icon

Názor pôrodných asistentiek

inypohlad
19. dec 2012

Príjemný dobrý deň! Táto diskusná skupina bola vytvorená po vzhliadnutí mnohých komentárov na prácu lekárov pôrodníkov, pôrodných asistentiek a sestier pracujúcich na neonatologickom oddelení. Je určená najmä pre spomínaných ľudí, ale samozrejme aj pre všetky maminky, ktoré majú potrebu si to tu s nimi vydiskutovať.
Všade čítam, aký bol ten a ten lekár, tá a tá sestrička, ale všetko je to len z jednej strany ( strana mamičiek). Musíte uznať, že tak,ako majú maminky právo zažiť ten svoj pôrod ako ten najkrajší pôrod, takisto majú právo na dobre a svedomito vykonanú prácu aj zdravotnícky personál. Maminka nenapíše ani raz, že to práve ona vyprovokovala svojim správaním sestričku, aby zareagovala nevhodne a tým urazila dotyčnú maminu. Práca na pôrodnicach je náročná,ja som rada, že tam pracujem,snažím sa ku každej matke pristupovať individuálne, podľa jej potrieb,ale častokrát sa už pri prvom kontakte s budúcou maminou, prípadne rodinným príslušníkom stretávam s odmeraným správaním, dokonca pod vplyvom alkoholu s urážkami....to nevidí nikto.
Preto by som bola rada, keby si mohli niekde aj zdravotníci "uľaviť" na duši, samozrejme so zachovaním súkromia a ukázať maminkám, že mnohokrát si za to môžu samé, keď sa stretnú s nahnevanou pôrodnou asistentkou. Už sa mi stalo, že počas veľkých bolestí bola rodička nepríjemná, no po pôrode sa mi ospravedlnila a ja som to brala ako súčasť celého bolestivého procesu. Ale stalo sa mi aj to, že bolesti neboli príčinou neprimeraného správania rodičky voči personálu, rodička bola odmeraná, nepríjemná, prípadne aj spolu so sprevádzajúcou osobou, bez ospravedlnenia, a hneď písala sem na modrého koníka o tom,s akým otrasným prístupom sa stretla.
Milé maminky, aj my sme len ľudia, nie sme stroje a tak vzájomnou empatiou môžme dospieť ku nádherne prežitému zážitku, akým je Váš pôrod!
Milý zdravotnícky personál, nebojte sa žienkam povedať, čo Vás trápi, nech vedia, že robíte všetko,čo je vo Vašich silách,ale potrebujete aj od nich cítiť,že o to stoja🙂
Verím, že sa dohodneme🙂

dais
28. dec 2012

@inypohlad
Reagujem na opis tej "neprijemnej" maminky prvorodicky ktora sa neusmiala a nepodakovala iba nasilu a s odporom. Ja mam za sebou dva porody a pri obidvoch som mala rovnaky stav. Absolutna neschopnost komunikovat s kymkolvek cudzim. Vsetko som vravela cez bolesti manzelovi a manzel podaval dalej, nevedela som sa na nikoho ani pozriet, bola som uplne sustredena a pohruzena do seba, na babatko, na zvladanie kontrakcii ktore od zaciatku oboch porodov boli po jednej minute, rovnako cokolvek mi chcel niekto povedat musel cez muza, inak som to nevimala.. Vobec sa nepamatam kto bol pri mne, kto pomahal, nemam sajnu. Jediny koho si pamatam bol moj porodnik, moj gynekolog, s ktorym som mala vyborny vztah. On mi daval info cez manzela a jemu som sa potom aj podakovala. Nikto iny sa mi pre porodom nepredstavil, nepodal ruku, ze ja budem pri vas, volam sa tak a tak a budem robit to a to. Boli tam sestry, alebo asistentky, ktore mi pripojili monitor, prisli zmenit polohu kresla a po porode mi tlacili na brucho a dokonca tam prisli aj nejake medicky ale moj lekar ich okamzite poslal prec ked videl ako som na tom. Uznavam, ze som po porode nezistovala mena tych sestier alebo asistentiek aby som sa im mohla podakovat. Mala som robit co so sebou a svojim zdravotnym stavom a zdravotnym stavom mojich deti. Lekarovi aj sestram na sestonedeli, ktore mi pomohli som sa ale zakazdym podakovala, nech uz pre mna urobili akukolvek malickost. Tym chcem povedat, ze strach, bolest, zmenene vedomie, pohruzenie do seba, silna potreba sukromia moze ovplyvnit aj take zaklady ako je podakovat, pozriet na cloveka, pozdravit, zapamatat si niekoho meno alebo tvar. Mate tazku pracu a zrejme malo zadostucinenia, ocenenia, to ma mrzi. Ale tie negativne pocity ktore citite k tym rodickam, ktore sa vam zdaju neprijemne vam v praci nepomozu, radim vam aby ste na nich nehnevali a aby ste ani nepripisovali ich spravanie nicomu inemu len tomu, ze prave rodia. Mozno ak by ste si nasli chvilku casu a zasli za nimi na izbu, ked budu den dva po porode, predstavili sa im, podali im ruku, dockali by ste sa prekvapujucich dakovnych reakcii, objati a mozno by ste dostavali este aj po rokoch fotky deticiek, ktore ste pomahali porodit... Cim nechcem povedat ze to mate robit, urcite mate velmi malo casu a velmi vela prace. Fakt ale je, ze zena pri porode je skratka v inej dimenzii, aspon teda ja som bola a ak mate potrebu dostat pozitivnu spatnu vazbu, niektore zeny su jej schopne az po dni, dnoch od porodu.

