Môzem hneď ako odrodím opustiť pôrodnicu?
vie mi niekto poradiť, aký je postup pri tzv. ambulantnom pôrode? aké vyšetrenia pre dieťa by som si musela dorobiť, ak by som odchádzala cca 24 hod po pôrode?
@bosorkamt bohuzial toto uz zase neplati. :( ale nic to nemeni na tom, ze na svoju ziadost tak odist mozes. 🙂
Nemocnica vo Zvolene prelomila tabu. Púšťa matky už dva dni po pôrode domov
@zuzka0605 matke, ktora chce ist domov skor, musi byt zo zakona vyhovene vsade uz teraz. 🙂 staci oznamit, ze odchadzas, obliect seba a miminko a ist. 🙂
@myjusiatko uz som pisala ze dieta mi nechceli dat.povedali mi ze dieta musia sledovat styri krat 24hodin minimalne.aj ked sa jednalo o uplne zdrave dieta.ja som mohla ist domov, ale samozrejme ze bez dietata to nepripadalo do uvahy.
@zuzka0605 klamali ti. Bohuzial. :/
Neviem ale ja by som sa teda bala asi odist. Samozrejme, ze som bola rada ked ma pustili po 4 dnoch domov, ale mala som aj velky respekt. Predsa to babatko je este malinke. V nemocnici som mala hned sestricky po ruke keby nieco.
@sasena21 “nieco” sa moze stat aj piaty aj siesty den. Samozrejme kazdy domov ako sa citi. Niekto sa proste citi hned po porode. 🙂
No baby, ja obdivujem tie, čo si trúfnu ísť hneď domov. Ja by som ako prvorodička nešla skôr než po 4 dňoch, ani keby ma vyhanali :D za ten čas tam som sa aspoň naučila poriadne s malou narábať pod dohľadom, stihla som sa na všetko povypytovat, bola som sebaistejsia, keď som šla domov. A hlavne zistila som, že sa malá zachádza, keď plače, netuším, čo by som robila, keby mi prvýkrát omodrie doma.
@myjusiatko ja viem, ze moze. Preto aj po tych styroch dnoch som mala velky respekt ako som pisala. Po prvom by som si teda netrufla. 😊 Ako prvorodicka som teda mala strach asi tak prvy mesiac. Uz potom to postupne opadavalo. Ale tak ja som stresacka. Mozno to kazdy tak neciti 😊
@sasena21
@thoughtfulweirdo ja som tiez s provorodenou sla “az” po 48 hodinach. Ale teraz ma caka druhy porod a ak bude vsetko ok, chcela by som do 12hod cca ist domov. Uvidime ako to dopadne. 🙂
@thoughtfulweirdo presne ako vravis. Ja by som si tiez netrufla. A hlavne kvoli laktacnej. Mliecko som mala sice, ale nejako sme sa nevedeli s malou doladit pri kojeni. A hlavne mi hned zaspala a nevedela som ju zobudit aby sa napapala. Treti den som uz plakala normalne, ze neviem ako jej mam dat prsnik aby pekne pila. Tam mi velmi pomohli. Doma by som sa asi zrutila 😀
@myjusiatko Držím palce 🙂 ešte by ma zaujímalo, čím treba argumentovať, aby prepustili aj dieťa. Lebo predpokladám, že lekári tvrdia, že to nie je možné. Nečítala som si všetko komentáre, tak pardon, ak sa to už riešilo
@myjusiatko tak drzim palceky, nech to vsetko dobre dopadne 😊 pri druhom je to asi uz ine. Mozno uz aj ja sa budem citit istejsie 😊 ale aj tak asi radsej ostanem 😁
@thoughtfulweirdo je to zakon o zdravotnej starostlivosti par. 9 bod 6 c. Tam sa pise, ze musia prepustit na ziadost tvoju teba a na zaklade tvojej ziadosti ako zakonneho zastupcu aj dieta, pokial nie je v priamom ohrozeni zivota (tzn ze potrebuje akutnu zdravotnu pomoc prave v tej chvili, nie ziadne hypoteticke rizika).
@sasena21 dakujem. Ja stale kojim prvu dcerku, tak s nimi chcem byt doma a spoznavat sa s miminkom v kruhu rodiny. Nie sama v nemocnici. 🙂
@myjusiatko je to mozne ale mne sa s nimi nechcelo vybavovat, tak som to ten den, dva prezila tam vsak nevadi.
Čo špekulujete? V nemocnici žena po pôrode zostáva ako sprievod s novorodeniatkom, nakoľko v v prvých dňoch sa mu robia rôzne potrebné vyšetrenia. Buďte radi, že to tak u nás funguje a nedpekulujte zbytočne.
@sasanka33 Tie vyšetrenia sú otázkou pár minút, Max hodín. A dajú sa absolvovať aj ambulantne. Zostávať v nemocnici len kvôli nim je úplná zbytočnosť. Keď vidím, ako nás tým vozíkom prevlekaju novorodencov po nemocnici na sono, radšej si tam s ním skočím sama. Určite väčšia pohoda a kľud pre dieťa i matku.
Ak je matka i dieťatko ok, nie je žiadny dôvod tam zostávať. Keď už nie plošne prepúšťať skôr, určite nezastrasovat ženy, ktoré chcú odísť skôr.
Osobne nechápem, že je v tomto taký obrovský rozdiel i tu medzi susediacimi krajinami.
@myjusiatko to mas odkial, ze musia?
@myjusiatko Ja viem a že mudruju? No nech. Mne mesta dr mudrovala, keď som bola s malou na sono a ešte vtedy nemala svoju kartičku poistenca. Zo zákona má dieťa celý mesiac poistenie matky. Tak som túto info lekárke pripomenula.
Ja viem, že oni veľmi radi zastrašujú, nechcú púšťať, vyhrážajú sa sociálnou, chorobami.
Bohužiaľ, mnoho žien im na to naleti.

@vyhuelka Nemocnica vo Zvolene prelomila tabu. Púšťa matky už dva dni po pôrode domov.