icon

Prieskum: najväčšie nedostatky počas Vášho pobytu v pôrodnici

adriana1609
1. okt 2018

Zaujímalo by ma, čo vnímate ako najväčší nedostatok počas hospitalizácie? Prosím Vaše osobné skúsenosti, príp. skúsenosti Vašich známych, pravdivé, bez dokreslenia. Vďaka

marylynn
2. okt 2018

@asia83 Ano, rodičky uz neveria slepo lekarom, lebo ozaj nie je potrebné robit nastrihy v 90% pripadov a tlacit kazdej rodiacej zene na brucho a liat do žíl oxyticin.
Ak by lekari a sestry casto nepoužívali praktiky este z komunizmu, nebolo by potrebne pisat porodne plany.
Viete, robila som s ludmi a nikoho nezaujimalo ci som ten mesiac dostala prémie, ci nam nenalozili dalsiu robotu na 5 hodin, ktoru som nestihala. To klient nesmie pocitit. Vzdy som sa usmievala a odpovedala milo aj na stupidne otazky.
A zila som aj v zahraničí, tam sa vam lekar ako prve predstavil a vysvetlil co ide robit, aj ked siel len pozriet do hrdla. Nieto vas sledovat pri niecom tak intimnom ako porod. Za cely pobyt v porodnici sa mi predstavil jediny lekar, ktory mi robil sono. Mam pre dcerku album, kam som vyplnala meno porodnika podla spravy, lebo som ho teda nikdy nepocula.
Ze vy ste nemali vyhrady je super a prajem Vam to. Ale su zeny, ktore vnimaju svoju intimitu inak a je to predsa ok, rovnako ako to, ze sa snazime vyhnut nastrihu, zbytočnému oxytocinu a podobne. A chceme proste lepsie podmienky, pre vsetkych, aj pre Vas. Ak nebudeme tlacit na system, veci sa nikdy nepohnu. Potom sa ludia cuduju, ze zeny chodia rodit do zahraničia. Ale ked u nas ste len cislo a tam s vani zrazu jednaju slusne.
Ano, hlavne, aby bolo dieta v poriadku, ale co ak by to slo aj dostojnejsie? A bez tej jazvy co ma doteraz boli? Lebo ja si napriklad nepamätám tu bolest z porodu, ale to ako sa ku mne chovali lekári a sestricky teda nezabudnem.

lucynecka
8. okt 2018

Za mna jednoznacne spravanie niektorych sestriciek na novorodeneckom. Uz len ten znechuteny vyraz v tvari, ked som sa ako prvorodicka chcela spytat na nieco pre ne samozrejme. A to si myslim, ze som sa snazila ani nebyt otravna, ani som nemala extra naroky, bola som slusna, poprosila a podakovala. Vzdy mi to potom zostalo luto. Asi hormony 🙂 ziadna z nas ale nemoze za ich vytazenost, unavu, stres, platy a pracovne podmienky... Nikdy by som si nedovolila takto sa spravat v mojej praci k ludom. Samozrejme, stretla som sa aj so skvelymi sestrickami, ktore vysvetlili, usmiali sa, dokonca pohladkali 🙂 a druhe negativum - ak som sa nepytala, maloktory lekar citil potrebu podat info. Ci uz o mojom stave alebo drobcovom.

adriana1609
autor
9. okt 2018

Zeny, otázka na tie z vas, ktore vnimate nedostatky v pristupe personálu, co myslite,preco sa tak sestricky,prip.lekari podla vas spravaju?

blackcat8885
9. okt 2018

Najvacsi nedostatok bol v jednani sestier na sestonedeli. Niektore boli neprijemne ked sa mne a druhej mamicke nedarilo velmi kojit tak za kazdu cenu na nas tlacili kojit,kojit ako sialene. Ja som bola vycerpana po porode a maly na prsniku 3hodiny reval v noci a namiesto toho aby povzbudila sestricka a povedala pospite si tak len hovorila akp sa mam obetovať kvoli mlieku. Tak isto spolubyvajucu rozplakala co do nej hucala o kojeni vkuse. Inak ostatne hodnotim fajn sestricky sa nasli aj mile a ochotne aj take co boli neprijemne....

