Názory mamičiek na pôrodné asistentky v novej nemocnici v Košiciach
Aké máte názory na pôrodné asistentky v novej nemocnici. Ako sa správajú pri pôrode, ktoré odporúčate.
@ivkadracova Ja si tiez myslim, ze tie, co mali pozitivne skusenosti nepotrebuju svoje nazory vypisovat na fora. Skor zeny so zlymi skusenostami sa potrebuju vyzalovat, vyrozpravat z bolesti. Ja som prispela len preto, lebo to vyzeralo straaasne jednostranne a jednoducho mi to nedalo, lebo ja som naozaj bola spokojna.
@ivkadracova Ja len na margo toho co si napisala " nikto si nedovoli vo svojej profesii"... Asi v kazdej profesii som sa stretla s neempatickym clovekom, ktory mal mozno zly den... Mozno nie... Neviem. Jednoducho mal ostat doma ako zneprijemnovat inym zivot... Ci uz to bola upratovacka, lekar, predavacka, uradnicka, policajt... Ved sme len ludia...
Ale samozrejme nesuhlasim s takym spravanim, ktore by inym ublizovalo...
baby ja som skusenost dobru nemala...okrikovali ma, boli neprijemne..:(
@lucianka222 no lenze to co mi jedna znama rozpravala, nebol ze zly den jedneho cloveka, to bolo cele oddelenie, ktore malo doslova ze v ludi, z ktorych si robili dobytok, a to neprehanam.. nedajboze bola romka, uff.. a to boli ludia v BA, co s cignami neni ani zdaleka taky problem ako v Kosiciach. Ja nie som citliva osoba, ale ked som to hovorila manzelovi, tak mi trochu vyhrkli slzy, tolko neucty som vzivote nezazila a nechcem ani, a ani nechcem aby ini zazili. Nebudem zlahcovat situaciu tym ze kazdy ma zly den .. ano aj ja mam, aj majster kat sa utne. Ale zeby sa pravidelne utinalo cele oddelenie?
@evittah ale ved to je super, ja som len rada ze si bola spokojna, aj ja by som na SR bola rada spokojna, a velmi to chcem dosiahnut.. potmo budem na kazde forum pisat ci to tak bolo alebo nie : ))
No u mňa vraj všetko prebiehalo hladko a pomerne rýchlo. Napriek tomu som jedinú bolesť, hneď ako som vytlačila svojho druhého synčeka cítila bolesť na duši. Ešte sa ma aj pýtali, že či nemám radosť, keď sa neusmievam. Bola som rada, že je malý v poriadku, ale usmievať sa mi nedalo.To sa ťažko opisuje slovami, cítila som sa ponížene a zraneno. Ešte teraz si tu boleť viem pripomenúť, bol to pocit, aký už nechcem zažiť. Pri prvom som som niečo také nezažila, toho som rodila v inej nemocnici. Usmiala som sa asi až keď som bola na novorodeneckom oddelení.
@lenja123 poznam aj zeny kktore rodia rychlo a lahko, ale po dlhsej debate, mi povedali ze radsej by isli do hainburgu aby boli nejake veci podla nich .. jednoducho niektorym zenam je to vlastne jedno, uz su doma so svojim dalsim baby a neriesia. Su to poslusni pacienti, nechaju sa viest bez oponovania - to su tie ocelove : ) .. ale dakto nema lahke porody, dakto to ma napr. 20-30 hodin utrap, a tie sestry su tam 12h ci kolko, vystriedaju sa na nej niekolko sicht. Jedna rodicka si ma zvykat furt na novy personal, je jedna vec, a potom este polovica z nich ma "svoj den"? Nesuhlasim aby mali pravo mat svoj den. Ked moja PA uz nevladala, a lietala od porodu ku porodu a furt bola slusna, tak to dokaze kazdy. V com bola ona specialna? Ani zazmluvnena nebola, nic. Nemozeme mozno jediny zazitok zeny v zivote takto riesit. Dakto 4 deti nemoze a nebude mat a je stastny za to jedno. Tak nech to ma krasne ked nema ziadne patologie. Chapes. Ide mi o urcite principy, ktore tu zjavne nefunguju. Chyba nam moralka. Ano, dakedy chyba moralka aj pacientom ako @natalym spomenula.
Ale povedzte, chyba mi moralka, ked pridem do nemocnice a pytam sa kde je toaletny, z uz aj tak plesniveho zachodu? Bola som sama prvy krat a ani som netusila, ze take veci "sa nosia". Tak na mna pozerali, ze mi dali ich biele utierky.. ku ostatnym boli sproste. A tie mamicky a ine chore, tam mali tie sestry za bohyne. A doktor normalne ze nadboh. Omg.
