Prirodzený pôrod alebo pôrod doma
velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?
@makovienka ano ja viem ani ja nemam velmi cas na take veci ale ked uz chcem reagovat tak si dam namahu a precitam ;);)
vsak jasne ja sa nehadam...
ja mam svoj nazor takisto aj ty..
len enchapem ze preco potom ludia placu ked sa stane taka tragedia vies...
aj ta zena... no zial bohu ona tak chcela stala sa tragedia tak ideme dalej.... na co robit taky bordel plakacky atd.....
:(((
A preco by neplakali? Ved aj ti, co rodili v porodniciach, potom placu... A mozno by plakat nemuseli, keby si vybrali rodit doma.... Plac je niekedy skvely sposob ako pracovat s emociami. A emocie tam predsa su, ci rodime doma alebo v porodnici.
@nani7278 Naozaj krasny prispevok. Dakujem zan. A mozem potvrdit, to ze ma stav okolitych porodnic dotlacil k porodu doma, vnimam ako velku devizu. Doma to ma skutocne este iny rozmer, a ten nie je mozne nahradit ani porodnym domom. Mala by to byt rovnocenna moznost, ktoru ma zena pravo slobodne si vybrat a mala by byt v tom rovnako podporena ako zena rodiaca v porodnici.
Dokedy budú slovenské ženy za rešpektom k prirodzenému pôrodu utekať za hranice?
http://www.pluska.sk/izdravie/zenska-zona/vasa-...
@dulkagabulka nejde mi do hlavy, že to je u nás stále natoľko nemožné, nechápem čím to je, akoby sme žili v akejsi pôrodnej totalite.. 😖
@neomea Ina May Gaskin vravi vo filme Freedom for birth niečo v zmysle: Ak sa spojí tužba po moci s chamtivostou, je to velmi nebezepčna kombinacia..
- porodna totalita
@dulkagabulka ja keď si predstavím že by som mala rodiť tak ako je to u nás bežné, vrie vo mne žlč a lámala by som ruky každému čo sa ma dotkne.. aj mňa ako prvé napadlo spakovať sa porodiť do zahraničia, lenže v našom prípade tade asi cesta nepovedie, keďže si to nemôžeme zrovna dovoliť, preto pátram po akejkoľvek inej dostupnejšej možnosti.. sledujem Vašu prácu už hodnú chvíľu a dvíham klobúk, som Vašim fanúšikom 🙂 a dúfam, že za tých pár mesiacov prídem na to, ako to vyriešiť 🙂
@neomea odvčera poistovne preplacaju cezhraničnu zdravotnu starostlivost...napisala som dotazy do všetkych zdrav. poistovni...sleduj nas na FB,alebo našu stranku..dame ženam vediet..
ja som jediny NORMALNY SLUSNY a RESPEKTUJUCI pristup k žene ,ktora chcela porodit prirodzene videla iba v zahranici..preto kazdej ,ktorej zalezi naprirodzenom porode vravim, aby šla za svojim prianim...aby sa z nej stala utečenkyna..lebo iba utečenci utekaju z vlastnej krajiny pred nasilim...
ambulatny porod v Hainburgu stoji 550 eur...to nie je taka velka suma...a ked poistovna preplati, tak to bude parada..myslim, ze v Hainburgu budu moct dostavit porodnicke oddelenie...a hamba tym, ktori nutia ženy utekat
@dulkagabulka wow mam chut otvorit sampanske 😵
rodičky nech utekaju...a my, nerodičky, zatial budeme bojovat o zlepsenie situacie.. 😉
dulkagabulka! to snáď nemyslíš vážne?
@dulkagabulka nech sa paci rodit do jaskyne a ked sa to pose......ie, tak nic to "pan boh dal, pan boh vzal", alebo nech sa aj sablozube tigre najedia.
