Manžel pri cisárskom reze

bub_blina
18. júl 2017

Po dlhšom uvažovaní som zhodnotila, že prvé dieťa chcem priviesť na svet cisárskym, no čítala som že pri ňom nemôže byť manžel. Sú na slovensku nejaké nemocnice, ktoré to umožňujú ?? ďakujem 🙂

minttu
20. júl 2017

@vevesh Presne, presne tak. 👏

star2017
20. júl 2017

@charlie1980
V ktorej nemocnici ti robili CR?

charlie1980
20. júl 2017

@yanni
Ale zas na druhej strane mozem potvrdit, ze s lekarmi na SK mam lepsie skusenosti, co sa preciznosti tyka, kedze starsi syn ich navstevuje dost. Pocnuc pediatrom.
Ze aj v tych nie najsamlepsich nemocnicnych podmienkach na SK su lekari skutocne obozretni a profesionalni.

Len tak pre porovnanie- dieta vo Svajciarsu ma cas rozprozpravat sa do 4.rokov (kolegynina skusenost). Dieta na SK ak nesplna urc. kriteria v 4.roku, zacnu byt obozretni. Alebo dalsi priklad....znamej dieta v zahranici chodi 3.rok do skolky. Ja viem uz davno, ze to dieta je autisticke. No ju poslali len teraz v 5,5r do centra. Mna detska na SK poslala pred 3.rokom.
V tomto smere som zase ovela spokojnejsia na SK.
@star2017 To nemozem napisat 😂

yanni
20. júl 2017

@charlie1980 ja viem. Vsade su ak taki aj taki.
To stym rozpravanim asi zalezi aj na krajine, dokonca aj oblasti tej istej krajiny, tiez aj od lekarov, pedagogov a samozrejme samotnych rodicov. Ja viem, ze mas jedno dieta strosku "ine". My zijeme v DE a nas treti tiez do troch rokov nehovoril. Ale fakt ze nic. Tiez uz som vsetko mozne podstupila, myslela ze autista, lebo urcite crty tam boli (aj toto, ci ako rodic nieco spozorujes, netreba sa spoliehat len ta lekarov a pedagogov, ty ako rodic si s dietatom najcastejsie a sama by si mala dieta pozorovat, venovat sa mu). Zial su aj ine pripady a nie je ich malo, ze rodicia na dieta "kaslu". Ja tiez pri nich celu dobu ensedima hram sa, ale aj pri beznom rodinnom zivote sa da to co spozorovat.
Zase nie prehanat a chodit s kazdym soplikom k "odbornikom" ale na druhej strane, ked sa mi nieco nezda, ci uz vo fyzickom ci psychickom vyvoji, v spravani atd. tak uz to hlavne ja ako rodic zacnem riesit.
Nakoniec u nas nic nebolo. Len ze je vo vsetkom pomalsi a potrebuje cas. A aj tak je. Presne na tretie narodeniny sa rozhovoril a to hned krasne cisto bez chyb. Zrazu sa zo dna na den sam odplienkoval, co som ja uz mala nervy, ze takeho ceperdaka prebalovat. Teraz skoncil prvu tiriedu ako jeden najlepsi z celej triedy. Ta pomalost mu ale ostala, co vravi aj ucitelka. Pravdepodobne nikdy nebude mat same jednotky, lebo (ak sa casom nieco nezmeni, co pochybujem) on bude sice vsetko vediet ale nikdy pisomku nestihne "vyplnit" celu. Zato v ustnych skuskach ma super prejav, aj ked zase, musi "trosku" porozmyslat. U neho nie je nic tak rxchlo rychlo hala bala.

Ale toto nic nema so systemom ci zdravotnictvom spolocne. Ja ked nieco ako rodic spozorujem, ked to potom zacnem riesit, nikdy sa mi nestalo, ze by ma lekar ci ucitel v skole ci skolke odbil, ze to nic nie je.

