Prirodzený pôrod alebo pôrod doma
velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?
@vejula Ale samozrjeme s Tebou suhlasim, ze co sa deje v nemocniciach dakedy, vsetky tie rutiny, pristup atd... je zalostne, a tak krasne okamihy by mali byt prezivane inac ☹( Je to fakt len na smiech slovo "prirodzeny porod" rovnako ako baby friendly nemocnica, kde davaju a priam pytaju cumle, davaju flase a o kojeni vedia prd. Ale to je uz ina tema. Napriek vsetkemu si stojim za tym nazorom, co som hore napisala, lebo fakt clovek nikdy nevie...
@vejula ja ťa chápem.pre mňa nech si rodičky rodia doma a sú spokojné.ale tie čísla a celkovo prieskum na mňa nepôsobí hodnoverne.pri xy pôrodoch v nemocnici sa dovtedy zdravá žena a dieťa tak skomlikovali,že sa to nedalo predpokladať v najhoršom sne.niekedy za to môže lekár,niekedy nie.
štatistike by som verila vtedy,keby tam boli prepísané presné diagnozy komplikacii pri a po pôrode selektovane v nemocnici a doma.a samozrejme na Slovensku,nie v cudzine.
@ella1980 Chapem emocie matky ktorej dieta zachranili pri porode v nemocke v hodine dvanastej.
Ale vztahovat potom tuto svoju skusenost na vsetky zena nie je spravne.
Keby si zazila orgasticke dom. porody, hovorila by si totiz inak.
Vela krajin zapadnej europy ma porody doma zlegalnene, co su tam ti odbornici lekari ktori toto dopustia nejaki ignoranti, ktori hazarduju so zivotom rodiciek? Nemyslim si to. Novorodenencka umrtnost tam nie je o nic vyssia nez u nas.
To je ako pri jazde autom, chapem maminu ktora strati svoje dieta pri autonehode, napriek tomu ze bolo riadne priputane a vsetko, ze sa bude zasadzovat za to aby deti do aut vobec nasadali. Poznam taku rodinu z pocutia na nasom sidlisku, sli dokonca na malo frekventovanej ceste, kratucku vzdialenost, len do obchodu...Povedzme si rovno je to najrizikovejsi sposob prepravy. Napriek tomu by bolo hlupe zakazat vsetkym detom a teraz neviem povedzme do roka sadat do auta. Napriek tomu ze nehody sa diali, deju a budu diat.
Ono, ci sa nam to paci alebo nie, vsetko v zivote nikdy clovek nepoisti. Keby mal riesit co sa kazdemu kedy stalo, a ktora situacia je co i len najviac percentualne nebezpecna a len to sa snazil poriesit tym ze sa tomu vyhne, nebude moct viest normalny zivot.
Deti pri domacich porodoch sa rodili aj budu rodit, vacsina mamiciek je nadsenych. Ked hovoria o extatickych pocitoch, o prepojeni na babetko v miere akej sa tym rodiacim v nemocnici casto ani nesniva, zavidia. Co je prirodzene, kazda by sme to chceli mat co najkrajsie. Len niektore ani len neveria ze je to mozne, snad preto ze im sa to nepodarilo, tak radsej nech to nazaziaju ani ine.
Obcas babo umrie pri domacom porode a obcas nejake umrie aj v nemocnici. Matky rodiace doma sa snazia vacsinou sa omnoho lepsie a dokladnejsie pripravit, prestudovat si o porode a signaloch maximum, zabezpecit dohlad okolo atd. Tie v nemocniciach, ano umrtnost im "kazia" vysokorizikove, ale zaroven je tam je velke percento takych ktore sa o porod ako taky vobec nezaujimaju, nic si nenastuduju, vobec sa nepripravuju a oddaju sa plne do cudzich ruk nech ich odrodi. Ziadny kontakt so svojim telom, s porodnym dejom, nepripravene, bud vystrasene alebo nezaujimajuce sa. To potom tiez moze koncit vselijako, nakolko vzdy ked to riadi niekto zvonka, nevidi do rodicky, a ked to robi clovek - doktor ktory je nauceny riesit tazke pripady, zial, je to profesionalna deformacia, ma tendenciu vidiet problemy vsade, zabezpecit az prilis a tym sa to casto sekne, pokazi. Nakolko porod nie je mechanicky dej, ktory sa da uplne nastudovat, vzdy je na kazdom vela individulaneho. Dobre umysly su, to nepochybujem. Len casto nevedu k pozadovenemu vysledku.
