icon

Musí byť novorodenec cestou z pôrodnice vo vajíčku?

6. jún 2020

Ahojte, keď pôjdem domov z nemocnice z pár dnovim babom treba ho mat v autosedacke vo vajíčku alebo normálne v perinke na rukách... Keď je ešte také maličké?

evittam
7. jún 2020

@tatiana1329 Nie nemôžu pokial je dieta zdravé s uz vôbec nie na základe toho co pises. Naozaj skus pochopit ze na to nemaju pravo. Proste nic. Ale evidentne nechces pochopiť o čom píšem. Ja som zodpovedný zástupca mojho dieťaťa. Co ma lekár ci nejaká sestricka s mojim odchodom domov? Nic. Nic ich do toho nie je. Bodka.

prasiatko30
7. jún 2020

Dokonca uz aj dany de vito niesol matildu domov, Pred viac ako 20timi rokmi,v autosedacke i ked ju potom drbol dozadu do kufra😂😂

daganov
7. jún 2020

@tatiana1329 prosím ťa nežartuj, chcem vidieť, kto by mi zakázal si odniesť z pôrodnice moje vlastné dieťa. Žiadny taký zákon neexistuje, takže sa nemajú absolútne o čo oprieť. Môžu odporúčať, to je všetko. A čo aj kontrolovali, či máte pristavené auto? Veď aj môžem ísť pár krokov k mame, dieťa na rukách alebo v kočíku. Nerobme už prosím zo seba ovce, s ktorými môže hocikto manipulovať ako chce. A ak je nejaká sestrička neprimerane aktívna, treba ju zrušiť. Je iné, ak chce pomôcť a ukázať, ako dieťa zapnúť, ale na žiadny zákaz nemá právo ani ona, ani lekár ani riaditeľ nemocnice.

pribinak
7. jún 2020

@tatiana1329 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

ckatka
7. jún 2020

@evittam technicky vzato áno... Ale ak nemáš vajíčko...A vedia ze nebývas cez cestu, čiže asi ideš autom...tak nie je nič jednoduchšie ako zavolať políciu. A tí už sa o vás postarajú. Pretože bábätko sa mimo vajíčka alebo certifikovanej autovanicky voziť v aute nesmie. Hotovo.
A keď povieš že ideš mhd/vlakom/autobusom kociarom, nikto ta tam držať nebude. A doprovod je tam preto, lebo čerstvej mamine môže ešte ostať zle a niesť tašku s vecami a ešte babo....môže byť dosť náročné a nebezpečné pre maminu aj pre dieťa. Keď odchádza mamina s kočíkom tak je to okej ale ten kočík jej predsa aj tak niekto musí priniesť...takže asi je najmenej aby človek čo prinesie kočík aj urobil doprovod domov.

sandrika1986
7. jún 2020

Ked pojdes autom z nemocnice, tak treba mat vajicko pripravene. 🙂

evittam
7. jún 2020

@ckatka Vdaka za prednášku. Ale ja vôbec nepopieram co pises. Skus aj ty čítať s porozumením. Pisem, ze personal pôrodnice nemá ziadne právo riešiť ako a s kym ja idem domov a už vôbec nie ma kontrolovať ci idem do auta nebodaj ist so mnou ak si to neželam alebo nieco podobné. To je vsetko.😉

qetka
7. jún 2020

@ckatka ale ta policia to moze riesit az vtedy, ked realne nasadnes do auta a budes chciet ist. Dovtedy budu riesit co? Ze ides z porodnice k autu pesi bez vajicka?

daganov
7. jún 2020

@ckatka zavolať políciu? To myslíš vážne? Veď ja nemusím ísť s novorodencom domov, môžem ísť k rodičom, svokrovcom, aj tých zisťujú adresy? Naše niektoré tmavšie spoluobčianky idú z pôrodnice rovno do krčmy za mužom a? A skutočne si myslíš, že niekoho zaujíma, či príde čerstvej mamine zle, keď ťažko chorého človeka pošlú domov len s vodičom sanitky, ktorý ho logicky neodnesie do domu sám?

lelia
7. jún 2020

@evittam ked sa vyberies rodit do nemocnice,tak musis dodrziavat ich pravidla, tak isto aj zamestnanci maju nariadenia,ktore musia dodrziavat. Ked budes rodit u susedov, tak zasa ich podmienky a ked nechces dodrziavat pravidla nikoho,tak musis rodit doma. Asi tak.

simca06022011
7. jún 2020

@domiinikka aj u nás to tak bolo...

margaretka_
7. jún 2020

Pocas jazdy v aute musi byt kazde dieta (ktore este nema vysku na to, aby nemuselo), vo vhodnej sedacke ci vajicku a bezpecne priputane. A to aj ked ide iba na 5 minutovu jazdu!

