Nikdy by som nešla rodiť do štátnej nemocnice
Ahojte, druhe dieťa by som nešla rodiť do štátnej nemocnice leboto, čo počuvam je hrôza. Ale to je v mojom okoli. Zažili ste niečo v statnej nemocnici,na čo nemate dobré spomienky a na základe toho by ste tam dalsie dieta nesli rodiť? Ja som prve rodila v sukromnej, teraz som chcela statnu. ale bojim sa
@oblecenie99 a to teda kde konkretne?🙂
@pipimonterova Nová nemocnica v Košiciach 🙂
@44janica44 vies, ja som velka papula, ale po narocnom porode som sa nedokazala zastat sama seba. Ta unava, bolest, ponizenie sa tak ns mne podpisali ze az doma som si vlastne uvedomila, co vsetko som zazila. A s tym aj tie neprijemne sestry rataju, ze mas uctu k autoritam a nebudes predsa robit problemy... :(
@selena_luna No lebo vtedy si v úplne inej pozícii. Ako píšeš, náročný pôrod, fyzicka bolesť, ja som bola po prvom úplne vyhúkaná, zároveň si ale na nich do istej miery odkázaná a odkázané aj tvoje dieťa 🙁 Málokto sa dokáže vtedy ozvať. Ja som rozmýšľala, či druhý prípad v tej istej nemocnici nebol iný aj preto, lebo som bola istejšia v kolenách. Už som vedela, do čoho idem, žiadne komplikácie neboli ako pri prvom, žiadna akútna sekcia, a vedela som, ako na bábätko, už tam bola istá rutina. Určite som komunikovala sebavedomejšie, bola som pokojnejšia, no a samozrejme že aj bez toho musím uznať, že personál tentoraz obstál (až na výnimku, ale nebudem kvôli jednej kaziť spomienku) na jednotku. Aj z ľudskosti. A pritom len taká maličkosť, a ako zaváži. Obyčajná ľudskosť.
Obydve deti som rodila v štátnej, a žiadny problém som nemala. Netreba robiť paniku.
@selena_luna No lebo vtedy si v úplne inej pozícii. Ako píšeš, náročný pôrod, fyzicka bolesť, ja som bola po prvom úplne vyhúkaná, zároveň si ale na nich do istej miery odkázaná a odkázané aj tvoje dieťa 🙁 Málokto sa dokáže vtedy ozvať. Ja som rozmýšľala, či druhý prípad v tej istej nemocnici nebol iný aj preto, lebo som bola istejšia v kolenách. Už som vedela, do čoho idem, žiadne komplikácie neboli ako pri prvom, žiadna akútna sekcia, a vedela som, ako na bábätko, už tam bola istá rutina. Určite som komunikovala sebavedomejšie, bola som pokojnejšia, no a samozrejme že aj bez toho musím uznať, že personál tentoraz obstál (až na výnimku, ale nebudem kvôli jednej kaziť spomienku) na jednotku. Aj z ľudskosti. A pritom len taká maličkosť, a ako zaváži. Obyčajná ľudskosť.
