Ako vysvetliť manželovi, že chcem prežiť Vianoce bez cestovania a stresu?
Viem ze mozno tu takketo temy su. Ale je mi tazko chcem sa nejak vyrozpravat lebo nemam komu.
Idu vianoce tak ako kazde. Si vyzdobim byt, napeciem atd.. zboznujem vianoce. Od 18tich rokov nebyvam doma.. ale vztahy mame fajn. Mala som partnera s ktorym som bola 8 rokov byvali sme spolu a teraz mam manzela s ktorym som 9 rokov. Prakticky som mimo domov bola kazde jedne vianoce. Nikdy nie sme na vianoce doma. Mame uz aj deti a stale sa niekam musime trepat. Som z toho uz unavena. Od mojich rodicov sme 400km. Proste ked tam ideme je to balenie ze dodavka je malo. Aj s darcekmi pre vsetkych je to nonsens. Ak ostaneme doma tak zas musime ist k svokrovcom lebo ved oni nebudu sami. Ale uprimne ani rodicia ani svokrovci nemaju tie vianoce pekne. Maju svoje zvyky svoje jedla.. a natahuju sa jedna radost. Ja tam sedim a pytam sa preco som tu a takto sa kazdy rok prisposobujem ked doma mozem mat pohodu a klud a ticho atd..
Ma to tiez niekto tak. Ako vysvetlit mamzelovi ze proste by sme mohli byt raz sami. A nikde necestovat nenahlit sa atd.. proste chapem ze rodina ma byt spolu ale co je ta rodina? A ked sa vidime napriklad ako so svokrovcami tak este aj na vianoce a blbe je to ze ked som asi pred 2 rokmi povedala nech pridu k nam tak ze nemam srandovat.
Oni ked mali 30 k rodicom nechodili.. preco sa to od nasej genenraceie ocakava. A este tie reci ze vychovali a sami ostali...
1 rok si urobte Vianoce sami doma, proste si to vydup a muž uvidí, že aj také Vianoce budú pekné
@anonym_autor a čo tak na striedačku jedny Vianoce u vás všetci ďalšie pôjdete k rodičom a ďalšie k svokrovcom, my sme bývali blízko seba a tak sme mali štedrý večer sme boli doma a potom na striedačku u jedných rodičov raz 25. Raz 26. A keď sa narodila najmenšia a zistili sme , že je autistka tak zo začiatku sme mohli chodiť k mojim rodičom u svokrovcov sa to už nedalo neboli ochotný nám v určitých veciach vyhovieť a teraz už roky to mame tak že na štedrý večer k nám dôjdu starší synovia s priateľkami a moji rodičia a doma sú ešte dievčatá a ďalší den ideme ja s mužom a s babami na dom mimo mesta , kde sme až do konca prázdnin
Je mi srdečne jedno čo kto čaká. Nejdem, zariadim sa tak aby bolo dobre mne a hotovo bodka
No s manzelom sme sa uz o tom bavili. Prakticky od kedy mame deti teda uz to je 4x vzdy to vytiahnem tuto temu. Vsetci cakaju ze proste na stedry vecer sme u nich. Ale ja by som bola rada doma. Kde som cely rok. Manzel ma stale prehovori ale uz posledne 2 roky povedal ze nechape ani mojich ani jeho rodicov co robia z vianoc.
