V ktorej pôrodnici môže žena slobodne rodiť?
Ahojte žienky.Prosím o radu. Hľadám pôrodnicu v ktorej môže žena slobodne rodiť, bez zbytočných zásahov. Môže si vybrať polohu, prípadne rodiť do vody,je s bábatkom nonstop, lekári nechajú dotepať pupočník a pod. Zvažujem domáci pôrod, ale nie som si istá, či si na to trúfam. Hľadám alternatívu. Niečo medzi. Je taká možnosť na Slovensku, alebo je to sci-fi? Budem rodiť vo februári a rada by som sa vyhla aj testovaniu a veciam okolo toho. Ďakujem krásne ❤
@hederamonstera ja som rodila cez prvú vlnu, vtedy ešte nepovoľovali nikoho pri pôrode, musela som mať rúško. A bolo to krásne, veľmi osobné, ženské a intímne. Bola som sama na vzdychárni, kontrolovala ma len sestrička. Celý čas som sa s malým rozprávala, každou kontrakciou som ho volala k sebe. Keď bol čas, ani nestihol prísť doktor. Porodila som cez tretiu kontrakciu. Malého mi dali hneď na prsia a nechali dotepať pupočník. Ani som o to nikoho nežiadala. Hneď sa prisal. Teda neboj sa toho, mysli pozitívne a bude to ok.
@zuzliq dakujem😊
@yanka2828 mne sa to relatívne podarilo aj vo Zvolene. Ale priznávam, že tam máme aj určité známosti. Rodila som tam 2x (2018 a 2020). Oba pôrody s tou istou doktorkou (Hraskova). Aj som si ju tak k tomu druhému pôrodu vysnívala a podarilo sa to, že mala službu. Iba pôrody som ale mala vyvolávane. Prvý bol viac riadený - aj mi prwpichli vodu, na sále aj oxyticin dali. Ale druhý bol už o inom-vyvolali mi ho len vloženým balonikom (nejaký f.katater) do krčka. Čiže len mechanicky. Keď nastúpili kontrakcie, šla som na cakacku a v podstate všetko nechali viac menej na mňa. Nejak mi extra nezasahivali ani do polohy pri kontrakciach. Nedali mi žiadnu infuziu, žiadny oxyticin. Plodová voda tiež čakali, kým mi praskne sama, po tom som predychavala 3 kontrakcie v klacani a išla som rodiť. A to už mi bolo jedno v akej polohe, lebo už som cítila, že bábätko ide von, čiže len podo mňa na kresle rýchlo podkladali veci a na 2 kontrakcie bolo bábätko von. Nechala mi dotepat pupocnik, čiže mi ho hneď dala na brucho. Ani ma nenastrihla, ale roztrhala som sa. Potom bábätko na chvíľu zobrali a doniesli naspäť na sálu, kde so mnou bolo asi 1,5 hodiny aj sa krásne prisalo a pilo mliečko. Manžel bol cely čas pri mne, len keď už začala neskôr rodiť iná mamička, tak ho "vyhodili". Takže za mňa nádhera. Pani doktorka úžasná, milá. Takže asi veľmi záleží na akého dr.natrafis.
@yanka2828 ahok rodila som prve babo vo vyskove v cechach. Mala porodnica. Skvely pristup. Polohu som si mohla vybrat, v jednom porodnom boxe je aj vana. Tu som bohuzial nevychytala ale mala som kdospozici sprchu a fitloptu. Po porode nechali dotepat pupocnik cca 30 min. Nastrih ani klystyr nerobia. Placentu som si chcela zobrat, ziadne namietky neboli. Vsetko co som mala v porodnom plane bolo do bodky splnene. Bonding skvely. Neonatologicka mi nebrala babatko vysetrila ho na mne. S manzelom sme vychytali nadstandartnu izbu a boli ame tam vsetci traja 5dni. Dcerka nonstop pri nas na izbe. Dokonca odber z paticky robila sestricka ked som malu dojcila. Skvela porodnica❤️❤️Odporucam
@sejbipi presne
@yanka2828 za mňa tiež TN nie-realita je iná ako "reklama" Skús Koch
@yanka2828 pozri su tu na MK skupinu porodnica Trnava a precitaj si skusenosti zien, mozno (aspon z casti) najdes to, co hladas. Co som si vsimla, v poslednej dobe Trnavu velmi chvalia, aj vela lekarov z tt porodnice. Dotepanie pupocnika a bonding 2 hodiny na sale urcite je. Ja som mala predcasny porod a sekciu, ale nemozem kriveho slova povedat, mala som super starostlivost o mna aj o dieta, taktiez sestricky na jiske, pravidelne ma k malemu volali aj na krmenie. Ked uz si na sestonedeli, babatko je samozrejme uz nonstop s tebou.
Ja som druhorodicka a domáci pôrod by som teda neriskovala. Prvý v pohode a pri druhom mi po prasknúti vody nevedeli na prístroji zaznamenať dieťa na bruchu a dávali mi kyslík.,nechcem pomyslieť ani co by sa stalo keby som nebola v nemocnici. A pritom pôrod pekný rychly takmer bezbolestný. Treba dôverovať lekárom oni vedia prečo to robia. Ak sa bojíš nastrihu treba piť čaj z malinivych listov a jest lanové semiačka plus cvičiť s anibalalom. Ja som rodila v trstenskej nemocnici a ani raz ma nenastrihli, pôrod síce na chrbte ale dá sa zvládnuť, bábätko hneď na brušku ak je to možné a celý čas ho maminka môže mať na izbe plus nové krásne izby.
