskym, no čítala som že pri ňom nemôže byť manžel. Sú na slovensku nejaké nemocnice, ktoré to umožňujú ?? ďakujem
@siska53 Skreslene predstavy nemam, nechapem ten koment. Predstavy nemam ziadne, opisujem svoju skusenost a ostatne dedukujem na zaklade toho co mam nacitane a napocuvane. A co mam napocuvane od znamych na SK a nacitane tu na MK tak su to v drvivej vacsine staznosti aky je cisarsky bolestivy a ako dlho sa nemozu hybat. Pises, ze celkovu robia na SR malokedy. Samozrejme ti verim, uznavam ze pravdepodobne o tom vies viac nez ja. Ale potom sa pytam, ako je mozne, ze tolko slovenskych zien sa stazuje na obrovske bolesti a su dlhy cas po cisarskom uplne vyradene z cinnosti. Kde sa teda robi na Slovensku chyba? Je to v sposobe pooperacnej starostlivosti? Alebo zeny nie su vyzyvane aby sa hybali hned ako len mozu..? Mne napriklad kym som bola na pozorovani stale kontrolovali nohy ci uz sa mi vracia cit a ja som nimi stale skusala hybat. Urcite chapem ze je to dost individualne ako sa kto po zakroku citi, napriklad ja som vraj stratila pri operacii velmi malo krvi a aj vdaka tomu som bola po operacii dost fit. Zeby setrnejsi rez..? Teraz uz fantazirujem, nie som zdravotnik. Ale rozdiely aj tak vidim, a velke.
Ze som sa postavila po 2 hodinach som nikde nenapisala. Pisala som, ze "par hodin" po cisarskom, tj od ukoncenia operacie som fungovala. Fyzicky aj psychicky mi bolo velmi dobre pocas celej operacie a aj po. Pre spresnenie; mam pred sebou svoj zdravotny zaznam v ktorom je zapisane kazde moje prdnutie: o deviatej ukoncena operacia a o dvanastej som mala uplne navrateny cit do oboch noh, maleho na rukach. (Do jednej nohy sa mi vratil cit naozaj rychlo, ale cakalo sa na druhu nohu). Potom som si sadla na postel a od druhej som chodila.
@ukulela po prve nikto sa nepere a po druhé SK a zahraničie je neporovnateľné
. Baby tu píšu iba svoje skúsenosti
Spôsoby rôznych porodnic nie sú otázkou financii ale prístupu k rodičke a na tom sa dá zapracovať ak sa chce. Aj na SK by sme mohli mať naše " malé zahranicie " minimum čo sa prístupu týka.
@minttu mne tiež zakaždým deti hneď dali na izbu a od začiatku boli pri mne. Nikto mi nechodil dieťa prebalovat či mi podať do ruky. Pár hodín po spinalke hneď ako som mohla chodiť normálne šup na nohy a rob mama Proste som nemala čas riešiť či vladzem alebo či ma bolí rana. Pomaličky pekne som si porobila okolo babatka od prvého dňa...žiadne mega prudké pohyby ale fungovala som lebo som musela.
@cmulinko ale prave ze "se perou", vykrikuju si tu, atd. a ano, mohli by sme mat (resp mali) zahranicne standardy. ale nemame, ona sa pytala, kde na SVK je to mozne. preto odpoved "jasne, da sa to, ja som tak mala 3 x - ale som v dojclande/ osterajchu/ GB, ale ano, da sa to" je scestna. pretoze pre SVK odpoved je nie, u nas sa to neda, (teda iba u Kocha v BA, a tam zas mozno dopytovatelka nezozenie porodnika, ktoreho by uplatila)
co sa tyka pristupu k rodicke, dietatu atd, tam predsa diskutovat nemusime, za na SVK sme v tomto zvacsa hlboko v riti. na to treba komplet generacnu vymenu nie len lekarov, ale aj vyucujucich na fakultach atd. kamoska po cisarskom vo velkej spadovej fakultnej nemocnici lezala nie na inom poschpdi, ale v inom bloku nemocnice. dieta jej preto ani nenosili ...to nebolo o pristupe personalu, ale o nemoznosti takeho riesenia a potrebe zmenit cely system. holt ano, system treba menit. aj chlap by mohol zene stat pri hlabe pri cisarskom, ale nevidim realne, ze si to zakladatelka vybavi. ak bude mat indikaciu na CR a je zBA, vyriesi to u Kocha, v Lucenci si mozno vybavi CR, ale chlapa na sale sotva.