@anonym_autor nič nebaľ, nechystaj ostaň doma a mužovi to jednoducho oznam
@anonym_autor ty si trafila klinec po hlavičke - Prečo sa toto od našej generácie očakáva? Presne toto som minule povedala našim. Že koľkokrát boli na Vianoce u jedných alebo druhých rodičov?? Ani raz, čo ja si pamätám. Vždy sme boli ako rodina sami. A to babky boli dlhé roky vdovy! Ani to nebol dôvod na to, aby sme tam šli alebo babky k nám. Jednoducho rodina bola na štedrý večer sama a až na ďalšie dni sa chodilo na návštevy. A čudujme sa, aké vydieranie, keď chceme byť sami, rodičia sú šokovaní, veď rodina má byť spolu. Nechcú nás normálne nechať, aspoň mňa teda 😐
Na Štedrý deň a večer sme doma, 25. ideme k našim. Teda obed u svokry, večera u našich. A potom tam zostávame pár dní a chodíme aj k svokre (sú z jednej dediny). Roky som hundrala, nenávidím to. Tahas celý rok, nevieš, kde máš hlavu, vyzdobis si byt, navaris, napecies, snažíš sa o atmosféru a pohodu, len aby si už 25. odchádzala z domu, ako píšeš, natrepani darčekmi, plno balenia, ešte aj jedlo musíš prepraviť.. akože fakt, každý rok mám sto chutí sa zbaliť ale zmiznúť niekde v horách a mať svätý pokoj. Alebo fakt len byť doma, na gauči a kukať na Kevina...
Lenže... Minulý rok som bola s mojím synom a s mojím otcom na dvore u nich, napadlo trochu snehu, tak môj otec ťahal môjho syna na saniach a smiali sa .. a ja som si zrazu všimla, čo dovtedy nie: že zostarol. Ma iné črty, už tak nevládze behať, aj keď jeho hlas je ten istý, predsa je to už trochu iný človek. Vždy na nich myslím rovnako, ako keď som mala 5, 10 či 15, proste v mojich očiach sú tu istí ľudia, rodičia, ale čas sa nezastavil.. a bol to na jednej strane pekný a príjemný zážitok (ich hra na dvore), trošku ma to pichlo... Tak som si povedala, že aj keď 24.12 je naše, našej novej rodiny, zvyšok budeme s nimi.. na mieste, kde som strávila Vianoce ja a kde sa ten čas trošku zastavil, aspoň na oko. Ešte našťastie máme za kým chodiť .. idem si to užiť, kým sa dá.
@anonym_autor my chodime iba medzi sviatkami...k stedremu stolu nie. Tie "hry" na stastnu rodinu by som uz nedala. Skuste to odsunut aspon mimo stedry den ako na zaciatok....
Prestala som robit veci pre spokojnost druhych,moja spokojnost je pre mna na prvom mieste.Uz ked si povies nahlas ze oni ocakavaju a ty lietas, aby si naplnila ich ocakavania.Proste ste dospeli,mate vlastnu rodinu,budete mat vlastne tradicie.Hotovo.Oni sa s tym zmieria.Ale asi to bude chciet radikalnejsie riesenie.Manzel nech ide sam a ty si lebed pri vianocnych filmoch.Proste musi priat vzbura lebo csetci ta maju za tu co sa im vzdy prisposobi.
Od svadby travime vianoce u nas doma. Prvy rok po svadbe sa obe rodiny predbiehali, u koho budeme. My sme sa nevedeli rozhodnut,nechceli sme ani jednu stranu urazit a citili sme,ze chceme byt doma. Potom ze- ak budeme jeden rok u nasich, dalsi rok automaticky musime ist k svokrovcom,aby nebolo zle v rodine. Uz sme cakali syna a ja som si nevedela predstavit,ze prve spolocne vianoce zazijeme az ked bude mat syn 2r, dovtedy sa budem bud ja alebo muz prisposobovat nejakej rodine. Okrem toho, ja grekokatolicka z vychodu, muz rimokatolik zo zapadu, uplne ine zvyky, tradicie, jedla...no poviem ti,nemohli sme urobit lepsie rozhodnutie, vytvorili sme si spolocne stedrovecerne menu, spolocne zvyky,tradicie a takto sme spokojni. Na stedry den sme iba doma, 25. ideme k svokrovcom a k nasim na vychodne slovensko chodime na troch kralov.
@anonym_autor chôdze k ním po sviatkoch napríklad 29.12-01.01. Pre deti je dôležité nasať domáci atmosféru Vianoc a domáce zvyky, ktoré oni potom budú ďalej robiť so svojimi rodinami.