Preto v zahranici bezproblemovy porod doktor neriesi, su PA, uz ci v nemocke alebo doma, maju vybavenie oficialne pristroje ktore mozu brat k dom.porodom, ktore vychytaju 99,9perc. komplikacii. Nie je cesta toto zaviest, k tomuto sa posunut aj u nas, radsej nez pausalne zakazovat?
@ella1980 ano je to na 50/50 a skadial vies ze v nemocnici by ju nezachranili ??
no ale zial sanitka to nestihla takze ....
ano dieta ostalo sirotou nepravom ... nemusela zomriet... ale zial .....
ja si svoj nazor nezmenim zbytocne sa tu budeme hadat... 🙂)) takze Krasny Den 🙂)
@vejula no pisane moze byt hocico... a mozem ti to potvrdit ze tu velmi nepodporuju domaci porod... skor si to vybavis ako doma 🙂 to je pravda.
mne by sa najviac páčilo, keby v nemocnici zriadili "domáce oddelenie", kde by bola mamička pod dohľadom, ale zároveň by rodila ako doma. Ja som si minule uvedomila, že na nemocnici ma desí a deprimuje samotná nemocnica.... to prostredie, pach, biele plášte,... skrátka by som teda vybrala všetko to najlepšie s domáceho prostredia, atmosféru,... plus minimum personálu, žiadne lieky, nástrihy.... Len krásny prirodzený pôrod, s dohľadom pre istotu, v peknom prostredí, so super atmosférou.... Plus s tým, čo by si tam každá konkrétna mamička predstavila. Bolo by to podľa mňa skvelé spojenie 🙂 Dúfam, že som to nenapísala ako hotentot a že pochopíte, čo som chcela povedať 😀 😀 😀 Kebyže mám kopec zbytočných prachov takéto čosi by som zriadila 🙂
@horana Ahoj, takze na doplnenie. Ja nepisem pod vplyvom emocii ale zdraveho rozumu. Odhodlavala som sa sem napisat velmi dlho, obcas som na tuto temu natrafila, ale nemala som este silu o tom hovorit. A ta zachrana nebola v hodine dvanastej ak mas na mysli, ze som dosla na poslednu chvilu. Bola som tam dlho asi 6 hodin pred a vsetko bolo uplne ok. Neviem o akych porodoch pises ale citala som jednu krasnu knihu o porodoch doma, bola nadherna aj som si citala a videla videa o velmi emotivnych porodch, neviem ci take mas na mysli, henten pojem nepoznam. A JA NEZAVIDIM!!! A UZ VOBEC ZE NIE NEDOPRAJEM, to sa MYLIS absolutne. Keby som videla aj neviem kolko prenadhernych porodov doma aj zazrak ze by sa pri tom udial, ja by som tak rodit nesla- mam na mysli bez doktora a potrebnych pristrojov pre zachranu zivota. Necitala som celu temu, ale myslela som, ze sa bavime o Slovensku a nie Kanade alebo kde kade a teda z toho vychadzam. Slovensko - porod doma, bez pristrojov, bez lekara, len s asisentkou pripadne dulou - tak to u nas chodi, nie? To Tvoje prirovnanie o dietati v aute - perfektny priklad si uviedla a so vsetkym suhlasim - s tymi nastrahami, ale jednu vec by som vsak pozmenila. Ja nie som za to, aby dieta nesadalo do auta, ale aby bolo priputane. Porod doma je pre mna pohodlnejsou jazdou BEZ bezpecnostneho pasu, a teda prijemejsou atd...vidis, na kratkej vzdialenosti co sa uz len moze stat a ano, je to najrizikovej si sposb prepravy a ano, bolo by hlupe to zakazovat napriek tomu, ze sa nehody deju. Ja vsak odporucam aj za tychto rizik jazdu s bezpecnostnym pasom, Ty bez neho (ak sa bavime o porode doma na Slovensku). Takto to vidim ja, som si 100% ista, ze keby si zazila to co ja, by si mala rovnaky nazor ako aj vsetky ostatne mamy. A nadsene su tie, ktore to mali bez problemov, ze? Ano, kazda by sme to chceli mat najkrajsie, len ja uprednostnim BEZPECNOST a ISTOTU pred krasou, ak uz teda nemozem mat obe veci. A opakujem, nezavidim, a doprajem to. Pisem svoj nazor, svagrina ked videla, co sa mi stalo, tak si zaplatila cisarsky. Ty si rodila doma?