No dievcata Tak som sa fakt zasmiala teraz.
1.cisarsky som mala vo Svajciarsku. Otec pritomny na sale. Spinalom. Dietko sa narodilo o 05.00, dostala som ho nahe na telo na pooperacnu salu, po 2hod nas prelozili. Vecer som uz zliezla z postele a isla som sa osprchovat (sama som vliezla do vane). O dieta som sa starala od prvej chvile. Sama som chodila s dietatom na vysetrenia.
2.CR na Slovensku Indikacia na CR- prvy porod CR. Anilen jazva sa im nepacila, vraj velmi nizko bola, tak ma rozparali este raz o 0,5cm vyssie. No takto mam aspon spomienku na obidve deti. V spinali, pretoze som bola chora. Ku koncu OP ma ledva zasili a hned zlozili plachtu. Pozeram pred seba, predomnou povalujuca sa placenta. Pozriem okolo seba, lekari krvavi po lakte. Myslela som, ze zamdliem. Dieta som 2 dni ledva videla. No bola som aj rada, pretoze som sa 3 dni a ani na 4.den nedokazala postarat ani o seba, nie este o dieta. Rozparali ma ako toho vlka v tej rozpravke. Bolest neskutocna.
Takze ano, nieco tu na SK robia divne a zvlastne.
Z toho soku som mala od zaciatku malo mlieka, 3 dni som preplakala kvoli tomu "spackanemu" porodu, o dieta som sa nieze len nevedela postarat, ale ani som sa nechcela starat. Stale som mala pred sebou ten obraz zakrvavenych lekarov po lakte. Bolo mi smutno z toho porodu, pretoze tieto chvile by mali byt nezabudnutelne.
@charlie1980 ty koki, ocenujem tvoj prvy prispevok (lebo lajk dat na nieco take sa neda) a druhy - no co hovorit. parafrazou "nieco je zhnite v sloveskych porodniciach" ... fajn, ze si napisala porovnanie pre predstavu vsetkych bab. tak ako plati,, ze nie je prirodzeny porod (v SVK podmienkach) ako prirodzeny porod(v civilizovanom svete) tak nie je cisar, ako cisar.
@ukulela Clovek by tomu fakt neveril, ked to sam nezazije, ako je dolezita matkina pohoda, prave pocas/po porode, ked je tak zranitelna.
Pri prvom mi prudom striekalo mlieko, usla sa mi dokonca aj smolka do ruky Velmi, velmi som to prezivala. Nikto nechodil na izbu, ibu z casu na cas, prip.laktacna, ked som potrebovala. Pohoda. Sukromie. Intimita medzi matkou a dietatom. Nieco krasne, neopisatelne.
A teraz nerozumej ma zle. Milujem obidve moje deti, no ten vztah po porode bol uplne, uplne iny...druheho som si "prilubila". Za prveho by som v tej chvili dokazala z okna vyskocit.
Taketo pocity sa vo mne odohravali po porode.
Preco cisarsky??? Ved to je horsie aj hojenie ran aj bolest po zakroku.... to by som radsej sla.prirodzene a s epi ked uz teda chces sa vyhnut bolestiam alebo sa mylim??? Ved rodit.prirodzene je prirodzene a navyse aj krasne.... nikdy nic krajsie nezazijes ako prirodzeny porod ver mi nic krajsie nie je vtedy ta ovali zavan stastia lasky a vsetkeho toho krasneho ked ti ho polozia na seba a ty si povies ze ste to spolu dokazali!!!! Kazda zena je natolko silna aby to zvladla toho sa bat nemusis nie je to zas az taka bolest... samozrejme su maminky ktore maju mensi prah bolesti ale presne pre tie su tu medikamenty ktore pomozu ako som uz spomenula epi prajem vela vela sil
@charlie1980 presne toto mi kazda mamicka potvrdila ktora mala aj prirodzeny porod aj cisarsky... je to velmi zaujimave... prirodu neoklames je jasne ze kazda maminka miluje svoje dieta nech je privedene na svet akokolvek ale nikdy tam neprebehne ten osial zamylovanosti ako pri prirodzenom porode potom uz na to treba len cas ale i tal.si myslim ze ten vztah s miminkom.je predsa.len iny... stale krasny no iny
Boze baby ked citam vase pribehy a skusenosti najma teda na domacej pode tak som velmi rada ze vsetky moje deti som mala tu v uk....ale niektore pribehy zazitky ma fakt dojali k slzam, neviem a nezazijem zrejme pocit ked sa babo narodi normalne prirodzene ale moje dve baby co mam teraz som si hned zalubila ako mi ich dali na ruky po sekcii, obidve lubim rovnako, prvu preto ze je moja prva a druhu pre to ze je neskutocny maznoskeby uz chcem najst dovod preco ich lubim