@ivkadracova ved to.. a ked sa postazujes pripadne porozculujes a este ta zvozia ze vymyslas a si nejaka mudra. Co je najhorsie, aj ine zeny, s takym postojom sa to tak rychlo nezmeni..
@mapa @gabikula ja len dufam, ze dalsie skusenosti budete mat len dobre. Alebo si take podmienky vytvorite : )
A ked uz tie zeny nepisu pozitivne veci, tak ja napisem: Po porode som mala taku euforiu, ze som sa na kazdeho usmievala, a pozerala sa na dcerku, "to je moje dieta, to fakt"? Jak nadrogovana som bola. Nie, nic mi nedali ; ). Po porode som sa zoznamila s doktorom : )) Podakovala som PA, aj jemu. Manzel odkvecol chudak, a ja som mohla ist na diskoteku (to bol samozrejme iba ten pocit v hlave, v skotocnosti ma previezli zositu medzi nohami na izbu - s dietatom na mne, ktore som si sama obliekla), ale pocit bol pozitivny, a verim, ze to bolo kvoli dobremu personalu. Hned jak ma previezli, ma PA postavila, ci viem chodit, vsetko ok, pisat sa mi ale nedalo. A to si pred tym so mna ludia okolo robili srandu ako kricim v kontrakcii, vseti sanitari pozerali ako ma dalsi pacia z auta, alebo so mnou nebola rec, lebo som bola zaseknuta, alebo ma nevedeli prinutit poriadne tlacit, uz uz som sa bala, ze ja to vlastne nedokazem, a neviem co ... naozaj si neviem predstavit zeby kvoli akejkolvek mojej obave a pochybnosti o sebe samej, na mna zacali vrieskat v zlom, neviem naozaj ako by som reagovala, ci by som sa obhajila, neviem ci by to moj manzel zachytil a vyriesil, i ked teraz tvrdi ze ano. Mozno to az prilis prezivam, ale ked to porovnam, tak sa mi furt to nase Slovenske riesenie akosi nezda.
Este take male rypnutie.. preco sa v Ziline pise peticia na zrusenie titulu "baby friendly hospital"... len preto, ze asistentky mali svoje dni? Lebo su zeny precitlivele? Verne pochybujem.
@nanervy_2 vies kym som nerodila aj ja som bola mudra .. milujem tie sestry.. "rychlo rychlo na izby, vizita", navrieskaju na cele oddelenie, a ja som sa prave terigala s infuziou v ruke na zachod, kt. ani nepresla normalne cez dvere ... "ja idem na zachod" .. no normalne, furt som im nechala otvorene usta, taku "drzu" pacientku hadam este nemali. Porod je ale uplny iny dusevny stav. Kazdy ma pravo na uctu.
@ivkadracova ale ja nikde nepíšem, že som mala rýchle a ľahké pôrody, a popravde - neviem, či by som niečo menila - myslím niečo čo sa týka personálu. Na pôrodnom sále som bola pri poslednom pôrode 48 hodín, vystriedali sa pri mne asi všetci 😎 , skákala som na fitlopte, sprchovala sa, prechádzala sa po chodbe - nikto ma v ničom neobmedzoval, keď mi niečo asistentka vravela, bolo to skôr vo forme odporúčania, nie striktného príkazu, keď som niečo odmietla, alebo nesúhlasila, akceptovali to. Nerodila som v zahraničí, tak to neviem porovnať, ale ako som písala - bola som spokojná aj "doma".
@lenja123 hainburg sa neda nazyvat zahranicie, kazdy druhy porod tam maju slovenku hadam.. hadaj preco : )
A nesla si Ty na porod prilis skoro? Ja som tiez rodila dost dlho, ale vacsinu som si odkrutila doma, lebo som nevedela kam mam ist rodit : )) Niektore tety hovoria, ze v nemocnici sa aj stiahli, teda boli otvorene na 8, ale po nejakych aktivitach sa znova stiahli na 6 az 4 .. proste prostredie nevyhovuje a tak.
