icon

Prirodzený pôrod alebo pôrod doma

vierka75
7. mar 2012

velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?

dulkagabulka
18. nov 2013

Odkaz od Marty GAl, ako reakciu na protiprávne konanie policie a zdravotníkov pri domácom pôrode na východe Slovenska, natočila video, komentuje ho slovami:
"Ked vas niekto pri domacom porode bude vyrusovat a nutit vas ist do nemocnice, ani im dvere neotvorte, ani keby to bola policia. Podla Europskeho Sudu pre ludske pravo mozete rodit doma. Rodiny si zelaju coraz viac porod doma, pretoze v nemocniciach doktory administruju aj zdravym rodickam umele hormony, lamu kosti, strihaju, pichaju a rusia bonding "

https://www.youtube.com/watch?v=pxj5QclzGBY
dulkagabulka
22. nov 2013

Uz coskoro zverejnime ebook o nastrihoch v nasich porodniciach. Najnovsie oficialne data! Ebook bude zadarmo a tym, ktore su nahlasene na odber newslettra ho posleme, hned ako ho dokoncime.
(tak sup sup, ktora este nie ste prihlasena klik sem www.zenskekruhy.sk). Mala chutovecka: "Aká je šanca, že v slovenskej pôrodnici porodí žena bez chirurgického zákroku? Myslíte si, že všade podobná? Pozrite si naše porovnanie pôrodníc za celé Slovensko alebo po krajoch, aby ste sa presvedčili o opaku. Rozdiely sú v desiatkach precent!
Pripravili sme pre vás prehľadné grafy, ktoré ukazujú a porovnávajú mieru cisárskych rezov a nástrihov hrádze v jednotlivých slovenských pôrodniciach, aby ste sa aj s ich pomocou jednoduchšie rozhodli, kam ísť rodiť.
Myslíte si, že rutinný nástrih hrádze je prospešný zákrok a nemáte dôvod kvôli nemu meniť pôrodnicu? Prečítajte si dôvody, prečo to nie je pravda a aké neželané dôsledky môže nástrih hrádze mať.
To všetko v našom ebooku, ktorý je zadarmo!"

dulkagabulka
26. nov 2013

aj TAKTO môže vyzerat tzv "preventívny " nástrih
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=7199447...

kiki68
26. nov 2013

@dulkagabulka to je brutalne,hlavne ta strasna jazva,ako poviem to tak,takto to nesfusuje ani jeden veterinar co poznam. Takze ja rodim na veterine,odrodia psa,kravu,odrodia aj mna a keby vidite tie nadherne stehy po operaciach...nie ako toto... 😒

zvedavamt
28. nov 2013

článok o domácom pôrode nájdete v decembrovom ZDRAVÍ 😉

nani7278
2. dec 2013

Veľmi sa teším, že už aj u nás pribúda takto pekne zrodených detičiek 😉

dulkagabulka
20. dec 2013

ak by ste chceli porodit v nemocnici a odisť domov o par hodin,alebo na druhy den , tzv abmulatný pôrod,ktorý je v zahraničí bežný spôsobom, podpoprovaným štátom..u nás sa chystá pravý opak..žena, ktorá takto odíde, napriek tomu, že podpíše reverz, bude navrhovanej podla novely nahlásená na sociálku !!! ..zrejme si niekto chysta cestičku k juvenilnej justícii na Sk!!
prosím pomôžte nám to zastaviť..
Podporte svojim podpisom nasu hromadnu pripomienku! "Navrhovaná novela ukladá poskytovateľom zdravotnej starostlivosti povinnosť oznámiť orgánom sociálnoprávnej ochrany detí odchod ženy z pôrodnice bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.
Táto novela by tak postihovala každú ženu a jej dieťa, ktorá by chcela opustiť zdravotnícke zariadenie bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, a to nielen bezprostredne po pôrode, ale aj v priebehu nasledujúcich dní, počas ktorých bude žene odporučené zotrvať v nemocnici. " http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/276...