kazdy porod ma svoj pre a proti, mne napr ostala skareda zhrubnuta keloidna jazva aj po prvej aj po druhej...nastastie dr bol mily a tu prvu mi vyrezal cize mam len jednu kt je tensia nez bola ta prva dufam ze natrafim na dobreho dr a nenecha mi 2 hrube jazvy
@ukulela tak u kocha v ba v 2013sa to dalo,bez uplatenia nikoho a bolo to super,presne ako opisovala @celasapremenim manzel na sale,pri hlave bol pre mna to najlepsie co som mohla zazit,opora.... @janinah nikomu nezavadzal a mali sme absolutne uvolnenu atmosferu,bolo to onjednej v noci,absolutny klud a pohoda,muz mal maleho v rukach hned,proste absolutne odlisne ako v 97, 00 nemala som pocit, ze som v nemocnici. To,ze mi maleho strcili hned na druhybden,som skor ja zle znasala a prosila nech si ho zoberu este... Asi som krkavcia mater
ale nechceli sadistiky sestry
no takze ide to aj na slovensku a bez ziadnych uplatkov....
@yanni akoze vazne bez cievky cely cas? Sa mi nechce verit,pretoze by ti unikal non stop moc. A vstat sa zarucene moze az po odozneni anestezy a po posudeni celkoveho stavu
@mamina_tatiana klistir nemusela mat ani ja som nemala na Antolskej a ani som si doma nerobila.
Tak pridám moje skusenosti aj ja, lebo tu čítam len same "hororove" situacie. Prvy porod - pred vyse 9.rokmi- prirodzeny-ano prirodzeny-ziadnych 20hodin v bolestiach, prve kontrakcie mi zacali okolo 19.30-20.00-to som normalne chodila, sedela na fit lopte,...21.10 bol syn na svete. Hned mi ho dali, ano potom na možno 5min vzali odvazit a vyšetriť-neberiem to ako nic hrozne. Potom bol cely cas s nami, po 2hod sme boli preložení na izbu a starala som sa o dieta. Perfektny personal, prístup,starostlivost a to žiadna honosna klinika ale obycajna štátna porodnica v krajskom meste.
Druhý porod - indikovany CR kvoli tomu,ze bola dcerka priecne, stále som ale verila,ze to dam prirodzene. Bohužiaľ sa nedalo-akutny CR-celkova anestéza. Dcerka sa narodila o 1 v noci na JISku mi ju doniesli rano okolo 8. Do 24h som bola na normalnej izbe aj s dieťaťom a fungovala som. Tiez perfektny prístup lekárov, personálu. Jazvu mam perfektnu, nizko, mozem nosit bikiny, skoro ju nevidno.
Aj ked oba moje pôrody boli v pohode a nemozem sa na nic sťažovať tak urcite 100x radsej prirodzene ako CR.
Este pri tom prirodzenom som zabudla,ze bez nastrihu.
@bub_blina neviem kde sa dá asi naozaj len na kochu. No skúsila by som zistiť na antolskej môjho nepustili iba za okienko no on predtým nahneval doktora lebo sa ho snažil prehovoriť že nech to posunie o deň že on chce dovolenku v práci Ak môžem poradiť tak dr. Janáč je podľa mna top lekár na antolskej. Cisársky prebiehal bez komplikácií jazvu skoro nevidiet plus som sa aj nasmiala počas operácie
. Dokonca aj tetovanie mi zosil tak že neni vidieť že kúsok z neho chýba
Pri zasivaní mi priniesli malinku potom až o dve hodinky na izbe. Prístup sestričiek top milé, keď som potrebovala s niečim pomôcť alebo niečo vysvetlit nebol problém žiadne frflanie ani odute tvare. Už v prvý deň som mala malú skoro stále pri sebe keď potrebovala prebaliť prišla sestrička a prebalila
keď som išla spat som zavolala sestričku a zobrala ju na noc k sebe. Žena ktorá ležala somnou mala v ten deň dieťa iba na chvíľu no ja som poprosila nech mi ju nechajú a vyhoveli. Od druhého dňa keď má presunuli na normálnu izbu už bola stále pri mne hoci som ju mohla kľudne ešte dať k sestrickam ak by som sa na to necítila no ja som už nevedela byť bez malinkej. Lieky proti bolesti neboli problém keď som chcela tak mi dali . vďaka tomu že som ju chcela mat stále pri sebe som po týždni ani nevedela že nejaká sekcia bola.