@anonym_autor Normalne mu oznam,ze tento rok ste na Vianoce doma,uzijete si pohodu,harmoniu a ked tak 26.12. ist pozriet svokrovcov. Ja si neviem predstavit nebyt na Vianoce doma. My chodime 25.a 26.12. po navstevach a uz to ma vycerpava a ubera mi to z radosti. Na druhej strane si hovorim ved o tom su sviatky,byt s blizkymi. Tebe by asi tiez nepadlo dobre,keby ta deti cez sviatky nenavstivili a ostala by si sama,cakajuca,kto si na teba spomenie.
@anonym_autor my to máme inak. Zarezervujeme si hotel v Tatrách. A odtiaľ odbehneme na jedno poobedie k mojim rodičom a na druhé poobedie ku svokrovcom. Neostávame na noc u nikoho, sme sami na horách a užívame si.
@anonym_autor a ty si nesvojpravna?
@anonym_autor neboj sa dockas sa, raz ti rodicia pomru a potom budes mat po dileme, nebudes mat ku komu ist a budes moct ostat doma
@anonym_autor neboj sa dockas sa, raz ti rodicia pomru a potom budes mat po dileme, nebudes mat ku komu ist a budes moct ostat doma
@anonym_b86c51 len aby tam ti mladí došli, možno sa aj stari konecne dočkajú a mladi pomru konecne skôr.
@anonym_autor Musíš si to vydupať doslova u muža a ak máte voľno dlhšie tak ísť neskôr a osláviť s nimi Silvester .
U nás je to tak, že Vianoce sú za mňa náročné a vôbec nie oddychové.My máme už dlhé roky len naše mamy.Moja ide na Štedrý deň aj večer k nám a k svokre chodí mužov brat so ženou už dlhé roky. Aby neboli samé. Navečeriame sa a potom všetci ideme k svokre a tam sme dlho .Druhý deň sa stretávame všetci u mojej maminky. Takže pripravujem všetko aj mame. Na,Štefana dávame tradičnú túru, alebo korčuľovanie celá rodina a večer u mami. Proste od začiatku sviatkov sa človek nezastaví až 27.
@anonym_autor normálne je byť na štedrý večer doma - rodičia a deti, potom v prvý a druhý sviatok sa po navštevovať s babkami, dedkami, rodinou. Vysvetlite manželovi, že je normálne byť len doma s ním a vašimi deťmi a že to tak majú mnohí. Že potrebujete svoj kľud na štedrý večer, vyčerpáva vás to hentak a jednoducho to tak teraz nechcete. To fakt absolútne neakceptuje?
@anonym_autor Ja to mam zas opacne. Kazdy rok sme boli na Vianoce u nasich. Otec zomrel, mama ostala sama s mojim bratom. Boli sme dvoje vianoce po jeho smrti u nej. A tento rok mi povedala, ze mame prist az 25ho... som z toho nestastna.. Neviem kolko este budem moct zazit Vianoc s nou a odmieta nas.. 😭
Od nasej generacie sa to odkedy ocakava? Nemam v okoli nikoho, kto chodi na vianoce k rodicom. Toboz ak ti to nevyhovuje nechod. Teraz budem sprosta, ale stavim sa, ze ked nezbalis, manzel to neurobi a mas po probleme. Manzelovi a starym rodicom by som oznamila, ze si chcete uzit pokojne vianoce len vy s detmi. Myslim, ze nikto nebude pohorseni. Kedze to striedate raz u manzelovych a raz u tvojich, su zvyknuti byt bez vas a mozno im to vobec nepride zvlastne.
