icon

Prirodzený pôrod alebo pôrod doma

vierka75
7. mar 2012

velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
dulkagabulka
25. feb 2014

@fidka79 prisudzuješ mi slova, ktore som nikdy nevyslovila..svoje ničím nepodložené domienky prehlasuješ za moje slova...
neželam si to

dulkagabulka
25. feb 2014

@fidka79 rovnako ako PA v ŽIline, môžeš príst na ktorúkolvek z akcií Ženských kruhov..prídi medzi ženy, prídi medzi nás , len spoločnými silami môžeme dosiahnuť zmenu...ako vôbec o nejakú stojíš

vôbec nebrojim proti všetkemu nemocničnému, medicínu si vysoko vážim...čo sa mi nepáči je, že u nás neexistuje ani v jedinej pôrodnici porodit prirodzene...že žena nemá šancu...ani v jednej...stačí prekročiť hranicu a div sa svete, tam to ide..i v provinčnej pôrodnici

slniecko77
25. feb 2014

@andie25 kto rodi KP - koniec panvovy v UK? A ako sa zvycajne rodi, sekcia ci vaginalne?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
slniecko77
25. feb 2014

@fidka79 ale ani vtedy nemozes upriet zene slusne spravanie a zaobchadzanie 😉 a hlavne pravo byt informovana..teraz tym nemyslim dat jej pod nos narychlo podpisat Suhlas, ale vsetko vysvetlit tak, aby tomu rozumela..je to lekarova psia povinnost!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
slniecko77
25. feb 2014

@fidka79 a ver tomu, ze sa to tak nedeje a to nepisem len o porodnictve 😖

andie25
25. feb 2014

@slniecko77 necítam všetko, len odpovedam, kedže balim na cestu 🙂 v UK rodí KP aj lekár aj PA. Mimochodom bola to vysada PA. Teraz závisí od situácie. Ak pôrod postupuje, ozvy sú v norme a mamička bola upovedomena a súhlasí a pôrodom KP a všetko bolo v tehu ok, tak ju môže odrodit PA, dokonca aj študentka za sekundovania kvalifikovanej PA. Záleží veľa na situácii. Ja ako študent som videla pôrod dvojičiek, vaginalne, z toho druhé babo KP. Rodil doktor, kedže sme boli na operacke. Žena má na vyber či chce sekciu alebo pôjde vaginalne. Ale vaginalne samozrejme iba v prípade, že všetko bolo ok. Inak veľa prípadov je aj takých, ze príde druho alebo tretorodicka a už tlači, a stane sa , že poloha bola zle identifikovana, tak už rodí KP.

slniecko77
25. feb 2014

@andie25 dakujem..predpokladala som, ze je to tak 😉 podla toho co si rozpravala a co viem o UK porodnictve, ale guidelines neovladam.
@fidka79 vid vyssie..takze aj v Rakusku je to realne 🙂

dulkagabulka
26. feb 2014

@fidka79 ak maš zaujem stretnut sa s Evou Bauer osobne, napiš mi IP, pošlem ti jej mailovu adresu..môžete si dohodnut stretnutie...inak , mame v plane ju pozvat na besedu k nam, pripadne sa môžeš spýtať potom 😉

tato tema je o prirodzených pôrodoch, pozri si % tvojich príspevkov, kde píšeš nepekne o dulách, toto nie je téma o dulách...každá PA, ktorá zavíta do nejakej takejto diskusie, či už tu, alebo na FB, nepíše k veci, ale stále nenávisť voči nevzdelaným dulám...skús si uvedomiť, že duly vzdídu iba v tej krajine, kde je pôrodníctvo nehumánne...a že nie sú vaši nepriatelia...prave naopak...
skús odložit tú nenávisť...aj s tvojimi kolegynami..skus ju odložit

suge
26. feb 2014

@dulkagabulka, veľmi obdivujem tvoje oduševnenie, odvahu i trpezlivosť, s ktorými sem prinášaš veľkú, nielen pôrodnícku osvetu. No tvoj názor, že "každá PA, ktorá zavíta do nejakej takejto diskusie, či už tu, alebo na FB, nepíše k veci, ale stále nenávisť voči nevzdelaným dulám" nepovažujem za pravdivý a celistvý opis reálnej situácie. Som pôrodnou asistentkou už zopár rôčkov, pracujem na Slovensku v štátnej nemocnici a považujem sa za znalú pomerov v našom pôrodníctve. Osobne by som si nikdy nedovolila ohovárať či osočovať nejakú dulu vo verejnej alebo súkromnej diskusii a určite nie som sama. Obvinenie z prechovávania nenávisti ku komukoľvek (nech by bola akokoľvek neosobná, teda zameraná napr. na duly všeobecne), ma veľmi bolí. Každému človeku prekáža, ak je obvinený z vecí, ktoré neurobil, ak sú mu vkladané do úst slová, ktoré nevyslovil. Prosím, nerob to.