rodila som 8.1 a 12.1 sme už išli domov
za mna nádherný pôrod cisárskym rezom a mm mi pri hlave ani nechýbal
️
@bub_blina inak pozerám že si z Trenčína tak ak môžem poradiť nerod sekciou v tn. Kamosku tam strašne dohukali
ja som mala prvy cisarsky super....ani extra bolesti po nom,nic
druhy bol zly-teda....od zaciatku,od pichnutia injekcie do miechy.....zle,zle,zle....pichli mi slabsiu davku,namiesto 69kg,cosom mala vraj prepocital lekar na 49.......co akoze neviem ako k tomu dosiel...a ked ma zacali rezat,som myslela,ze zomreim od bolesti,som vravela,ze ma to strasne boli-lekar,pripar mi vravi,to vas nemoze boliet,to len take jemne nerijemne dotyky...a ked som od bolesti vstavala z lehatka so vsetkymi hadickami s placom,vtedy volali dalsieho anesteziologa,dovtedy bol pri mne taky mladucky.......nieco mi dopichol,potom masku daval....potom sa to upokojilo,ale strach a pocit bezradnosti,sklamania ostal.....a kedze ma uz otvaralai s kontrakciami,babatko bolo uz velmi hlboko....velmi ma roztahovali,tazke ma bolel este mocovy mechur a vsetko okolo snad pol roka.....aj s mocenim som mala problemy...normlane sa mi to ako tak upokojilo asi az po roku,ale este aj teraz,ked si na to spomeniem citim normalne fyzicku bolest
keby mi lekar veril,ze mam kontrakcie....keby mi veril,ze babatko citim velmi dole....ze mam pocit,ze mi ide vypadnut...keby,keby,keby....to je uz jedno
uz je po....ale akurat si pamatam,ze mladucka lekarak,kt.primarovi asistovala mu sepkala,ze jazva po prvom cisasrkom sa zacina trhat,ze otvaraju v sekunde 12tej......
@janinah preco zbytocny clovek? Vies kolko moze taka pritomnost blizkej osoby dat rodicke? Hlavne takej, co sa boji atd?
A aky poplatok? To len na SK sa za vsetko plati a do nemocnice si musis este aj hazliak vlastny priniest.
My zijeme v dvoch krajinach da sa povedat ze paralelne. Ani v jednej za podobne, na SK povazovane nadstandardy, nemuss extra platit. Je to jednoducho standard.
@ukulela vies, ja sa len pytam, preco to v jednej SK nemocnici ide a v druhej, tretej, piatej nie?
Kamoska rodila chlapcov pred 13. a 9. rokmi. Oba cisarskym.Pri prvom muz nebol, lebo pochopitejne, bol to emergency a dali ju rychlo do celkovej, lebo by sa dieta zadusilo, tak rychlo rycho, druhy uz bol planovany a muz bol normalne na sale, pri jej hlave, za plentou, tak ako to pozname zo zahranicia. Obe deti rodila v BS a bol to tam standard.
Tak isto room-in. Nechapem preco deto vo väcsine sk nemocnic este stale separuju od matiek. Jedno teraz ci normalny, ci cisar, ci je zena ok a ci nie. Moja mam spomina, ze po porode mojho brata ho mala stale pri sebe na izbe. A to bolo pred 33. rokmi. Tak co je dnes ine, ked vtedy to islo a dnes o 30 rokov neskor sa to uz neda (alebo nechce????).
@yanni Inak ja sa ani necudujem, ze na SK sa to neda, nemoze. Ja som sice bola operovana iba 2krat na SK, aj to v tej istej nemocnici a ako som si vsimla, tak operacne saly na SK so zahranicim su neporovnatelne. Miestnost 5x5 m, jednoducho u nas by to asi nebolo mozne, aby otec dietata bol kdesi za hlavou, pretoze asi by mu museli dat klapky na oci, aby nevidel to vsetko naokolo Mne uz uplne stacilo, co som videla naokolo zo stola ja
Teraz to pisem samozrejme s usmevom, ale v tej chvili mi nebolo vsetko jedno.