jasminet
28. dec 2012

@deniseee to si dufam zle pochopila 😅 . mi pride uplne scestne aby sa vsetky mamicky z oddelenia chodili pozerat na kupanie novonarodeneho dietata.
takmer vsade to snad je tak, ze je urceny cas napr. od 17-19 hodiny a vtedy si mamicky chodia kupat svoje deti, pripadne teda kupu sestricky a mamicka si bud okupe pod dohladom, alebo sa aspon pozera. ale na svoje dieta, nie cudzie... a vtedy sa nikto nikde zhanat nemusi po chodbach a navstevach.
takze potom je zle nastavene fungovanie oddelenia, ked je kupanie stanovene na navstevne hodiny
@isabel11163

deniseee
28. dec 2012

@martinano Ano, navstevy celych velkych rodin, su samozrejme problemom. Ci uz z pohladu nakaz, ci z pohladu pretazovania matiek, ktore by sa navsteve mali akoze venovat. Ale je prirodzene, ze s dietatkom chce byt aj otec a chcu si svoje vnuca vidiet aj stari rodicia. Kazdy clovek by mal vediet zhodnotit svoj zdravotny stav, a ci k dietatku prist moze, alebo je to nevhodne. Ja som sice posledne razy nerodila na Sk, ale izbu som mala sama pre seba a manzela, navstevy na izbe, a neboli u mna cely den, manzel so mnou spal na jednej posteli aj s babatkom. Pre personal to bolo uplne normalne, nic neobvykle. Z toho, co som videla v tej malej ceskej porodnici, ani u nich to nebolo nic vynimocne. Tiez som hovorila so sestrickou, ktora hovorila, ze ked kedysi nabiehali na tento system, tiez mali mnoho vyhrad, ale nastastie to islo dobre. Cakala som napr. ze prave kvoli tomu, ako maju zavedene celodenne navstevy priamo na izby, ze tam bude priserny pohyb ludi... a nikoho nikde, bolo tam dokonca tichsie ako inde. Nepytajte sa ma, ako to cele dosiahli a iste to nebolo zo dna na den, ja som videla vysledok a ten bol povzbudivy. Aj oni hovoria, ze stale maju vela co zlepsovat, to je asi vsade, a problemy so zdravotnictvom ako takym, tie nevyriesi nikto z nas, ani vy, ani ja, a zodpovednym sa do toho tiez velmi nechce. Vsetko nove so sebou vzdy prinesie odpor, a kazda strana bude mat pravdu, ked poukaze na rizika, klady, i zapory. Dolezite bude zhodnotit, a vybrat take riesenia, ktore prispeju k obojstrannej spokojnosti.
V zasade ide predsa vsetkym o jedno; spokojna matka, zdrave dietatko, stastna rodina. A matky chcu zase vzdy dobre naladeny personal, aby sa stretli vzdy s milym pristupom a respektovanim.
Velmi vam prajem, nech mate vzdy spokojne mamicky, zdrave deticky, a nech vas nachadzaju mamicky vzdy dobre naladene, s usmevom a ochotou pomoct