ukulela
20. júl 2017

@yanni BS je kapitola sama o sebe, to bola jedina porodnica svojho druhu na SVK, kde ti nevyviazali nohy a nenutili tlacit napichanu oxy a podobne, minuly rok ju zavreli.
no nejde to preto, lebo potebujeme generacnu vymenu porodnikov, ktora nebude zviazana tym, co ich naucili na fakultach. SVK filozofia je, ze nerodi zena, ale lekar - zena je len tovar pre toho lekara (ano, nie vsade, ale vacsinou ano) ked sucasni lekari nie su schopni akceptovat uplne logicku poziadavku nerodit v lahua tlacit proti gravitacii - a ze to nedokazu presadit ani zeny - porodnicky, ktore predsa maju osobnu skusenost s porodom a musia vediet, ze je to uplne na trt vsetko???
k tvojej mame - netusim, kde pred 33 rokmi bol na SVK rooming, no pochybujem, ze to bolo v zmysle dnesnych predstav ... aj u nas ti dieta daju pomerne uz rychlo, no az par hodin po porode. myslim, ze to uz nie je nikde tak, ze by deti nosili len na kojenie (teda dufam)

ukulela
20. júl 2017

@maciatkolulu no ano, baby pisali, ze u kocha moze byt muz pri CR, ale urobia ti CR bez akejkolvek zdravotnej indikacie len preto, lebo si zmyslis, ze chces CR? o to ide.

ukulela
20. júl 2017

@vikusss nehovor o tom, ze ta bolest sa da zvladnut. kazda mame prah bolesti inde, niektora porodi za 3 hodiny, ina za 24 aj viac ... CR v pripade lekarskeho odporucania uplne v pohode. a aj panicky strach z porodu je indikacia na CR ak to matke ma pomoct. (na druhej strane CR len preto, ze chcem, lebo sa mi nechce to a to, resp este si chcem vybrat datum, to uz je kus za hranicou pricetnosti)
a nie, porod vo vacsien SVK nemocnic nie je krasna skusenost.

vikusss
20. júl 2017

@yanni napisala som len svoj nazor to je vsetko.... taki isto nekritizujem ja tvoj názor 🙂 prajem pekný zvyšok dňa 🙂

yanni
20. júl 2017

@vikusss ved ja ti tvoj nazor neberiem. Akceptujem ale "opravujem". Ozvi sa, ekd porodis. A ozvi sa este raz, ked porodis oboma sposobmi (ak bude).
Len takz brucha nieco tvrdit, ano tvoj nazor, ale uplne od veci. Ked nemas skusenost, radsej si nechaj (zatial) svoj nazor pre seba, a vyriekni ho az ked budes mat aj skusenost k tomuto nazoru.

yanni
20. júl 2017

@ukulela ano, ale pytam sa, ze preco to v BS islo a inde (vo väcsine sk nemocnic) doteraz nejde zrealizovat. To nie je len o personale.

V BB to bolo, vtedy v tzv. novej nemocnici, dnes Roosweltka. Neviem, bol to vtedy nejaky pokus/projekt/novodobe(na tu dobu v Ceskoslovensku) zmyslannie primara. Co ja viem. Ale preco to vtedy nebol problem, ani z hlasiska presonalu ani priestranstva? A preco to zrazu dnes je taky problem? Personal no neviem, ale priestory su tie iste. Akurat, ze maju asi viac miesta, ked sa oproti 80tim rokom rodi ovela menej deti.

vikusss
20. júl 2017

@yanni ok

maciatkolulu
20. júl 2017

@yanni aha, takze ziadne infuzie a nic, nedostavala si ziadne tekutiny... moc samozrejme prirodzene unika....no, ale dobre, myslim, ze to s tym, ze si mala nieco planovane nic nema😉, aj ja som mala vsetko planovane, kedze islo o treti cisarsky.... cievku mi dali po pichnuti spinalu,takze som o tom napriklad ani nevedela, moc je aj kontrolovany, ci spravne funguju oblicky, objem, farba atd po zakroku a pod, ale dobre teda.

maciatkolulu
20. júl 2017

@ukulela neviem, ale vsimla som si, ze sa pytala na muza pri cisarskom a nie na indikaciu k cisaraku.... To netusim kedze som mala cisarsky planovany, takze som neriesila

nastasyk
20. júl 2017

@muruska to, ze si sa zotavila rychlo, jeznamena, ze sa po cisarskom zotavi tak kazda. Ja som bola v porodnici so zenou, ktorej sa jazva zapalila, kazdy den jej vytlacali deci hnisu z rany niekolko krat. bola v porodnici mesiac, znova ju zasivali. Mojej tete zas pri druhom tehotenstve skoro praskla jazva a takmer s babom umreli. Aj prirodzeny porod moze skoncit zle, ale predsalen cisarsky je operacia a ohrovsky zasah do organizmu, ja by som si ho nikdy dobrovolne nevybrala.

mamina_tatiana
20. júl 2017

@nastasyk to jej skoro praskla jazva pri sekcii ci este počas tehotenstva doma? Uf to znie hrozne. Ja som po 3 sekciách a toho sa bojim.

nastasyk
20. júl 2017

@mamina_tatiana na konci tehotenstva, mala uz presvitala. Ale ona mala obe tehotenstva problemove.

