icon

Prirodzený pôrod alebo pôrod doma

vierka75
7. mar 2012

velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?

vejula
13. sep 2013

@monika15 ale potom netreba oplakavat osobu co sa tak rozhodla a nakoniec prisli problemy ... Ak by som chcela pokračovať v tvojej logike, to iste môžem povedať ja o ženach, ktoré sa rozhodli rodiť v nemocnici a pochybenim lekarov umrie ich dieťa... LEbo ona sama sa rozhodla, že da život svojho dieťaťa do ruk tymto ludom

monika15
13. sep 2013

@vejula no ano v nemocnici tiez sa zomiera pravda ale aspon je sanca na zachranu...
preco si ta mamina takto hazardovala so zivotom sorry.... u mna maximalne nezodpovednost....
naj odpociva v pokoji ale fakt doplatila na svoju somarinu !

vejula
13. sep 2013

@monika15 no ale mnohokrat by ten život nemuseli zachranovať, keby pred tym neurobili kopu zbytočnych ba až kontraproduktivnych ukonov(za ktore ale maju peniaze), ktore su mnohokrat spušťačom rôznych problemov, na ktore sa potom odvolavaju ako na dôvod, prečo je nebezpečne aby ženy rodili doma

monika15
13. sep 2013

@vejula
pozri.. ja sa opakujem nebudem sa na tu temu hadat, je to moj nazor ....
je to proste nezodpovedne.... a to chudak dieta bude trpiet cely zivot za matkinu somarinu ,
na dieta nemyslela ???
kazdy porod je iny... nikto sa nemoze spoliehat na to ze ked suseda bola okey tak budem aj ja.

vejula
13. sep 2013

@monika15 tak isto ako sa nemôžeš spoliehať na to, že ked suseda rodila v nemocnici a dieťa prežilo, tak v nemocnici prežije aj tvoje. Je to to iste. Niekto veri, že je bezpečnejšie rodiť v nemocnici iny že doma. Tak ako pre teba je nazodpovedne rodiť doma a ženy ktore sa tak rozhodnu a dieťa umrie si môžu za to sami, tak pre ineho môže byť nezodpovedné isť do nemocnicie a ked umrie dieťa chybou lekara, tak si za to žena môže sama, lebo tam šla. Chapeš o čom pišem, nie o tom čo je zodpovednejšie ale o tom, že to čo hovoriš ty o nich oni môžu povedať o tebe

monika15
13. sep 2013

@vejula nie ... nie sme za opicami.... takze sorry zbytocne to roztahujes 🙂
je to cista nezodpovednost... a teraz sup clanok do novin bo tragedia...
no vybrala si to sama sorry.... takze asi tak.

vejula
13. sep 2013

@monika15 počitala si už članky v novinach o umrtiach detí v nemocnici? Alebo ty si radšej všimaš len to, čo sa ti hodi, že?

zofiac
13. sep 2013

Ahoj Vierka, nechce sa mi to tu celé čítať, ale kamarátka má kamošku, ktorá rodila svoje druhé dieťa doma .... Veľmi pekné príbehy nájdeš aj tu :http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribehy 🙂

monika15
13. sep 2013

@vejula citam oboje .. ale tu je rizikove ovela vysie ked zena doma rodi a sa dieta zasekne atd....takze zbytocne sa hadas =))) nevyporovokujes... nezodpovednost..... =))
Krasny Den 🙂)

molka
13. sep 2013

@monika15 to je uhol pohľadu, nezodpovednosť je to len podľa teba alebo máš nejakú oficiálnu štatistiku?

monika15
13. sep 2013

@molka 🙂))) na co mi oficialna statistika ked matka ohrozi seba aj plod... tej babe mohli pomoct.. ale zial kym sa dostavila pomoc uz bola neskoro na co bolo dobre z dietata spravit sirotu... tak asi jej nezalezalo a opakujem sa 🙂))
nechodim tu na hadky 🙂 svoj nazor som povedala takze Krasny den aj tebe 🙂))

jetopravda
13. sep 2013

Že pôrod doma...hrôza...v tejto dobe? baby, preberte sa 🙂

vejula
14. sep 2013

@monika15
@jetopravda je to len tvoj nazor, ale napriklad v Holandsku doma rodi cca 30% žien a predstav si novorodenecka umrtnosť pri pôrodoch doma a v nemocnici je cca rovnaka 😕 zazrak? Alebo?
Takže tvoj nazor verzus fakty... priklanam sa k faktom

jetopravda
14. sep 2013

@vejula doba napreduje, veď doma rodili naše prababičky...to sa môžeme teda vo všetkom vrátiť do čias minulých...keby som doma povedala, že chcem rodiť doma, tak by mi povedali, že nie som normálna 😉 ale každý má svoj názor, každý si môže robiť, čo chce....ja nie som taká prírodná...

