Môzem hneď ako odrodím opustiť pôrodnicu?
vie mi niekto poradiť, aký je postup pri tzv. ambulantnom pôrode? aké vyšetrenia pre dieťa by som si musela dorobiť, ak by som odchádzala cca 24 hod po pôrode?
Systém ambulantneho pôrodu veľmi dobrý nápad avšak treba mat má to podmienky ktoré zatiaľ na území Slovenska nie sú a preto je odchod s čerstvým novorodencom z pôrodnice ohrozenie jeho zdravia či sa Vám to páči alebo nie. Áno je pravda že väčšina pôrodov dopadne dobre a novorodenci sú bez komplikácií avšak nie všetky a aj keď si hovoríte že Vám sa to stať nemôže bohužiaľ môže.. podľa mna 4 dni v pôrodnici nie sú taký zásah do života ako tu niektoré prízvukujú
@veronikastrickova na slovensku je podmienka 4 dni v nemocnici preto, lebo poistovna ma s nemocnicou zmluvu, ze plne preplatia iba pobyt nad 4 dni (a to je jedno ci ide o porod, komplikovanu zlomeninu, ci maly operativny zakrok) - lekar ti povie to, co preplati nemocnica a ja nechapem, preco sa mam prisposobovat zmluve nemocnice s poistovnou, ktora sa ma absolutne netyka!(pokial je vsetko v poriadku, vela osetreni nepotrebuje 4 dnovu hospitalizaciu a tym padom by sa poskytlo kvalitnejsie osetrenie tym, ktori potrebuju naopak napriklad 20dnovu liecbu v nemocnici) .je obrovsky rozdiel mat sukromie a vlastne wc s neobmedzenymi navstevami a mat na izbe spolubyvaju, ktora sa s partnerom kralovsky pohada, cela jej rodina sa Promenaduje cez izbu a ona vkuse na niekoho vrieska...
Myslim, ze aj tu by sa mohlo pristupovat individualne. Pre poistovnu by to bolo lacnejsie. Aj ja som bol s malym v nemovnici vracal na infuzie za 2 dni bol ok. Museli sme tam byt dlhsie lebo poistovna. Naco je to dobre?
Kamarátka mala metastázy na pľúcach, odrezali jej časť pľúcneho laloka, ťažká operácia trvala niekoľko hodín, prepustili ju na 4 deň po operácii,. Ešte týždeň denne dochadzala na kontroly a odsávanie tekutiny z pľúc. A nie, nepýtala sa domov, napriek tomu bola hospotalizovana rovnako dlho ako žena po bezproblemovom prirodzenom pôrode. Niečo asi nebude v poriadku..
.
@vevesh staci sa dohodnut, moja spolubyvajuca, chodila s navstevami na chodbu, ked som ju o to poprosila.
@veronikastrickova vidis a moja nie, lebo mala na to pravo, dokonca sa aj s personalom pohadala...
@arthemiis porodnu asistentkunsi mozes zavolat po porode domov aj na slovensku. Akurat si to zaplatis.
Dievcata, kazda je sama zodpovedna za svoje rozhodnutia. Ale ja "obdivujem" kazdu jednu, ktora ai hned po porode chce babatko odniest domov. Tolko veci sa moze vyskytnut. Ano,niekedy by som mozno uvazovala inak,ale moj syn je toho zivym prikladom. Narodil sa "uuuplne zdravy". O 24hodin v priebehu kratkej chvile zosivel a uz aj bol na novorodenenckej jiske. Pri podavani mac.davok kyslika dosahoval okyslicenie krvi len 60%. Okamzity prevoz do kardiocentra,okamzita operacia, ako 10
A mam pocit, ze snad poistovna union navstevy porodnej asistentky ako jedina dokonca preplaca.
Ako 10dnovemu mu otvarali hrudnicek. 14dni sme vobec nevedeli,ci bude zit. Nastastie, syn je teraz uplne v poriadku. Dokazala by kazda jedna takuto vec odhalit doma???? Pretoze tam ide fakt o minuty. Mladsieho som rodila teraz v auguste. Ano,velmi som chcela ist cim skor domov. No drobec mal zltacku. Ale vtedy som si povedala,ze pokial lekar sam nepovie,ze mozme ist domov,vydrzime. Mne za cenu zdravia dietata stoji tam ostat o par dni dlhsie. Prajem kazdej jednej,nech sa pri takejto myslienke rozhodne spravne
@veronikastrickova ale ja si predsa za svojim stojim, ze zena moze z porodnice odist, kedy chce aj s dietatkom. 😂
Preboha ved ide o zivot dietata matka sa zober prec ape ved doeta potrebuje lekarsku starostlivost nieco sa stane a ste jednou nohou v base...to vam fakt stoji pohodlie pred zivotom babatka? Mne sa tiez chcelo ist z porodnice domov k svojim nikomu sa tam nechce byt...prerevala som tam pri 1. dietati kazdy den rodila som 40km od domova ale neodisla by som uz len kvoli malemu a mojmu pocitu ze je vsetko ok....
@jenny257 hlavne mna ako pacienta naozaj nemusi zaujimat vztah nemocnica poistovna. To nech si vybavia oni medzi sebou. Nech si vyjednaju lepsie podmienky.
Ach ženy to ste vážne také fajnové či čo su to len 4 dni to hádam každá zvladne nie. Ako rodila som tri krat a teda bolo mi tam super asi som mala šťastie na dobrý personál a dobré spolubývajuce.