Aj ja chcem byt spokojna aj "doma", preto to tolko riesim : )
Som si vsimla ze najviac to riesia tie zeny (ako ja..) ktore este neporodili, alebo neporodili na SR. Aj jedna znama to presne riesila, plny FB toho bol, ta bola az fanaticka, ale mala to u nas a takmer podla seba. Ale ja nie som fanatik.. ja som len tesne pred porodom, a hladam cokolvek pozitivne, alebo cosi ako navod, ako to mat normalne. Viem, ze jednanie je zaklad - ako zo strany rodicky. Ale ked ja som pocula aj to, ze jednala slusne, ale s nou jednali ako s dobytkom, a mala aj 3 tituly, ani to jej nepomohlo.
Len vies, ako budu reagovat, ked oni povedia: toto urob, alebo toto sa u nas robi, a ja poviem, dakujem, ja toto neurobim..? Co potom bude? Tam kde som rodila to problem nebol... nemala som monitor napr. cely cas. Aj ked im to vadilo a chceli aby som ho mala. V polohach som sa nechala viest.. vyskusali sme asi vsetky.. Budem moct rodit v akej chcem polohe aj u nas? Niekto mi bude hovorit ako mam s prepacenim srat? : ) Alebo ci budem ozarovat decko pocas porodu? Je to hadam moja volba.. a nechcem a nebudem sa o tom hadat. Tak ako to bude teda?
@ivkadracova no ja som 14 dní prenášala, tak snáď to nebola skoro, keď som prišla 😀 . Mala som už odtečenú plodovú vodu aj kontrakcie, plus nejaké zdravotné problémy, pre ktoré som musela ísť rovno na sál. A ešte ma napadlo - koľko z tých žien rodiacich v zahraničí je prvorodičiek? Lebo pochopím, že mám zlú skúsenosť na SK, tak idem rodiť inde. Ale keď to všetko mám len z počutia a napriek tomu idem svoje prvé dieťa porodiť za hranice...neviem, zdá sa mi to divné. Možno som nemala žiadne zvláštne požiadavky, ale polohu mi nikto nediktoval - až na úplný záver, po pôrode na mňa syna položili bez toho, aby som ich o to požiadala a nechali ho pri mne celý čas - asi 2 hodiny? kým ma nepreložili na posteľ a neodniesli na oddelenie - vzápätí mi ho priniesli aj tam a už so mnou ostal až do prepustenia.
@lenja123 a zober si kolkym zenam to dieta nedaju ... je o tom miliarda prispevkov, a realne som to pocula vela krat, aj napriek tomu ze mu nic nie je, proste sestra je prilis aktivna a chce merat, vazit, umyvat, aj ked Ty prave nechces.
Ja som prenasala iba 12 : ) si lepsia. Tak ja som potom asi divna, lebo prve dieta som usla v rozbehnutom porode porodit za hranice. Tych 25 min v aute bol masaker, mam takmer okno, ale pamatam si pocit a manzela ako sa snazil zachovat chladnu hlavu a soferovat. No popravde netusim, co je na tom divne, ked idem rodit tam, kde ludom doverujem. Resp. z matematickeho pohladu, kde mam najvacsiu sancu, ze budu veci spravne.
@lenja123 mne to nie je divne .. tiez nepojdes do hotelao ktorom koluju reci ze je tam mizerne.. v porodniciach medzi ktorymi sa rozhodujeme sme si pozreli priestory a presne na take veci, co mozem/nemozem som sa pytala ako doktorov, tak sestier. Dostala som rozne odpovede, zakazdym ale ziadost byt inak v druhej dobe porodnej ako na chrbte sa stretla (okrem primara a prednostu, ktori ma presviedcali ze jasne, pohoda u vsetkych ich doktorov) s prekvapenim, s hlaskou ze nove moresy zavadzat nebudu, so zastrasovanim o postihnuti dietata az po tvrdenie ze najlepsie vyuzitie svalov a fyziky je leziac s nohami hore 😀 takze ak by som nemala zahranicie tak daleko, aj idem, staci mi pocutie...
ale pocula som aj dobre, mam zname co boli spokojne, to asi fakt zalezi od toho, koho chytis na smenu...
Btw. poculi ste o porode v TV? http://kosice.korzar.sme.sk/c/5859837/so-synom-...
Ja by som do vody asi nesla, mne vana doma nerobila dobre (to som pred tym nevedela samozrejme), ale zaujalo ma ze sa to tam vobec da. V Dunajskej strede, hoci to maju krasne na stranke propagovane, ze porod do vody, bola som pozret porodnicu, pol hodina cesty, a mrkva v zime.. nic, to sa u nich nerobi, lebo daco nedobre sa tam dakedy stalo, nechceli o tom hovorit.
