icon

Poznáte gynekológa s alternatívnym prístupom k tehotnej žene?

babbi
17. nov 2014

Ahojte žienky, som z BA a súrne hľadám nejakého gynekológa/gynekologičku , ktorý by bol ochotný rešpektovať moje rozhodnutie nepodstúpiť niektoré ´´povinné´´ vyšetrenia v tehotenstve. Mojej gynekologičke som oznámila, že chcem maximálne tri ultrazvuky počas tehotenstva , ktoré sú aj doporučované a že si neželám vnútorný ultrazvuk a genetické testy( nech by sa mi malo narodiť dieťatko akokoľvek iné, nešla by som na potrat, tiež mi to príde maximálne stresujúce a je všeobecne známe, že tie vyšetrenia nie sú jednoznačné) a že jej to veľmi rada podpíšem do karty ,aby bola chránená, že mi tie pre ňu povinné vyšetrenia ponúkla a poučila ma a ja som napriek tomu odmietla(ako pacientka mám na to právo 😉 ). Lenže to sa pani doktorke nepáčilo 😠 a povedala, že ultrazvuk sa robiť musí zakaždým ,aby vedela že dieťatko je na žive, že bez toho mi neurobí krvné testy a že genetické testy robiť musí tiež, pretože je tam na to ,aby v prvom rade vyhľadávala možné patológie 🙄 . Takže momentálne hľadám za ňu náhradu. Niekoho ľudského, kto by rešpektoval moje právo rozhodnúť sa ,čo chcem podstúpiť a čo nie a nešikanoval ma za to. Niekomu sa to môže zdať prehnané, ale ja považujem zdravotníctvo za akúkoľvek inú službu,, za ktorú si platím a predsa ak idete do reštaurácie tiež Vás nevydierajú, že je povinné dať si k hlavnému jedlu polievku, alebo u zubára, že ak máte hnilý zub tak že je povinné dať si korunku, aj keď vám neprekáža diera po vytrhnutom zube a tiež Vás nikto nevydiera, že keď si tú korunku neurobíte ,tak Vám už ostatné zuby neopravia. Viem aj to, že ak sa mi nepáči nemusím navštevovať poradňu vôbec ,ale ja chcem. Iba nechcem všetky doporučované vyšetrenia. Budem rada za každý kontakt. ďakujem 🙂 a všetkým tehulkám prajem pevné nervy , ak máte nemilého gynekológa, či gynekologičku .Babbi

zuzana3321
17. nov 2014

"milujem" alternativne matky a drzim ti place pri hladani "alternativneho" gynekologa.

zita19
17. nov 2014

Ako daleko siaha tvoj alternativny posotoj? Lebo ine je nepodstupit niektore vysetrenia a ine je ziadat alternativy aj pri porode, ked mozno tie nealternativne ukony su zivot zachtanujuce...
Inac preco si doktorke nepovedala, ze krv nech ti vezme, ale nech ti neoznamuje vysledky. A nema to oznamit vysledky aj vtedy, ked budes mat nizky hemoglobin a tvoje dieta bude ohrozene neodstatkom kyslika a tym padom nemusi prosperovat tak ako by mohlo a malo? Nepojdes ani na test tehotenskej cukrovky a v pripade jej vyskytu u teba ohrozis seba aj dieta?
Mas jasno aj v tomto?
Ma v tom jasno aj otec dietata? Je mu zname, co by sa dialo ak? Alebo ma informacie iba od teba? Ja byt na jeho mieste zacinam sa o vec velmi zaujimat, lebo je to aj jeho dieta a aj on nesie zodpovednost.

