icon

Skryté riziko: CarVertical nedokáže odhaliť haváriu auta

17. júl 2026

Chcem sa podeliť o skúsenosť, ako ma dobehli pri kúpe jazdeného auta z dovozu, hoci som urobil maximum pre overenie. Kupoval som ročné BMW 5 z Nemecka od slovenskej firmy, ktorá sa zaoberá dovozom. Auto malo najazdené 25 000 km. Zaplatil som si CarVertical, Cebiu, overil som slovenské KO (kontrolu originality). Všetko čisté, nula poistných udalostí, kilometre sedeli na kilometer presne, auto voňalo novotou.

Po pol roku mi na diaľnici odišla prevodovka. Auto som odtiahol do autorizovaného servisu BMW na Slovensku. Tam ma technik usadil do stoličky. Keď načítali kľúč priamo do ich internej nemeckej továrenskej databázy (ku ktorej bežné overovacie portály nemajú prístup), zistili šokujúcu vec.

Auto malo v Nemecku 4 mesiace po kúpe ťažkú haváriu, kde odtrhlo celé predné koleso a nápravu. Opravu si majiteľ v Nemecku neriešil cez poisťovňu (aby nemal záznam), ale predal to vrakovisku. Tí to poskladali z poľských dielov, stočili kilometre z reálnych 60-tisíc na 25-tisíc a vyviezli na Slovensko. Keďže prvá registrácia na SK prebehla už s upraveným stavom a oprava nebola nikde oficiálne registrovaná v poistnom registri, auto prešlo všetkými našimi systémami ako dokonalé a nehavarované. Dovozca dáva ruky preč, vraj on auto kúpil v dobrom viere. Súdny znalec ma stojí ďalšie stovky eur. Neverte komerčným výpisom, ak ide o drahé auto, trvajte na fyzickom načítaní histórie priamo v autorizovanom servise danej značky.

tundra
17. júl 2026

@anonym_autor som sa zasmial,predal auto srotovisku,aby nemal zaznam😂.Uplne uveritelny pribeh,skus vymyslet nieco lepsie.Urcite si nemec kupil nove auto za hotovost,stalo sa to tak,ze nevolal,ani policiu a v tichosti sa zbavil auta a prisiel o dve tretiny penazi.

anonym_ebe840
17. júl 2026

Lepsi odbornici su krajiny Litva/ Lotyssko. V nemeckej televizii o tom nedavno davali dokument… ono je to trochu komplikovanejsie ako pises, co sa tyka srotoviska atd … ale Nemecko uz ma taku faunu a floru, co sa tyka klanov, prania penazi atd ..,ze aj ojazdene auto musis kupovat priamo od majitela a s plnou polnou predsudkov a klises, aby si sa neobabral. Papier aj systemy znesu vela … ale auto, ktore si realne nevidel - pokial prave nevyslo z linky, je riskantne kupovat …. Takych pojazdnych rakiev je vela …