Na Vianoce má byť každý doma a urobiť si ich podľa svojich predstáv načo počúvate rodičov je to aj pre detičky lepšie ak sú doma veď na návštevu môžete ísť hoci kedy po sviatkoch alebo nech prídu oni k vám nato predsa je časový priestor do troch kráľov
Úplne ťa chápem. Máme to podobne, no našťastie nie každý rok chodíme. Bývame tiež ďaľej takže chodíme k rodičom na Vianoce, okrem toho stále nejaká návšteva, takže je to len o behaní hore dole. Darčeky už našťastie neriešime, kupuje sa iba deťom. Teraz posledné 3 roky sme tak boli, tento rok som povedala že zostávame doma. Chcem zase tie moje vianoce, moje jedlo a atmosféru. Ono to už proste u tých rodičov nie je tá vianočná atmosféra, každé vianoce nervózni a vystresovaní. Ja osobne sa tam necítim ako doma, len ako na návšteve kde čakáš a prispôsobuješ sa. Takže tento rok si to užijem a zase ďaľší rok u rodičov🙂))))) Proste sa s manželom dohodnite že to budete nejak striedať.
Na Štedrý deň a večer sme doma, 25. ideme k našim. Teda obed u svokry, večera u našich. A potom tam zostávame pár dní a chodíme aj k svokre (sú z jednej dediny). Roky som hundrala, nenávidím to. Tahas celý rok, nevieš, kde máš hlavu, vyzdobis si byt, navaris, napecies, snažíš sa o atmosféru a pohodu, len aby si už 25. odchádzala z domu, ako píšeš, natrepani darčekmi, plno balenia, ešte aj jedlo musíš prepraviť.. akože fakt, každý rok mám sto chutí sa zbaliť ale zmiznúť niekde v horách a mať svätý pokoj. Alebo fakt len byť doma, na gauči a kukať na Kevina...
Lenže... Minulý rok som bola s mojím synom a s mojím otcom na dvore u nich, napadlo trochu snehu, tak môj otec ťahal môjho syna na saniach a smiali sa .. a ja som si zrazu všimla, čo dovtedy nie: že zostarol. Ma iné črty, už tak nevládze behať, aj keď jeho hlas je ten istý, predsa je to už trochu iný človek. Vždy na nich myslím rovnako, ako keď som mala 5, 10 či 15, proste v mojich očiach sú tu istí ľudia, rodičia, ale čas sa nezastavil.. a bol to na jednej strane pekný a príjemný zážitok (ich hra na dvore), trošku ma to pichlo... Tak som si povedala, že aj keď 24.12 je naše, našej novej rodiny, zvyšok budeme s nimi.. na mieste, kde som strávila Vianoce ja a kde sa ten čas trošku zastavil, aspoň na oko. Ešte našťastie máme za kým chodiť .. idem si to užiť, kým sa dá.
@oblecenie99 ty jediná si pochopila o čom to je ❤️.
@anonym_autor ty nechceš ísť k rodičom vôbec a nie, že na Vianoce.Ked pôjdete 27 nebudeš niest a baliť veci?Ludia s deťmi aj lietajú pol Európy, aby boli s rodičmi.Si od nich 400 km a chýbate im.Aj tvoja nevesta raz povie, že nevaris tak dobre ako oni😆Tak sa zbal pár dní predtým darčeky do veľkej krabice.Este si tých Vianoc doma u.žiješ a raz budeš čakať či tvoje deti nepovedia, že to je ďaleko a neprídu, lebo...medveď.
@anonym_autor normálne je byť na štedrý večer doma - rodičia a deti, potom v prvý a druhý sviatok sa po navštevovať s babkami, dedkami, rodinou. Vysvetlite manželovi, že je normálne byť len doma s ním a vašimi deťmi a že to tak majú mnohí. Že potrebujete svoj kľud na štedrý večer, vyčerpáva vás to hentak a jednoducho to tak teraz nechcete. To fakt absolútne neakceptuje?
@lauricka normálne je to, čo si rodina zauziva.My sme vždy 12 a každý rok u niekoho iného raz mama, sestra, my a nikto to nepovažuje za problém ešte sa aj pečie a vari každému podľa chuti 😉3 druhy hlavného jedla
@anonym_autor uplne jednoducho. Ja nikam nejdem, nech sa paci mozes ist sám. Pokial je normálny, nepôjde.