nani7278
26. dec 2013

Nemám rada diktát akéhokoľvek druhu, ale tých 72 hodín v pôrodnici má svoj význam. Bolo by to iné, keby existovala efektívna podpora starostivosti o mamku aj dieťa po skorom prepustení domov- terénne sestry, ktoré majú "v oku" správanie dieťatka aj prípadné odchýlky, aby sa nestalo, že mamina niečo prehliadne, aby mala odbornú pomoc v prípade problémov... v takomto prípade by domáce pôrody a amulantné pôrody boli super alternatíva a raz možno ani nie alternatíva, ale väčšinový vzorec 😉 . Bez toho by sa mohlo stať, že by sa zvýšila chorobnosť, keď sa niektoré veci nepodchytia včas a bolo by to na škodu veci. Potom by už nikto neveril, že ambulantný pôrod je dobrá vec 😒 . Takže by určite stálo za to na niečom takomto popracovať... utópia? Ak niekto viete, ako by sa to dalo posunúť, tak do toho 🙂

aristka
26. dec 2013

vie mi niekto vysvetliť ,keďže je tu trend ísť dobou zozadu ,prečo ,keď v dávnejších časoch ,keď sa rodilo doma ,prečo bola taká dosť veľká úmrtnosť rodičiek a bohužiaľ aj detičiek ,prečo sa tie detičky zasekávali v pôrodných cestách alebo mamičky vykrvácali po pôrode a pod.keď všetko išlo prirodzene a v domácom prostredí a prečo aj v dnešnej dobe ,čo by vedeli povedať lekári bez hraníc ,taký gyn.ktorý boli v afrike a ratovali ženy ,ktoré k nim prišli s mŕtvym plodom zaseknutým v pôrodných cestách a muselo z nich vytiahnuť ..prečo to je ,veď všetko išlo prirodzene a dalo by sa toho hovoriť až až .....takže prosím si odpoveď ....

dulkagabulka
26. dec 2013

@nani7278 práve o to ide, aby štát umožnil starostlivosť o ženu a dieťatko na základe medicíny založenej na dôkazoch, aby ženy mali k dispozícii prácu terennych porodnych asistentiek...rovnako,ako je to v Nemecku napriklad..
keby si si prečítala tú pripomienku celú´, aj tam by si našla odpvoed na vela svojich otázok

čo sa týka domácich pôrodov vo vyspelých krajinách , nedajú sa porovnávať s domácimi pôrodmi z tretích krajín..akú majú africké ženy výživu? akú hygienu? akú starostlivosť počas tehotenstva? akú prenatálnu diagnostiku?
v Európe doma rodia ženy, ktoré sú zdravé a čakajú zdravé babatko v zdravom postavení a majú blízko do pôrodnice a pod dohľadom kvalifikovanej pôrodnej asistentky, ktorá vie odhadnúť riziko počas pôrodu..
Chciet rodiť prirodzene je chcieť rodiť ZDRAVO..to nie je cesta spať...

čo sa týka úmrtí pri domácich pôrodoch, skús prečítať toto:

http://uporodnibaby.blogspot.sk/2012/02/from-mu...

dulkagabulka
27. dec 2013

@aristka okrem toho- prirodzený pôrod nie je len pôrod doma...sú krajiny, napríklad také Nórsko, ktoré má mimochodom omnoho lepšie štatistky novorodeneckej i materinskej mortality i morbidity ako my, kde je starostlivosť o tehotnú a rodiacu ženu nastavená tak, že zdravá žena je PODPOROVANÁ v prirodzenom pôrode v pôrodnici...zdravotníci sú od toho zdravotníkmi, že maju podporovať zdravé procesy- ku ktorým patrí zdravé tehotentsvo( v Nórsku zdravé tehotné ženy chodia iba na jeden ultrazvuk a neužívajú magnézium tak ako naše tehotné napríklad), zdravý (nemedikovaný , neintervenovaný a neurýchľovaný) pôrod a následná zdravá starostlivosť o dieťatko a matku (ako NEODDELITELNU jednotku, dieťa patrí po pôrode na brucho matky, nie na meranie váženie a separáciu na novorodenecké oddelenie)...ak toto nepodporujú, nemali by sa volať zdravotníci...
o to nám ide, aby ženy aj u nás mali na výber a mohli aj v pôrodnici porodit prirodzene...a tiež , aby si samé ženy mohli zvolit okolnosti a miesto pôrodu...je to základné ľudské právo, ktoré je u nás porušované