@monika15 asi sme sa nepochopili, precitaj si moje ostatne prispevky. Ja neviem, ci by ju zachranili v nemocnici, ale o to nejde nie? myslim, ze nazor na vec mame rovnaky, ja som za porod v nemocnici, len sa mi nepacilo, ze si tak napisala o tej zene, co sa rozhodla rodit doma.
a co tym myslis ze "skor si to vybavis ako doma emoticon to je pravda." - ze napriek tej statistike z Kanady rodia zeny viac v nemocnci?
@ella1980 myslim, že horana nechcela tym napisať, že zavidiš. Ak sa môžem spytať synček je v poriadku? A ak môžem a ak ti to nebude robiť problem, chcem sa spytať prepichovali ti vodu? LEbo niekedy sa zvykne stať, že dieťatko pri odtoku plodovej vody ak je ešte vysoko sa zvrtne tak, že dobre nenalieha
@ella1980 Zachrana v poslednej chvili, nehodnotila som ci si na poslednu chvilu dosla, alebo v tej chvili aj po dlhom pobyte tam na chybu prisli, lebo v zasade je to jedno. Skratka nieco sa vyskytne na co treba zareagovat hned, radove minut, a ked nie je zle. OK, tak som to tiez myslela.
Ved to je to. Keby som zazila to co ty, mala by som najskor nazor ako ty.
Ale zase keby si ty zazila to co ja - velmi silne pravdepodobne by si mala nazor ako ja.
Je to tak, prezite nas formuje.
Preto ze tvoj nazor je mozne obecne brat ako striedmejsi (oparny, v sulade s tym co je tu povazovane za hlavny prud a teda akoby lekarskej vedy ako takej - nehladiac na to ze inde vo svete ma ta ista veda uplne iny nazor) domnievas sa ze pises pod vlyvom rozumu, nakolko emocie v pripade tvojho porodu asi nehrali rolu, minimalne zaplava tych pozitivnych pri samotnom procese. Akoze v zmysle ze tie co im ide o prirodzene porody su akiste nejake nerozumne preemocionalizovane co im ide iba o dobre pocity a bezpecnost dietata bokom. Chapem. Nemyslim to zle, je jasne ze v prvom rade ide o zivot. Ale mechanicky lekarsky porod potom zamenime za pocit bezpecia apriori, to uz nie je dobre.
A mas pravdu ze tu na SK nemaju PA tolke pravomoci a vybavenie, aj ked som pocula o zenach ktore aj v tunajsich podmienakch toto dokazali obist a sice PA porusila kvoli nim pravomoci a pristroje zohnala ci uz ciastocne alebo velmi blizko tomu ake maju na zapade pri dom.porodoch ale to uz je o inom.
Co stale nechapem preco sa neblizit zapadu s tym ze tym PA jednoducho oficialne dame tie vacsie pravomoci a pristroje? Preco sa radsej pod zastitou "triezveho rozumu" krcime v kute a bojime sa niecoho co na zapade veselo fici uz dlhe roky?
Preco tie "pasy" detom neprirobime (btw: to dieta o ktorom som hovorila ze na nasom sidlisku zomrelo malo pasy!), ale radsej zakonom prikazeme ze autami chodit nemozu, resp. iba sanitkami (analogia s nemocnicami)? Z mojho pohladu az prilis bezpecnosti, ktora potom vacsine vezme ten dobry pocit z porodu. Je to ale "posvatene" tym ze ved bezpecnost. Zacarovany kruh.
Este jedna stranka a sice ze o zivot ide v skutocnosti v dost malo pripadoch. Je to dobre poriesit v prvom rade, to je iste. Preto pravomoci viz. vyssie. Ale aj keby - existuje poctom najvacsia skupina rodiciek, kde ide prave o to ake psychicke pozadie porod bude mat, akoze skoncil by bez nasledkov tak ci onak, len ked sa prezije taky - prirodzeny porod, pod tlakom akoby bol neprirodzeny, zanecha to na vacsine nasledky a dost dlhodobe. Moze narusit vazbu na dieta, alebo ju minimalne plne nedotvorit, aka by mohla byt. Moze nastolit poporodne depresie, alebo aj sice neznatelnejsie ale nespokojnosti, so svojim telom, zenstvom, bolo by to na dlho. Toto vsetko v pohode obetujeme, len preto ze sa nechceme posunut dalej.
Tvrdim ze toto zas nepochopia zeny ktore zachranovat treba bolo.