@oblecenie99 ty jediná si pochopila o čom to je ❤️.
@anonym_autor ty nechceš ísť k rodičom vôbec a nie, že na Vianoce.Ked pôjdete 27 nebudeš niest a baliť veci?Ludia s deťmi aj lietajú pol Európy, aby boli s rodičmi.Si od nich 400 km a chýbate im.Aj tvoja nevesta raz povie, že nevaris tak dobre ako oni😆Tak sa zbal pár dní predtým darčeky do veľkej krabice.Este si tých Vianoc doma u.žiješ a raz budeš čakať či tvoje deti nepovedia, že to je ďaleko a neprídu, lebo...medveď.
@anonym_60fe21 nerobte z tých vianoc takú tragédiu
nič sa nikomu nestane aj keby vôbec neboli
problém by som brala vtedy keby neprišli hocikedy cez rok v podstate drvivá väčšina ludi rieši vianocie lebo musi, lebo sa to očakava, lebo sa to ma , lebo lebo
je to na silu nie lebo chcem, ked chcem neriešim
Uplne ta chapem. Mna ide uz *ebnut z toho, ze nam svokra nastavuje system co mame robit na Vianoce. Nestaci, ze sa vidime kazdy tyzden, ak sviatky nie su take ako si predstavuje, tak hned z nej ide pasivna agresia. Manzel to ma na haku, aj tak je ateist, a nepotrebuje ziadne "obycaje" a ceremonie. Pockame estre rok-dva, a oznamime, ze sa cez Vianoce trepeme do Azie na dlhsiu dovolenku.
@anonym_autor Ja to mam zas opacne. Kazdy rok sme boli na Vianoce u nasich. Otec zomrel, mama ostala sama s mojim bratom. Boli sme dvoje vianoce po jeho smrti u nej. A tento rok mi povedala, ze mame prist az 25ho... som z toho nestastna.. Neviem kolko este budem moct zazit Vianoc s nou a odmieta nas.. 😭
@krkavcia_mater Vztahy nie su o jednom datume, takze, chod k nej 25. ked si tak praje, a uzite si pekne ten den, nerob problem tam kde nie je.
@anonym_60fe21 nerobte z tých vianoc takú tragédiu
nič sa nikomu nestane aj keby vôbec neboli
problém by som brala vtedy keby neprišli hocikedy cez rok v podstate drvivá väčšina ludi rieši vianocie lebo musi, lebo sa to očakava, lebo sa to ma , lebo lebo
je to na silu nie lebo chcem, ked chcem neriešim
@anonym_46a404 s takým nastavením tam asi veľa nechodia cez rok, keď to je 400 km😉
My sme to takto mali roky pred covidom. K svokre 400km. Ona nervózna, lebo veľa ľudí, veľa roboty, je nervózna, lebo deti malé, vždy sme tam ochoreli, mimo mojej kuchyne som ani ten zemiakový šalát nevedela urobiť bez nervov. Covid nás vykúpil. Štyri roky doma krásne Vianoce. Tento rok znova muž prišiel s tým, že pôjdeme k svokre, kde sa po rozvode nasťahoval aj mužov brat. Povedala som mu, že to nie je dobrý nápad. Že vie, že ja u svokry nevarím a zavesiť jej na krk ďalšie 4 hladné krky, že to nie. Odbil ma, že mama súhlasila. Jasné je, že ona mu nepovie nie, hoci by mala. Ani deti nechcú ísť. Je to možno hnusné, smutné, nemanželské, nepartnerské a neotcovské, ale povedala som mu, nech ide sám. Mama jemu a jeho bratovi rada navarí, užijú si spolu čas, nebude ho to mrzieť a my s deťmi to prežijeme. Tiež som rada doma, mám svoj pokoj, urobiť si veci podľa seba...Toto chcem dopriať aj svokre. Hmm...

Ja by som nešla nikam keby som nechcela a kľudne by som zostala doma aj sama.