aristka
27. dec 2013

reagovala som na domáce pôrody a komplikácie pri pôrode ,ktoré sú možné aj pri domácom pôrode... ,takže si mi neodpovedala ,čo sa týka medikamentov ,to by som nechala na dr.najmä v tejto dobe kedy majú ženy problém vynosiť a porodiť dieťatko v termíne ,o čom svedčí aj rizikové odd.a aj podstupovanie serkláže tehu žien a svedčí o tom aj stúpajúca krivka predčasne narodených detí ,ktoré sa aj vďaka medikamentom a aj zákroku tam snažia udržať čo najdlhšie a k tomu patrí aj magnézium ....keby ženy rodili ako 20 ročné a nie vyše 30 a okolo 40 možno by sa toto nemuselo ani riešiť alebo aspoň nie v takej miere ....ja som za pôrod v špitály ,pod dohľadom lekára a to ,že pokroky u nás sú tu svedčia aj fóra z pôrodníc ....

slniecko77
27. dec 2013

@aristka
Co sa tyka magnezia, veeelmi diskutabilne..skus si nieco nacitat o negativach a zavislosti na nom 😉 na SVK sa uziva ako cukriky 😅
Co sa tyka porodov v tretich krajinach sveta, je to na obsirnu debatu, ale myslim, ze ti dulkagabulka zhruba odpovedala...skus si porovnat mortalitu, komplikacie pri porode zapadnej Europy so Slovenskom..
Zdravy novorodenec patri do ruk matke! Nie pediatrom a inemu zdr.personalu..

slniecko77
28. dec 2013

@dulkagabulka ja si cim dalej tym viac uvedomujem ake som mala stastie, ze som nerodila na Slovensku (aj ked som o tom uvazovala). Ked citam tie temy: boji sa rutinnej epiziotomie, otazka ci moze byt s nou manzel pocas 1.doby porodnej, ze dieta po porode vezmu a meraju ho a pod. 😅 strasneeee, nehovoriac o priputani na lozkom, napichnuti zily, tlaceni na brucho, spravani samotnych zdravotnikov..no obchadza ma hroza 😖 priznam sa, ze som mala obavy rodit v UK, ale porod prebehol absolutne prirodzene a bez komplikacii, mala som vybornu midwife a hlavne podporu manzela po celu dobu..

aristka
28. dec 2013

@slniecko77 takže dolož ..plus ,povedz viac zo zahraničia ,koľko predčasných pôrodov,vek rodičiek a keď to tam tak poznáš ,koľko je rizikových tehu aspoň jeden špitál ,niečo čo sa týka serkláží ....povedz viac ,argumentuješ ničím a čo je iné v tretých krajinách ,rodia tam ženy prirodzene a viem s čim tam prichádzali naši gyn. do styku .a to bola aj zlá rotácia dieťatka v prirodzenom pôrode ,ja tu nehovorím o hygiene v tretích krajinách lebo zlé zrotovanie nemá s hygienou nič a ani vykrvácanie po pôrode ....k čomu môže dôjsť pri domácom pôrode ,,zažila si ruptúru maternice po pôrode ,ako rýchlo tam prichádza k hemoragickému šoku ..dievča nemáš ani šajnu a to je len pár komplikácií....inak mám pocit,že si ma už niekde atakovala a takýmito nijakými argumentmi....inak ak je to u nás také hrozné ,prečo aj také kvázy mediálne známe tváre rodia na slovensku ...čím to je....

aristka
28. dec 2013

@slniecko77 aj ja som mal manžela pri sebe po celú dobu a aj drobca po pôrode a po príchode na izbu ...plus mala som tú česť mať ruptúru až nechci vedieť kam ,píšem ruptúru ,tj som sa roztrhla a následky mám doteraz ....aj stlačenie na brucho má svoje opodstatnenie ,keby si rodila 16 hod ako ja a nevládala vytlačiť a malý bol v bradykardii a to doslovne ustála by si aj to nebolestivé stlačenie brucha len aby tvoje dieťa ,ktoré sa v tebe dusí a ide do hypoxie z teba dostali ......takže s tebou mám dohovorené....