aduskatt
28. dec 2012

@jasminet musim suhlasit........
.ja som rodila pred takmer 9 rokmi, maleho mi dali na izbu hned, kupali sme si kazda svoje dietatko podla potreby s tym, ze sestricka bola po ruke, ak by nieco bolo treba a nerobili problemy s tym, ked chcel kupat otecko, alebo babka a kupala som, ked bol maly hore, teda nie ze sa kupe pocas navstevnych hodin, tak ak nahodou maly spi, zabudim ho, btw, tiez nevidim dovod, aby cudzi ludia ocumovali moje nahe dieta pri kupani, teda zohnat cele oddelenie naraz do umyvarky a na dietati demonstrovat, bola som rada, ze mame moznost kupat sami, kedy chceme my..........podla mna cele zle....rovnako je fajn, ked dieta papa kedy potrebuje a nie ze mi ho nosia na dojcenie kazde tri hodiny ako vsetkych ostatnych, ved kazdy clovek ma inu potrebu jest.........alebo sa mylim?

lubkaeck
28. dec 2012

no tak ja tomu nerozumiem, ale fakt nie a uz sa dlhe roky nad tym zamyslam a nepochopila som to aj ked som sa rodila - naco preboh a sa trepe cela rodina a niekolkrat do porodnice za tou vysilenou matkou a cerstvym babatkom? akoze pochopim manzel, pripadne matka svokra rodicky, oki. Resp. pozriet babtko ked je teda prve v rodine, aby sme videli, ze hej porodila - ale to podla mna fakt staci aj cez sklo a nechat tu kopku blaznejucich hormonov, naliatych prs a unavenu oddychovat a naberat sily na staranie sa o dieta. Ved nech pridu vsetci domov postupne, kazdy moze doniest nejake uvarene jedlo (aby dotycnu mamicku odbremenil), nejake plienky a poobzerat babatko, ktore uz nie je pokrcene z porodu a mamicka nie je opuchnuta, flakata a krvava.
Som porodna asistentka, muz bol aj pri porode, aj za mnou chodil kazdy den, niekedy aj dvakrat, ale nebol tam cely den - ved jednak chodil do prace a aj sa staral aby sme mali vsetko nachystane. Samoska aj svokra dobehla, aj mama, ale len raz a potom stacilo.
Nikomu neberiem, ze chce byt s rodinou, ale treba brat ohlad aj na ostatne spolupacientky, ci im nahodou nevadi, ze tam pobehuju len v nocnych koseliach a okukava ich kopa ludi 😖
no a to ze nas je malo na pocet mamiciek a ze robime robotu aj za iny personal, co v zahranici nehrozi to nebudem ani komentovat a ani sa nad tym pozastavovat - este si stale pamatam aka som isla plna nadeji optimizmu a podobne robit do nemocky, ze budem robit uzasnu robotu - neslo mi o peniaze, fakt - ale proste je to uplne inak ako cloveka v skole ucia a na to sa potom velmi tazko zvyka 😢

isabel11163
28. dec 2012

@deniseee zle ste ma pochopili my nekúpeme práve narodené dieťa !!! to sa nesmie dieťatko sa nikdy po narodení nekúpe je to preň obrovský šok..a už vôbec nemôžeme dovoliť aby sa na práve narodené dieťatko chodili pozerať iné mamičky pretože sa čokoľvek môže diať s daným novorodencom!!! ja som to myslela v tom zmysle že kúpanie ukazujeme 2 krát do týždňa v čase kedy máme viac času a my nikdy nevieme o ktorej ten čas mať budeme .. takže ak to víde vtedy keď majú maminky návštevy musia si bohužiaľ rozmyslieť čo im je prednejšie.. určite ich nezháňame po bufete pretože u nás mamky nemôžu chodiť mimo oddelenia..majú predsa rany po epiziotómii alebo po SC... ďalej sú tu citlivé prsníky aj z tohoto dôvodu nie sú vhodné návštevy na chodbách mamka dostane zápal potom trpí... ale to si máloktorá dá povedať kým si ten zápal neodskáče...