vejula
26. feb 2014

@fidka79 zle som sa vyjadrila, ona odvadzala pôrody KP. Od babic ešte ziskala schopnosti, ktorým saa bohužial dnešné PA už neučia. PREtože dnes su na to prístroje, no v minulosti, kedže nebolo sono, tak sa PA učili prehmatom zistiť v akej polohe je dieťatko aj iné veci, ktoré sa už dnes nechavaju na prístroje.
JA ale zároven chapem ten strach. V dnešnej dobe, ked každý žaluje každého a vždy musí byť niekto zodpovedný, sa lekári chránia, častokrát v situaciach, kedy benefity prirodzeného pôrodu niekolkonasobne prevyšuju jeho mizivé riziko (napríklad aj pokusy o VBAC častokrat lekari "neriskuju" pre istotu, pričom benefity VBAC, pokial je všetko v poriadku, prevyšuju jeho riziko, ktoré je minimmalne) Tak isto aj pri polohe KP. Ako môžeš čítať vyššie, v zahraničí polohu KP nevnímaju ako komplikaciu, dokonca i PA môžu odviesť takýto pôrod. Takže je to o tom, ake fakty a mýty mame zakorenené v hlavach.... U nas ešte prevlada predstavsa, že KP je jednoducho komplikacia.

mariuskaa
26. feb 2014

.

afrika
26. feb 2014

určite by som radšej rodila v nemocnici - pri pôrode môžu vzniknúť rôzne komplikácie - či s mamičkou alebo dieťatkom.. nikdy by som to neriskovala..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
dulkagabulka
26. feb 2014

@suge ospravedlnujem sa ti, si naozaj prva PA, ktora v diskusii vystupila bez osocovania dul...naozaj...v realnom zivote poznam PA, ktore su ludske, vludne, ale tu v diskusiach som sa doteraz stretla len s tymi, z ktorych nemam velmi dobry pocit....takze este raz prijmi ospravedlnenie

dulkagabulka
26. feb 2014

@fidka79 stojim si za svojim slovom, ktore mam podlozene dokazmi, ze na Slovensku sa v ziadnej porodnici neda porodit prirodzene ...toto opakujem dokola dokolecka...netvrdim, ze tak moze porodit kazda zena...ani ze to ma silou mocou kazda vyzadovat..u nas to vsak zatial neide NIKDE...
ak budes mat čas a chut, pridi medzi nas, ukazem ti žiadosti rozposlane do x pôrodnic s poziadavkou prirodzeneho pôrodu, nasledne zamietajuce odpovede, staznosti na MZ, urad pre dohlad, ziadost o urychlenu napravu atd..vsetko marne, ta žena musela utiect za hranice...bohuzial...lebo tu sa neda porodit prirodzene...alebo vies o nejakej pôrodnici,kde sa to da?

apropo čo sa dul tyka...k pôrodom na Slovensku už nechodim...už vela rokov sa dennodenne vzdelavam, chodim na konferencie, prednašky zahraničnych PA, seminare, konzultujeme so zahranicnymi PA, vedkynami, mame konzultanta aj lekara- pôrodnika,ktory vystudoval Stenford...napriek tomu som a vzdy zostanem laikom...no ked uz viem co viem, nemozem chodit do slov. porodnic, lebo ked viem, co matka chce, o com sa so mnou rozprava pred porodom a ja som potom pritomna jej znasilneniu, pretoze je prinajmensom prinutena vyjst na kreslo, jkazdej je prepichnuty plodovy obal, kazda je nutena tlacit riadenym tlacenim, vacsina je strihnuta napriek tomu, ze dala pisomny aj ustny nesuhlas s nastrihom atd.atd. musim ochranovat sama seba a svoje psychicke zdravie a preto k porodom nechodim...to vsak neznamena, ze polavim v mojom usili o humanizaciu porodnictva u nas...alebo skor o dehumanizaciu...najskor som myslela, ze to budem robit ako dula, tudy cesta nevede...tak to budem robit inak- v združeni...moje vedomosti duly mi mozu byt iba napomocne..
PA sli studovat , aby boli napomocne zenam, duly chcu byt napomocne zenam- preco stat proti sebe? ak sa spojime, my, zeny, PA, duly,mozeme dosiahnut zmenu k lepsiemu...naco zabomyšie vojny?

dulkagabulka
26. feb 2014

@fidka79 pises " su aj dobri zdravotnicki pracovnici ci uz lekari alebo sestry PA,"- velmi pekne ta prosim o adresu pôrodnice a mena tych slovenskych lekarov , sestier a PA, ktorí podporuju u fyziologického pôrodu zdravie, zdravé procesy a v slovenskej pôrodnici umožnia žene prežit prirodzený pôrod...intenzívne ich hladáme...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
leporeloo
26. feb 2014

@fidka79 dostala si otazku a namiesto odpovede sa pustas do hubovej polievky...
tak s kym sa neda komunikovat?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
slniecko77
26. feb 2014

@fidka79 myslim, ze nemas pravdu..musim sa dulkygabulky zastat, len ti ukazuje asertivnym sposobom medze kam ti dovoli zajst.
Ja som sa ta tiez pytala ci si zazila spolupracu s nejakou dulou ako PA a neodpovedala si mi. Pracovala si ako PA na Slovensku?
Mozno keby si zazila veci co ona videla tak by si pisala inak..

leporeloo
26. feb 2014

@fidka79 ja len pisem co vidim...
momentalne urazas ty ju a aj vsetky duly na sk
skoda ze na koniec nosa si nevidis...

dulkagabulka
26. feb 2014

@fidka79 môj posledný príspevok bol naozaj úprimný , nevnímam ho ako urážajúci..naozaj intenzívne hladáme takého lekára, PA a nemocnicu na Slovensku...neviem, nechápem, prečo ta to urazilo..

fidka79
Odpoveď bola odstránená