aristka
28. dec 2013

a ešte doložím reagovala som na domáce pôrody a komplikácie....

broskilinka
28. dec 2013

ja by som doma nerodila nikdy!!! necitila by som sa bezpecne, mozno len pohodlne... v mojej porodnici bolo vsetko super. ako ma byt... mily pristup, rodinne prostredie, alternativy pri porode pripustne... nastrih som nezakazovala kedze som sa nechcela roztrhat az tam niekde.... aj na brucho mi museli zatlacit maly mal 4kg a tlacila som asi na 100x a nic a potom to zrazu slo...
je spravne mat dve strany jednej veci ale kazda mate svoju pravdu...

dulkagabulka
28. dec 2013

@aristka
prirodzený pôrod je pre ZDRAVÚ ženu s dieťatkom v zdravom postavení- to je fyziologické...a ak žena,alebo bábatko nesplna tieto predpoklady, pôrod patrí do rúk odborníka-lekára..

čo sa týka novorodeneckej úmrtnosti, sme na tom približne rovnako ako česi, /teda nie tak úžasne,ako si myslíme( krásne to vysvetluje tento článok
http://zpravy.idnes.cz/novorozenecka-umrtnost-u...

a ak túžiš po analýzach a štúdiách, sama si ich môžeš nájsť...štúdií ich veľa a opakujem ti, sú krajiny, kde sú zdravé ženy vedené k prirodzeným pôrodom a neznamená to, že majú horšie štatistiky, opak je pravdou..stačí si len preštudovať odporúčania WHO, ktoré samé sú založené na mnohých štúdiách..

čo sa týka napríklad nástrihov napríklad, odporúčam Cochrane metaanalýzu z 2010 o epiziotómiách, kde ma pekne zhrnute vsetky dobre studie na tuto temu: zaver: obmedzené používanie nástrihov vedie k nižšiemu riziku vážnych poranení hrádze oproti rutinnému používaniu nástrihov..
Stava sa , ze aj vramci jednej krajiny maju lekari rozny "meter" na zavaznost natrhnutia. Nieto este vramci roznych krajin. Cize to, co jeden lekar zhodnoti ako 2, druhy zhodnoti ako 3. Co mame slovenske statistiky, tak niektore aj vacsie porodky neeviduju ani jedno natrhnutie 3. a 4. stupna, co samotni autori slovenskej analyzy zhrnaju asi tak, ze "to vzbudzuje nedoveru" a "Treba len dufat, ze aj tieto neevidovane (nepoznane alebo nepriznane) poranenia su riadne osetrene."
To, že sa žena natrhne , býva často dôsledkom vynútenej polohy na pôrodnom lôžku spojeného s riadeným tlačením, prip. ešte tlačením na brucho..

čo sa týka "kvázi mediálne známych tvárí"- ja naopak poznám aj takých, ktorí rodili v zahraničí - a to tie, ktoré chceli rodit prirodzene...pretože čím známejšia mediálna tvár, tým vyšší predpoklad, že u nás porodí cisárskym 😒

čo sa týka zlej rotácii dieťatka, ano stáva sa to. Ak dieťatko rotuje zle do pôrodných ciest, je viac možností. Prvou je ženu napolohovať tak, aby sa dieťatko mohlo dostať do správnej pozície /sama poznám také prípady zo zahraničia, kedy zistili počas pôrodu chybnú rotáciu a ženu špeciálne polohovali na jeden a druhý bok a neskôr postavili/ a druhou je urobiť cisársky rez. To , ako sa dieťatko stavia do pôrodných ciest sa dá zistit vyšetrením. Či je to už cez bruško, kde sa dá zistiť postavenie bábatka,predné,alebo zadné, KP, alebo vaginálnym, kde sa dá zistiť presné naliehanie hlavičky,alebo KP....Sú postavenia, u ktorých je vyšší predpoklad komplikácií /napríklad KP zadné postavenie/ a tie patria tiež do rúk odborníka ..

a čo sa týka tebou spomínanej ruptúry maternice- pozri sa,kedy k nim prichádza /najma pri tom tlačení na brucho/ aha pozri si videa

http://udalosti.noviny.sk/z-domova/20-05-2013/a...