@gojka to myslim absolutne vazne ...zeny ktore tuzia porodit prirodzene, nech idu za hranice...tam im to bude v PROVICNEJ , nie v sukromnej, porodnici umoznene...to ze im to tu umoznene nie je, je hambou tohto systemu
@emelia80 neviem o nikom ,kto by chcel rodit v jaskyni ani o nikokm, kto by chcel, aby jeho babatko pri porode zomrelo..vraviet toto zenam je necitlive a patri to do nerespektujuceho spravania a emocneho nasilia..je medzi nami coraz viac zien, ktore si praju rodit v porodniciach prirodzene t.j. bez zasahov, za asistencie porodnych asistentiek, ktore su , teda mali by byt, odbornickami na fyziologiu a za asistencie lekara, ktory vsak zasiahne IBA v pripade patologie...
u nas sa do porodov zasahuje bohuzial VZDY a do kazdeho...to je hambou tohto systemu, ze zeny musia utekat do zahranicia, aby si mohli vybrat polohu pri porode, aby im neobla prepichnute plodove obaly, aby mohli tlacit tak ako to citia ony, aby neboli rutinne nastrihnute, aby neboli rutinne napichane oxytocinom, aby neboli separovane od babatka atd...hamba tym, ktori toto zenam nedovolia a schovavaju sa za vraj najnovsie poznatky mediciny...lebo najnovsie poznatky mediciny vravia nieco uplne ine...a okrem postkomunistickych krajin sa vo vsetkych ostatnych zena moze rozhodovat o svojom porode..
a zeny, ktore studovali a zelaju si to najlepsie pre seba a pre svoje babatko si nezasluzia vysmech, posmech a pohrdanie...zasluzia si respekt
@dulkagabulka super sprava som nadsena... PS - ja uz setrim na hainburg ;)
Chrummka. šetri, šetri, dobre našetri, nech ti všetko dobre dopadne a vyhneš sa slovenskému systému. Dulkagabulka iste pomôže, vybaví, zariadí a bude dulkou pri pôrode. Držím palce nech všetko dobre dopadne. a ešte jedna otázka, dokedy budeš šetriť, kedy máš vôbec termín???????,
@dulkagabulka desat palcov hore! bohuzial je to aj v zenach tieto predpotopne nazory. akejkolvej zene co uz rodila poviem, ze urobim vsetko preto aby do mna nikto nestrihal pokial to nebude nutne a chcem prilozit babo na klokankovanie, ma vysmeje ze som naivna prvorodicka, ze aj tak ma nikto nebude pocuvat a ze ved uvidim a aj tak nic nedosiahnem. tak co chceme od skostnateneho systemu, ked same zeny sa k tomuto takto stavaju.
@dulkagabulka super sprava 🙂 len mozno by bolo treba este doladit resp. prezistit ako to bude fungovat s platenim keby mal novorodenec alebo matka nejaky problem, ci aj to preplaca poistovna v plnej vyske, lebo takato urgentna starostlivost hlavne pre novorodenca, je vemi draha...to ma napado len na margo.
Kazdopadne: len tak dalej! drzim paste vo vasom usili 🙂
@dulkagabulka rada by som sa Vás ešte opýtala, ak môžem, že ako sa vlastne riešia tie ambulantné pôrody napr. v Hainburgu. Už som si nejaké informácie o tom našla, že je potrebné, aby niekto chodil kontrolovať mamičku s dieťatkom, t.j. treba si zrejme nájsť na blízku nejaké ubytko (to by bodlo už asi aj na predpôrodné obdobie kvôli nejakým vyšetreniam, resp. dostupnosti, keďže z domu by sme to asi nestihli 🙂 ) a osobu, ktorá bude ochotná robiť tieto návštevy?
@chrummka vidím, že si od BB, ako plánuješ prosím Ťa riešiť "vzdialenosť"?
@gojka irónia, sarkazmus, výsmech...uvedomuješ si, že ženy odchádzajú práve preto,lebo túžia po vľúdnosti?
