Prirodzený pôrod alebo pôrod doma
velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?
@fidka79 vidis, ja mam z nej iny pocit 😉 a zrejme nie som sama..
Tiez mi na zaciatku "prekazalo", ze nie je zdravotnik, len laik, ale mozno o to ma vacsi nadhlad..nie ako zdravotnik zo stereotypmi...a casom som zistila, ze ma dost vedomosti a niektore PA moze strcit do vacku..teraz myslim vedomostami z tzv evidence based medicine...nove studie, nove pohlady na porodnictvo a pod. Predpokladam (neviem), ze nema znalosti ako zdravotna sestra, lekar..ohladne fyziologie, patologie..
@fidka79 asi ma lepsie info o porodniciach ako ty 😉
Podava sa rutinne oxytocin, robi sa rutinne nastrih, rodi sa v kreslach povacsine lezmo, si napichnuta na infuzii atd? To sa ti zda v poriadku? Prilozia ti dieta po porode na dve hodky skin-to-skin, moze byt s tebou partner po cely cas atd?
Viem, ze to nie je len o lekaroch a PA, ale aj o priestorovych moznostiach..ale nemyslis, ze o toto by sa mali zasadzovat hlavne zdravotnici co tam pracuju? Mnoho porodnic sa prerabalo relativne nedavno, ale stale nie su prerobene tak, aby poskytovali dostatok sukromia pre rodicky s ich partnermi..lekari sa svojho jibu nevzdaju tak lahko, a vsetci vieme preco 😉 cest vynimkam.
kamoska rodila v USA s dulou doma. Mala porod bez akyhkolvek zasahov... a porodila prirodzene bez liekov velmi velke vyze 5 kg dieta. Vsetko sa zkomplikovalo, ked jej nevedeli vybrat placentu z tela a skoro vykrvacala... leteli s nou rychlo do nemocnice taxikom. No hrozny strach. Tymto hovorim, ako o negativnej skusenosti s alternativym porodom, nie o strachu z Duly. Tie su v pohode... ale urcite nie su pripravene na mozne rizika v domacom prostredi.
tymto nehovorim o negativnej skusenosti (som chcela povedat... nie ze hovorim o negativnej skusenosti, ale NEhovorim)
Toto uzasne , tak trochu bláznivé video pôrodnej radosti, som sem pridala pred par rokmi a potom som ho uz nevedela najst. Nuž, pokochajte sa, poplačte si od dojatia s úsmevom na perách, nechajte zimomriavky rozliesť sa po tele. Takto môže vyzerať prirodzený pôrod, keď si žena vyberie miesto, polohu, spôsob tlačenia, sprievodné osoby /pričom podla mna dost vystresovany otecko je za dvorného fotografa a dokumentaristu/, keď jej bábatko po pôrode nikto neukradne, nikto ju neusmerňuje kam si má ľahnúť a kam má dať nohy, ako má tlačiť atd. Takto môže vyzerať žena po prirodzenom pôrode. Aký rozdiel oproti tomu, na čo sme v pôrodniciach zvyknuté... Aký rozdiel v telesnom i duševnom, napokon aj v duchovnom prežívaní ženy, bábätka , otecka, pôrodnej asistentky i všetkých ostatných " účinkujúcich" http://birthwithoutfearblog.com/2012/05/10/the-...
prichadzam s prosbou
Porodili ste v priebehu posledných 5rokov?
Vyplňte,prosím, dotazník,ktorý sme preložili v rámci našej dobrovoľníckej aktivity a šírte ho ďalej! http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/304...
Cieľom prieskumu je získať názory a skúsenosti žien s pôrodnou starostlivosťou z rôznych európskych krajín.
Veľké porovnanie tehotenských vyšetrení: Slovensko, Nemecko, Dánsko, Nórsko – v čom sa odlišujeme od zahraničia?
http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/305...
Tehuľky z Nitry a okolia, 16.mája 2014 premietanie filmu Podoby pôrodu a Rozhovory o zázraku s dvoma úžasnými dulami Zuzkou Bajkaiovou a Gabikou Janovičovou http://www.zenskekruhy.sk/akcie/pozyvame-vas/it...