papaya308
Autor odpoveď zmazal
charlie1980
9. okt 2018

Ja som rodila jedno dieta v zahranici (v CH) a druhe na Slovensku obidve deti CR.
V zahranici sa vopred vyplna v papieroch, ci chce matka kojit alebo nekojit. Samozrejme, kazda tu snahu ma, avsak nikto na nu netlaci, ak sa rozhodne inak. Laktacna bola podla potreby k dispozicii a vzdy nasmerovala.
Tak isto sa berie viac ohlad na pocity rodicky. Nenutia ju rodit s rozkrocenymi nohami, ale nasluchaju jej pocitom, nechaju ju v klude odrodit aj stvornozky.
Deti sme mali od prveho momentu pri sebe, starali sme sa sami, ak sme nechceli inak. Cuduj sa svete, po 12hod som uz veselo odkracala s asistenciou do sprchy, preliezla som vanu (operovana v spinalnej anesteze)
Druhy porod v spinalnej anesteze na SVK. Dva dni pred tym zvysene leukocyty, zapal prinosovych dutin. V tomto stave neschopna postarat sa o seba, nieze este o dieta. Postavila som sa na nohy za 4! dni. Myslela som, ze umieram, ze uz sa nepostavim.
Tusim aj ten CR prebieha inak na SK ako v zahranici😉 Po OP mi tie hovada (ano, pisem hovada) skoro vzali zastenu a ja som tam po lakte krvavych lekarov videla, skoro som zamdlela, prosila som ich, nech ma uspia celkovo (co samozrejme mozne nebolo, jednak kvoli chorobe a potom uz ma zasivali, ale taky sok som mala).
Mlieko som stratila uz v porodnici. Plakala som cely pobyt v nemocnici a stale som to mala pred ocami. Sestricka po mne hulakala, ze nie som schopna postavit sa....skoda, ze som nemala silu jej vysvetlovat, ze som rodila chora, vykasliavat som zacala za 2.dni s cerstvym rezom.
Starostlivost na sestonedeli bola vyborna.
Chyba mi na SK ludskejsi pristup k rodicke, brat do uvahy jej pocity, nasluchat jej.

extempore
9. okt 2018

@adriana1609 správajú sa tak preto, lebo môžu. Nikto ich nevyhodí z práce ani im nevezme prémie kvôli tomu, že sú protivní a neprofesionálni. A hlavne sa tak správajú preto, že mamičky sú ticho a nechajú si to. Načo sa sťažujete na áno ymnom fóre? Treba svoj nesúhlas vyjadriť v správnom čase na správnom mieste.

charlie1980
9. okt 2018

Este som zabudla napisat.....ja sama som mala velku snahu postavit sa na nohy, pretoze doma ma cakalo starsie dieta a dovtedy navstevy neboli mozne.....na ziadost sestricky som sa postavila (skor skocila na nohy, pretoze este aj tie postele maju taku vysku, ze ine ako skocit z nej sa nedalo). Chcela som sa jej chytit, no ona mi tu pomoc odmietla. V zufalosti som sa chytila stojana na infuzie, do ktoreho mi kopla. Tak som sa pekne ulozila do postele naspat a odmietla som sa pri takomto jednani postavit. Vraj mi to napise do papierov 😄 Tak som jej povedala, nech pise, co chce.
Takze ano, rodicka na SK sa citi nedostojne. V momente pre nich bezvyznamnom, pre matku velmi citlivym obdobim.....
Po prvom porode som sa citila velmi dobre, spokojna som chodila s novorodencom na gastanove pyre 😍 Cely cas som sa o neho starala, od prveho momentu, na SVK som bola rada, ze sa viem o seba postarat, nie ze este o dieta. A tak cely porod bolo pre mna jedno utrpenie.