alebo dokument
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/137951-...

dulkagabulka
28. dec 2013

@aristka a o medicínskych pokrokoch vyčerpávajúco vraví Prof. Rockensachub , vraví:
"Pozitívny vývoj predstavuje sociálny a hygienický pokrok. Zároveň s týmto zlepšením sociálnohygienických pomerov dramaticky klesla materská aj novorodenecká úmrtnosť.Keď sa ale v dnešnej dobe, ako sa najnovšie zistilo, (musí) 93% rodičiek podrobiť lekárskym zásahom, ktoré končia vo viac ako 22% cisárskym rezom, a vďaka čomu dochádza k obrovským nákladom na zdravotný systém, potom toto považujem za extrémne chybný krok, ktorý by sa mal nutne politicky riešiť.
Medicína prispela svojimi objavmi na poli biológie, patológie, bakteriológie a biochémie. V prvej polovici 20. storočia boli položené základy pre transfúziu krvi a liečbu antibiotikami a ich použitie sa rozšírilo najmä počas druhej svetovej vojny. Tým sa v pôrodnej asistencii do veľkej miery vyriešili dve najväčšie smrteľné popôrodné komplikácie: horúčka šestonedieľok a vykrvácanie.Ďalší pokrok, ktorý ale nezavážil až tak ako výhody, ktoré vznikli vďaka transfúzii a liečbe antibiotikami, je profylaxia Rh-faktora. Tieto pokroky predstavujú však, najmä v pôrodnej asistencii, iba jednu stranu mince. Čoskoro z týchto výhod vyplynula obrovská nevýhoda: vďaka pokroku už ani pôrodné operácie neboli tak rizikové ako predtým, a tak sa v pôrodníctve o to ľahkovážnejšie siahalo po noži. O to viac sa začalo uctievať staré motto: „Ona to nezvládne, my to spravíme!“

Ženám sa vnucuje myšlienka, že pri pôrode sa môže dieťaťu stať niečo zlé, čomu by sa dalo predísť cisárskym rezom. Za týmto účelom vznikli materské knižky. Pri prehliadkach sa kontroluje moč, meria tlak a kontroluje hmotnosť, všetko opatrenia, ktoré si v iných odboroch medicíny má sledovať pacient sám. Ženy by to dokázali robiť rovnako dobre samé, ale neveria si, keďže im je neustále dávané najavo, že tomu nerozumejú.

To, čo je pri bežných gynekologických prehliadkach mimo zavedenej bežnej schémy, je vo väčšine prípadov zbytočné a v prípade potreby by to mohla vykonať pôrodná asistentka."

celý rozhovor je tu:

http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/rozhovo...

slniecko77
28. dec 2013

@aristka "moja", zacnem pouzivaj tvoj slovnik 😀 skus si to vyhladat sama, len to chce troska namahy.. Dievcata ti tu dookola davaju nejake statistiky, nazory lekarov WHO a ty len svojim smerom s klapkami na ociach, ani do prava, ani do lava..
Ty nemas paru ake mam ja skusenosti, ake vzdelanie..tak bud taka laskava a nevyvysuj sa zo svojou SZS.
Co sa tyka tretich zemi, nemaju absolutne rozvinuty system zdravotnictva, terennych vyskolenych porodnych asistentiek, dojazd do nemocnic, prenatalnu diagnostiku, ktora urcuje u rodiciek low alebo high risk (ci moze rodit doma v pripade ked sa rozhodne)...ty nemas ani paru ako to inde v krajinach zapadnej Europy funguje, vyskakujes tu a nemas zakladne informacie...je mi ta na jednej strane luto a na druhej si neskutocne na smiech...nevies odpovedat na bazalne otazky, napr. ked sme debatovali o klistyre a preruseni pupocnika, o bondingu a je toho viac...
Presne takyto zaslepeni zdravotnici, ktori nie su ochotni a schopni ucit sa novym veciam a hlavne pacienta brat ako klienta brzdia slovenske zdravotnictvo v spravnom vyvoji!

dulkagabulka
28. dec 2013

@aristka rozhovor s prof. Rockeschaubom je zaroven odpovedou na tvoje otazky, prečo tolko žien zomieralo v minulosti...