monhla
17. nov 2014

Nie som z BA, ale u môjho gyn som podpisovala papier s vyšetreniami a hoci mne ani jedno nevadilo, opakovane mi hovorili, že akékoľvek vyšetrenie môžem odmietnuť,že je to iba na mne. Myslela som, že to je tak všade.
Možno by stačil iba gynekológ, ktorý je normálny. Nemusí byť rovno alternatívny

ruthke
17. nov 2014

Zial, gynekologa poradit neviem, ale aspon by som poradila, vyrad slovko "alternativny", lebo hned budes za hipisacku, ktora chce rodit so samanom a riskuje zivot svojho dietata.
Ultrazuk na kazdej poradni je skutocne zbytocny (tete doktorke zatial nikto nepovedal, ze trebars aj tlkot srdca je celkom dobrym indikatorom toho, ze dieta je zive? 😀 )
Urob si presne jasno v tom, ktore vysetrenia si prajes a ktore nie, bud informovana o svojich pravach, o rizikach nepodstupenia danych testov, a hladaj lekara podla toho. Drzim palce.

rebellefleur
17. nov 2014

nemáš ty dr v rači náhodou? 😀 minule sme totiž ostatné ženy v čakárni u dr čakali vyše hodinu nad objednaný čas "vďaka" alternatívnej budúcej maminke.. 😉

bosoriak
17. nov 2014

Myslim, ze toto je velmi citliva tema. Na jednej strane moderna medicina dokaze odhalit a obcas aj liecit patologie, ktore vzniknu este pred narodenim. Je pravo teba ako pacienta, nepodstupovat niektore vysetrenia. Rovnako je tvojim rozhodnutim nenechat vysetrit svoje dieta, ci je alebo nie je narodene.

Pristup tvojej gynekologicky je pochopitelny - ona robi iste ukony, ma za to vyplatene peniaze z poistovne a z toho zije. Rovnako je chranena v pripade nejakeho pravneho sporu, tam je uplne jedno, ze ma tvoj podpis. Ty ako obcan sa nemozes zriect svojich prav, na to mame ustavu.

Skus porozmyslat nad nasledkami svojich ziadosti. Niekedy totiz chyba plodu moze ohrozit aj teba. A niekedy zas tvoje ochorenie moze ohrozit dieta (napr. spominana tehotenska cukrovka). Tie vysetrenia maju svoj zmysel. Skus to brat tak, ze ona spravi povinne odbery, oznami ti vysledky a ty sa informovana rozhodnes. Na potrat ta nikto nemoze donutit ist. Rovnako ta nikto nemoze donutit robit ultrazvuk nad ramec poistenia, v tomto bode lekarka keca. A tak ako pise @zita19 - mas toto vyriesene s otcom dietata?

Toto sa vsetko da oznamit aj inak, normalne, nie tak direktivne ako to ponala tvoja lekarka. Takze skor z tohto dovodu by som hladala ineho lekara, takeho, ktory je ochotny viac vysvetlovat.
Jo a neviem ako je to potom s tym prispevkom pri narodeni. To si musis zistit na urade prace.

kacena4
17. nov 2014

ahojko, neviem aku mas lekarku, ani odkial si, ale su zakladne gynekologicke vysetrenia, ktore sa podstupuju v tehu a potom "nadstandardne", ktore nie vzdy musis absolvovat. ja som napr. nebola na cukre ani raz, a tiez som neabsolvovala amniocentezu (predpokladam ze toto myslis tymi genetickymi testami). tiez som lekarovi vysvetlila, ze dietatko si nechame nech bude ake bude. a je to nase rozhodnutie. hoci, niekedy je dobre vopred vediet do coho ides, aby si sa vedela pripravit a aby ta po porode "neprekvapil" postih dietata. ak ste tada rozhodnuty nechat si aj taketo dietatko. vtedy je dobre vopred si nastudovat co vas caka, pripravit sa na to doma, lebo po porode uz budes mat ine starosti ako depkovat z diagnozi dietata. prepac odvazne slova, ale mnohe maminz sa boja ist na testy zo strachu, miesto aby sa pripravili na to co ich caka. neviem ci je to vas pripad. casto genetika nepusti a je lepsie sa na nu pripravit a potom tesit zo zdraveho babatka ako potom chaosit. su to vlastne skusenosti co ti pisem. neviem preco uvazujes nad "alternativnym tehu" alebo ako to mam napisat. - to len taky moj filozoficky postreh. sorry ak ta pohorsil