martinano
28. dec 2012

@deniseee ja suhlasim ale plne s @lubkaeck.ja si tiez myslim,ze tam cele rodiny nemaju co robit a tesit sa mozu aj doma pripadne kuk cez sklo, ja som rodila obe deti v nemocnici, v ktorej pracujem pri prvom sme nadstandard nemali bola som na klasickej izbe, manzel bol vtedy odcestovany bola za mnou len moja mama aj to dva krat,ked mi bolo treba veci priniest bola som dlhsie ako sa byva zvycajne a pri druhom som bola na nadstandarde,ale malu som pri sebe nemala, chodili za mnou skoro kazdy den,ale len tak na pol hodku, mne bolo super, len malinka mala prisernu zltacku takze bola pod svetlom,ale byvali pri mne tak pol hodku a sup domov.
mne sa naviac paci,ked pride pacientka s prsnikmi ako kamen po celom dni sedenia a navsteve a nevie potom co s tym, menit by sa malo vsetko,ale aj pacientky by sa mohli uvedomit trosku.....

jasminet
28. dec 2012

@lubkaeck v tomto musim suhlasit, navstevy v porodnici boli moje nocne mory. manzel, jasne, na toho som sa tesila, vzdy priniesol co bolo treba - od vloziek po nieco pre sestricky. pri malej ma boli kuknut 2 dni po porode moji rodicia, brat a babka.40 minut cistej hrozy 😀 tie rady od babky, amen tma. svokrovci prisi dalsi den, na 10 min. a to uz som ich hnala prec.
pri malom bol svokor a svagor so zenou, na 15 min a tiez som ich vypoklonkovala. potrebovala som si ist sadnut a za synom ist. ziadne, ze 2 hodiny vonku na spacirke a dieta mi reve u sestriciek. to mi svedomie nedalo.

aduskatt
28. dec 2012

rany po nastrihu by sa dali obmedzit, keby sa nerobil tento zakrok rutinne a po dalsie, to komplet cele oddelenie je perfektne dezinfikovane, neotvaraju sa okna, proste hermeticky uzavrete tak, aby sa na oddelenie nedostala ziadna bakteria pripadne virus? aj lekari a sestry chodia na oddelenie a ked pridu zvonku( predpokladam, ze nejdu ziadnymi tunelmi), tak kedze je nemocka plna chorych, teda bacilov, mozu dovliect na oddelenie hocico, samozrejme, aj nevedomky. Nerobme z mamiciek prekrocenim nemocnicneho prahu nesvojpravne chudery. Neviem si predstavit, ako by mi asi chceli zakazat ist do bufetu...Ak je vsetko v poriadku, tak na treti den sa ide domov....tiez nejdem hermeticky uzavretym tunelom a na treti den istoiste este nemam zahojeny nastrih...takze rovnake nebezpecenstvo infekcie🙂)).a za dalsie, navstevy na chodbach....stacilo by utesnit, postavit jednu priecku ( Kramare to tak mali vyriesene) a vyclenit kusok ano navstevnu miestnost a netreba byt na chodbe...ja to vidim tak, ze kto chce, hlada sposob, kto nechce, hlada dovod🙂.....jasne, som si ista, ze budu aj nozory proti, to je normalne🙂)

deniseee
28. dec 2012

@isabel11163 To som rada, ze som to s tym kupanim babatka pochopila zle :D. U nas v porodnici to bolo tak, ze prisla sestricka, pytala sa, ze ci si okupeme sami, alebo ci treba pomoct. Manzel rovno povedal, ze si okupeme sami, a aj ho manzel okupal... ale nikdy neprisli, ak bola nahodou navsteva. Vzdy sa prisposobili oni nam.
Ak sa smiem opytat, pisete, ze navstevy na chodbe su nevhodne, na oddelenie, resp. izby navstevy nepustate... ako je to teda s navstevami? Mate spolocensku miestnost, alebo ako to riesite pocas navstevnych hodin? Ked som rodila prve dieta (to bolo na SK), tak prisli sestricky o presne vymedzenej hodine a kazda mamka kupala pod dozorom... ale nikdy som nezazila, a od mamiciek ani nepocula, ze by sa kupalo, ked budu mat sestricky cas...

deniseee
28. dec 2012

@martinano ano, ano... cely den na navsteve a bez babatka... prave preto sa mi v tej ceskej porodnici nedavno tak pacilo, ked som videla matky s rodinami na izbe a kazda mala svoje dietatko na prsniku, a vobec nechodili prec od deticiek. Ziadne kamenne prsniky sa nekonali... a tiez tam tie navstevy neboli dlho...