andy03
28. dec 2013

ja pridam vlastnu skusenost..som tiez za taketo veci co sa tyka prirozenych porodov, bezstresovych a kludne by som bola aj za porod doma.. bola som pripravena aj fizicky aj psychicky na vsetko co ma caka a vlastne som sa na porod tesila 😀 lenze prisiel termin a ja nic..a vlastne aj dva tyzde po termine nic..nechapala som to.vsak som sa hybala, skakala na fit lopte, sexovali sme s mangelom o stosest 😅 ..posledny tyzden som bola strcena v nemocnici a nakoniec to skoncilo vyvolavackou koli zlym ozvam babetka..vyvolavacka zabrala ale ja som sa stale akosi ani po 12 hodinach neotvarala tak sup na salu a cisarsky.. 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 nasledovne dni sama infuzka, same lieky..bozeeeeeeee...presne opak toho po com som tuzila a com som chcela... tak len tolko k tejto teme ze pokial mate niekoho pri sebe co je kvalifikovany a vie co robi tak neni problem doma rodit, dokonca je to uzasny zazitok, vsak nase babky ako rodili?? ale si neviem predstavit co by sa stalo keby som ja bola v toom case 60rokov dozadu. tak asi by mi babtko zomrelo, tak som vlastne vdacna zato ze nieco taketo existuje..

dulkagabulka
28. dec 2013

@andy03
Andy, doktor Odent, ktorý je sám priekopníkom prirodzeného pôrodníctva vraví, že v prípadoch, ako je tvoj, je lepší ako vyvolávanie oxytocínom /ktorý on považuje za hrozbu pre celú ludskú populáciu/ urobiť cisársky rez hneď...
ty si sa chystala na prirodzený pôrod,ale nevyšlo to a práve pre podobné prípady ako si ty, sú lekári veľmi potrební a ja sa pred nimi hlboko sklánam
...tvoje tehotenstvo sa nevyvijalo fyziologicky- už som tu neviemkolkokrát zopakovala, že prirodzený pôrod je pre zdravú ženu...zdravú....ak sa pôrod nerozbehne ani po niekolkých týždnoch po pôrode /Ina May Gaskin aj ine zahraničné pa opisujú prípady,kedy ženy spontánne, bez vyvolávačky porodili v 43 aj 44 tt/, ale ak sa nerozbehne a krčok sa vobec neotvára, také tehotenstvo už nie je zdravé a preto taká žena nemôže rodiť doma a nebude rodiť prirodzene, lebo už nie je nízkoriziková...aj ja sama za teba som vdačná za to, žeti dokázali pomôcť...a želám ti, aby ďalší pôrod bol taký, aký si ho predstavuješ

slniecko77
28. dec 2013

@dulkagabulka absolutny suhlas 🙂 ani pred 38tt nedovolia rodit doma..lebo uz rodicka nie je low risk.

aristka
29. dec 2013

@dulkagabulka aj ja som zdravý jedinec a keby som rodila doma moje dieťa by tu nebolo a do poslednej chvíle všetko vyzeralo ok .....to ,že niekto je zdravý ,neznamená ,že pôrod sa neskomplikuje a ,keď sa skomplikuje tak je to buď v druhej dobe pôrodnej ,zlou rotáciou dieťatka ,alebo bradykardiou,kedy na sekciu je neskoro alebo doslevne ide o sekundy na sekciu alebo pri tretej pôrodnej dobe a to buď problémom pôrodu placenty ,buď sa neodlúči ,čo je problém a veľká hrozba krvácania alebo sa prejaví ruptúra maternice .....tých komplikácií je omnoho viac ,na ktoré ženy ,ktoré rodili doma ,podotýkam zdravé ženy zomierali ......všetko ostatné je pekné čo sa týka humanizácie pôrodov ,ale bohužiaľ domáce pôrody tam nepatria ,to je čistý hazard zo životom dieťaťa a matky ....čo sa týka kvázi celebrít na slovensku tj aj tu v BA je ich veľmi málo čo doslovne len kvôli pôrodu vycestovali a rodia tu v ba a je to aj medializované ,plus to viem aspoň čo sa jednej nemocnice týka ,keďže ich videla .....takže všetko ok ja beriem aj nástrihy ,keď niekto chce byť dotrhaný a mať 20 a viac stehov tj.to risknúť alebo mať 2 stehy a podotýkam nástrih sa robí pri najväčšom napätí hrádze a nebolí ,ked sa spraví....,ale domáce pôrody nie.....som proti....