Ja som nehovorila ze ty tym zenam zavidis ktore mali domace ci inak prirodzene porody, len ze to tak vyzera ta oficialna linia akoby im zavidela, ved ako inak mozno vysvetlit, prave to o com hovorim, ze je mozne dat na vyber, podchytit, posunut sa k tomu co inde frci bez problemov, ale my radsej prikazeme vsetkym robit to takto a este aj legislativne to znemoznime. Strach zo zmemy, strach z otvorenia sa, strach z prirodzenosti, presny obraz nasho porodnictva. Boja sa pustit niektore veci z ruk, ale oni ich nemusia drzat tolko. Nemusia a bezpecnost este stale bude.
@vejula
syn vyzera, ze je zatial v poriadku (chodi, pocuje, blaboce) , ale to sa este uvidi napr. pri uceni,citani, ci nema nejak mozog poskodeny. Rok cvicenia vojtovky za mnou plus navstevy xy lekarov, pricom v prvom mesiaci 3x za tyzden. Ale zije, su na tom ovela ovela horsie niektore deticky.
@horana
chapem Tvoj nazor, ako to myslis, ale je to skor take hypoteticke, ze bolo by fajn, keby keby keby...s tym uplne suhlasim, ale ono to tak nie je v realite a ja som preto vyjadrila svoj nazor na danu temu v zmysle tu na Slovensku a teraz. Myslim si, ze kazda zena, keby mohla tak si vyberie take "domace prostredie" v nemocnici. Samozrejme aj ja - o tom neni pochyb, to je jasne, vobec si nemyslim, ze tie zeny su nerozumne, ved kazda po tom tuzime, ale zial to je tu nerealne. Ja som len chcela vyjadrit svoj nazor, ze co by som volila ja - radsej zive dieta za cenu neidealneho nemocnicneho porodu s aj tak krasnymi pocitmi - beznymi pri porodeni svojho dietatka atd, ako mrtve pripadne postihnute dieta s tym, ze to bol krasny pokojny prirodzeny porod mozno bez nastrihu atd s blizkymi ludmi okolo, ktory bol podla mojho porodneho planu. Hoci aj tak si myslim, ze zena potom uz na seba ani tak nemysli, na tu svoju bolest ale len sa tesi z dietatka a to je stastne ze je s mamou a to sa da aj v nemocnci nie? Ale viem o com hovoris, akoby o takej "pridanej hodnote" tych porodov doma, vravim videla som take videla, citala taku krasnu knihu. Napriek tomu sa mi vzdy tisnu do oci slzy pri zrodeni noveho zivota - je jedno KDE ten porod bol, je to krasne 🙂) Z mojho uhla pohladu neni bezpecnosti nikdy dost, to neni predsa ako letiet na rogale alebo skocit padakom, to je uplne iny druh bezpecnosti a tej neni nikdy dost, tak preco sa "nepoistit"? a dobre pocity sa da mat aj v nemocnici, ide o Tvoj postoj - ako sa vies pozerat na veci a povzniest nad to, ci Ti vadia aj uplne drobnosti ako klystir, oholenie alebo nie.
Ano, prezite nas formuje, ale nie je lepsie sa poucit na "chybach" druhych v tomto pripade? Alebo skusenostiach lepsie povedane?
Ako opakujem, pises hypoteticky, co by sa malo zmenit, ake by to malo byt - s tym uplne suhlasim (a chapem to hoci ma bolo treba zachranovat, ved to je instinkt a zdravy rozum chciet pekny porod) a som si ista ze aj vsetky zeny tu, ved kto by to nechcel?...ale tie zeny to asi idu riesti tu a teraz - takze si musia vybrat a to uz ide o tie priority. Neverim, ze ta "hlavna linia" ako pises, zavidi - preco by mal doktor zavidiet dajakej rodicke pekny porod alebo kto rozhoduje o tych zakonoch? Myslim, ze im ide len o tu bezpecnost - dovody, ktore uvadzam aj ja.
@horana
inak chcem Ti este podakovat za kulturne jednanie a rozumne prispevky, to sa tu casto nevidi, ze to neprerastie do zabo-mysich hadok, ale ze clovek naopak citi trocha respektu k nazoru druheho.
Este ma napadlo:
1) mas poisteny byt, dom, auto? Daco isto hej (tak ako vacsina ludi), a pritom (ako vacsine ludi) sa tym veciam nic nestane. Napriek tymto statistikam si to nerikovala a poistila tie veci, a pritom, o co by si prisla? O vec, peniaze (nieco co sa da opat zarobit a potom kupit). A v pripade dvoch zivotov to trosku "riskneme", lebo vacsinou sa nic nestalo? Mne sa tiez ani len nesnivalo ze budem mozno jedna z 10.000 ☹(
2) napadlo ma, ze tie statistiky su vlastne neni dobre, mali skumat nieco ine. A to, ze kolko deti NEzomrelo pri porode doma a v nemocnici PRI komplikaciach. To by bola lepsia statistika.