evittam
7. jún 2020

@lelia Dodržiavat musím akurát zakony a nie buzeraciu niekoho co si mysli ze je dôležity. Môžu mi to akurát slušne odporucit nie ma sledovať do auta -napriklad.

simca06022011
7. jún 2020

Tak mne šla mala z pôrodnice vo vanicke 😁 normálne mala pásy, vanička bola pripnuta rovnako ako vajce - neviem aké sú teraz pravidlá, vtedy mala certifikát ako to vajíčko... Tiež som mala paniku z toho vajca. To je len o zvyku, ja som napr vajce použila max 5x, keďže malú som nevozila... Ale to je iná tema. Iné maminy, väčšina už bola druhorodiciek práve, rovno do vajíčka supli krpce a dovi 😁 naozaj sa nie je čoho báť, ale dieťa určite na ruky v aute nepatrí.

daganov
7. jún 2020

@lelia ich pravidlá končia za bránami nemocnice, tým vôbec nechcem povedať, že by som išla z pôrodnice autom s dieťaťom bez vajíčka, to ani náhodou, len nenechávam zo seba robiť ovcu a nemám rada, keď si niekto prisvojuje práva, ktoré mu nepatria, to je všetko.

tatiana1329
7. jún 2020

@pribinak
@daganov
@evittam
Pocuvajte ma. Ked sa vam to nepaci chodte sa spytat do porodnice kde som rodila preco su tak premotivovany a kontroluju ako ides z porodnice a co robia ked nemas vajicko. Ja som posluchla a dala deti do vajicka lebo sme aj tak cestovali 50km domov. A laskavo nezhadzujte ine zeny tu za to ze napisu ako to bolo u nich a v ich pripade. To ze vy si nenechate od nikoho kecat a robit zo seba ovcu a podobne dristy si nechajte pre tych co to zaujima. Uz ma nebavi ako niektore zeny zhadzuju ine zeny za to co napisu. A chcela by som vidiet zenu po cerstvom porode ako ide po navstevach s novorodencom. 🤦‍♀️ tym koncim tuto konverzaciu a niekedy staci sa zamysliet...

evittam
7. jún 2020

@tatiana1329 Jedina co sa tu rozčuľuje si ty. Ja tu nikoho nezhadzujem a je mi úprimne fuk co maju nalepené v pôrodnici kde si rodila a koho si ty kde spokojne posluchala. Taktiež nic nepíšem nic o chodeni po navstevach. Ja som isla domov s mužom a detmi vo vajicku ale neptrebovala som k tomu asistenciu ci prikazy personálu nemocnici a ani nikto neriesil ako idem domov nakolko nemal kto a prečo. O ovciach pises jedine ty ale sama si sa zaradila. Napisala som k veci a svoj nazor a ze nikde v zakone sa nepise co tvrdis. To je vsetko. Pekny den.

daganov
7. jún 2020

@tatiana1329 končíš konverzáciu, lebo ti zrejme došli argumenty, opakujem hádam piaty krát, že absolútne nespochybňujem to, že má byť dieťa v autosedačke, vo vajci, to je jedno už pri ceste z pôrodnice, ak ide autom. Ale toto má právo kontrolovať polícia, ak ma zastaví, nie zamestnanci nemocnice. Nie som na hlavu, aby som mala dieťa v aute na rukách, tu ide o to, že z nemocnice môžem svoje dieťa odnášať aj v nákupnej taške, nikoho do toho nič. A ak bývajú moji rodičia (nie je to môj prípad) 50 m od pôrodnice ( nie návšteva) a mienim u nich pobudnúť prvé dva týždne, skutočne si to dieťa môžem odniesť aj v tej nákupnej taške, personál nemocnice skutočne po tom nič nie je.

pininka1
7. jún 2020

Súhlasím aj s jednou aj s druhou skupinou. Na mna sa tiež osopila sestrička po treťom pôrode že kam idem s dieťaťom bez autosedačky, keďže vypisujes papiere a oni ti dávajú prepúšťaciu správu veľmi dobre vedia že kde bývaš. Ja som jej slušne odpovedala že sme kúpili kočík kde sa vanička dala pripnúť v aute o pásy a dieťa bolo v nej zafixované popruhmi ale ležalo. Povedala mi že správe by ma bez autosedačky nemala ani pustiť z oddelenia. Takže jednoznačne má každá nemocnica svoje pravidlá a niekde ti kontrolujú menej a niekde viac. Fakt však ostáva že z nás robia stále nesamostatne husicky bez rozumu. Ja som dala malému cumel lebo stále plakal a nepomáhal ani prsník, a sestrička že okamžite schovať keď pôjde vizita. A akože prečo? To nieje moje dieťa, to je dieťa nejakej doktorky? Čo jej ja mám čo vysvetľovať prečo som dala vlastnému dieťaťu cumel????