aristka
29. dec 2013

@slniecko77 si úplne mimo tému čo ti ide dobre a podľa toho čo tu píšeš zdravotný smer nemáš ....bazálne môže byť teplota,otázku bazálnu som ešte nepočula, ten termín ....píše sa klyzma ,klystír sa píše takto a je to laický názov ..takže si mi nenapísala nič ,len čo je u teba samozrejmé všetko okolo mojej osoby a bohužiaľ nevieš čo mám vyštudované ,no nemáš ani páru čo sa tu musí študovať a to u všetkých pracovníkov od dr.pretože medicíne im tiež len nestačí až po sanitárky ....a si mimo tému týmto prečo ma to prekvapuje....

dulkagabulka
29. dec 2013

@aristka
prepáč, ale tvoje tvrdenia sa nezakladajú na žiadnych dôkazoch...napr. sa pozri do témy o nástrihoch,tu na MK, kolko žien nástrih BOLEL a následné zašívanie brali ako najhoršiu časť svojho pôrodu..nehovoriac o tých, ktorým sa nástrih rozšíril a spôsobil ovela vačšie zranenie..dokonca to tvrdia i naši odborníci, skús si prečítat:

http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/129...

mne sa zdá, že si nič z toho, čo som si tu poskytla , ani len neprečítala a stále dokola točíš to isté..

poskytla som ti vedecké štúdie , odporučania WHO . Aj Medzinárodná konfederácia pôrodných asistentiek (ICM) a Medzinárodná federácia pre gynekológiu a pôrodníctvo (FIGO) upozorňujú, že pôrody mimo zdravotníckych zariadení za účasti registrovanej pôrodnej asistentky sú pre nízkorizikové rodičky bezpečné a mnohé ženy ich uprednostňujú.
Len ty, ako typická slovenská zdravotníčka, tvrdíš niečo absolútne iné, ako sú DOKAZY...

Môžeš mi poskytnúť ty nejaké dôkazy tvojich domienok? Ako si vysvetluješ, že v takom RAkúsku, či Nemekcku, kde ženy môžu rodiť doma, je menšia mortalita i morbidita matiek i detí?

ak si taká odborníčka, za akú sa pokladáš, dovolím si postúpiť ti otázky, ktoré položila Zuzka Krišková našim pôrodným asistetnkám, ktré mali na nástrih rovnaký názor ako ty:
1. Za akych okolnosti, je podla Vasho odborneho nazoru, potrebne vykonat nastrih hradze?
2. Ako casto asi dochadza k takej situacii, ze je ho potrebne vykonat?
3. Kolko centimetrov ma priblizne rana? Aky typ nastrihu sa u nas vykonava - t.j. kde je vedeny rez.
4. Spominali ste, ze nastrih chrani zeny pred horsimi poraneniami. Ako casto dochadza k horsim poraneniam ak sa s nastrihom caka a vykonava sa restriktivne? V pripade rutinne vykonavanych nastrihov ako casto dochadza k poraneniam konecnika (natrhnutie 3. a 4. stupna)?
5. Preco podla Vasho odborneho nazoru mnohe krajiny - v EU najme severske, presli od rutinne pouzivanemu nastrihu k restriktivnemu a v sucasnosti maju jedny z najnizsich mier nastrihov na svete? Pricom sucasne tieto krajiny maju aj nizku mieru cisarskych rezov a jedny z najlepsich perinatalnych vysledkov (statiska podla EUrostat a OECD).
6. Aky je standardny postup pri osetreni poraneni hradze - ci pri spontannej rupture alebo po episiotomii? Aky je v pripade poranenia konecnika? Aky typ anestezie sa zvykne pouzivat? Aky je standardny postup ak lokalna anasteza nezaberie?
7. Ake su najcastejsie problemy zien, ktorym bol vykonany nastrih? Ake maju prejavy a ako dlho asi pretrvavaju? Ako casto sa vyskutuju?
8. Ake riesenia su tymto zenam ponukane? Kedy maju vyhladat pomoc odbornika/cky? Existuje nejake specializovane pracovisko, ktore pomaha zenam s problemami po nastrihu (idealne na Slovensku alebo v blizkom zahranici)?