3) Ty si rodila doma alebo poznas dakoho?
@ella1980 ja citam vsetko a chapem vsetko neboj ;)
ale na co riskovat chapes?????
Nasa znama... tiez super napad rodit doma 🙂 vsak preco nie nakupeny bazen bla bla bla...
jasna vec porod sa zacal doma rodila cez 35 hodin nic... vobec....
nakoniec zistili ze dieta totalne zaseknute... volali sanitku sup do nemocky tam tahali hlavou von kliestami dieta v poslednej sekunde zachranili... skoro mala prasknutu lebku... proste na co to bolo dobre...
potom sa lekar vyjadril ze tu mala byt sekcia , ze to dieta bolo trapene cez tych 35 hodin este ju aj zdrbali v tej nemocke ze ci ma rozum .... a midfiwe cely cas tvrdila ze jake super ze doma prodi za par hodin bla bla...
proste take veci nikdy nevies... keby sa este doma trapila dieta mrtve... a oni kludne este potiahnu jak dlho par dni.. proste nezodpovedne... ja si svoj nazor nemenim.... preto su lekari nemocnice... vsade sa vsetko da vybavit proste nie sme pred opicami....
@vejula zijem v Kanade a i ked vacsina zien stale rodi v nemocnici som rada, ze je tu aj moznost odrodit doma, ci v porodnom dome. Kedysi sa muselo za midwife platit, teraz je tu uz normalne plne hradene a ak sa zena rozhodne, ze bude pocas tehotenstva a porodu spolupracovat s midwife je to len na nej. Stale moze s midwife porodit v nemocnici, v porodnom dome, alebo doma. POrod doma nie je ziadna divocina, midwife su na porody doma patricne pripravene.
Myslim si, ze tento posun nastal aj vdaka tym studiam, ktore tu uvadzas. Mam dve kamaratky, ktore rodili doma s midwife, obidve boli velmi spokojne (neboli prvorodicky a bol to uplne iny zazitok v porovnani s porodnicou aspon to tvrdia). Ja sama sa na taketo nieco sice necitim, ale im som fandila a maju fakt krasne spomienky na porod 🙂 Nestastie sa moze stat ci uz doma, ci v nemocnici 😔
@monika15 ahoj, fiha o pol 3 v noci odpoved? a ja som si myslela, ze to JA uz ponocujem 🙂))
No ak si to vsetko citala, tak sa potom asi nerozumieme, teda asi ja nechapem, lebo Tvoje odpovede na moje komentare su v style ako keby som JA bola ZA porody doma. A to ja NIE som. Ja som jednoznacne za porody v nemocnici a s tym sa my dve uplne zhodneme. Jedine, co mi vadilo, bolo ako si napisala "na co bolo dobre z dietata spravit sirotu... tak asi jej nezalezalo" - to mi prislo trochu krute a na to som reagovala, ze hoci som proti porodom doma, tak neodsudzujem zeny, ktore sa tak rozhodnu, lebo isto konali podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia. Len bohuzial sa nestretli s takymi rodickami ako my dve, ktorym zivoty deti viseli na vlasku a nebyt rychlej pomoci lekarov a pristrojov dopadlo by to zle. Presne - naco riskovat?
A dietatko tej vasej znamej je ok, nie je postihnute? Ak nie, tak mala jedno obrovske stastie a museli tam stat vsetci svati. Presne - na co to bolo dobre 😢
@monika15
aha jasne, Kanada 🙂) To myslis vazne ze ona vobec rozmysla opat nad porodom doma? tak to je ako no comment. Ako sa to hovori, ze "mudry clovek sa pouci na chybach druhych"? a aky je clovek co sa nepouci ani z vlastnej? hmmm...tiez poznam takych ludi, no kazdy sme proste asi iny. Drzim jej v kazdom pripade palce.
