icon

Prirodzený pôrod alebo pôrod doma

vierka75
7. mar 2012

velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?

dulkagabulka
25. feb 2014

@miky132 kde to je u nás?

dulkagabulka
25. feb 2014

@fidka79 naopak, takéto orgranizácie vznikajú práve preto, lebo ženy si uvedomujú,ale nemôžu dosiahnuť, čo chcú

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
vejula
25. feb 2014

@fidka79 dulkagabulka chce prispieť k tomu, aby žena pri pôrode jednoducho rodila a nemusela sa ohradzovať. Chce aby na to nemala dôvod.

slniecko77
25. feb 2014

@dulkagabulka v UK tiez podavaju i.m. pokial nepoziadas oralne.
@fidka79 nic ti nehovori slovo osveta?
Mnoho zien netusi na co ma narok, nevie, ze to chodi aj inak..sama si sa s tym stretla na fore, nepoznaju prava pacienta, nezamyslaju sa, ze to moze ist aj inak atd.
Kolko z tych zien sa pojde "bit" za prava zien na Ministerstvo, oponovat lekarom, zaplatis pravnika a pojdes sa sudit do Haagu, ze neboli dodrzane zakladne ludske prava a podobne? Prave preto tu take nieco je...bez podobnych ludi by nemali zeny pravo volit a pod.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
slniecko77
25. feb 2014

@fidka79 ano videla..vo svete je to bezne..zase neznizuj ucinnost takychto organizacii..praveze jednotlivec vo vacsine pripadov nezmoze nic..a nikto nechce, aby prisla organizacia robit hovorcu, zrejme to zle chapes alebo nemas vedomosti co robia..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
dulkagabulka
25. feb 2014

@fidka79 keby zeny, ktore sa ohradili, dosiahli , co chceli a neboli obetou nasilneho konania personalu v nasich porodniciach, nemuseli by vznikat ziadne organizacie.... na svete je identifikovanych 7 tipov nerešpektujúceho a násilného správania na ženách pri pôrode, v nasich porodniciach ich mame 9 ..aj tu v tejto diskusii sú ženy, na ktorých bolo spáchané fyzické , psychické násilie, škodilvá separácia, rutinné nástrihy proti vôli, kristelerova expresia atd.atd.atd... pomáhali sme ženám napísať veľa sťažností na rôzne inštitúcie, arogantné odpovede doslova vyrážajú dych...za všetky príklady jeden- žena sa stažovala, že jej pri porode VBAC robili kristelerovu exprpesiu a urobili proti jej vôli rutinný nástrih, so stažnosťou zaroven poslala fotky svojho modrinového brucha po pôrode...odpoved znela, že na brucho jej netlacili a na nástrih sa pýtali a ona odpovedala, že súhlasí...fuuuj..

jediná cesta podla nášho právnika je ísť na medzinárodný súd pre ľudské práva a ak Pán Boh dá a situácia sa vyvinie dobre, už máme prvý prípad aj právnika...
....ak ta nasa organizácia z dovodu, ze uz budu dodrziavane ludske prava zanikne , budem len stastna 😉

vejula
25. feb 2014

@fidka79 vieš ja rozmyšlam, či to nieje len spôsob obrany... Vieš, ako sa hovorí, že najlepšia obrana je utok. A zrejme si nechcu pripustiť, že všetko nebolo v poriadku, radšej budu presviedčať ostatné a zaroven seba, že inak to nejde, len aby nemuseli v sebe spracovať, že to proste nebolo všetko ok.
čo sa týka dul, pri pôrode som žiadnu nemala, takže z praktických skusenosti sa neviem k tomu vyjadriť. Ale bola som nedavno na jednej besede s PA z Mt - z fakulty, ktoré boli aj na medzinarodnej konferencii PA a hovorili skusenosti odtial, ako v zahraničí Pa a duly navzájom spolupracuju a dopnaju sa, zatial čo tu na Slovensku su skutočne v opozicii.

čO SA týka medicinskeho vzdelania, je to tiež otázne, lebo ani lekari sa vždy nezhoduju na jednotnom postupe, pritom vzdelanie maju rovnaké. Mna chceli všetci pri dcerke rezať, ja som velmi nechcela a teda chvalabohu som našla jedného osvieteného gynekologa, ktorý ma vzal pod ochranne krídla 😎 🙂 a povzbudzoval ma v prirodzenom pôrode, ktorý nakoniec aj vyšiel. KEby som nehladala a uverila ostatným, tak mam za sebou druhý cisarsky a minimalnu šancu, že ešte niekedy v živote prežijem ten okamih zazraku zrodenia.

slniecko77
25. feb 2014

@fidka79 ja tiez pri svojom porode nemala dulu, ani som ju nemala v plane..ale mozu byt zeny ktorym manzel nechce byt pri porode z roznych dovodov a nemaju nikoho kto by tam s nimi bol, alebo zeny co nechcu partnera pri porode, alebo sa jednoducho rozhodnu pre dulo...neber ich im volbu.
Nerodila si na Slovensku, ani ja, ale ked citam niektore diskusie mraz mi beha po chrbte..mozno keby si zazila porod na Slovensku stojis prva v rade a pises staznosti kade-tade.
A nikto tu nespomina prirodzeny porod za kazdu cenu...nepodcenuj inteligenciu zucastnenych 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
slniecko77
25. feb 2014

@fidka79 prepac, ale neda mi nespytat sa...kolko dul si pri porode zazila?