vejula
14. sep 2013

@jetopravda to nieje navrat do čias našich prababičiek, vo vyspelejších štátoch od nas ženy rodia bežne doma a je to ich právo. To len my si myslíme ako sme bohovsky pokrokoví... opak je pravdou

monika15
14. sep 2013

@vejula fakty su fakty .... zial... teoria je ina 🙂)
vyspelejsie staty myslis kde si to nemozu dovoli ttak riskuju doma hehehe 🙂))) sorry zas sa opakujem za opicami zial :(

vejula
14. sep 2013

@monika15 blbosť... fakty su fakty, čisla nepustia. či pôrod v nemocnici či pôrod doma cca rovnaka novorodenecka umrtnosť. Toto mi zdôvodni, prečo sa nenaplnaju tie vaše katastroficke scenare a neumiera doma jedno dieťa za druhym.

ella1980
14. sep 2013

Ja si myslim, ze kazda nastavajuca mamicka sa rozhodne podla toho, co si mysli ze je pre nu a dieta to najlepsie. Takze
@monika15 utocit na dakoho, ze jej nezalezalo a chcela zo svojho dietata spravit sirotu je nemiestne, nemyslis? To iste by si povedala aj o zene, ktora sla rodit do porodnice ale zomrela??? Som si ista, ze kazda sa rozhoduje podla dostupnych informacii a chce pre dieta to najlepsie, myslim, ze keby sa to dalo sklbit, tak to by bolo perfektne - v nemocnici mat sukromie, pohodlie, intimco, privinut si dietata hned s tym, ze merania pockaju atd.., ale zas keby daco, tak lekar je hned k dispozcii. Kedze sa to ale neda, treba sa rozhodnut. Ja som sa rozhodla pre oba porody v nemocnici a spravila by som tak znovu, lebo hoci som mala cele tehotenstvo ok, ziadne problemy, proste nic, tak keby sme neboli v nemocnici, tak ZOMRIEME. Takze ja by som komukolvek, kto sa rozhoduje, chcela povedat, nech neriskuje, resp. riskuje menej a ide do tej porodnice...

ella1980
14. sep 2013

@vejula smiem sa spytat na tie cisla? su to cisla len daco ako "v nemocnci zomrelo za minuly 10 deti a doma 10" alebo su pomerne k poctu porodom ze "10 deti z 10000 a doma 10 deti z 200" - lebo to je sakra rozdiel.

vejula
14. sep 2013

@ella1980 jasne že pomerne k počtom, ja hovorím o percentách nie o počtoch

vejula
14. sep 2013

@ella1980 Štúdia z Kanady (Britská Kolumbia)[1] z rokov 2000-2004, publikovaná v roku 2009 v rozsahu 2899 plánovaných domácich a 10 083 nemocničných pôrodov dospela k záverom: novorodenecká úmrtnosť bola veľmi nízka ako pri pôrodoch doma, tak aj v nemocnici, avšak treba dodať, že najnižšiu novorodeneckú úmrtnosť mali plánované pôrody doma za prítomnosti pôrodnej asistentky, nasledovali pôrody s pôrodnou asistentkou v nemocnici a najhoršie vyšiel pôrod s lekárom v nemocnici. Ostatné faktory, ako sú komplikácie zdravotného stavu matky a dieťaťa, vyšli v neprospech pôrodu v nemocnici.
Ďalšia štúdia z Kanady (Ontário)[2] 2003-2006, publikovaná v roku 2009, v rozsahu 6692 plánovaných domácich a 6692 nemocničných pôrodov, prišla k záverom, že čo sa týka novorodeneckej úmrtnosti, je pôrod doma rovnako bezpečný ako pôrod v nemocnici. Čo sa týka ďalších faktorov, vyšiel pre nízkorizikové ženy plánovaný pôrod doma opäť lepšie než plánovaný pôrod v nemocnici s lekárom.
Rozsahom najväčšia štúdia pochádza z Holandska[3], kde majú dlhodobú tradíciu domácich pôrodov. Dáta boli zbierané v rokoch 2000-2006. Štúdia v rozsahu 321 307 domácich pôrodov a 163 261 nemocničných pôrodov bola publikovaná v roku 2009. Novorodenecká úmrtnosť bola v oboch skupinách veľmi nízka. Čo sa týka ďalších faktorov (ako je napr. nutnosť príjmu novorodenca na jednotku intenzívnej starostlivosti), výsledky opätovne vyšli v prospech domáceho pôrodu.