Zapojím sa. Dá sa to vyriešiť jednoducho ! Rodiť v nemocnici a zároveň v domácom prostredí .Nemusí predsa to miesto vyzerať ako typická nemocnica ,toto prostredie deprimuje predsa každého z nás. Prečo by personál musel chodiť v bielom plášti veď predsa môžu byť po ňom macíky. Prečo nemôže byť partner pri pôrode od vtedy ako tam dovezie manželku. Veď má na to právo a nie iba vtedy keď dieťatko vypadne. Pôrod má predsa rôzne fázy a nik nemá právo určovať pri akej fáze tam bude partner. Keď ideme na večeru do reštyky máme dobrí pocit lebo vieme že s nami bude jednané slušne ako s rovnocenným partnerom .Otázka znie mali ste pocit že s vami bolo jednané ako s rovnocenným partnerom alebo ako s nesvojprávnym debilom??? Jediné čo treba je vychytať muchy tohto zdravotného systému dať rodičke pocit istoty . Pocit istoty máte doma , ale aj na dovolenke , len v nemocnici sa tá istota stráca je to tlakom prostredia. Dám tu jeden link prosím pozrite si je to prostredie nemocnice ale je to špica
www.artfido.com/blog/new-york-children-hospital...
Dávame peniaze na drogovo závislých , na liečenie alkoholikov, prečo sa nepostaráme o pohodlie ženy ktorá na svet privádza nový život. Ja viem priveľa otázok ale iba neustály tlak na to aby sa žena mohla slobodne rozhodnúť môže skvalitňovať služby . Tak to robí tesco ,kaufland , lidl myslíte že zdravotníctvo je nejaký iný podnik ak ano tak sa mýlite vždy ide o peniaze aj keď nejde o peniaze .UDNZS za pochybenie nemocnice s následkom smrti dáva pokutu ak si zistíte koľko je tá pokuta zistíte koľko stojí ľudský život.
Ešte niečo je tam viacej fotografii sú pod sebou
@monika15 Monika, ten clanok neobsahuje nijaku konkretnu informaciu. Je tam niekoho nazor, ze sa tej zene stalo osudnym to, ze rodila doma. Keby ma mal jej pripad presvecit o tom, ze je v kazdom pripade nezodpovedne rodit doma, musela by som poznat omnoho viac detailov. Totiz takyto clanok sa da napisat o mnozstve zien a deti, ktorym sa stalo osudnym, ze (sa) nerodili doma ale v porodnici...
@monika15 Monika, odkial mas to, ze riziko rodit doma (planovane, s odbornou asistenciou, pri nizkorizikovych tehotenstvach) je ovela vyssie? Statistiky hovoria o opaku: http://www.bmj.com/content/313/7068/1313.abstract
@makovienka hej hej.... na co sa pytas otazky precitaj si moj nazor netreba byt lenivy ;)🙂)))
Je zaujímavé čítať toľko rôznych pohľadov 😉 , tak teda ešte jeden. V oblasti pôrodov robím už pomerne dlho, zažila som "pritaľskejšiu" aj "klasickú" nemocniciu a čím viac toho vidím, tým viac mi je jasné, že takto, ako sa rodí u nás, to nie je dobre. Neviem, prečo sa u nás v nemocniciach ignorujú základné poznatky známe už minimálne pol storočia a rozum mi zostáva stáť nad tým, koľko komplikácií si vyrábame sami nerešpektovaním základných potrieb rodiacej ženy a dieťatka. Niekedy sú to priame a rýchlo vypozorovateľné "hmatateľné" veci, oveľa častejšie "drobnosti", spôsob chovania, reakcie maminky aj dieťatka, to, ako a či vôbec papá, ako reaguje na podnety, ako mamka dokáže spolupracovať, ako sa cíti... pre niekoho nepodstatné detaily, pre niekoho veci, ktoré formujú životné postoje a teda aj to, čo sa bude v skutočnosti diať na roky dopredu. Je strašné dívať sa na to, čo sa pokladá za "rutinu", prípadne za "vymoženosti doby" a "záruku bezpečnosti" a vidieť, že to má presne taký negatívny dopad, ako sa už dlho vie, že má. Takže záver 🙂 : ja by som do nemocnice išla ozaj iba vtedy, keby to inak nešlo
@nani7278 suhlasim uplne, az na ten zaver.
Ak sa mozem opytat teda z praxe, ked v tej oblasti robite, mohla by ste napisat konkretne co ste mala na mysli pri "pre niekoho nepodstatné detaily, pre niekoho veci, ktoré formujú životné postoje a teda aj to, čo sa bude v skutočnosti diať na roky dopredu"
a co KONKRETNE mate na mysli ze "Je strašné dívať sa na to, čo sa pokladá za "rutinu", prípadne za "vymoženosti doby" a "záruku bezpečnosti" a vidieť, že to má presne taký negatívny dopad, ako sa už dlho vie, že má" . Negativny dopad? Za rutinu povazujem klystir, oholenie.. - co je na tom negativne? za "vymozenost doby" - pristroje zachranujuce zivot - co je na nich negativne? ale najviac ma zaujimaju tie "zaruky bezpecnosti", lebo tam si nic konkretne negativne ani neviem predstavit.