vejula
25. feb 2014

@fidka79 ano je to tak, ja nechcem sudiť. LEn dajme tomu, že ma službu lekár, ktorý nemá s KP skúsenosti a rozhodne sa pre SC. MAmička musí podstupiť operaciu, nasledna automaticka separacia od dieťatka, z toho vyplyvajuce problemy s dojčením. O par dní, ked to mamičke dojde, že bola len v nesprávny čas na nesprávnom mieste, a keby mal služvbu iný lekár, keby, keby keby.... jednoducho začne mať depky ako hrom, spracuvava to v sebe roky. Ak jej taKTO "výjde" i druhý pôrod, to je už priam zabité.... Viem o čom hovorím, svoju prvu sekciu som spracovavala strašne dlho. Nikdy som si nemyslela, že to môže byť tak naročné, ale ten pocit, čo som to za matku, ked si vlastné dieťa nedokažem porodiť.... Fakt ubijajuce
A to len preto, lebo mal službu lekár, ktorý nema s KP skúsenosti. JA som bola v kontakte s jednou bývalou PA, ktorá mi hovorila, že sekcia kvôli KP je jednoducho zbytočná.

slniecko77
25. feb 2014

@fidka79 ja premyslam rovnako co sa tyka "niekoho" pri porode, ale su zeny, ktore preferuju duly..tak preco im ich brat? Tiez su zeny co nechcu nikoho...je to kazdeho volba..
Ja viem, ze zdr.personal na SVK ma zodpovednot za pacienta (teraz nepisem len o rodickach), zakon je zle napisany a treba ho zmenit..na Slovensku nie je zvykom nechat rozhodovat pacienta, ani pre lekara, ani pre samotneho pacienta..keby nejaku liecbu pacient odmietol, obzvlast u dietata je lekar trestne stihatelny a hrozi mu vazenie, ale yoto si musia zdravotnici hlavne lekari vybojovat sami..evidentne nemaju zaujem, zeby to vacsine vyhovovalo? Stara znama hra na Boha..tymto sa ospravedlnujem vsetkym lekarom/zdravotnikom co inak zmyslaju a svoje povolanie beru ako poslanie.

vejula
25. feb 2014

pre upresnenie ja som nemala sekciu pre KP - teraz ako si po sebe čitam príspevok, uplne to tak vyznieva, tak sa ospravedlnujem za nepresné vyjadrovanie

slniecko77
25. feb 2014

@fidka79 a co sa tyka KP, co robi taky lekar na porodnom sale sam ked to v zivote nevidel? Uprimne "vycvik" lekarov a sestier je na SVK velmi nerozumne spraveny..minimalne ked porovnavam zo systemom v UK.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
dulkagabulka
25. feb 2014

@fidka79 komu ide o zdravie mamicky a babatka? to hovoria tí,ktorí pripúdavajú rodičku na pôrodné kreslá, pri 3 cm prepichujú plodove obaly, rutinne strihajú ženám do vagín, ktoré potom zašívajú až príliš často bez /dostatočnej / anestézy, separujú novorodencov od matiek? že im ide o zdravie?
neseparovat matku a dieta je zdravie- to je podpora zdravia...nechať babatko nerušene na matkinom brušku je podpora zdravia..separacia dietatka, ktore nepotrebuje intenzivnu starostlivost od matky, je zločina škodliva praktika...rovnako, ako rutinne nastrihy su zdravie poškodzujúce...
v tejto diskusii nikto nevravel, že prirodzeny porod za každú cenu...skús si prečítat aspon pár strán dozadu 😉

boli sme to my, kto zabezpečil našim PA učast na medzinarodnej konferencii a zadarmo im tlmočil...predstav si , my, aj duly,ktoré vy, PA nenavidite a zbrojite proti nim v každej diskusii ....
bola by som rada, keby sme spojili svoje sily

slniecko77
25. feb 2014

@fidka79 pravdepodobne by som tiez sla do sekcie 🙂 ale zena, pacient ma mat pravo rozhodnutia pri objasneni + a - akehokolvek zakroku.
Ja som KP tiez napisala ako priklad..ono mnoho veci lekar v zivote nevidel a nie su to zdaleka raritne veci, len da u nich v spitaly nerobia..a maju dve atestacie...ide o vycvik, napr. v UK si lekar v urcitom odbore musi prejst vsetkymi pracoviskami a mal by vidiet, skusit vsetky dostupne metody v odbore co sa vyskytuju v krajine. Ale UK ma tento system vymakany. To iste plati pre sestry, tu sa uci one to one, nie, ze pride "stado" sestier na odd., ucitelka odide a ony chudery cakaju ci im niekto nieco ukaze..a hlavne nie je nic prijemne ked napr. k porodu pride 15 studentov obkukavat. Ja sama som mala pri porode studentku, nspisala som do planu, ze mi to neprekaza, musia sa ucit, ale rozdiel je jedna a 15.

vejula
25. feb 2014

@fidka79 samozrejme hovorila o vhodnej polohe KP. Ona už nepracuje, už išla do dôchodku. Ale ešte ako dievča chodila k pôrodom s babicami. Hovorila o tom, Asistovala pri mnohych pôrodoch KP a vyjadrovala sa tak, že to nieje zložitejší pôrod ako hlavičkou...

dulkagabulka
25. feb 2014

@vejula v pôrodnici vo Vrchlabí pracovala lekárka, ktorá sa špecializovala na KP , s oblubou vravela:" Nejlíp rodí koncem pánevním ženy, které o tom nevědí. Já to těm svým neříkám"
Naše ženy chodia rodiť KP do Trenčína, prípadne do Hainburg- tu rodia iba s pôrodnou asistentkou

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
dulkagabulka
25. feb 2014

@fidka79 nie nemyslim si, ze v Hainburgu rodia KP PA..ja to viem... dokonca aj tu konkretnu PA poznam osobne..tu z tychto pribehov
http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...
http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...