yanni
20. júl 2017

@maciatkolulu no moc ci aj stolica unika aj pri normalnom porode a tiez to nejak nekontrolujes.
Mala som v ruke "vyvod" ale infuzku som dostala az po vyprsani anestezky, ked nastali bolesti. Preto preventivne zavedu ak by sa aj pri OP nieco stalo aby nestracali cas. Ale inak nic a bolo to super. Kvapkat mi dali po len paracetamol na vlastnu ziadost. Ale inak zlati vsetci, vzdy sa niekto chodil pytat ako co, ked som ostala sama. Pokym tam bol muz, tak nas nerusili.

yanni
20. júl 2017

@nastasyk no a ja zase poznam podobne komplikacie pri a aj po vaginalnom porode. Nehojace sa sitie, zapaleni, zle zasite, atd atd. Nehovoriac o nemoznosti si sadnut aj mesiace, citenie aj dozivotne.
Ono porod je porod, jedno akym sposobom. Zena je kazda ina, porody tej istej zeny mozu byt kazdy diametralne odlisny.
Takze darmo sa mi tu dohadujeme, ze co je lepsie a co horsie.
Aj slepak uz povazuju za rutinnu OP, ktoru ti "moze urobit aj vratnik" a uz pri ci po aj ludia robili (nie, nie kazdemu sa da robit laparoskopicky).

evittam
20. júl 2017

@vikusss Sa mi paci ako opisujes pocity pri porode a este si ani nerodila.😂😂😂
Zazila som oba porody a mozem ti z vlastnej skusenosti povedat,ze obe deti milujem rovnako od prvej minuty ako prisli na svet,ten tvoj "osial" bol tiez rovnaký-ci pri synovi, ci pri dcerke-tie tvoje "mudre kecy" nemajú nic spolocne s tym sko porodis. Ale ty to pravdepodobne vies lepsie,nakolko tebe to povedala kamoska, kamoskina kamoška, susedka z horného konca a atd......Takze napis k veci az ked budes mat o com.😉
Dobre som sa pobavila. Dakujem.😉

maciatkolulu
20. júl 2017

@yanni nemozes porovnavat unikanie mocu pri porode a unikanie mocu pri spinalnej anestezii - ked si kvazy ochrnuta🙂 Rovnako ako jeho kontrolu, ja som za uplne prirodzene veci, ale zase odtial potial.... Tiez som bola s muzom sama hned po prevezeni na izbu, kde sme boli v klude az do rana, chodili kontrolovat uz spominany moc, srdce, tlak, infuziu menit... Ale vsetko v maximalnej prorodzenosti a klude. Prirodzeny porod ostane vzdy prirodzenym a CS ostane vzdy len vaznou brusnou operaciou, to je zakladny rozdiel podla mna, aj ked ja som si zazila zial len CS. A muz pri sekcii je mozny aj v BA teda.

yanni
20. júl 2017

@maciatkolulu ja som bola hned ako odznela anestezka "pipi" sama na wecku.
Ale nie to som chcela.
Ty si bola na izbe napojena na nejake pristroje. OK, talk meraju, to je jednoduche, ale ako ti kontrolovali srdce? Tak mne tlak odmerali tlakomerom, lebo sa mi zacala tocit hlava ale nakonic to bolo len z toho, ze som fakticky 24 hodin ani nejedla ani nepila, kedze obed som prespala.
A infuzka bola len raz, co som chcela nieco od bolesti a potom mi uz nic nebolo treba. Rano mi vsetko vytiahli, kedze vsetko bolo OK a ja som vlastne uz "behala".

minttu
20. júl 2017

@maciatkolulu Ano, da sa robit cisarsky bez katetra. Staci si to hodit do googlu a najdes studiu uz z roku 2005. Zistilo sa pri nej, ze nepouzitie katetra pri sekcii nijako neohrozi proces ani vysledok operacie, skor naopak, znizuje sa risk infekcie mocovych ciest. Ako som spomenula v jednom zo svojich prispevkoch, v slovenskom zdravotnictve este asi nie je uplne rozsireny zvyk citat o modernych metodach. Takze by som uplne nezavrhovala co @yanni pise 😉 Nevedela som o tom ani ja, ale som rada ze som sa to dozvedela vdaka vam.