deniseee
28. dec 2012

@aduskatt My sme isli v Rakusku domov z porodnice po cca 12 hodinach a tiez nikto nic neriesil... ani bacile, ani nic podobne... a sestricky nas aj pred tym na priprave upozornili, ze u nich sa mamky nenastrihavaju... ani som sa nenatrhla a myslim, ze aj to bolo vdaka sestricke, ktora mi hradzu v maximalnej miere chranila. Dodnes som jej vdacna a rada si na nu spominam...

dadka212
28. dec 2012

Ja môžem povedať na PA len velké dakujem, rodila ma pri oboch deťom najlepšia na svete Majka z Antolskej 😵 pri prvom asistovala lekárke a pri druhom ma už rodila len ona, čo bol najkrajší zážitok na svete, príjemnejší pôrod som ani nemohla mať 🙂 a bez epi
ja sa snažím byť vždy milá a usmievať sa, poďakovať, poprosiť presne tak ako ma doma učili, nie kričať, vyhrážať sa a prísť do pôrodnice "už pripravená na všetkých" 😀 ja si velmi vážim prácu každého kto robí s ludmi, to je to najťažšie, lebo niektoré tie povahy, no nemala by som na to nervy....a hlavne s precitlivenými nastávajúcimi alebo už mamičkami...a najlepšie bolo, že ma v pôrodnici skoro všetci poznali z MK 😀 no sranda to bola 😀

hradnapani
28. dec 2012

@isabel11163 smiem sa nieco spytat? (prosim, neberte to osobne, opat sa len pytam): par krat ste pisali, ze mamy vo vasej nemocnici nemaju zaujem o rooming in. Ale nema to byt skor tak, ze nemocnica ho ma presadit, pretoze tento system je ovela vyhodnejsi pre deti, mamy i personal? Ved potom by ste mali ovela viac casu na planovane kupanie, a vsetky dalsie potrebne ukony... Ako je to teda? Na jednej strane sa zdravotnici ohanaju, ze konaju pre dobro dietata (napriklad monitor pocas porodu vo faze, kedy matka ma najmensiu chut si lahnut na 20 minut na chrbat) a na druhej strane su nemocnice, ktore este nezaviedli rooming in, o ktoreho vyhodach nepochybuje uz snad nikto a v ktorych sestry nevedia, co skor robit prave preto, ze RI nemaju?
(Osobne, takej nemocnici by som sa oblukom vyhla a moje rovesnicky takisto).

dadka212
28. dec 2012

a čo sa týka kúpania tak pri prvom synovi, to bolo vyriešené ako názorná ukážka, bolo vyvesené, že vtedy a vtedy je kúpanie, kto chce sa zapíše a príde sa pozrieť, bolo nás tam viac, názorne ukázali na jednom dieťati kúpanie a to bolo všetko...pri druhej dcére už to bolo iné, každý si prišiel okúpať svoje dieťa...aj keď ja som to radšej nechala na sestričku 🙂

isabel11163
28. dec 2012

@jasminet zlý chod oddelenia preto že sa z času na čas stane že maminky musia obetovať návštevy na úkor toho aby videli ako sa doma majú starať o bábätko ?? to je toľko povedať návšteve chvíľku počkajte alebo príďte neskôr teraz sa idem pozrieť ako sa kúpe bábätko ??? nejde o to že my nemáme čas inú hodinu pretože sa nám nechce ale o to že v pôrodnici v ktorej sa ročne narodí viac ako tisíc detí a v niektoré dni aj 6 či 7 je možný len individuálny prístup k ukazovaniu kúpania..ani jedna z nás nevie predvídať kedy kto porodí.. bohužiaľ ak sa ten čas nájde práve vtedy keď sú návštevné hodiny tak by maminka mala sama vedieť čo jej je prednejšie.. a ja som zato že v nemocnici v ktorej žiaľ nie je rooming in sú hodiny kedy sú bábätká na kojení má maminka venovať svojmu bábätko a učiť sa kojiť a nie vysedávať po návštevách..potom by možno nebolo toľko problémov s učením sa ako si prikládať detičky k prsníku.. my ako 2 sestry v službe naozaj nemáme čas aby sme maminky zháňali po návštevách a ukazovali im nebodaj kdesi na chodbe pred ľuďmi ako si má priložiť dieťatko..