Mne to na SK pride, akoby mali nejaky iny postup resp.vacsi rozsah operacie. Ved to ani mozne nie je, ze po prvom CR som sa pozviechala po 12hod a po druhom na SK ani za tri dni ??? Uz som sa hnevala sama na seba, ako je to mozne, ze nie som schopna fungovat. Nieco tu robia inak.
Napr. vo CH trvala operacia dlhsie a az ku koncu vytiahli dieta. Tu za 5min vytiahli dieta a potom majstrovali dlho. Tak neviem, co je ine.
Ja som bola velmi velmi sklamana, pretoze som ocakavala rovnake pocity po porode ako pri prvom. Nakoniec som sa aj potesila, ze som ochorela a mozem byt operovana v spinali. No keby som ja toto vedela Asi by som trvala na celkovej anesteze.
@vikusss opytam sa takto, kolko deti mas, kolko si rodila cisarom a kolko normalne? vies to porovnat, vies napisat vlastnu skusenost, ked takto pises?
Po prve, aky osial zamilovanosti? Co je ine, milovat svoje dieta po prirodzenom a po cisarovi?
Velmi zalezi na tom, ako prebieha porod, ako je matka nastvanena, ako k tomu doetatu "prisla".
Poviem ti, dceru som rodila cisarom a uz od pocatia ju milujem nadovsetko, nie viac a ani nie menej ako keby som ju porodila normalne. Tiez som ju mala na prsiach, hned ako ju vytiahli, prisala sa, mala som ju cely cas pri sebe, mojkame a cmulinkame sa rovnako ako s ostatnymi.
To co pise charlie nemozes porovnava. Ona bola soknuta z toho spackaneho porodu a to moze/nemusi byt dovod toho prvotneho kontaktu s dietatom.
Ked pises aky super moze byt prirodzeny porod. najskor si to vyskusaj, potom hovor. Co sa hojenia ran tyka. Za mna hojenie brucha rychlejsie a lepsie a fungovanie po OP rychlejsie aj je clovek rychlejsie fit (zalezi aj na samotnom organizme a hlavne aj psychike. Ked chces, dokazes aj nemozne) ako ked si dotrhana az po usi, rana boli neskutocne dlho, vo vlhkom prostredi (co tam dole bez debaty je) sa vsetko hoji dlhsie a pomalsie ako "sitie" na povrchu.
@maciatkolulu nemala. U mna bolo vsetko planovane, mala bola priecne a tocenie neskutocne bolestive a aj tak nebpomohlo.
Neviem, nic nevraveli, ze by nieco unikalo. Ono, nemohla som neveiem od kedy jest a od pol noci pit. Tak ai ani nemalo co unikat. Tesne pred spinalom ma este poslali na wc, ale to ledva dve kvapky vysli. Po OP dali "vandlik" ale ani ten nejak extra nebolo treba. Umrtvenie netrvalo dlho. Mne aj anesteziologicka povedal, ze je to velmi setrne, nepichnu viac ako je potrebne. Samozrejme aj pocas OP stale skusali a vypitovali sa ci neico neboli, inak by pichli dodatocne, kedze spinal ucinkuje da sa povedat hned. O ca. 9 som bola von zo saly a ca. na obed som si uz citila nohy. Chodili ma steklit a aj muzovi vraveli aby ma steklil. Keby som nebola zaspala, tak ma postavia este skor ako o 4. A to som v pohode uz na wecko isla.
@charlie1980 Je mi luto tvojej hororrovej skusenosti. Ti poviem, vsetko zle. Neviem, ja to jednoducho nechapem. Nejde o tie priestory. Vsetko sa da zariadit, ked vedenie nemocnice a aj cely personal chce. Len mne sa zda, ze na SK stale vsetko funguje aj na uplatkoch. A za to si mozu aj ludia samotni. Keby sa s tym prestalo (davat a brat) tak by sa museli zariadit inak. Asi by v nemocniciach uz ziadny personal nebol grrrr
Co sa samotnej OP tyka. nechapem to. ved v dnesnej dobe ta Misgav-Ladach-Metoda je setrna. Len trosku sa nareze a sa uz len pomalicky roztahuje. Neviem aku metodu pouzivaju jednotlive nemocnice na SK ale "ta rychlost" moze byt aj tymto. Prerezat komplet svaly je rychle, ale ich pomaly roztahivat trva "nekonecne". Napr. u mna sa dr. "narobil". Sme sa az smiali, ked povedal, ze no "moja" dnes ste mi usetrili cestu do fitka. Az ma ruky bolia, take mate pevne brusne svaly. A to som nemala ani nejaky six pack. Sice sportovec ale ze by som vola nejaka slachovita o tom sa neda ani zdaleka hovorit.