Prosím, čakám tvoju odpoved.

slniecko77
29. dec 2013

@aristka ja som zabudla, ze ty vsetko vies a vsade si bola 3x 😉 😀
..to, ze ty netusis a nepoznas slovo bazalny este neznamena, ze neexistuje..len to svedci o tvojej simplexnosti http://www.cudzieslova.sk/hladanie/bazalny
Klystir..nie je laicky vyraz..
To, ze mas vystudovanu Strednu zdravotnicku skolu viem 😉 nechcem a nedovolim si degrafovat ziadnu zdravotnu sestru, ale ty skutocne nemas BAZALNE (preklad je teba, zakladne) informacie o porodnictve ako takom. Hras sa na "vsevedka" zo vsetkych odborov mediciny, cez ockovanie, probiotika, porodnictvo az po ocne...to by si nedovolil hocaky docent mediciny z jedneho odboru..ja sa nesmerne bavim 😀

A tebe je skutocne velmi narocne vysvetlovat rozdiely medzi low a high risk na porod doma, nikto tu nezhadzuje pracu lekarov ani sestier, len ty to nejak nedokazes pochopit..ale to nebude zdravotkou 😉

aristka
30. dec 2013

@slniecko77 v jednom máš smolu ,ja som bola na pôrodnici častejšie ako ty a predstav si aj na očnom a iných odd.za tie roky mám odžité a na gyn .ani nehovorím ...takže okrem toho ,že spamuješ tému mojou osobou ,ničím si neprispela a ani si mi neodpovedala....hold smola...plus je to fórum anonymné a nevieš o mne nič ,ani čo mám vyštudované .....
@dulkagabulka odpoviem ti z vlastnej skúsenosti ,čo sa nástrihu týka ....bohužiaľ som sa roztrhla až po análny otvor ,celý pôrod sa ku konečnej fázy skomplikoval aj napriek tomu ,že syn bol menšej hmotnosti ,nebola som schopná ho porodiť,takže museli použiť ten nebolestivý tlak na brucho a malého som prodila a nádherne sa roztrhla.....lokálne anestézia ,tj samotný vpich a opich je v týchto miestach bolestivý a to čo by ma opichovali a bolelo ma to ,ma mali zašitú ,že to bolelo ,bola malina oproti tomu aké problémy som mala veľmi dlho po tejto ruptúre a vlečie sa to doteraz a to je 10 rokov ,po pôrode som nemohla poriadne chodiť ,ísť na wc ,mala som nohy ako zošíté ,mamička oproti ,ktorá bola so mňou na izbe mala 2 stehy a chodila ako vrtuľa .....takže sa ťa ja pýtam ,ako predchádzať ,takýmto rúptúram ,hlavne u prvorodičiek ,aké je hojenie ruptúr oproti rovno vedenemu násrihu ,ak sa roztrhne mamička až na konečník a sú je to nerovnomerná a dlhá rana ,ako to riešiť ako dlho sa lieči takáto rana a aké sú následky na konečníku ,ktoré môžu byť doživotné....ja som tá druhá strana ,ktorá má následky po roziahlej ruptúre a mám následky ,ktoré sú citeľné .....a ožila som si aj dlhé šitie a aj dlhé hojenie .....a opakujem o čom je téma o domácich pôrodoch a som striktne proti a za tým si stojím ,kvôli možným komplikáciam ,ktoré ak nie je okamžite poskytnutá odborná pomoc je ohrozený život dieťaťa a aj matky ...takže domáce pôrody v žiadnom prípade...vieš ja ti tvoje názora neberiem ,len neviem či by si bola taká hrdinka pri domácom pôrode ,keby k niečomu prišlo tj .komplikácia a ty by si nemala pri sebe gyn.sestričky a dr.tak ako je to v špitály ,ktoré sú ti tam za chrbtom a ratujú keby niečo.......