lucynecka
9. okt 2018

@extempore ja odpoviem za seba, ze spätne si hovorim, ze ja blba, preco som si to nechala, ze teraz by som to uz riesila inak. A potom si uvedomim, ze v tych chvilach, ked je zena casto neista, vystrasena, unavena a ubolena a potrebuje podporu a ludsky pristup, som proste nemala silu a ani odvahu sa ozvat. A ano, robia to preto, ze vedia, ze mozu. Vela z nas je proste takych, ze holt, som pacient, musim drzat pusu a krok...

blackcat8885
9. okt 2018

@extempore ja som sa ozvala a bola som tiez k sestricke neprijemna nedam si po hlave skakat. Potom po mne zazerala

marylynn
9. okt 2018

@extempore ono je to pod vplyvom tych hormónov velmi ťažké. Ja sama som dlho bola presvedčená, ze to JA som ta neschopná, ked ani dieta vytlačiť neviem. A o kojeni som im tiez najprv verila... 😳
Navyse som ozaj mala cely cas v nemocnici poporodnu depresiu. Stacilo sa na mna skaredo pozriet a plakala som. Vsimol si to niekto? Nie.

@adriana1609 Neviem preco sa tak chovaju. Ja som robila s detmi a mala som jednu kolegynu, ktora na ne doslova vrieskala. A nebolo to preto, ze mohla, ona inak nevedela. Ked zacinala, jej zaucajuca ochorela a ona bola hodena do vody. Stacilo jej potom mat spravne vedenie a bola z nej obľúbena učiteľka.
Zaváži isto aj ohodnotenie, ktoré je mizive, ale to nie je vyhovorka. Skor si myslim, ze ich nikto nenaucil lepšie, a ano, ze sa to povazuje za normálne. Proste velmi hlboky systémovy problém. 😞

blackcat8885
9. okt 2018

@charlie1980 k tvojmu prispevku mozem podotknut tu su vsetci bohuzial "chory" kvoli kojeniu co mne osobne vadilo. Ani pri prvom som nemala vela mlieka a mala som poporodnu depresiu vtedy a teraz ked som pri druhom povedala sestrickam ze kludne dam flasu pozerali ako na vraha na mna

extempore
9. okt 2018

@lucynecka no tak teda ja som sa vždy ozvala, vždy. A ešte som tej sestre povedala, že či si ju mám natočiť, aká je milá 😂 hneď sklapla

extempore
9. okt 2018

@blackcat8885 ja som sa nekašlala... Prišla za mnou taká nepríjemná sestra, že ideme kojiť. Ja som jej povedala, že nemám mlieko... Už bola v náprahu, že mi ide stláčať bradavky. Odstrčila som ju. Urazená sa otočila a to isté išla robiť spolubývajúcej. Tak som zdvihla telefón, vytočila manžela a dostatočne nahlas som mu povedala do telefónu, že keď za mnou pôjde z roboty, nech donesie kojeneckú fľašu, čo je doma nachystaná, rýchlovarnú konvicu a nech kúpi v lekárni Bebu. Sestra nasratá odišla a my sme sa na Tom do spolubývajúcou ešte dve hodiny rehotali 😂😂😂 mne nikto po hlave skákať nebude

charlie1980
9. okt 2018

@blackcat8885 Mne to bolo celkom luto, ze som nemohla. Prvy syn mal zltacku a bol spavy, ten sa od zaciatku tazko prisaval.
A pri druhom synovi som kojit mohla, prisal sa hned, ale zas mlieka bolo malo, pripisujem to tomu stresu v porodnici.
Ale to nemeni na fakte, ze je rozhodnutim matky, ci bude kojit, alebo nie, dokonca si myslim, ze ma pravo o tom rozhodnut uz pred porodom (tak ako som vypisovala papiere dopredu do nemocnice v zahranici), nie aby na nu este tlacili v porodnici. Ak kojit chce, maju byt napomocni. Samozrejme, vyhody kojenia nespochybnujem. Ale nie kazda matka chce a moze za kazdu cenu.
Neviem.....mne to pride ako uroven postkomunistickeho statu so zauzitymi sposobmi, ktore su vsade este stale velmi citelne, a to nie len v zdravotnictve.