maciatkolulu
20. júl 2017

@yanni bola som napojena na automaticky tlakomer, ci co to bolo, bola noc, mali som pritmie a bola som mimo... A presne preto, ze si bola 24 hodin bez vody a jedla sa davaju predsa infuzie...., presne kvoli ladvinam atd. ale iny kraj, iny mrav

maciatkolulu
20. júl 2017

@minttu ja som to nezavrhovala predsa😉 napisala som iny kraj, iny mrav.... vsetko ma svoje plusy a aj minusy, v BG ti liecia aj nadory paracetamolom napriklad a ta sa vynima spod sk zdravotnictva a ja som osobne bola spokojna doteraz s nasim zdravotnctvom aj ked som prve dve nerodila v sukromnej nemocnici....A aj s pristupom, som mala mozno stastie, ale co sa tyka odbornosti, tak urcite ano a to moje prve dieta nas potrapilo s inymi zdravotnymi problemamy a dakujem sk doktorom, urobili vsetko ako mali. Jasne, ze v zahranici je to o inm, ale tiez to nemusime vidiet iba cez ruzove okuliare.... TI nasi robia co sa da v nasich podmienkach, teda ti, co nezdrhli😉 a su aj cestni a slusni odbornici. Moj nazor

janinah
20. júl 2017

@minttu aj ked z doby kamennej,ale trvám na tom.....ak budem pestovať hrušky a rozumieť sa do nich,tak o tom napíšem...robím na sále a píšem,čo si myslím po rokoch praxe/aj ked nie na porodnej/ a nebudem písať niečo,čo si nemyslím, len aby som sa zapáčila na nejakom laickom fore....
je tu viacero nepresných info,pobavilo ma ako babetko už presvitalo z brucha😉 ..ale nekomentujem viac

cmulinko
20. júl 2017

@minttu pri mojom poslednom cisárskom som nemala zavedený katéter. Bolo mi to divne lebo pred tým 2x v tej istej pôrodnici mi zavádzali katéter a aj infúzie som dostala počas aj po OP a teraz žiadny katéter. Možno ma vycievkovali pred či po zákroku o čom ja sama neviem nakoľko som mala spinal ale pamätám si veľmi dobre nakoľko to bolo len pred 2 rokmi,že na prvú malú potrebu som odcupitala sama bez sáčku medzi nohami a akurát som musela moč zbierať do nádoby,že ak by som nevycikala dosť,tak ma musia vycievkovat.

yanni
20. júl 2017

@minttu
@maciatkolulu Baby, ja som o katetery ani nevedela. Nikdy som nebola operovania ani nik z mojej rodiny. Akurat moj brat bol operovany na zilcnik v rovnakej nemocnici, kde som rodila, a tiez ziadny kateter nemal. Samozrejme vyvod ale z brucha na zlc.
Ono ja som sa o cievkovani dozvedela az nedavno tu na MK a to ma dcera uz dva roky. Mame sice vr odine vela SC ale tak do detailov som sa s nikym o tom nerozpravala. Takze ja som to, co so mnou robili/nerobili brala ako nromalne. Bola som sice poucena dr. a kedze nejaky kateter ani nesüominali (vsetci traja) a ja som o nijakom ani nevedela, tak som nemala ani dovod sa pytat. Mna skor zaujimalo ako "rezu", siju atd.
Aj ked vam poviem, mne fakt nic nebolo.
Co sa infuzky tyka, nemusi sa brat ako doplnenie tekutin. Staci sa napit. To ze ja som bola dlho bez, nebolo az take hrozne. Doplnili sme to vodou. Skor horsie bolo to nejedenie, kedze klesala hladina cukru.
Napojena na "prsek" som bola len pocas samotnej OP. Potom uz nic.

maciatkolulu
20. júl 2017

@cmulinko tak ani ja som nesla s katetrom na WC, ten mi vybrali este na posteli.... A moc som napriklad zbierala iba pri prostrednej, takze kazdy porod na SK a kazdy uplne inak.... Pritom som bolo cievkovana vsetky tri razy, iba ten posledny az po zalahnuti po spinalke....

yanni
20. júl 2017

@cmulinko presne, aj ja som mala "serblicek". Ale prvy krat vedome som sa isla vycurat o svojich. Oni u nas nie je problem, kazda izba ma vlastnu kupelnu a od mojej posteli boli dvere na dva kroky 😉

minttu
20. júl 2017

@cmulinko @yanni @maciatkolulu No damy, toto som ja mala vediet pred 5 mesiacmi. Ja som sa cievkovania taak bala. Brr. Nevedela som, ze sa da aj bez toho. Minimalne by som sa bola spytala ci by sa nedalo aj bez. (Predpokladam ze nedalo.) Dnes pojdem spat o nieco mudrejsia. 😝

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre