icon

Ako pomôcť bratovi nájsť vhodnú prácu?

29. nov 2025

Ako pomôcť môjmu bratovi s prácou?
Ahojte, trápi nás celú rodinu môj brat a on sa tým trápi ešte viac. Nevieme mu pomôcť a skúsim napísať jeho príbeh. Brat je pekný chlap a vždy bol usmievavý, šikovný, baby na neho leteli, bol to športovec. Športoval celú základnú a strednú školu a tak učenie išlo bokom (chodil iba na SOU bez maturity) a všetko podrobil športu. Žiaľ v 19tich rokoch musel kvôli vážnemu zraneniu so športom skončiť. A tak ostal bez nejakého vzdelania a znalosti jazykov. Zamestnal sa vo fabrike a pracoval tam 20 rokov. Dorobil si maturitu. Robil manuálne, ale na viac vzdelanie nemal a išlo mu to. Práca bola ťažká a špinavá. Chcem ešte poznamenať, že nemá vodičák (v detstve bol účastníkom dopravnej nehody a má obrovský blok od detstva a jednoducho fóbiu zo šoférovania). Vo fabrike sa mu darilo, robil na zmeny. Po 20 tich rokoch si však práca vypýtala svoju daň. Začali mu zdravotné problémy. Kopilo sa to jedno na druhé a bol často PN ( zanesené dutiny a prepichovanie dutín opakovane, operácie nôh ( žíl, kolená), operácie pruhu opakovane, operácie žlčníka apd. Brat dostal výpoveď a bol rok doma na PN, dával sa zdravotne dokopy, potom si vybral ešte podporu. Potom si dlho nevedel nájsť prácu. Napokon sa zamestnal v druhom závode, ale ešte v skúšobnej dobe mal úraz chrbtice a musel byť operovaný. Prepustili ho a opäť bol rok na PN, to už dostával veľmi nízku PN. Operácia sa nie úplne podarila, má stále zdravotné problémy, bolesti, parestézie, nemôže nič dvihnúť, je veľmi unavený, má závraty a točenie hlavy. Je už viac ako rok po operácii. Podal si žiadosť o ID, ale bol mu zamietnutý, aj po odvolaní. Reálne nie je schopný fungovať viac ako 3h, aj to musí striedať polohy, nesmie iba stáť, alebo iba sedieť. Nič ťažké do ruky už vziať nevie. Okrem toho mu začali vážne problémy so žalúdkom a chodí po vyšetreniach a chudne, chudne...
Posledné roky je doma, u mami. ŽIjú z maminho dôchodku a jeho hmotnej núdze. Nič si neželá zo všetkého najviac, ako byť zdravý a robiť. Ale on po 3 hodinách musí oddychovať a ľahnúť si, lebo nevládze. Snažili sme sa mu nájsť robotu, ale aj zdravý človek má problém s robotou. Na administratívnu prácu potrebuje dobrú znalosť PC a jazyk, to nemá. Na IT nemá znalosti. Na ostatné činnosti nemá buď VP, ale neprejde lekárskou prehliadkou, nevie pracovať ani na zmeny. Veľmi by som mu chcela nejako pomôcť, ale neviem ako. Najviac sa bojím čo sa stane, keď tu mama nebude. On to nedá, ani zdravotne, ani psychicky, ani finančne. Čo by ste nám poradili? Ako mu pomôcť?

autor
29. nov 2025
@janage

@anonym_888fb7 asistent si toto vzdelanie može dorobiť počas práce - on má maturitu a sú oblasti, v ktorých je dobrý ako gramatika. Je trpezlivý a vie to s deťmi aj s tými s hendikepom. Čo také špeciálne by potreboval ako asistent v ŠKD, kde už často ani úlohy deťi nerobia, ale naopak treba sa im trpezlivo venovať pri rôznych činnostiach. A tiež ŠKD je nie na 8hod. denne v kuse.
@anonym_5fb65a to je práve ten nerovnaký prístup, že jeden raálne nedokáže pracovať a neuznajú a druhý veselo robí a má aj ID

@janage v čom je dobrý je matematika, gramatika/slovenský jazyk a zemepis. Aj dejepis by asi dal. Horšie by to už bolo asi s fyzikou a chémiou. Prírodopis/biológia - to by snáď zvládol. Bol to len nápad, lebo naozaj už vymýšľame, čo by mohol.

amdornik
29. nov 2025
@anonym_autor

@amdornik oni majú všetci ID na psych. diagnózy. Ja tomu vôbec nerozumiem. ...

@anonym_autor ani ja. čo vláda, to si ich hýčka - dementní voliči...

anonym_5fb65a
29. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_5fb65a tak jemu sa to asi podarilo a je opäť fit nie? Tak by to malo byť v normálnom prípade. Že operácia ťa vratí späť do života, nie že ťa z neho vyradí.

@anonym_autor no nie je celkom fit, lebo by mu nepriznali ID. Znova operovali to isté, ale dokáže normálne robiť. Keď to porovnám z tvojim bratom, tak nechápem asi mal zať šťastie.

autor
29. nov 2025
@anonym_5fb65a

@anonym_autor no nie je celkom fit, lebo by mu nepriznali ID. Znova operovali to isté, ale dokáže normálne robiť. Keď to porovnám z tvojim bratom, tak nechápem asi mal zať šťastie.

@anonym_5fb65a no jeho operatér, povedal, že všetko je ok, i keď priznal, že je tam iný problém a že by to bolo možno ešte na druhú operáciu. Možno... ale že mu nezaručí, že sa to zmení.

janage
29. nov 2025
@anonym_autor

@janage v čom je dobrý je matematika, gramatika/slovenský jazyk a zemepis. Aj dejepis by asi dal. Horšie by to už bolo asi s fyzikou a chémiou. Prírodopis/biológia - to by snáď zvládol. Bol to len nápad, lebo naozaj už vymýšľame, čo by mohol.

@anonym_autor tak nech skúsi aspoň začať doucovat. Nech dá inzerát, že doučím mať, gramatiku...ZŠ ak bude to s deťmi fakt vedieť, doucka sú žiadané môže to robiť aj online, aj osobne. Môže začať v rodine a medzi známymi. Ak bude dobrý, nebude mať o žiakov núdzu. Ako prilepšenie fajn.

autor
29. nov 2025
@janage

@anonym_autor tak nech skúsi aspoň začať doucovat. Nech dá inzerát, že doučím mať, gramatiku...ZŠ ak bude to s deťmi fakt vedieť, doucka sú žiadané môže to robiť aj online, aj osobne. Môže začať v rodine a medzi známymi. Ak bude dobrý, nebude mať o žiakov núdzu. Ako prilepšenie fajn.

@janage a myslíš, že nedoučujú učitelia? Lebo ve´d je to človek s SOU a maturitu si dorobil neskôr. Zase jedna vec je učiť sa spolu s dieťaťom a iná vec je doučovať. To si myslím, že patrí do rúk odborníkom.

estellas
29. nov 2025

Neviem, či by ho zamestnali ako asistenta učiteľa. Tam tiež treba mať pedagogickú školu. Tie deti majú svoje diagnózy.

janage
29. nov 2025
@anonym_autor

@janage a myslíš, že nedoučujú učitelia? Lebo ve´d je to človek s SOU a maturitu si dorobil neskôr. Zase jedna vec je učiť sa spolu s dieťaťom a iná vec je doučovať. To si myslím, že patrí do rúk odborníkom.

@anonym_autor po výške- nie pg smer som doucovala moju milovanú matiku deti zo ZŠ. Oslovila ma známa, že hľadá pre deti 😉 píšem o bežnom doucku ZS, nie prípravách na prijímačky

A koľko poznám vyštudovanýh, čo nevedia proste vysvetliť...

Vedieť to dieťaťu trpezlivo podať je dar. Hovoríme stále o učivo ZŠ, ktoré bežne vysvetľujú rodičia.

janage
29. nov 2025

* vyštudovaných

anonym_888fb7
29. nov 2025
@janage

@anonym_autor po výške- nie pg smer som doucovala moju milovanú matiku deti zo ZŠ. Oslovila ma známa, že hľadá pre deti 😉 píšem o bežnom doucku ZS, nie prípravách na prijímačky

A koľko poznám vyštudovanýh, čo nevedia proste vysvetliť...

Vedieť to dieťaťu trpezlivo podať je dar. Hovoríme stále o učivo ZŠ, ktoré bežne vysvetľujú rodičia.

@janage Absolvent VŠ a absolvent učnovky je rozdiel asi ako Porsche a trabant. To, že si dorobil popri práci nejakú pofidérnu maturitu na veci nič nemení. To už by som na doučovanie radšej našla šikovného študenta ako toto.
Zasa netreba ísť do krajnosti a pchať každého nepoužiteľného človeka za každú cenu do školstva. Veď to je urážka vyštudovaných učiteľov a ostatných zamestnancov. Čo takto ho rovno ponúknuť v nemocnici - možno by bol z neho dobrý chirurg, veď v nemocnici už bol, operácie zažil, je trpezlivý, empatický... To by mohlo stačiť, čo tam po nejakom vzdelaní.

bebebi
29. nov 2025

@anonym_autor nemáte v blízkosti stredoškolský internát? Pomocnému vychovávateľov stačí maturita z akejkoľvek SŠ. Pomocný vychovávateľ robí v noci, a teda iba "stráži" deti, čiže môže tam kľudne sedieť, prechádzať sa, ležať... A zas bitka o túto prácu nie je, práveže internáty sa o nich bijú...

janage
29. nov 2025
@anonym_888fb7

@janage Absolvent VŠ a absolvent učnovky je rozdiel asi ako Porsche a trabant. To, že si dorobil popri práci nejakú pofidérnu maturitu na veci nič nemení. To už by som na doučovanie radšej našla šikovného študenta ako toto.
Zasa netreba ísť do krajnosti a pchať každého nepoužiteľného človeka za každú cenu do školstva. Veď to je urážka vyštudovaných učiteľov a ostatných zamestnancov. Čo takto ho rovno ponúknuť v nemocnici - možno by bol z neho dobrý chirurg, veď v nemocnici už bol, operácie zažil, je trpezlivý, empatický... To by mohlo stačiť, čo tam po nejakom vzdelaní.

@anonym_888fb7 autorka píše, že dobre vie matiku, slovenčinu a geografiu. Maturita je hádam rovnaká pre všetkých. Ja ho nepcham učiť na školu. Ale pomôcť deťom, ktorým vysvetlenie učiteľa nesadlo. Či myslíš, že všetci tí rodicia čo vysvetľujú doma učivo deťom, ktoré ho v škole nepochopili sú vysokoskolsky vzdelaní jedinci s pg smerom?

anonym_b00326
29. nov 2025

skús napísať mesto v ktorom treba hľadať zamest. - možno niekto info poskytne

janage
29. nov 2025
@anonym_888fb7

@anonym_888fb7 mimochodom poznám 3 ľudí, ktorí začínali na ucnovke. 2 sú úspešní aj VŠ si dodatočne urobili a jeden síce obyčajný pracujúci, ale prehľad v literatúre lepší ako väčšina ludi plus výborný hráč šachu.
Za mňa radšej láskavý a trpezlivý asistent ŠKD hoci bez pg školy ako nervózny, ukričaný, netrpezlivý, ale so školou.
Hľadáme možnosti, kde by vedel využiť svoje danosti. A zrejme bude aj manuálne zručný, čo by sa dalo využiť pri tvorbe rôznych projektov v tej ŠKD.

rozculena
29. nov 2025
@anonym_5fb65a

@anonym_5fb65a veľmi veľa záleží od okresu,kde to ID schvaľujú.V mojom okrese je to hrôza,kamoška sa musela súdiť,nechceli je priznať,má rakovinu,absolútne nezvláda žiadnu prácu,1x do týždňa chemo,1x do týždńa si ešte niečo sama musí pichať,vždy je po tom absolútne mimo,hocikedy hocikde odpadne,aj na ulici.....

anonym_85b9c6
29. nov 2025
@anonym_autor

V 1.rade dobreho fyzioterapeuta

anonym_888fb7
29. nov 2025
@janage

@anonym_888fb7 autorka píše, že dobre vie matiku, slovenčinu a geografiu. Maturita je hádam rovnaká pre všetkých. Ja ho nepcham učiť na školu. Ale pomôcť deťom, ktorým vysvetlenie učiteľa nesadlo. Či myslíš, že všetci tí rodicia čo vysvetľujú doma učivo deťom, ktoré ho v škole nepochopili sú vysokoskolsky vzdelaní jedinci s pg smerom?