@nttnnt v TN som rodila 3x.A bohuzial,všetko je inak ako sa prezentuje na nete.Ci uz moj prvy porod pred x rokmi alebo posledný tento rok..Nic sa nezmenilo,jedine vzhlad recepcie na trochu slusnejsi.Lekari,sestry a pristup stale ten istý..tzn.nie velmi respektujuci individualitu a dôstojnosť rodičky.Ja som zdravotnik a mala by som byť mozno lojálna,ale asi prave pre to nebudem a pôrodníctvo v našich "baby friendly" nemocniciach je neskutočne pozadu.Každá žena má iné nároky,čo je pre jednu luxusný super prístup je pre inú trauma.Trencin skratka nie a nie.
@siska910 u toho pana co sme boli ubytovani sa dalo dohodnut. On vacsinou to prenajimal slovenkam co chceli rodit vo vyskove😁 mali sme to zaplatene na 10 dni tusim ale realne ame tam boli len 2 dni kedze porod sa spustil na termin. Potom nam peniazky vratil a platili sme len za toe dva dni
Neviem ti odpovedat na otazku, len k tomu domacemu porodu ti mozem povedat, ze dva som take mala a stalo to sa to. Pri prvom som tomu nechavala volny priebeh, ze rozhodnem sa, ked k tomu pride a ked to prislo, fakt posledna vec, co by som si dokazala predstavit je niekam ist. Druhy krat som uz mala doma bazen a tak. Oba ine a oba uzasne. Deti obe skoro 4 a pol kila a ziadne sitie nebolo treba. Podla mna v nemocnici velakrat len opravuju, co pokazia vselijakymi zasahmi a potom mas byt este rada, ako ti pomohli 😉ale baby ti tu urcite poradia lepsie moznosti, tak ti to tu aspon topnem
@kubkovamama neviem ja som bola maximalne spokojna aj so sestrickami neskor na oddeleni sestonedelia a novorodeneckom aj vsetkym nemozem povedat ani jedno zle slovo na Trenčín na nejake ich spravanie voci mne a to ja som velmi kriticka a ked sa mi nieco nepaci viem sa ozvat... ja som sice mala planovanu sekciu nemala som ziadny porodny plan a ziadne poziadavky som nevyslovila a teda napriklad bonding sice minimalny ale bol, malinke som hned videla dali mi ho na hrud a sestricka ho pridrziavala dalsia sa mi prihovarala a pytala ako sa citim ci som v poriadku boli velmi mile... kamaratka rodila par tyzdnov predomnou prirodzene a syna mala pri sebe po porode 2 hodky na bonding a takisto velmi chvalila personal....dokonca ked ma posadili po sekcii doniesla mi sestricka veceru a este sa ma opytala ci mi ma pokrajat rezen takze asi takto :DD
@yanka2828 podobne ...ja keby som sa rozhodla rodiť doma tak tu ja ani moje deti niesme a to som mala úplne bezproblémové tehu ja sa pôrodom doma popravde aj čudujem keď moja babka neraz spomínala že chvalabohu že to už nemusíme zažívať ona rodila posledné v nemocnici a dve doma a povedala že ďakuje Bohu že je zdravotníctvo už na Tom tak že môžu ženy rodiť v nemocnici....🤷
@zuzuliennka1 ano natrhnutie je lepsie a prirodzenejsie ako nastrih. Ktory ani nevies ci bude potrebny a robi sa.
@nttnnt mozno by si nebola spokojna,keby si rodila prirodzene.Ako tretorodicke mi neverili,ze mi odteka voda.Porodila som po 2 dnoch 11dni po termine,musela som lezat na chrbte,ziadna moznost aspon sa nadvihnut,predychat,nedajboze sprcha.Porod nakoniec prebehol pocas 20min na ctg.Ziadna podpora od personálu,toto bol moj najhorsi zazitok a kazdy den si na to spomeniem.Sekcia je niečo iné pre zdravotnikov ako prirodzený pôrod.Nekomplikovana sekcia a planovana trva komplet 30min,pri rodeni sa s tebou nikto nezapodieva napr.20 hodin.Len nech uz si prec,odrodis,nech maju pokoj,dalsiu na rade.
@yanka2828 urcite pozri Krompachy 🙂
@yanka2828 ja som pocula, ze trnavska porodnica je dobra a potom v BA Ruzinov - tam je primar Mudr. Zahumensky, ten je velkym zastancom prirodzeneho porodu. Ale tvojim poziadavkam nevyhovie ani jedna porodnica na Slovensku, resp. je to na dohode s lekarom. Zváž Česko, tam je to otvorenejsie. Ja som rodila v Kochu, ale ze by sa to nejako velmi lisilo od porodu v statnej nemocnici, co sa tyka postupov, to by som velmi nepovedala. Akurat oddelenie sestonedelia bolo lepsie, lebo ta aktivne ucili kojit, ked si mala problem s kojenim, tak ta ucili dokrmovat striekackou alebo cievkou, flasu nedavali v ziadnom pripade. Ale malu mi hned po porode zobrali obliect, nenechali ju na samoprisatie. No dalsia, co bola so mnou na izbe si to tam vybavila cez doktorku, ktoru poznala a ktora bola aj jej porodnicka.

@stanzi dakujem 🙂