pribinak
17. nov 2014

Hm, ja som chodila k mudr cunderlikovi, da sa s nim dohodnut na vela veciach, ale nechapem jednej veci, naco chces vobec chodit na gyndu, ked odmietas vsetky vysetrenia? Vsak tam vobec chodit nemusis, ani to povinne nie je
Ten moj mudr ma ambulanciu v Horskom parku, skus sa objednat a porozpravat, je dost otvoreny aj v otazkach porodu

maca_p
17. nov 2014

na toto co popisujes nepotrebujes alternativneho lekara. jednoducho odmietnes vysetrenie, podpises informovany suhlas a je to.
praviedelne navstevy asi musis absolvovat, je to jedna z podmienok od 4 mesiaca teho, aby si dotala poporodne peniaze, teraz uz neviem, akopresne sa vola ten prispevok 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
siska53
17. nov 2014

Moj porodnik teda tym utz vela nedal,ja som prave bola sklamana,ze som nemohla tolko vidiet svoje babatko ako to bolo pri starsom.
Ani do amniocentezy ma.nenutil,ani nenavrhoval,lebo krvne testy som mala ok.
Akurat pri mne ani prvy gyndos,ani tento nesli do nor.alneho porodu,obaja hned vraveli o sekcii. Moj predosly gynekolog ju navrhol (uzka panva,uterus bicornis a velke babo na mna). A tento,co bol aj moj porodnik,to len potvrdil.
Ale do akej miery je skutocne alternativny,netusim. Akurat viem,ze nerobi tolko ultrazvukov,no zospodu kontroluje (ja som bola rada,nechcela som.predcasne porodit),aj krvne testy a cukrovkove robi. On sice asi ani nevie,ale mame ju aj tak v rodine,no ja som ju pocas tehu nemala.
A teda nie je zastancom tej amniocentezy a i u zien po 35 s dobrymi krvnymi vysledkami a nakoniec ta sa da i odmietnut. No organy kontroluje. Ale napr. Prietoky mi nerobil... Takze asi tak.. Mnohi sa tu volacoho boja,preto je aj tolko sekcii. Aj zeny su vystrasene. Stacilo by,kebyze je preplacany juez hypnoporodu a bolo by menej problemov.

A teda vela stastia.

mamulka211
17. nov 2014

Fandim ti, pretoze vyhnut sa lekarom je najlepsi sposob, ako zbytocne neohrozovat normalne tehotenstvo. Vid pripad z Ciech, kedy dali mamicke vypit dezinfekcny pripravok namiesto glukozy.

vejula
17. nov 2014

Nepovedala by som, že hladaš alternatívneho gynekologa. Akurat hladaš gynekologa, ktorý si naplno uvedomuje, že ty maš PRAVO odmietnuť hocaké vyšetrenie, ktoré si neželaš... OD krvných testov až po ultrazvuky. Ja takého uvedomelého gynekologa mám, bohužial pre teba, nie v Bratislave. Moja kamaratka odmietla všetko od ultrazvukov cez krvné testy, či testy na cukrovku až po vaginalne vyšetrenia... Chodila tam len zaniesť moč a zvážiť sa a gynekolog jej rozhodnutie v plnej miere rešpektoval. Bohužial málo gynekologov si uvedomuje, že nema právo ženu do nejakého vyšetrenia nutiť. Môže vyjadriť svoj nazor, ale konečné slovo je na žene. Žena v takom prípade podpisuje papier, že vedome odmieta to a to a že bola poučená gynekologom o možných dôsledkoch jej rozhodnutia. Tým sa lekar chráni, že jej dané vyšetrenie ponukol, teda nešlo o zanedbanie z jeho strany. Žiaden natlak by v tomto prípade na ženu nemal byť vyvíjaný, kedže len využíva svoje práva.