extempore
9. okt 2018

@charlie1980 presne tak. Lenže oni majú svoje zaužívané metódy a nikto ich nepresvedčí, že nie sú v poriadku. To čo sú za spôsoby, že mi sestra siaha do výstrihu a ide mi stláčať bradavky? Mám ja vôbec ako pacient podľa nich právo o niečom rozhodnúť? Alebo len držať hubu a krok? Tak to teda nie... A najlepšie je, že keď nechcete niečo robiť podľa nich, tak ste hneď nezodpovedná mater, ktorá chce svojmu dieťaťu zle .. čo si to vôbec dovoľujú a akým právom?

charlie1980
9. okt 2018

@extempore Hm.....ja ti skúsim popísať moje pocity po pôrodoch.....
1.syn pravdaže akútny CR kvôli zlým ozvam....do 5.min nastúpený cely tím, i keď oči suchali....otec prítomný pri CR, volali mu o cca 04.00 ráno, aby sa dostavil. Po CR má preniesli na pooperacnu sálu, okamžite mi priložili ešte nahé dieťa, zakryli nás plachtou. Ušla sa mi aj smolka do ruky 😂. Potom nás preniesli na izbu. Dieťa obliekli a uložili v postieľke vedľa mna....niečo krásne a neopísateľne....nebol preč ani na chvíľu. Sem tam prišla pozrieť laktačná, prišli sa má opýtať, či potrebujem pomoc s dieťaťom, so sebou. Podľa toho, či matka kojí, alebo nekoji, ponukali stravu. S deťmi sme samé chodili na vyšetrenia....do zimnej záhrady, kým spali v postielkach.....ako prvorodičku má vzali do miestnosti, kde nám ukázali ako dieťa kúpať, ta vôňa tam 😍 Proste nezabudnuteľný zážitok som mohla zažiť. A od prvého momentu som sa cítila ako plnohodnotná matka s ohľadom na moje potreby a potreby dieťaťa.

No a ten spáchaný pôrod na SK, tak to radšej ani nejdem rozpisovať.....nemohla som sa dočkať dňa, kedy odídeme.
Samozrejme, milujem moje obidve deti rovnako veľmi, ale pri prvom to bolo úplne iné ako pri druhom.....
Pri druhom som mala ešte aj pocit, že nech mi ho ani radšej nenosia, kým sa nedokážem o seba postarať. Tak aj bolo. Doniesli mi ho každý deň na 5.min a bola som rada. Smutne, ale mne sa stále vynárali spomienky dokrvavenych lekárov a pohodenej placenty v kúte oproti. A tak to potom celé aj vyzeralo.

blackcat8885
9. okt 2018

@extempore ja som za kojenie ale tiez ako za kazdu cenu nie. A tiez uz nahnevana som povedala ze dam flasu a bola hnusna ku.mne z to vzdavam,ze sa mam obetovat. Vravim jej doma mam este 5r syna nemozem kojit hodinu a dalsiu hodinu odsavat takze asi tak. A navyse prvy bol na Sunare od zaciatku aj druhy a rastu nic im nie je. Ja nechapem tu posadnutost kojenim vseobecne teda asi som krkavcia mater 😀

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
extempore
9. okt 2018

@blackcat8885 aj moje deti vyrástli na Bebe a sú zdravšie ako všetky dojčene v našom okolí dokopy.