@oblecenie99 myslim ze druhy porod v statnej by dopadol rovnako katastrofalne
Az laskava porodna asistentka v sukromnej ma viedla a polohovala tak, ze som svoje telo konecne pochopila a nasla spravne svaly na dobre tlacenie ( lebo vety - netlacte do hlavy, alebo ako na velku, no to mi fakt nepomohlo nijak) takze mozno by som sa uz seba zastala, ale opat by som bola zasita az po usi
Prve statna - Nr - radsej doma v posteli, druha Koch - aj keby pytali 3000 by som sla opat, vtedy este Koch bol drahy oproti stovke dnes, cakam tretie a idem do Kochu opat
@zoja6913 vidíš a na som rodila prvé december 2010 vtedy ako tak a druhé december 2018 a nemôžem krivé slovo povedať na doktotov a sestričky. Jediné mínus strava a ešte po sekciách nula bodov. Pri druhom som mala aj VIP izbu tu kde môže manžel prespať,čo som bola veľmi rada keďže som chcela byť sama na izbe bez iných žien pri prvom som ani nevedela že je😆
Autorka rozhodni sa podľa seba a nie názoru druhý h vyberaj hlavne podľa toho aby keď prídu komplikácie bolo o teba a bábätko postarané😉 keďže ja som mala obidve deti akutnou sekciou
@44janica44 vies, ja som velka papula, ale po narocnom porode som sa nedokazala zastat sama seba. Ta unava, bolest, ponizenie sa tak ns mne podpisali ze az doma som si vlastne uvedomila, co vsetko som zazila. A s tym aj tie neprijemne sestry rataju, ze mas uctu k autoritam a nebudes predsa robit problemy... :(
@selena_luna nepochop ma zle. Nechcem nejako nadlahcovat tvoj pripad ani obhajovať správanie, neviem v com bol u teba problém.
Z môjho pohľadu mi príde ze sa zo štátnych porodnic robia oddelenia s personálom s najhorším správaním proste miestami hyeny. Ono si treba uvedomiť ze žena počas pôrodu a aj po je proste zmes hormónov a veľa veci vníma oveľa citlivejšie. Minule tu písala baba akú má traumu z pôrodu o ktorom si nič nezistila ako vôbec prebieha, keď bola na 10 prstov a mala tlačiť tak jacala ze chce cisársky, dietatu klesali ozvy tak na ňu zvýšili hlas aby tlacila a nechali ju tlačiť až 15 min a nakoniec sa cítila strašne poníženie ze ju 5 bab videlo nahú lebo si myslela ze bude rodiť zakrytá plachtou. Dokonca povedala ze jej mali urobiť radšej kliestovy pôrod lebo nevládala tlačiť.
Ako úprimne co mal personál robiť? Na cisarsky neskoro lebo dieta už v pôrodných cestach, ona si išla svoje kriky o cisárskom a dieťaťu klesali ozvy. Nečudujem sa ze kričali aby tlačila ved potrebovali to rýchlo a keby jej to hovorili normálnym tonom ich asi ani nepočuje co jej hovoria a na nejaké ukludnovanie čas nebol. Proste jediná možnosť ozaj zvýšiť hlas aby ich hneď vnímala a začala spolupracovať... áno nevhodné správanie ze po nej kričali ale nevyhnutné keďže bábätko začínalo mat problémy.
Treba sa na to pozrieť aj objektívne ze proste niekedy personál nemá čas na "lichotky" proste treba rýchlo konať a je to v záujme aj dieťaťa aj matky.
Samotný titulok je dosť zavádzajúci, ak si riziková resp je predpoklad komplikácií tak si v súkromnej neškrtneš, takže nikdy nehovor nikdy ...
@selena_luna nepochop ma zle. Nechcem nejako nadlahcovat tvoj pripad ani obhajovať správanie, neviem v com bol u teba problém.
Z môjho pohľadu mi príde ze sa zo štátnych porodnic robia oddelenia s personálom s najhorším správaním proste miestami hyeny. Ono si treba uvedomiť ze žena počas pôrodu a aj po je proste zmes hormónov a veľa veci vníma oveľa citlivejšie. Minule tu písala baba akú má traumu z pôrodu o ktorom si nič nezistila ako vôbec prebieha, keď bola na 10 prstov a mala tlačiť tak jacala ze chce cisársky, dietatu klesali ozvy tak na ňu zvýšili hlas aby tlacila a nechali ju tlačiť až 15 min a nakoniec sa cítila strašne poníženie ze ju 5 bab videlo nahú lebo si myslela ze bude rodiť zakrytá plachtou. Dokonca povedala ze jej mali urobiť radšej kliestovy pôrod lebo nevládala tlačiť.