@janage Vzdelávanie a maturita napríklad na gymnáziu, či odbornej škole je úplne iné ako na učilišti s nadstavbou. A ešte, keď si niekto robil maturitu popri práci. A to, že niekto robil 20 rokov vo fabrike za pásom ešte neznamená, že je aj manuálne zručný. Prestaň tu zhadzovať učiteľov a vzdelaných ľudí a pchať človeka bez vzdelania tam, kde nemá čo robiť. Čítaj - nevie cudzí jazyk, nevie šoférovať, nevie pracovať s PC, nevydrží stáť viac než tri hodiny, je v kuse unavený, stále chorý - čo predpokladá časté PN a následné zastupovanie, je nesamostatný, už celé roky žije takýmto štýlom a keby nie matky, bol by dávno pod mostom. A toto chceš poslať do školy, k deťom, ktoré potrebujú pomoc, vysvetlenie, povzbudenie? Veď ten človek nevie čo s vlastným životom. A mimochodom, dnes už potrebujú VS aj asistentky a vychovávateľky v školskom klube, často to dokonca robía vyštudovaní učitelia, ktorí nemajú miesto. Navyše, na pracovnom trhu je kopec pedagógov, špeciálnych pedagógov, psychológov... ako im chce stačiť? Čo môže ponúknuť?

anonym_cfbd9b
29. nov 2025

Zas, preboha, nenavrhujte tu niektoré prácu, na ktorú nemá absolútne žiadne vzdelanie a možno ani predpoklady. V školstve majú pracovať profesionáli s patričným vzdelaním a nie hocikto, kto si myslí, že veď ja by som to robil lepšie ako tá učiteľka či vychovávateľka. Prosím, nech dosiahne patričné vzdelanie, začne tam pracovať a potom uvidí, čo všetko tá práca obnáša. Nefantazírujme tu o práci asistenta učiteľa, pomocného vychovávateľa a pod. Podľa jeho profesijného, osobnostného a zdravotného profilu by bola preňho najviac vhodná buď úplne nenáročná (vrátnik) alebo menej náročná fyzická práca ako napríklad drobné opravy. Doma určite všetko porobí , opraví, keďže je manuálne zručný. Tak by mohol byť "hodinový manžel", ponúkať príležitostne drobné opravy v domácnosti - podľa toho, koľko by vládal. Úprimne - na takúto prácu sa hodí oveľa viac.

anonym_5a87b0
29. nov 2025

Skuste riesit s inymi odbornikmi, preco ma po operacii taketo zdravotne problemy. Je to nemyslitelne, ze ma take bolesti a ID mu nedali. To aky bol posudok od odbornikov, ktori ho operovali? Chodte aj za nimi a rieste, reklamujte bud operaciu, alebo zdravotny posudok. Lebo tu nieco nehra.

anonym_8da48c
29. nov 2025

Za mňa hodinový manžel, ak si na to trúfa a je zručný..nemusí robiť celý deň, sú to 2-3 hod fusky, a je to dosť pytane aspoň teda vo veľkom meste, nech si dá inzerát

anonym_88c59a
29. nov 2025

Ak je zrucny mohol by sa venovat opravam drobnych spotrebicov mimo zaruky a nejakej miniopravarenskej cinnosti + hodinovy manzel … donesu mu vec a on v svojom tempe opravi, moze robit male veci v domacnosti atd . Ake ma vobec SOU? Kym je doma mohol by aj fobiu zo soferovania riesit … to by ho posunulo na uplne iny levet a dalo mu viac moznosti. Jedine, co mi nesedi je … vychvalila si ho aky bol uspesny v mladosti … ale rozum? Zranil sa v 19stke … tak mal zapnut hlavu alebo minimalne rodicia (aj za vlasy dotiahnut nech sa nieco nauci, v 19 mohol este zacat s xy vecami na mentalnej urovni) … do skolstva nie, jedine ako zly priklad toho, ako sa to nema robit - mozno by mu aj niekto zaplatil … ale z tych realnych moznosti naozaj len vratnik, informator, opravar alebo hodinovy manzel. Vsetko zalezi len na jeho sikovnosti a ochote doucit sa veci. Z ID nevyzije ….