Praveze Vas nazor bude mozno taky najcennejsi, ked s tym robite,nakolko my sme tu "len" rodicky.
Vy ste rodila svoje deti teda doma?
Nas prvy newsletter uzrel svetlo sveta. Nahlaste sa na nasej stranke na odber noviniek! Chystame pre Vas velke novinky, budte medzi prvymi, ktore sa o nich dozvedia! http://www.zenskekruhy.sk/o-nas/newsletter
@ella1980 Tak to je tak na hodiny debaty 🙂 Napríklad programovanie pôrodu z dôvodov iných, ako je záchrana života a zdravia dieťaťa a matky. To sú veci, ktoré sú na dennom poriadku. Žena je dva dni po termíne, všetko je síce v poriadku, ale lekár sa predsa bojí, že by sa teoreticky mohlo niečo stať. Tak začne pôrod vyvolávať. Dieťatko ale nie je na to pripravené, veľmi často ani matka, nedarí sa, žena strávi na sále hodiny, dni v bolestiach, neotvára sa, potom sa horko ťažko začne, tak pustia vodu, pôrod sa zastaví, tak sa zvyšuje dávka oxytocínu, medzitým samozrejme matka neje, nepije, má toho už všetkého dosť, dieťatku dochádzajú sily a výsledkom je prinajmenšom pôrod, kedy dieťa doslova vytlačia sestričky, alebo kliešte, alebo sa urobí cisársky... no a v tom lepšom prípade je dieťa ozaj potremínové, v horšom ešte ani nie donosené... a nastupujú problémy. Depresívna mamina, ktorá sa z dieťatka už ani nevládze tešiť, nechce ho mať pri sebe, dieťa sa nevie prisať, je apatické alebo naopak dráždivé, vracia, klesá mu cukor v krvi... tak sa to pripíše na vrub infekcie, ktorá tam ani nemusí byť, ale kto si môže byť istý, keď sa dieťato tak čudne chová... teda ATB, oddelenie od maminy, problematický nástup laktácie, každá sestrička povie niečo iné, takže aj mamina, ktorá pôvodne veľmi chcela, už ani chcieť nevládze... to bol jeden z tých horších scenárov, uviedla som ho len ako príklad, ako sa na jednu intervenciu nabaľuje potreba iných. Alebo už len to, že k pôrodu je potrebný oxytocín- ten náš, nie je to to isté, ako syntetický podávaný do žily, a ten veľmi výrazne reaguje na stres. Pôrod je dej veľmi blízky počatiu a to by asi tiež nešlo, keby Vás každú chvíľu niekto kontroloval, svietilo by svetlo, motalo sa okolo Vás plno cudzích ľudí a vo fáze vyvrcholenia by Vám diktovali, kedy máte čo urobiť... 😖 A keďže sa toto všetko na sále deje, tak pôrod neprebieha tak, ako by mohol. No a keď potom zoberú dieťa na ošetrenie, dajú vyhriať na termolôžko, ponúknu maminke, aby sa ešte tých pár dní pekne vyspala... tak dieťa sa narodí a jeho mama pre neho prestane existovať, nemá ju pri sebe a nevie, že ešte niekedy bude. Také babulo prežíva neskutočný stres a ako je známe, v strese sa nedá normálne fungovať. Tak sa štartuje núdzvý režim v štýle "hlavne prežiť" a každý, kto v takomto vypätí nejaký čas žil, vie si predstaviť, čo to obnáša. To sú tie "nepodstatné detaily"- nič medicínsky dokázateľné, len sa dieťatko chová "inak". Je napäté, nevie sa prisať, veľmi často plače, nezvláda priestor, strháva sa zo spánku, má tuho zovreté pästičky, alebo je spavé, nebudí sa na dojčenie...A rutina?:. "Veď deti plačú, aspoň si pocvičia pľúca... ešte ho nedáme k mame, ešte neprešli tri hodiny," a dieťa je zatiaľ čím ďalej, tým viac nešťastné, frustrované, utrápené, postupne prestáva komunikovať, lebo nemá s kým- a to sa potom volá "aha, ako sa pekne upokojilo, teraz bude spať celú noc " Klystír a holenie je "len" zásah do intimity pôrodu, závisí od ženy, ako sa s tým vysporiada, na tom naozaj nemusí byť nič zlé, Pokiaľ je to urobené jemne, šetrne k mamke, citlivo, v pohodovej atmosfére, Inak to môže byť ten