kofoluska
10. okt 2018

Jedine upratovacky, chodit o siestej rano a vsetkym trieskat....ako sorry. Hoci sa ospravednila, VZDY to maleho zobudilo. Inak super, aj sestricky aj lekari, ziadne hromadne vizity, ziadne meranie teploty o piatej rano a podobne. Strava bola tiez celkom fajn, mohli sme si vybrat obed aj veceru kazdy den z niekolkych jedal.
A zo skusenosti ako kamaratka a svagrina - Antolaska ako za doby kamennej, navstevy len na chodbe, dieta aj vlastny otec videl len spoza skla. Co tam po tom, ze kamoska bola po sekcii, vsak v pohode prejde vonku na chodbu k vytahom, vsak snad ju niekto pusti sadnut... Svagrina? Viezla som uprostred noci brata po porode domov, skoro plakal. KOnstatovanie, ze keby vedel, do coho "lezu", tak si radsej vezme pozicku a zaplati nadstandart v Kochu hovori asi za vsetko. Dovtedy sa nam cudoval, ze sme boli ochotni za to dat peniaze. Nedovolili jej jest ani pit, vrieskali po nej, otec pri porode znamenal asi tolko, ze brat sedel celu dobu na chodbe pri vytahoch a zavolali ho az ked uz isla konecne tlacit. Svagrinej sa prilepila placenta, zacali behat ako zmyslov zbaveni, brachovi strcili dcerku do ruk a vyhodili ho z porodnej saly bez toho, aby mu niekto povedal aspon jednou vetou, co sa deje. Bol uplne zufaly. Jedine plus bolo, ze mal malicku niekolko hodin po porode pri sebe. Navstevy detto ako Antolska. A nadstandart na izbe vraj tiez stal za hovno s prepacenim.

river_song
15. okt 2018

Pristup na porodnej sale a tesne po porode na JISke, otras, otras, cele zlé.. nikto nič nepovie, neoboznami. Na jiske lezala mamicka ktora mala očividne babatko vo veľmi vaznom stave vo vedlajsej budove, spytala sa sestričky či môže ist za nim. Ta na nu nahukala ze ako tam chce ist, ved nevie poriadne zabrať chodit, ze ona ju tam na voziku neodvezie, ona na to nemá čas, a ttak.. mamicka plakala, my spolupacientky vsetky s nou, "sestricke" to bolo uplne jedno, ona predsa nemá čas. Na porodnej sale zase moj muz vola na lekárku ze epidural mi nezabera a ze mam velke bolesti na pľúcach (rebrach? Sama neviem), na čo dostal vynadane ze nech tam ticho sedi a caka, ze on tu nieje nato aby sa staral do ich roboty.. samozrejme o chvíľu akutna sekcia, lebo mala sa zvrtla kdesi hore a krizom... A take podobne "pikosky" ,l.. neskôr na oddeleni sestonedelia uz fajn, sestričky aj lekari milí, az na tú stravu do bolo dobré, ale ten samotny porod a pooperacna jis naozaj hroza.

marylynn
15. okt 2018

Zienky, ja mam taku otazku: co s tým mozeme robit?
Ja velmi chcem zmenu, do mojho dalsieho pôrodu (február) sa isto zazrak nestane, ale lepsie podmienky pre dalsie zeny a raz pre nase dcery by som vybojovat chcela.
Viete niektora ako? Na koho tlacit? Ako postupovať?

kofoluska
15. okt 2018

@marylynn Je mnozstvo obcianskych zdruzeni, ktore sa touto problematikou zaoberaju a snazia sa tlacit na porodnice, na ministerstvo. Uz len sprievodca pôrodnicami je ako tak krok vpred.
Co ale mozeme spravit kazda jedna z nas je netvarit sa, ze vlastne vsetko bolo v poriadku bez ohladu na to, ako sa k nam spravali. Ked som bola tehotna, pocuvala som z kazdej strany, ze nejako to mam vydrzat, ze su to len styri dni, ze nase mamy rodili tak a tak a tu sme vsetci a podobne. Nie, toto podla mna nie je spravna cesta. Nie zatvarat oci pred realitou a nahovarat si, ze tak to ma byt (hoci v pripade naozaj zlych skusenosti to pre zenu moze byt v konecnom dosledku jedina cesta, ako sa s tym nejako zrovnat a fungovat, ako sa z toho "nezblaznit"). Ale hovorit o tom, priznat, ze to co som zazila nebolo dobre. Nebat sa. Ja viem, je to velmi tazke. No kym zdravotníci budu vidiet, ze zeny "drzia hubu a krok", tlacit na nich mozu mimovladky kolko chcu, nezmeni sa nic. :(