ella1980
14. sep 2013

@vejula no presne cisla tam teda nie su, tak ale snad to tak ratali, tak to potom jednoznacne hovori v prospech porodov doma. Ty si rodila doma obe deti a porody boli v poriadku? Ako som pisala, ja by som sa napriek tymto udajom rohodla rodit v nemocnici. Niest si tu zodpovednost so sebou cely zivot keby sa daco stalo, mala by som pocit, ze som neurobila vsetko, vinu by som si hadzala na seba, tak keby sa daco stalo v nemocnici, tak si clovek povie, ze isto robili co mohli, ale nedalo sa asi pomoct atd a isto iste ti cudzi ludia su viac pri zmysloch ako rodicka, ktora ani chodit nemoze aspon ja som bola "mimo" nieto este rozhodovat o dacom alebo co. Nemylis? a okrem toho doma je len ta asistentka plus mozno dula nie? V nemocnici mas kopec doktorov, sestier, pristrojov - hlavne na dychanie. Ja by som to neriskovala, keby hej, tak tu moj syn nie je. A ja asi tiez nie.

malinkaaninka
14. sep 2013

@vejula keby si mala vysoký tlak,dieťa otočené koncom panvovým,zlú zrážanlivosť krvy...atď.šla by si rodiť do nemocnice alebo doma?doma sa rozhodujú rodiť rodičky čo nemajú problémy.logicky teda tie problemové sa nechajú zveriť do rúk lekára.preto tie čísla.sú podla mňa vytrhnuté z kontextu tak,aby to vyzeralo,že lekári robia viac škody ako úžitku.

vejula
14. sep 2013

@ella1980 nie nerodila som ani jedno dieťatko doma. PRvého synčeka mam dokonca narodeneho akutnym cisarskym rezom - to sa mi rozlepili oči vtedy... Dcerku som porodila v nemocnici ale vaginalne. Doma som nerodila, lebo môj manžel s tym nesuhlasil, a kedže pri pôrode žena nemôže ešte riešiť aj také veci ako nervozitu a nedôveru manžela v ten pôrod, tak som išla do nemocnice.

Druha vec je ta, že osobne si myslim, že by nebolo tolko problemov pri pôrode treba riešiť, keby sa do toho procesu zbytočne nezasahovalo. U nas bohužial prirodzeny pôrod je len pojem, s ktorým sa bežne v praxi v nemocniciach ženy nestretavaju. Bola som toho svedkom najmä pri prvom pôrode, kde mi prepichli plodovu vodu ked som bola na 2 cm otvorená - to čo potom nastalo bola jedna velka katastrofa, pôrod sa uplne zasekol a museli ma rezať. Pri druhom som už nebola taka hlupa a neletela som hned do nemocnice, ale bola som celu noc v bolestiach doma, vedela som, že čim neskôr tam dorazim, tym menej toho stihnu porobiť somnou. A dobre som urobila. Tie bolesti sa nedali porovnať. Pri synčekovi som myslela že umieram, zvracala som tam, bolo to hroznééééé. To všetko ako reakcia po prepichnuti plodovej vody tak skoro. A to nehovorím o tom všetkom čo ti napichnu do žily aby to šlo rychlejšie. To všetko je väčšinou kontraproduktivne.
Takže ak si skutočne zažila v nemocnici prirodzeny pôrod, bez akychkolvek zasahov lekarov, bez akejkolvek neprijemnej "hustej" atm,osfery zo strany lekarov a i napriek tomu ti museli zachranovať život, potom môžeš povedať, že keby som nebola v nemocnici tak to neprežijeme. Pokial ti museli zachranovať život s tym, že pred tym do teba napichali všetko možne, prepichli ti vodu, poskakali pri tlačení po bruchu, tak to povedať nemôžeš. LEbo ani jeden z tych zasahov by sa pri pôrode doma nekonal

vejula
14. sep 2013

@malinkaaninka samozrejme že rizikové rodičky by nemali rodiť doma...

vejula
14. sep 2013

@malinkaaninka myslim, že v tych dokumentoch su porovnavane nerizikove rodičky aj doma aj v nemocniciach

malinkaaninka
14. sep 2013

@vejula vidíš,a rizikové rodia v nemocnici s lekárom a kazia čísla výsledkov percentuálnej úspešnosti.a takých prípadov je viac.

ella1980
14. sep 2013

@vejula ja som bola absulutne nerizikova rodicka, ale nesuhlasim s tym, co pises. Co mi pichli do zily netusim, po bruchu "skakali" ale to som uz bola v bezvedomi, takze nebolelo. Syn nenaliehal tak ako mal, ale to sa nedalo zistit, az pri porode, takze keby sme boli aj doma a nic by sa nepichlo atd...zomrie - zadusi sa. Uz len kvoli tomuto mojmu jednemu jedinemu pripadu by som ziadnej ZIADNEJ buducej mame NEodporucala porod doma. NIKDY. Vies, ktovie ako by aj ten Tvoj prvy porod este dopadol, keby aj tu vodu neprepichli - to nemozes vediet, dakuj Bohu, ze na cisarsky nebolo neskoro. U mna uz ano.

vejula
14. sep 2013

@malinkaaninka tam sa tušim porovnavali nizkorizikove prodičky (teda nerizikové, len vlastne pojenm neriziková rodička neexistuje) ale tymto si niesom ista, to by sa mi teda patrilo zistiť