@ivkadracova tiez z pocutia - daju. Len im to treba pripomenut, ze nech ti ho neberu..Maju holt rutinu a ich treba z nej pretrhnut. O novej koluju famy, aj mali tak kamosky, ze tam to je uz v pohode.. len treba sa ozvat, co asi nie kazda po tom tlaceni zvlada...
@nanervy_2 no mne ked davali dcerku na brucho, ani by ma nenapdlo pytat si ju, lebo som prave dotlacila.. uplne som bola jak vymetena, a zrazu som ju tam mala na sebe a potom prisla ta euforia ... vies si predtsavit zeby na mna pred tym vrieskali a nejaka sestra mi ju zobrala prec? ja si to teda predstavit ani neviem, a ani nechcem, a co ja viem, ci vycerpany manzel by vobec stihol reagovat? ako by som zabranila aby prave vytlacene dieta ta PA alebo doktor nedal do ruk nejakej sestre, ze na, postaraj sa ... nemala by som sancu. To su take veci, ktore maju byt zaklad.
@ivkadracova v martine sa dalo rodit do vody, ale kedze tam nebol nik, kto by s tym mal skusenosti, potom co sa dve deti pritopili, tak to zrusili... tak to uz beriem ako argument, ale mohli by dovolit aspon prvu dobu 🙂 tak ale tema je o PA v novej v KE 🙂
@nanervy_2 a este Ti poviem, moj vtedajsi gynekolog, je zvlastny ale dobry .. aj by som isla k nemu, ale porodnica mi nebola sympaticka, i ked tam sestry vyzerali praveze ok. Ale aj on sam mi povedal, ze mu musim pripomenut ked chcem dotepat pupocnik, lebo on zabudne, on to robi automaticky.. teraz viem, ze by ma to urcite v tej chvili nenapadlo.
Btw. ked som uz naozaj rodila, nemala som nijaky porodny plan, ai nic podobne, a citila som sa spravne. Aj napriek nastrihu. Vdaka nim..
@nanervy_2 nazov temy sice je v novej na SNP, ale skutocna tema je uz niekde inde : )) myslim si ale ze od nadpisu a popisu temy sme velmi neodbocili, a nevidim tu ziadne negativne osoby ani zbytocne rypacky, co ma nesmierne tesi... inac jednu dobu som uvazovala aj o porode v Saci, lebo boli na nu dobre ohlasy .. a potom ked kamosova zena porodila, mi povedal, ako neboli spokojni.. a to bol chlap, programator, od kt by som take info ani necakala.. uz ked chlap to vnima. Uff..
@nanervy_2 a ked sa bavime o novej nemocnici, tak tam bol koho poznam iba moj nevlastny otec, a ten bol taky vystrelok, ze podla mna boli radi, ze ho ako tak ukociruju : )) ten by tam rodil lavou zadnou aj keby mali vsetky naraz menzes a doktor nedostal od svojej zeny uz dva roky
=> z toho vyplyva, ze to aky bude porod, jednoznacne zavisi od povahy rodicky :P
@ivkadracova ak sa mozem opytat, ako si sa napokon rozhodla, kde si rodila a s akym vysledkom/spokojnostou?
@ksbinka ahoj, nase druhe dieta som porodila tiez v Hainburgu : ) .. uplne som spokojna :D .. vlastne vdaka nim to tak dobre dopadlo, nebudem konkretizovat osoby .. kludne si precitaj moj porodny pribeh, som to kvoli zaujmu zien napisala do clanku "ultra natural" v mojom blogu
@ivkadracova To je krasny pribeh, gratulujem 🙂 okrajovo v nom spominas aj svoj prvy porod, vraj bol tiez v Heinburgu, ale s nastrihom a medikamentami. Ja som si myslela, ze tomuto sa v Heinburgu bezne vyhybaju. Mohla by si, prosim, konretnejsie aj tento pribeh nacrtnut? 🙂 diky veľakrát a príjemné sviatky prajem

@natalym kiezby to bolo aspon spolovice ako hovoris ... som si prave uvedomila ze ak opat ujdem do Hainburgu rodit.. tak tej porodnej asitentke musim kupit veeelky kvetovy kos a doktorovi neviem co dam aby to nevyzeralo ako uplatok, proste oni mali 3 rodiace naraz, jedna sluzba co behala hore dole ale pristup neskutocne, psychologia, vyrovnanost, boli unaveni, vystrsovani, ale jednanie, ze som sa ani raz nemusela pozastavit, a videla som im na ociach ze nevaldzu alebo zeby mi najradsej povedali, boze nech uz sa nasere a zatlaci alebo co ..