Ako úprimne co mal personál robiť? Na cisarsky neskoro lebo dieta už v pôrodných cestach, ona si išla svoje kriky o cisárskom a dieťaťu klesali ozvy. Nečudujem sa ze kričali aby tlačila ved potrebovali to rýchlo a keby jej to hovorili normálnym tonom ich asi ani nepočuje co jej hovoria a na nejaké ukludnovanie čas nebol. Proste jediná možnosť ozaj zvýšiť hlas aby ich hneď vnímala a začala spolupracovať... áno nevhodné správanie ze po nej kričali ale nevyhnutné keďže bábätko začínalo mat problémy.
Treba sa na to pozrieť aj objektívne ze proste niekedy personál nemá čas na "lichotky" proste treba rýchlo konať a je to v záujme aj dieťaťa aj matky.
@44janica44 ano, viem presne co myslis, chapem ze aj taketo situacie sa deju. Chapem ze to maju zlozite casto. ta skusenost v boroch bola pre mna oci otvarajuca v tom, ze kolko tazkych porodov v statnej ani nemusi nastat, ak by sa niekto rodicke trochu venoval - ze je jednoduche a rutine priviazat mi nohu, ale pokusit sa ma polohovat tak aby dieta lepsie zislo, to je zlozite, to sa im nechce. Aj taka elementarna vec ako respekt, ked namiesto pozdravu mas vo vagine cudziu ruku po laket, ale v boroch bezohladu na zhon a velky pocet porodov naraz si kazdy doktor nasiel cas, aby sa predstavil a vypytal si suhlas s jeho dotykom. Zrazu som bola ludska bytost a nie pacient veterinara.... pre mna to nebolo o peknej izbe, ale o najdenej dostojnosti. Plus som vedela, ze nic neriskujem, kedze na boroch je core z neonatologie na antolskej, sami odbornici na babatka.
Ja som bola pri oboch pôrodoch v štátnej spokojná. Pri druhom zachránili život mne aj môjmu dieťaťu. Takze za mna by som šla znovu.
@selena_luna ja som rodila v Žiline pred 4 rokmi... veľa ľudí povie ze je to masiarstvo.
A presne co píšeš o boroch som mala aj tam...pýtali sa ci môžu prasknúť vodu, dat oxytocin, aj ma postavili z postele a opreli o muža keď pri 10 cm dieta nezostupilo. Nikto ma nikam naviazal. Aj mi upravili porodnu posteľ a nohy nedali na tie opierky ale tak aby som sa o ne zaprela. A to som rodila v najrusnejdi deň v mesiaci, porodila som o 6:30 o 6 sa menia zmeny a vôbec som to nepostrehla dokonca dr zostala do 7 kým ma nezasila- nastih som nechcela, respektovala to. Dokonca teraz tam majú plno noviniek a môže zena rodit aj na štyroch alebo ako chce, na gauci..ono zasa nie je štátna ako štátna. Teraz je tam nový primár a zavádza plno noviniek. Nie v každej štátnej ale idú s dobou. Napr. Z môjho okolia každý si chváli sle stsle čítam negat.recenzie...
Moja skúsenosť asi nie je relevantná, lebo prvého som rodila pred skoro 20 rokmi a druhého pred skoro 16stimi, ale keby som rodila znova, tak by som isla do súkromnej.
