icon

Pískajúce brzdy po výmene platničiek: Ako dlho to potrvá?

26. aug 2026

Minuly tyzden mi menili predne brzdove platnicky a odvtedy auto pri brzdeni piska. Nie vzdy, najviac ked idem pomaly a len jemne pribrzdujem. Brzdi normalne, nic netrasie ani nebucha.

Mechanik vravel, ze nove platnicky si musia sadnut, len som sa nespytala, ako dlho to moze trvat. Preslo vam to po case samo alebo ste sa s tym vracali do servisu?

martinmmartin
26. aug 2026

@anonym_autor preslo preslo. A niekedy piskaju iba smerom vzad.

anonym_d2e3a6
26. aug 2026

niekedy treba nove platnicky trochu zosuchat ... Otazka je, ake stare su kotuce a ci nie su zvlnene a dosticky neprilahnu na kotuce. Casto sa to meni komplet. Brzdove kotuce aj s platnickami. Este by mohol byt kamienok zaseknuty, co piska.
Este jedna rada. Kym su kotuce a platnicky zanovne, pocas dazda netreba ist rychlo, prilis a casto brzdit. Horuce kotuce vbehnu do vody, prudko sa ochladia a zvlnia. ist pomalsie a brzdit motorom. Kym sa nezabehnu a postupne nezakalia.

tanyan
26. aug 2026

Záleží koľko a ako jazdíš / brzdíš. Niekedy pomôže párkrát intenzívnejšie zabrzdiť, aby si to sadlo. Pokojne to môže byť aj 500 km.

madeincssr
26. aug 2026

@anonym_autor obcasnemu piskaniu brzd sa neda celkom vyhnut, najma s vekom (alebo najazdom) auta, ked dosadacie trecie plochy na strmenoch koroziou stratia hladkost a kovova cast platnicky sa po nich uz tak lahko neklze. Plus vodiace koliky plavajucich strmenov. Maloktory servis (skor ziadny) pri vymene kotucov a platniciek PORIADNE "zgeneralkuje" tieto plochy na strmenoch a ocisti a specialnou vazelinou namaze vodiace koliky a puzdra, prip. vymeni ich gumove prachovky, ak treba.
Niektori mechanici zvyknu na novych platnickach zrazit hrany brzdoveho oblozenia co napomaha, aby pri brzdeni nerezonovali = nepiskali. Naozaj poriadny repas brzd si vie urobit skor sikovny entuziasta - "autickar".

anonym_17d292
26. aug 2026

menej kvalitne brzdy mozu piskat stale, menej kvalitne rozumej, ze vydrzia menej km, nie, ze brzdia horsie.. ja vzdy davam brzdy, ktore su kvalitne.. teda cenovy rozdiel na mojom aute za komplet kotuce aj platnicky je asi 500 eur.. ale menila som teraz januar 2026 a piskali este asi mesiac.. potom si uz sadli a bez problemu, auto predtym som uz kupila jazdenku a tam boli prave tie menej kvalitne brzdy a piskali dva roky kym som ho nepredala.. porazalo ma