ervenka
17. nov 2014

@pribinak do poradne od 4 mesiaca musi chodit, inak by nedostala tzv. porodne. 😝
@babbi Holandsko, ked su za normalnych okolnosti 3 utz= 12tt,20tt,36tt a inak sa rozpravas s babicou za stolom, gyn. ani nevidis, ani pocas porodu. Na nejake vysetrenie po 600nedeli mozes zabudnut (zase sa rozpravas len za stolom, ze ako sa mas) - tak tato krajina ma dlhodobo 3. miesto v EU v umrtnosti novorodencov. Ale na druhej strane- rodis v polosede, nohy nemas hore priviazane, mozes aj doma, alebo v porodnom hoteli, nikto ti pocas porodu netlaci na brucho ani ty sama si po porode netlacis na brucho ani nastrih nie je rutina. Gyn. vysetrenie, teda ster kvoli rakovine krcka maternice sa tu robi len 1x/5rokov a zacina sa v 30.roku. Toto by mnohe povazovali za totalne zanedbanie starostlivosti.. KAzda minca ma 2 strany.

csenibaba
17. nov 2014

Ahoj,neviem ale ja by som sa bála odmietnút vsetky vysetrenia,ved nie sú len tak!Bála by som sa ze dopadnem tak ako moja staka ktorá mala neliecenú cukrovku pocas tehu(vtedy este neboli na to testy)a pocas pôrodu upadla do kômy a oslepla,alebo ako moja mama ktorá som nou lezala v nemocnici od 3 mesiaca lebo krvácala a nevedeli ze od coho (nebol este ultrazvuk)a nakoniec jej v 6 meciaci vyvolali pôrod (mala som len 800 g a 33 cm),a keby bola zdrav.taká aká je teraz by som nenarodila o 3 mesiace skôr(nastastie som úplne zdravá)!

meluela
17. nov 2014

ahoj, napisala som do ip 🙂
doktora ktory uzv ani nema, takze ho urcite nebude robit zakazdym a posle max. 3x na uzv externe
a myslim ze sa s nim bude dat aj dohodnut na neurobeni tripple testov - tie by urcite nemali byt povinne.
Myslim ze ta tu nepochopili, predpokladam ze standardne veci ako krvny obraz, testy na stitnu zlazu, toxoplazm. si nechas urobit, chces len trochu menej zasahujuci pristup k tehotnej a to hlavne tam, kde si vopred rozhodnuta a nekukat na dieta ultrazvukom 20x za tehotenstvo. Citala som inak seriozny zdroj vedecky ze na naozaj nevie ci to nemoze mat negativne ucinky, co ma dost prekvapilo, donedavna som myslela ze je to fakt uplne safe a ono neni.
Urcite by som este neskor nechala spravit prietoky, mozno morfologicky uzv aby clovek mohol byt kludny a sice to nie je podstatne, ale aby vedel v akej farbe ma hackovat capicku a objednavat kocik 😀

margieamatusko
17. nov 2014

Podla mna je to rozumny kompromis. Nechces zanedbat a nechces ani prehanat. Tolko odberov krvi, kolko som mala v tehotenstve, som nemala asi za cely zivot. Ja by som si uz nedala robit geneticke testy. Tiez som bola rozhodnuta porodit dieta nech je ake je. Ci zdrave, ci postihnute. Test na cukrovku, okrem toho, ze mi po nom bolo neskutocne zle, mi sposobil aj neskutocnu mykozu, ktorej som sa nemohla zbavit do konca tehotenstva. Nasledovala samozrejme nejaka infekcia a rizikove. Nabuduce som rozhodnuta toto osetrenie takisto odmietnut. Podla mna nie si "alternativna" mama. Drzim palce.

cecil36
18. nov 2014

Udivuje ma nazor, ze ak je je tehu fyziologicke netreba vysetrenia. A to ako viete, ze je vsetko ok ak sa vysetrit nedate? Rovnako ma nikto nepresvedci, ze tehu cukrovku mozu mat iba zeny s pozitivnou rodinnou anamnezou. Nikto nikdy u nas cukrovku nemal, napriek tomu som ju pri druhom tehu mala a velmi komplikovanu. Odrazlo sa to aj na mojom dietati. Ak by bola neliecena, ani si nechcem predstavit tie nasledky....