@slniecko77 túto otázku som položila positovniam, uvidíme, čo odpíšu
@neomea poznám ženy, ktoré šli do Hainburgu rodiť a pochádzali zo stredného Slovenska- prenajali či požičali si pred pôrodom byt, aby to stihli.. po pôrode do 24 hodín šli domov a po abmulantnom pôrode šli v BA pediatrovi
bolo by fajn,keby sa vratila terenna praca pôrodných asistentiek..snad sa nam to časom podari
@dulkagabulka hm, skoda ze to neprislo o par mesiacov skor... (myslim to, ze poistovne prepacaju ambu porod v Hainburgu). Som to nestihla...
@dulkagabulka super, takze si myslela a vsetko 😉
@gojka skús namiesto irónie ponúknuť pomoc ženám pri dosiahnutí ich prianí vo vašej pôrodnici 😉 budú ti vdačné...
ja som mala krasny porod, chcela som rodit doma, ale nevyslo, ale aj napriek tomu, som mala krasny porod, prirodzeny, ked nepocitam preichnutie vody, lebo nechcela puknut,ked som uz bola otvotena na viac ako 8 cm, inac ani oxitocin, epidural, ani nasrih ci site nebola som ani potrhana, sice trvalo to 15 hodin od pravidelnych kontrakcii kazdych 20 min, z toho poslednych 6 hodin uz v porodnici,
Personal bol super, mili, privetivi, fakt 100 bodov.... som velmi vdacna 😉
@neomea nijak specialne....do 2 hodin to z BB stiham v pohode aj v rámci dodrzania predpisov cestnej premavky kedze je dialnica, a tak rychlo prve dieta urcite neporodim, aj ked viem ze nikdy nehovor nikdy (zistovala som u mamy ze ako rodila aj ked viem ze na sto percent to nemusim mat rovnako, ale predpokladam ze to moze byt podobne, @dulkagabulka prosim vas o info ci je to mozne, citala som niekde ze porod co sa tyka dlzky pripadne priebehu moze byt rovnaky ako u matky, alebo sa velmi mylim? ) a ak sa budem bat ze to nestihnem tak v den terminu spakujem manzela a pojdeme niekde do blizkosti nemocnice sa ubytovat presne tak ako pise pani Gabika...
@chrummka tie ženy byvali dočasne v BA, odtial je to do Haniburgu coby dup..
a niekedy to tak byva, že dcéry rodia podobne, ako mamy...ale nie je to zakonitost...
ak by ste šli z BB, treba si pozrieť na mape pre istotu všetky pôrodnice po ceste 😀
@chrummka no my byvame v RS tak to mame este hodku plus, ale neviem ci by som si trufla takto 🙂 musim zmapovat priatelov a znamych v tych koncinach ci nemaju daku izbu navyse 😀
ach jaj , aj dnes som pocula o pripade mladej mamicky co ju zle zosili, asi mesiac po porode zacala mat bolesti a krvaca, no nech mi nik netvrdi ze to bude bez nasledkov, aj toto su evru veci ktore ma len utvrdzuju v tom ze dovi dopo slovenske nemocnice.. odmala ma mama strašila historkami zo svojho pôrodu, preto verím, že môj bude úúúplne iný 🙂
@dulkagabulka máte skúsenosť aj s pôrodom v ČR? niekde pri Brne som počula, že je tiež nejaká dobrá, zameraná na prirodzený pôrod.. keby bolo na výber medzi tou a rakúskou ktorú by ste prosím odporučili?
@neomea je to Vyškov na Morave..poznam ženy, ktoré tam rodili a boli veľmi spokojné 😉
bolo by fajn sa ísť pozrieť na den otvorených dverí,alebo po dohode aj mimo- aby žena vedela, ako sa tam cíti.

@monika15 Monika, leniva nie som. Reagovala som na Tvoje reakcie, ktore reagovali na moje. Nedokazem si najst tolko casu, aby som studovala ine rozhovory v tejto chvili. Vpodstate je mi uplne jedno, co si o tom myslis. To ze prispievas do skupiny, ktora ma v nazve porod doma, podla mna len svedci o tom, ze Ta tato tema pritahuje, bezohladu na to, do akej hlbky si to pripustas. Ja mam svoju pravdu, Ty mas svoju. A tak to moze ostat. Verim, ze kazda robime pre svoje deti to najlepsie, co prave dokazeme.