bod, kde prestáva fungovať oxytocín A zase sme pri potrebe ďalších a ďalších zásahov. Prístroje zachraňujúce život sú super, pokiaľ zachraňujú život, ale už menej v poriadku je pripútať rodiacu ženu v polohe na chrbte na posteľ kvôli monitorovaniu. Jednak ju kontrakcie väčšinou viac bolia- teda stres, jednak sa zhoršuje prekrvenie placenty- teda trpí dieťa, jednak sa matke horšie dýcha... toto myslím pozná každá mamina v poslednom mesiaci... A poloha pri pôrode je tiež pomerne neprirodzená 😉 a potom sa veľmi čudujeme, prečo mamina nevládze tlačiť a treba jej pomôcť... dalo by sa ozaj menovať podobné veci do rána. No a záruky bezpečnosti... to je to všetko monitorovanie, ktoré určite nechcem spochybniť, lebo je veľmi potrebné, ale treba ho robiť citlivo a ozaj vtedy, keď treba. A to je ozaj umenie. Alebo len taký ultrazvuk... Alebo cisársky rez na žiadosť matky, alebo jednoducho preto, že sa to na prvý pohľad zdá lepšie a ľahšie- ale z pohľadu dieťatka ozaj iba na prvý. Neraz som videla, čo robí vyvolaný pôrod s dieťaťom. No a epidurály sú kapitola sama o sebe. Menia raektivitu dieťatka a ono je potom ako zaspaté, všetko, čo sa má štartovať po pôrode- kontakt s maminou, začiatok dojčenia, je oddialené a akoby utlmené- a zase sme pri nepodstatých dietailoch. Nevravím, že je to tak vždy. Videla som aj po epiduráloch a vyvolávačkách perfektné deti a super mamky, ale tie problémy sú dosť časté na to, aby sme ich ignorovali. Ale v nemocniciach predsa nie je čas riešiť také banality, ako "prečo sa dietatko odmieta prisať, prečo je dráždivejšie, prečo sa nebudí na dojčenie..." Takže pre toto všetko by som to už neriskovala. Ak by to bolo možné, tak by som chcela porodiť s osobou, ktorej dôverujem, ale ktorá dôveruje mne, nechá ma robiť to, čo cítim ako dobré, bude tam, keby som ju potrebovala, ale nebude zasahovať, kým ide všetko, ako má. Veľmi ma oslovila veta nemeckaj pôrodnej asistentky "príroda je nastavená na prežitie, nie na umieranie" a "žena vie, ako má rodiť". Ja viem, že pôrody doma nie sú cesta pre väčšinu žien, že potreba "istoty" je veľmi silná a len máloktorá ju dokáže nájsť v sebe. Ale nemocničný prístup pre mňa je tiež čím ďalej, tým viac neprijateľný. Takže pôrodné domy?
Svoje deti som rodila v pôrodnici, prvé klasicky, bola som z toho frustrovaná ešte pár rokov a bol to zážitok, pri ktorom som pochopila, ako nie 😉 A ďalšie v malej "friendly" nemocničke, v pohode, s ľuďmi, ktorí chápali, cítili, dôverovali- a to bol zážitok na celý život a zrod môjho presvedčenia, že mám silu a schopnosť zvládnuť viac, ako som si myslela, že môžem sama sebe veriť, že môžem dôverovať životu...
A keby sa pošťastilo ešte jedno, tak by som si veľmi chcel zažiť pôrod doma, verím, že to je ešte o niečom inom, krásnom a silnom, hlbokom... kým by som nemala pocit, že treba zachraňovať život alebo zdravie 🙂
@nani7278 Nádherne napísané a do jediného slovíčka veľmi pravdivé. Zdieľam tvoj názor. Môj prvý pôrod bol lekcia k tomu ako to bolo všetko umelé a proti prírode. Druhým pôrodom som neskutočne veľa vecí pochopila a dali mi neskutočnú životnú silu. Žena je schopná prirodzeného pôrodu bez akýchkoľvek zásahov, len málo žien je dnes ochotných uvedomiť si kto vlastne sú a aká obrovská sila sa v nich skrýva. 😉

@ella1980 skusene pôrodne asistentky toho vedia zistiť viac ako by sa zdalo.... A maš pravdu v tom, že neviem ako by dopadol ten pôrod synčeka (to skutočne nemôže vedieť nikto nikdy) a dakujem Bohu že je živy a zdravy, to v každom pripade 🙂