Dnes o 15.00 v MC Podujanjké Biskupice, Latorická 4 prednáška o bondingu 😉
Prosím vypočujte si a napíšte nám svoj názor- Pod článkom /autor si, ako je jeho zvykom, znova neodpustil poznámku o obvinovaní žien/ je audiozáznam z rozhovoru s Adélou Adéla Hořejší, českou právničkou, /ktorá o.i. zastupovala Ivanu Konigsmarkovú / o stave pôrodníctva v ČR, konkrétne o postavení pôrodných asistentiek a právach žien v pôrodnom procese ...a to si pravdu povedzme, to ešte naše ženy utekajú do českých pôrodníc..u nás je situácia ešte ťažšia...Čo si myslíte po vypočutí? Aký máte názor vy? A aké skúsenosti? Aké pocity máte po vypočutí?
Vyznanie pôrodnej asistentky- ako rodila..a ako by rodila, keby mohla
http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...
Čo je bonding? Aký je jeho význam pre matku? Aký pre dieťatko? Ako ho dosiahnuť v slovenskej pôrodnici? Ide to aj po cisárskom? Odpovede na tieto a ďalšie otázky dostanete na besede so mnou /občianske združenie Ženské kruhy/ v Trnavskom materskom centre. Pred besedou premietanie úžasného austrálskeho filmu Podoby pôrodu. Partneri sú vítaní. http://www.zenskekruhy.sk/akcie/pozyvame-vas/it...
Dosiahla som všetko čo sa dalo v pôrodnici, ale tretie by som rodila doma 🙂 Ahoj Gabi 😀
Kauza domácího porodu, po kterém zemřelo dítě, se vrací opět na začátek. Ústavní soud zrušil trest pro prezidentku Unie porodních asistentek Ivanu Königsmarkovou. Zároveň se zastal porodních asistentek jako takových, není podle něj možné, aby se na ně kladly stejné nároky jako na lékaře v nemocnicích.
Jsou domácí porody bezpečné? Stačí péče porodní asistentky, nebo by ženy měly rodit výhradně v nemocnici? Hosty Událostí, komentářů budou právní zástupkyně porodních asistentek Adéla Hořejší a náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák /ODS/.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-u...
domáci pôrod po cisárskom http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...
Moje prvé 2 deti som odrodila doma s pôrodnými asistenkami -troma, bol to úžasný zážitok, nemenila by som... bolo to v Kanade... Otehotnela som a vyzerá to, že tretie dieťa budem rodiť na Slovensku a čím viac čítam, respektíve navštevujem nemocnicu, tým mám väčšiu averziu voči post-komunistickému neprekonanému doktor-boh syndrómu a rozhodovaniu bez nás o nás. Vie mi niekto poradiť lekára/ku-pôrodníka na dôchodku? Uvítam každú informáciu.... 🙂 vopred vďaka za čas
@moniik tak to ti prajem vela stastia, uprimne 😵
Ja som porodila dve deti v UK, tiez by som nemenila..aj ked teda doma som sa rodit ani raz "neodvazila". V ktorom meste zijes? Mozno ti tak dievcata budu vediet konkretnejsie poradit 😉 mozno aj @dulkagabulka
@slniecko77 Ahoj slniečko, žijem momentálne v Poprade, ani ja by som sa asi neodvážila sama, ale tie asistentky-midwifes mali 5 ročnú univerzitu v obore a prax cca 500 odrodených detí doma, a nemocnica bola na pár minút cesty, kde ma "čakali" keby niečo... takže opateru som mala lepšiu ako v hociktorej nemocnici... ale rada by som počula viac o rodení mimo nemocničného prostredia, do úvahy prichádzajú "pôrodné domy", neviem, či tu sú alebo centrá.... 🙂 poradí niekto? alebo má s tým niekto skúsenosti? vopred veľká vďaka
@moniik aj v UK to tak funguje, no nenabrala som odvahu..aj ma kamoska midwife nahovarala, ze som idealna na porod doma..prve som odrodila od prvej kontrakcie za cca 7 hodin, druhe za hodinku 😉
Skus dulkugabulku, ona ma mnoho info, pozna PA..myslim, ze by ti vedela poradit..este raz, vela stastia 😵
Vynikajúci rozhovor /aj / o ochrane panvového dna a hrádze pri pôrode . Prinášame vám dlhoočakávaný rozhovor s austrálskou pôrodnou asistentkou, pedagogičkou a vedkyňou Hannah Dahlen. Hannah sa v rámci pôrodnej asistencie špecializuje na témy týkajúce sa ochrany hrádze a predchádzania poranení pri pôrode. Jej výskum ochranného účinku teplých obkladov na hrádzu pri pôrode bol zaradený v Cochrane metaanalýze o ochranných technikách počas pôrodu. Pýtali sme sa Hannah na jednotlivé pôrodnícke postupy, najbežnejšiu polohu počas pôrodu z hľadiska fyziológie ale aj na prípravu hrádze pred pôrodom. Prečítajte si tento rozsiahly rozhovor
http://zenskekruhy.sk/rozhovory/rozhovor-hannah...