Prvého som rodila u Kocha, super prístup, naučili ma dojčiť, kúpať, starat sa, dokopy tam bolo pár detičiek, veľa personálu, manžel prišiel normálne na izbu za mnou. Potom Koch zavreli a išli rekonštruovať, tak som druhého rodila v Ružinove a to bola mäsiarska pásová výroba, otrasné podmienky, jazvu po cisaraku mám takú, že sa mi chce 🤮 pri každom pohľade do zrkadla, nikto si ma nevšímal, kým nebolo zle, po pôrode ma dali na iné poschodie, takže po cisaraku dom musela ísť na druhý deň po schodoch (!), aby som si mohla vidieť dieťa, o dojčení ani zmienka, keby ma to nenaučili predtým v Kochu, tak nedojcim, bábätká po dvoch v tých vanickach, jedno dieťa dokonca hľadali po izbách, rodina videla dieťa len cez okno... hrúza, žiadny príjemný zážitok
@bambulkaaskatulka tento dokola omielaný argument "keď je problém, prevážajú".. ale už sa nikdy nešpecifikuje o aký konkrétny "problém" - ak ide o vrodené vývojové chyby novorendca (srdca/trávenia) tak prevážajú na Kramáre, rovnako ako z iných nemocníc kde sa narodia takéto detičky a potrebujú operáciu. Konkrétne je to do 10 prípadov za rok - 99% ich pacientiek a bábätiek nepotrebuje špecializované pracovisko. Áno, nemajú vybavenie pre predčasne narodené deti (PRED 34.tyždnom), ale zasa tu nedémonizujme že tam pracujú neskúsení lekári či pôrodné asistentky, bez špičkového vybavenia..
@kateenky to je zas pravda, že nemôžeme chcieť aby v každom okresnom meste bolo aj vybavenie aj personál schopní vyriešiť všetko. Urgentný prevoz je niekedy potrebný a nemusí to byť hanba tej kliniky. Tam je dôležité, aby personál vedel rýchlo a správne rozhodnúť.
Ja som bola v Kochu, na 1, pôrod do 10 minút, hodinu na to som rozmýšľala nad druhým 😀👌
Ja som teraz na druhy porod zvolila okresku vo Villach (AT), zijeme 15min autom odtialto) a oproti Viedni je to luxus hotel na Maldives, ako nemozem tu jedinu vec vytknut. Uplne super vsetko, hoci porod sa posledne minuty dost skomplikoval a teda bonding bol asi 3 minuty a mala musela na Neo. Ale stale mohlo byt horsie. Hned za hodku a pol som bola za malou, muz cely cas pendloval medzi nami. Teraz uz je mala so mnou a vsetko super, zlaty personal, jedlo, pitie, proste vsetko ako ma byt.
Obe deti som rodila v statnej a vsetko super, ja som bola spokojna.
Ja by som zas do sukromnej nikdy nesla, naco zbytocne platit. :D

Rodila som na antolskej. O kochu ti poviem toľko... Kým je všetko v poriadku a pôrod bez problémov, je to neporovnateľne lepšie ako kdekoľvek v štátnej. Prostredie, prístup, starostlivosť. Keď je problém, prevážajú na antolsku a vtedy ide o minúty, sekundy. Mala som kamarátku, ktorá takto začala rodiť v kochu a potom jej len len zachránili život po prevoze na antolsku. Ja som sa rozhodla neriskovať a oželieť príjemné prostredie a rovno rodiť na antolskej. Vďaka Bohu, tiež to bolo len len, ale malého mi zachránili. Nedám na nich dopustiť. Pôrod je síce fyziologický proces, ale je veľa vecí, ktoré sa môžu pokaziť. Každý ako chce, ale ja by som rodila len vo fakultnej nemocnici, kde majú veľa veľa skúseností. Komfort v tomto prípade ozeliem. Ale sú ženy, ktorým záleží na tom, či dostanú klistir, či ich vyholia a či budú mať vonnu lampu pri pôrode. Každý ako si zváži.
@bambulkaaskatulka tento dokola omielaný argument "keď je problém, prevážajú".. ale už sa nikdy nešpecifikuje o aký konkrétny "problém" - ak ide o vrodené vývojové chyby novorendca (srdca/trávenia) tak prevážajú na Kramáre, rovnako ako z iných nemocníc kde sa narodia takéto detičky a potrebujú operáciu. Konkrétne je to do 10 prípadov za rok - 99% ich pacientiek a bábätiek nepotrebuje špecializované pracovisko. Áno, nemajú vybavenie pre predčasne narodené deti (PRED 34.tyždnom), ale zasa tu nedémonizujme že tam pracujú neskúsení lekári či pôrodné asistentky, bez špičkového vybavenia..