martinano
28. dec 2012

@deniseee no u nas su cele dni na navstevach aj s detmi ☹

isabel11163
28. dec 2012

@hradnapani viete ja by som bola nadšená keby bol u nás len rooming in.. a myslím že každá moja kolegyňa tak isto..máme jednu rooming in izbu a záujem o ňu nie je žiadny.. !! ja som malý pán nato aby som zriaďovala rooming na oddelení to iste chápete..a pravdaže by sme mali omnoho viac času venovať sa mamičkám.. my rooming ponúkame no čo keď oň nie je záujem a ja do toho nikoho nútiť nemôžem.. neberiem to osobne vlastne ani sa to nedá pretože to je problém vedenia nie nás ako sestier.. 🙂

martinano
28. dec 2012

@isabel11163 to,kde je vobec taka porodnica, v ktorej nie o to zaujem?to som ani nepocula 😕

aduskatt
28. dec 2012

@isabel11163 ved a co sa divite, ked ho mate ako alternativu...treba ho proste zaviest a hotovo.....izby len s roomingom, mozno jedna alebo dve take, ze mamina sa nemoze starat zo zdrav dovodov............a ked nebudu mat navyber a ten rooming tam bude, tak jednoducho ina moznost nebude..doma si tiez nevyberie, ci sa starat bude alebo nebude🙂

hradnapani
28. dec 2012

@isabel11163 ved to mi je jasne, ze vy to nemozete zariadit. To je vec vedenia a taketo vedenie robi zasadnu chybu. Ja si viem predstavit, ze niektore mamky sa do toho nehrnu, ale pre ich dobro by to malo byt "nadiktovane". Samozrejme, pre tie , ktore su vycerpane by tam samozrejme zostala pomoc zo strany novorodeneckeho odd,...
Ja vsak nadobudam stale silnejsie presvedcenie, ze prave zdravotnici (vratanie aktivnejsich sestier a PA) by mali vyvijat osvetu medzi buducimi matkami a poukazovat im na vyhody ci uz rooming inu alebo metod "prirodzeneho" porodu (Aby im v tomto pripade nebolo odporucene, ze vy matky si to vybojujte, nas do toho nic (ako mi tu bolo odpovedane par stran dozadu). Osveta sa da robit vselijako, ci uz navstevami v materskych centrach, clankom v regionalnych novinach atd atd...
V takom stave, v akom pracujete vy vo vasej nemocnici, ved to je neunosne...

jasminet
28. dec 2012

@isabel11163 je ale zvlastne, ze v nemocnici, kde sa denne narodi 10-17 deti sa daju tie presne hodiny individualneho kupania zaviest. a novorod. sestier v sluzbe je vecer asi 4,5ks ale tu poznamku berte len ako moju vnutornu myslienku, ziadne rypanie... 😉
ja osobne si neviem predstavit, ze by som mala dieta v nemocnici cely cas u sestier, v presne stanovenu hodinu by mi ho prebalene doniesli na prso a po pol hodine odniesli. pobalili mi ho domov a ja vyhukana by som netusila, co s tym tvorom doma robit... to sa dialo v 80. rokoch ked rodila moja mama. myslela som, ze na slovensku uz podobne porodnice daaaavno neexistuju.

isabel11163
28. dec 2012

@jasminet zaujímalo by ma v ktorej slovenskej nemocnici sa denne narodí toľko detí ..áno keď je v službe viac sestier dalo by sa to robiť aj na hodiny ale kto vám v dnešnej dobe pridá pracovnú silu aj keď je potrebná ?? ja by som bola nadšená ale čo už.. ďalej deti nenosíme na pol hodinu ale mamičky ich majú hodinu až dve...

inypohlad
autor
28. dec 2012

@ada274 Nemyslela som si, že by som tu mohla byť aj vulgárna alebo nejakým iným spôrsobom necitlivá, ale tento Tvoj príspevok ma vrcholne urazil. Ty vieš asi veľký prd o tom, ako to funguje v nemocnici, na pôrodnici, v zdravotníctve. Nikto po rodiacich ženách nechce, aby sa pri pôrode usmieval, tak láskavo neprekrúcaj moje slová a poriafdne čítaj!!! Trpezlivo som tu vypisovala,že my, teda PA chápeme kričiace matky od bolesti a verte, že nám to nie je príjemné vidieť žienky trpieť. Ale mne išlo o to, aby ste pochopili, že hoci robímetú prácu, ktorú sme si vybrali, to ešte ale neznamená, že nám budete skákať po hlave, že nám budete nadávať. Kto Vám dal to právo??? PA sú horšie ako rodičky??? Veď sme ľudia a tak ako sa správate niekedy Vy k nám, to nemá obdobu na svete. A to je podľa teba normálne? Že ma nejaká rodička ponižuje za svoju slúžku???? Ak tu mieniš osočovať, kydať, vyber si inú tému, alebo sa nauč rešpektovať ľudí