dionyzka
18. nov 2014

je dobre najst si lekara, ktoremu clovek doveruje a pri ktorom nema stres. Akekolvek vysetrenie, operaciu... cokolvek, nemusis podstupit, mas na to plne pravo a lekar je povinny to akceptovat. Co sa tyka tych odberov: ja osobne nevidim dovod, preco nie - dieta tento odber neohrozuje, ukaze Ti odchylky od normalu a potom zvazis, ci podstupis liecbu alebo nie (zle pracujuca stitna zlaza, cukrovka, toxoplazmoza, genetika a pod.) Ziadny lekar Ti predsa nebude robit 60 minutovy ultrazvuk. Ja som skor pochopila, ze casovo prilis dlhy ultrazvuk je nebezpecny.
Tu je iba problem v tom, ze niekedy mozes plakat nad postielkou svojho dietata, ze keby si si predsa dala urobit krvny test vcas, dozvedela by si sa, ze mas toxoplazmozu, ktora sa da liecit, v pripade, ze nie, dieta asi bude mat nasledky i cukrovka vie narobit velke problemy.

katrinka8
18. nov 2014

Bohužiaľ, tiež Ti neporadím gynkológa, keďže nie som z BA, ale chcem sa Ťa zastať, pretože sa tu do Teba pustili a zrejme si zle prečítali Tvoj úvodný príspevok.
Neviem, či som to ja zle pochopila, ale @babbi píše, že ona chce len 3 UTZ (u nás bežné, keďže moja gynekologička nemá vlastný prístroj a chodí sa inde na sono), nie pri každej návšteve, že nechce vaginálne sono (u nás sa tiež vôbec bežne nerobí), že nechce testy na vývojové vady - pretože si bábätko chce za každých okolností nechať. Nepíše nič o tom, že by nechcela iné krvné testy či glukózový test. Práveže sa jej jej doktorka vyhráža, že keď nepodstúpi tieto veci, nebude jej robiť ani iné krvné testy. UTZ vôbec nie je nutné robiť pri každej návšteve. Či bábo žije sa dá zistiť pomocou počúvania oziev, čo robí bežne aj naša gynekologička.

kiki68
19. nov 2014

hmm..asi si otehotnela v nespravnom state, v zahranici by s Tebou nci viac nerobili ako tych par USG, samozrejme ak nie je nejaky problem. Mozno by som skusila nejaky Hainburg a tam aj odrodit. A dohodnut sa iba na par USG. Normalne sa v zahranici robit USG 8-12tt, nie ako u as v 5tt tam hladat,ci uz tomu bije srdiecko.

potom mas moznost tej krestanskej ambulancie v Ziline. Inak myslim nemas velmi sancu, na SK sa doslova hladaju patologie v tehu. Vacsina lekarov ma ten pristup,ze robit co sa da,ale je to aj preto,ze sa boja a keby odmietnu hystericku maminku,tak by este mali problem. Lebo su dve skupin, ta co pomaly nic echce, a ta co chce vsetko. Tej druhej je o dost viac od toho normalu az po extrem.

sensen12
6. feb 2016

Ahoj, prosím ťa. našla si toho alternatívneho doktora??? Ja by som ho veľmi potrebovala, obyčajní doktori len špárať, vŕtať a deptať ženu, ja som typ, čo potrebuje svatý pokoj a nič nevedieť a potom mám všetko úplne super!!! Ja som megaalternativistka, lebo som v živote xxxx krát v celej rodine zažila to, že lekári len klamú, spôsobili choroby, uškodili a nakoniec všetko dala a dáva dokopy jedine alternatívna medicíny, vďaka Bohu, že nežijeme v 13. storočí ale konečne si môžeme vybrať, ja poznám x ľudí, ktorým klasická medicína len život zobrala, zabila ich doslova a do písmena a neverím a nikdy ani klasickým lekárom veriť nebudem, vďaka alternatíve som úplne fit, lebo klasická medicína doj...la čo mohla.