anonym_c29fe8
29. nov 2025

Och to mi je ľúto ako sa tvoj brat má,,, trochu odbočím od tvojej otázky ale chcem ti povedať že si veľmi dobrá sestra, viac takých súrodencov ako si ty, želám všetko dobré aj tebe aj tvojmu bratovi

anonym_3c772c
29. nov 2025

@anonym_autor
@anonym_autor
Ked tu citam daktore navrhy tak nam pocit ze vacsina co prispieva je na drogach. Kupte ma barle, zacnite chodit znova po lekarov pridajte aj psychologa a hlavne najdite si dakoho kdo vam pomoze podat v 2026 lebo zda sa chyba je aj vo vas.

klotildabazarik
29. nov 2025

@anonym_autor asi bohužiaľ ziadno, mnohi "zdravsi" sa maju problem zamestnať

anonym_7c054d
29. nov 2025

@anonym_autor treba pobehať všetkých lekárov kde chodí a ma diagnózy a jasne tým lekárom povedať ze trvať na tom aby tam všetko napísali každé jedno obmedzenie, ktoré sa týka bežného a pracovného fungovania a doslova sa nepohnut odtiaľ kým tam nenapíše reálny stav pacienta toto je najčastejší problém pri posudzovaní. Je to v správach (lekárskych tak napísané proste slabo) ono keď ho potom posudzuje napr. Gynekológ tak tomu nerozumie. Musí tam byť jasné že nemôže normálne pracovať. Co sa týka práce naozaj by som skúsila asi vrátnika v škole. Obehnut co je v okolí.

denithestrange1993
29. nov 2025
@haley7897

@anonym_1d0946 napadlo mi úplne to isté.

Call centrá často ponúkajú prácu z domu. PC znalosť castokrat stačí minimálna

@haley7897 call centrum nie je take lahke ako sa na prvy pohlad zda, minimalne stredne pokrocila znalost PC a stale sa ucit,napredovat,podavat vykony a tu sa uz dostavame k zaveru ze 40rocny clovek bez toho aby mal patricnu prax s PC nema moc sancu. Tam jedine absolventi,alebo ludia pocitacovo gramotni maju sancu.

denithestrange1993
29. nov 2025

@anonym_autor urad prace a rekvalifikacny kurz to by neslo?

autor
30. nov 2025
@anonym_7c054d

@anonym_autor treba pobehať všetkých lekárov kde chodí a ma diagnózy a jasne tým lekárom povedať ze trvať na tom aby tam všetko napísali každé jedno obmedzenie, ktoré sa týka bežného a pracovného fungovania a doslova sa nepohnut odtiaľ kým tam nenapíše reálny stav pacienta toto je najčastejší problém pri posudzovaní. Je to v správach (lekárskych tak napísané proste slabo) ono keď ho potom posudzuje napr. Gynekológ tak tomu nerozumie. Musí tam byť jasné že nemôže normálne pracovať. Co sa týka práce naozaj by som skúsila asi vrátnika v škole. Obehnut co je v okolí.

@anonym_7c054d doložili sme všetky papiere neurologia, neurochirurgia, CT, MR, cievne, chirurgia, operačné správy, gastroenterológia - správy, CT, MR, endoskopie, nefrológia apd, správy z CPO, rehabilitácie, algeziológia. Z ich pohľadu je pacient zoperovaný a výsledok operátera bol ten, že všetko sa podarilo. A verdikt pani doktorky pred komisiou, že to chce čas a má rehabilitovať. Budúci rok podá zase. Ja len na margo, že ani čiastočný ID so sumou okolo 300 eur, možno menej, ho z biedy nevytiahne a musí pracovať.

anonym_c225cd
30. nov 2025

O akú radu máš vlastne záujem? Všetko, čo tu dievčatá poradili si zavrhla. Na pedagogického asistenta nech si spraví školu a môže robit.

autor
30. nov 2025
@anonym_c225cd

O akú radu máš vlastne záujem? Všetko, čo tu dievčatá poradili si zavrhla. Na pedagogického asistenta nech si spraví školu a môže robit.

@anonym_c225cd nevazvrhla - ja sama som navrhovala pedagogický asistent ako prvé. Potom možný vrátnik, na recepcii, a takisto som navrhovala ako osobný asistent, čítala si moje odpovede?