mariska1989
7. jún 2020

Su kociky ktore maju vanicky s pasmi a nasledne sa da tatp vanicka pripnut v aute a sluzi ako autosedacka teda miesto vajicka.ak sa ti zda ze to je pre take male nevchodne ju davat do vajicka tak si spomen ze ako bolo postacane v brusku

qetka
7. jún 2020

@daganov este by ma zaujimalo, ako by ma donutili priniest do porodnice isofixovu sedacku s bazou a s novoredeneckou vlozkou, ktora ma asi 20 kilo a pred nimi tam dat moje dieta a potom to nies 😂😂😂

misik14
7. jún 2020

@daganov tie autovanicky su certifikovane, tak isto ako vajicka, takze to vobec nie je nutne mat dieta vo vajicku 🙂

zuzzqa
7. jún 2020

Ale no, mn to vobec nepride ako odveci otazka, pytaju sa tu ženy omnoho vacsie nezmysli. Uz tu aj bolo spomenuté a spomeniem aj ja, 30 rokov do zadu v zime ma moja mama niesla zabalenú v perinke na rukách na zadnom sedadle v starom favorite a otec nas takto nosil ku doktorke a neskor aj na dlhšie cesty k starkým. Vtedy autosedacky neboli, to samozrejme neznamena ze sa nemohlo stat nešťastie...ale to bolo. Ak niekto nema inu skusenost z okolia, nevidim nic divne na tom sa teda spýtat ako to funguje dnes, ja kym som nebola tehotná, tiez ma nezaujimalo a ani som nevedela co vsetko treba pre babatko na prevoz autom 🤷🏼‍♀️
To ze teraz v aute treba mat babatko vo vajicku, nikto nespochybňuje, ale nie kazdy ide z porodnice domov autom...
Ku komentom o tom ako vas z porodnice sestricky nepustia a podobne blasty, nuz ked si niekto nevie otvorit hubu ale iba skolni hlavu a sucha nohami...hold aj takí su ludia. Tiez by som chcela vidieť tu sestricku ktora by mi vytrhla MOJE dieta z ruky a nepustila domov pokial ho nezapnem do vajicka 🥴

daganov
7. jún 2020

@misik14 veď ja to ani nespochybňujem, je jedno, či je dieťa vo vajci, alebo vo vaničke, ale nemusí v tom odchádzať z pôrodnice a najmä mi nikto nemôže brániť odniesť si svoje vlastné dieťa v perinke na rukách. či už k autu, ku kočíku, oproti do domu k rodičom.

janulik2008
7. jún 2020

@pininka1 mala tiez sla domov v perinke a mohli sa poskladat a to sukromna nemocnica bola 😀

selest
7. jún 2020

Nam to tiez v nemocnici odporucili. Este pred odchodom prisla sestricka spytat sa ako ideme domov a kedze autom tak nam prisla akoze v dobrom skontrolovat ci je maly dobre upnuty v sedacke ci je spravne obleceny..
Ale ziadne rozkazovanie bola velmi mila. Ja som rodila v uk a tam chodila sestricka domov pred porodom skontrolovat co ako mame pre babo a po porode kontrolovala tiez kde ako spi ako je oblecene ci nema nic v postielke lebo tam sa neodporuca ani mantinel ani ani hracky ani perinka ani nic len dieta v postielke😁 nejak som to ako buzeraciu nebrala skor ako take rady vo vela veciach velmi pomohli a za nic nebuzerovali - ci kojim nekojim ci ma cumel atd.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
evittam
7. jún 2020

@selest Ved jedna vec je ked ti niekto poradí a ty o tu radu stojis a druhá co tu niekto tvrdí, ze ta nepustia domov lebo nedas dieta hned pred nimi do vajicka a podobne.😉

zuzanockamt
7. jún 2020

@domiinikka rodila som pred 4 mesiacmi...v pôrodnici nátresk, boli radi, keď mohli ženy poprepúšťať a nie kontrolovať, v čom mám dieťa...dohodli sme hodinu prepustenia, aby to bolo presne 3*24 hod, doniesli mi počas dňa správy, podpísala som, hodinu pred odchodom odobrali synovi krv z päty a viac sa nikto nestaral

selest
7. jún 2020

@evittam vsak jasne. Aj ked v uk by mozno na mna zavolali aj socialku ktovie😂radsej som si nechala poradit. Tu na sk radi robia bubu na rodicky akoby to dieta ani nebolo ich. Nemyslim ze by realne na to mali nejake paky ze ta doslova nepustia domov