@gulisko proste chceme byt ako rodina spolu.
@gulisko nezvladne . ja mam depku z toho, že tam vobec musim ist a poslednu dobu furd placem kvoli tomu ked si na to spomeniem :( personal otras komplet cely , akurat , ze som dostala normalnu spolubyvajucu . Takze ruzove spomienky nemam a o tej strave ani nehovorim , co mi museli nosit lebo som bola permanentne hladna :D
dakujem vsetkym, ktorí sa k téme konštruktívne vyjadrili... zaujímalo ma najmä právne hladisko, a typ vyšetrení dieťatka a ich časový harmonogram.
čo sa týka ohrozenia seba či dietata si myslím, že viem racionálne zhodnotiť. Viem, že takýto typ pôrodov funguje v zahraničí, preto sa čudujem našim nemocniciam, že sa nevedia otvotiť týmto smerom... tam sa tiež matka nechá pri komplikáciách dlhšie.
na margo ambulantného porodu- nie som zástancom domácich, preto chcem rodit v nemocnici, aj ked z predchádzajúcich skusenosti s 2 detmi viem, ze to rodím ja a nie doktor. pri prvom dietati na nma ani nemal čas, keby nie porodnej asistentky, tak asi porodim sama na vzdychárni...
no a nemocnicu s pôrodnicou mam 10 min. pesi od domu, preto mi lezie na nervy tam v uzavretej izbe s mrezami!! cakat na vysetrenia, ktoré som schopná absolvovat sama...
tiež co sa týka tej starostlivosti o dietatko- mali sme rooming in, nikto mi s malou nepomáhal, aj po nástrihu som vsetko okolo robila sama, do 2 hodin som sa sla sama sprchovat, takze žiadny oddych, doma urcite vyssi komfort, nie chodit na jedlo celou dlhou chodbou 3krat denne do jedalne aj s dietatom vo voziku, v noci permanentne zaznute male svetlo v izbe, nemoct sa ani nadychat cerstveho vzduchu, lebo dieta nemate komu nechat s tym, že idem von v župane na 15 min. zo 4 poschodia, a ine vychytavky...to je tak na depku...plus mate dom dalšie malé deti.
je jasne, ak by som mala nejake komplikacie ja alebo dieta, tak takto neuvažujem, ale pri prirodzenom porode, ked je vsetko o.k. mi príde nefér nemať možnosť výberu a byť nútená v cudzom prostredí si vychutnávať prvé okamihy s bábätkom.
@ferox drzim palce nech je vsetko podla tvojich predstav. 🙂 daj potom vediet ako si dopadla. Najdolezitejsi je ten test z paty a ten sa robi 48-96hod po porode. Idealne ked uz dietatko pije mlieko. Zbytok sa da obehat aj po mesiaci - oci, usi, bedra - tam to nie je casovo obmedzene. Keby si mala viac otazok, pridaj sa do skupiny ambulantny porod.
@myjusiatko prečo si potom nezaplatis pôrod v zahraničí, ktorý ti aj tak vo väčšinovej miere preplatí poisťovňa? Mohla by si mat rodinnú izbu a neohrozovat svoje dieta
ty nemocnicu mozes opustit po 24 hodin od porodu, avsak dieta musi byt sledovane 72 hodin... inak budes mat zbytocne komplikacie... a kedze ziadna matka nechce dieta nechat same v nemocnici, tak ostane s nim.. tych 72 hodin, t.j ca 4 dni
Da sa priplatit nadštandart a tam boli cela rodina spolu celu dobu, jedlo babenke nosili na izbu mala tam telku sprchu vecko všetko sama pre seba. Ale ved každa si rozumie a vie očakava. Ja som chcela hlavne odchadzat zo zdravým dieťaťom a, v poriadku na dnoch nezaležalo.
@lula313 ja zijem v zahranici, diky. 🙂
@lula313 ale tu je to dost podobne ako na sk. Taktiez sa tu je ofiko v porodnici 72hod. Svoje plany som uz popisala vyssie. Ak bude nadstandard, zostaneme den, muz by rad. Ak nebude, pravdepodobne pojdeme skor. Uvidime ako na tom budeme.
@gulisko napr pri mojom prvom porode boli vsetky nadstandardy plne, bohuzial. Takze treba ratat aj s takouto komplikaciou.

@adriannasvk beriem tvoj nazor, tiez pisem iba svoju skusenost.momentalne v 33 tyzdni, kazdy mesiac mam poradnu gp/midwife/doktor- kombinovana starostlivost. Prvy scan v16 tyzdni, dalsi v 20-velky scan, potom v 24 gynekolog, 29 poradna/scan doktor, zajtra gp a este ma par poradni caka.plus predporodny kurz.krvne testy ok, jedine malo zeleza a -rh faktor tak som bola na injekcii.puchla mi noha tak som sledovana gp aj nemocnica.
jediny velky rozdiel je ze tu tehotenstvo beru vazne az po ukoncenom 12 tyzdni, ziadne tabletky na udrzanie plodu- mozno na klinikach s umelym oplodnenim, to uz neviem.
Ja naozaj nemozem povedat ze sa o mna nikto nestara alebo nezaujima.dufam v jedine, ze porod dopadne dobre a napisem sem pozitivnu skusenost 🙂