marylynn
15. okt 2018

@kofoluska ano, vo všetkom s tebou súhlasím, ale predsa mne samej trvalo asi 3 mesiace po pôrode nez som si to všetko uvedomila. Lebo hormony a aj to vyrovnavanie sa s traumou co spominas... A ked mi to cele došlo, uz bolo neskoro cokolvek riesit.
Teraz ma caka druhy pôrod, verim, ze sa uz budem schopna postavit sa za seba.
A z občianskych združení poznam len Ženské kruhy.

myj
15. okt 2018

@malinajahoda ja som bola na Myjave a vobec ziadny problem,jedlo vpohode,na novorodeneckom super,aj miestnost pre navstevy,mas moznost ist do bufetu.Na Myjavu by som nemohla povedat nic.super sestricky atd.a hromadna vizita?a kde sa maju mlady ucit,ja som extra hanbliva,tak som radsej roztiahla nohy,zavrela oci a otocila hlavu a myslela,ze za chvilu aj tak pojdem prec aa takych uz videli.U mna Myjava perfektna a hlavne podla financii a snazia sa velmi,keby tam neboli sestricky,ktore maju byt uz na dochodku,tak toto odelenie uz nieje a mozte ist rodit,do Skalice,Trencin,alebo ktastrofa Trnava.

marylynn
15. okt 2018

@myj tam ide skor o to, ze mas na tu vizitu cakat hocikedy aj polhodinu. A su zeny, ktorym to nevadi. Mne to vsak napríklad vadilo.

myj
15. okt 2018

@marylynn mne sa to stalo raz ze meskali,ale.to mal primar akutny pripad,inak ani nie,rodila som pred 13rokmi a minulý rok,musim povedat,ze velky pokrok tam urobili.ale to je 100ludi a 100nazorov.Niekomu sa nieco paci a, niekomu nie.Ja som bola velmi spokojna.No dobre,to meranie teploty a tlaku rano o piatej,alebo o siestej,uz si nepamätám,tak to mi liezlo na nervy,ale zasa pochopitelne,lebo potom maju co robit cez den aby stihali.

elviku11
15. okt 2018

@adriana1609 preco sa tak persnal sprava a hlavne sestricky? Lebo sa citia neohrozene, nikto im nic nemoze a nema ich kto nahradit (za tie platy a podmienky, ani sanecudujem).
Na rodicku co bola predo mnou, vrieskali "nekric tolko, nemoze ta to tak boliet" - ano, tykali jej... :/
Na mna vytiahla sestricka silnejsi argument: "A co si myslite, ze ja som taku tehotnu ako vy este nevidela? Ja tu robim 30 rokov, ja uz som takych videla plno!" - nechapem doteraz ako mi to malo pomoct a co tym myslela. Inac to bola odpoved na otazku ci mi moze zavolat doktorku, lebo som uz mala dole strasne tlaky a myslela som, ze uz idem rodit

elviku11
15. okt 2018

a mne este vadilo klamstvo sestriciek. Povedali, ze na monitor pojdem na chvilku, tak na 15 minut maximalne. A musela som tam byt 45 minut, trikrat za doobedie.... lebo skor ma neprisli odpojit, ved naco... A donutili ma byt v maximalne nepohodlnej polohe, lezat na chrbte pocas silnych kontrakcii, lebo inac by ten monitor nezachytil dobre babatko... Fakt som myslela, ze umriem, bolo to horsie a ovela dlhsie ako vytlacit dieta von :(
a do toho este tie kecy sestriciek: "musite byt na monitore, ja sa kvoli vam nenecham vyhodit z roboty, ja to mam ako prikaz, musite to dodrzat...."