jasminet
28. dec 2012

@isabel11163 na antolskej - v case porodu oboch mojich deti. pri dcere cca 14 - na novorodeneckom nebolo uz miesto lezali sme kade tade po gynekolog. oddeleniach a na novorodeneckom na izbach po 3 mamicky + 3 deti, pri synovi tiez priblizne tolko... na 100% 😉

isabel11163
28. dec 2012

@jasminet ale to neznamená že sa ich denne narodilo 17-18... 🙂 🙂 u nás máme na novorodeneckom aj 27 detí 😀 maminky sú po 4 na izbách a niektoré ležia aj na gynekológii..

jasminet
28. dec 2012

@isabel11163 napisala som 10-17 😉

sharmana
28. dec 2012

@lubkaeck ja som dojčenie nakoniec nezvládla a vzdala, kojila som a prikrmovala, lenže malá stále plakala, hrozné krče mávala a nakoniec som prešla na UM a zrazu sa všetko upravilo a malá v pohode spinkala, prospievala atd... Ono sa to niekomu povie, vydrž, lenže ja som videla na vlastné oči, ako to išlo matke, ktorá mliečko mala a ako mne, malá mi nespala vôbec, tak 30 minút a bola hore, lenže takto sa nedá 24 hodín a 3 dni po sebe fungovať, to padne každý. Takže človek teraz nevie čo a ako.... S klobučikmi som to skúsila, lenže v pôrodnici sa nedalo, tam som nemala ako doma pohodlie a možnosť si všetko pekne poumývať a sterilizovať ako by sa patrilo, doma som to skúšala, ale malá mi z toho nevedela piť a jedovala sa.... Chcem aj druhé bábo a určite si zavolám laktačnú poradkynu, ale mrzí ma, že toto by malo prebiehať už v pôrodnici, inak tá pôrodnica ani NEMA právo si písať babyfriendly!!!! dojčenie, či kojenie (nech si každý nazve ako chce) sa má rozbiehať a sledovať tam... a nie že sestrička len povie "kojte"... Však asi som tam neštrikovala pri vrieskajúcom dieťati, ale som kojila predsa!!! Lenže asi niečo nebolo ok, ked malá chytila horúčky od hladu... Ako som už písala, mna tam zbytočne nechali sestričky vyčerpať, ich múdre reči si môžu strčiť niekam, ked mi nijak nepomohli.. A tu sa nesťazujem na úsmev či nebodaj pozdravenie, čo teda v Ružinove len máloktorá dodržala ked vošla do izby a nehovoriac o tom, že rozcapené dvere po sebe skoro žiadna nezatvorila a to my matky sme mali prsníky von a kojili sme a po chodbe chlapi opravári behali... Je mi nagrc z niektorých sestričiek a bohužiaľ si to potom musia čítať aj tie, ktoré sú slušné a nápomocné. Ale pôrodnice na SK teda nestoja za nič, teda v BA asi nie, lebo do Ružinova(aj ked ho mám najbližšie) už nechcem ísť. Šestonedelie tam bola jedna katastrofa!

lubkaeck
28. dec 2012

@sharmana ja vas plne chapem, proste ked to nejde tak to nejde a hotovo a nie sa zbytocne stresovat- Ano mala by byt vacsia podpora mamiciek a viac sa im venovat - len ono je to tak, ze ten boom dojcenia je len par rokov a porodne baby niektore su uz stredny vek a starsie a tie taku podporu nemali a najma sunar a podobne mlieka boli lahko a lacno dostupne - proste sa neriesilo 😒 tazko sa to potom vtlka do hlavy ale aj to moze byt brane ako vyhovorka, takze staci.
Ked to nejde, tak to nejde dolezite je aby bolo spokojne dieta a matka, ci uz na umelom mlieku alebo na materskom 🙂 ale skusit to treba 😉

isabel11163
28. dec 2012

@jasminet pardón za preklep 😀 😀 😀