Nieco aj k porodom doma
Ked som bola tehotna...tak som rozmyslala o porode inde ako v nemocnici. No nastastie pre mna a dcerku...som rodila nakoniec v nemocnici. A dakujem im za nas (oboch) zivot. Ked si predstavim...ze som chcela rodit doma...az mi zimomriavky prejdu po chrbte. Samozrejme...ze by to bolo ovela prijemnejsie prostredie...vacsi klud...a mensie nervy .. Ale po mojej skusenosti....nedokazem nikomu povedat.... roď doma... 🙂 Vazne nad tym treba poriadne porozmyslat...pokial sa clovek rozhodne. Drzim palce vsetkym buducim mamickam ....a niekedy treba viac mysliet na to malicke....ako na seba 🙂
@veronikax Praveze som predovsetkym myslela na to malicke, aby sa mohlo narodit v klude, bez zbytocnych liekov, bez nahlenia, tak ako to ono potrebuje, aby mu mohol byt dotepany pupocnik a aby mohol byt po porode okamzite prilozeny k mojim prsiam koza na kozu a byt so mnou non stop respektive ako dlho budem chciet. V slovenskej porodnici kde som rodila prve dve deti mi ani pri zazmluvneni lekara nic z napisaneho nepovolili. Takze som si ista, ze prave domacim porodom odstartoval moj syn svoju zivotnu drahu najlepsie.
@mima.k ja som presne toto chcela 🙂 Tuzila po takom porode 🙂 Prvy som mala hrozny :/ Povedala som si ze uz nikdy! Koli pristupe sestricky :/ No keby sa mi toto stalo doma...co v nemocnici...tak som nemusela mat malicku pri sebe. Kiez by clovek dobredu vedel...ze nebude potrebovat pomoc lekarov 🙂 No nastastie sa personal posupne meni...a zavadzaju sa aj trosku nove techniky 🙂 A ze sa najde aj par lekarov...ktori ti daju zaapravdu 🙂 Kiez by som mohla rodit doma...alebo vo vode 🙂Len teraz by som sa uz bala takto doma 🙂 A veeeeelmi zavidim mamickam...ktore to zaziju 🙂 Musi to byt uuuzasne 🙂
@veronikax Viem, ze vela zien tuzi po takom porode, ale nie je im to dopriate. Uprimne mi je to luto. Vies len si nemyslim , ze by som svojim rozhodnutim riskovala zivot moj alebo dietata. Mala som vsetko prekonzultovane so svojou porodnou asistetkou, bola podrobne informovana o mojich predchadzajucich rychlych porodoch, mojom zdravotnom stave a stave babatka a bola pritomna pocas celeho porodu aj niekolko hodin po nom. Ona mala svoje kriteria za akych by mi domaci porod urcite neodporucala a ja by som ju kazdopadne keby sa nieco vyskytlo respektovala. Sama ma mnoho skusenosti z porodov aj domacich, ktore prebiehaju bezproblemovo, pokial sa do ich priebehu nijako nezasahuje. Moznost, ze sa vyskytne zivot ohrozujuca situacia je velmi nizka. Ja osobne by som sa citila ohrozenejsia v porodnici a mala by som strach, ze prave lekari svojimi casto zbytocnymi zasahmi nieco skomplikuju. Svojej porodnej asistentke aj sebe samej som uplne doverovala preto som do toho sla a nelutujem.

@fidka79 zvacsa utekaju, lebo ony maju pocit, ze je nedostatocne 😉 holt iny kraj iny mrav 😉 ale to neznamena, ze je prenatalna star. v tych krajinach zla...len na Slovensku je lekar brany ako "pan Boh", chyba ludi..a poniektori sa tak bohuzial aj spravaju.
Mozno zmenis pohlad ked zacnes pracovat na Slovensku a budes podvedome pirovnavat s Irskom..a poviem ti, ja porovnavam, dost a Slovensko mi v tomto nevychadza najlepsie 😒 nepisem o odbornosti, ale o spravani sa k pacientom a brani pacienta ako klienta - cize "seberovneho" ktory sam o sebe rozhoduje...v tomto ma Slovensko co dohanat..a nie je to len zdravotnictvo.