Tiez musism povedat, ze ako rychlo sa clovek zotavi nezalezi len od samotnej op a jej priebehu. Psychika je svina a tiez zalezi aj na tom ako bol clovek fit pred tehu a aj pocas tehu.
Preco CR? Jedna kamoska povedala, ci ako? Preco to nenechas na prirodu? Ked budes mat komplikovany porod, sami ti navrhnu cisarsky. Ja mam akutny CR, nie je to tiez ziadna slast. Zial neviem porovnat. No takisto ako sa ti zivot moze skomplikovat po prirodzenom tak aj po CR. Nevravim, mozno budes jedna z tych kde to bude bez komplikacii. No ak budes mat problemy, mozes si za to sama a budes si hlavu buchat, ze si sa takto rozhodla. Ja som 2 roky po a poviem ti, ze snad nie je den, ked nemam bolesti v jazve. A so sportom som sa uz zrejme musela rozlucit. A to som sa velmi dobre oproti inym zotavovala...
@charlie1980 vsetko je aj o pristupe- ja som rodila iba v zahranici- ale vyskusala som si asi takmer vsetko okolo porodu aj cs, aj spinal, aj epi, aj celkovu anestezu, aj normalny porod aj hypnoporod, aj natrhnutie som mala, od aromaterapie, cez vyvolavacie cipky ci oxitocin az po vakuumextraktor.....ale aj dalsie deti by som isla rodit kedykolvek, pretoze vzdy mi bola v pravy cas podana liecba potrebna pre dany stav a moment tak, aby porod nebolel a ludia okolo boli super....a deti stale od narodenia iba so mnou.....a o tom ma byt moderna medicina, ulavit a pomoct, ked treba a nezatazovat zenu este viac, ze nech si porod odtrpi, vsak je od prirody stavana na rodenie
@vikusss Prepac, ale taketo melodramaticke zvasty, to je na urovni tureckej telenovely. Ze vraj osial "zamylovanosti" pri "prirodzenom" porode s epi. a roznymi medikamentami ako pises.
Mila prispievatelka, to co opisujes je vaginalny porod. Kazdy vaginalny nerovna sa zaroven aj prirodzeny. Prirodzeny by bol, keby si si v podrepe porodila rovno do ruk niekde na poli. Bez medikamentov. Bez epi. Bez vyvolavacky. Bez polohy na chrbte s priviazanymi nohami. Bez toho aby ti zobrali dieta do inej miestnosti kde sa ti on budu starat cudzi ludia. Joj ahlavne ziadny inkubator, odsavacka, kyslik, nic, nechajme to na prirodu nech to sama zariadi, aby to bolo uplne prirodzene. Ani ist odrodit do nemocnice nie je v podstate prirodzene, ked uz sme pri tom. Ak sa pouzije epi a rozne medikamenty, tak to uz nie je prirodzeny porod. Takze damy, prirodzeny porod nemal asi nikto.
Tymto ohananim sa ako je uzasne, nadherne porodit "prirodzene" zbytocne zarmucujete matky, ktore z nejakeho dovodu museli podstupit sekciu. A pritom to co myslite prirodzenym porodom, je jednoducho povedane porod vaginalny, na ktorom v nasich podmienkach uz je toho prirodzeneho velmi malo.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
uz se perou ... baby, za prve - nemozete porovnavat vase cisarske v zahracnici s tymi na SVK. tu po cisarskom nedostanes dieta, lezis na jiske (niekde je to v inom bloku nemocnice) atd. rovnako muz - ze bol v rakusku za zastenou,no tak u nas nebude. ze v britanii necievkuju? no u nas ano ... v zahranici ani nohy nevyviazu do strmenov a u nas hej.
a zakladatelke - ak chces cisarsky a nemas zdravotnu indikaciu, nuz len budes musiet nejakeho doktora pomastit. ano, cisarsky sa da vybavit, ale nie kazdy doktor je to ochotny urobit. takze - sposob za hranicou moralky - najst doktora, ktory vezme uplatok a ist rodit k nemu. ale nepocitat s tym, ze vramci uplatku pustia aj muza na operacnu salu. ak to v neiktorej nemocnici umoznuju, tak tam zas mozno nenajdes doktora, ktoreho podplatis aby ti urobil cisarsky bez zdravotnej indikacie ...