Ako zvládnuť predaj domu a všetky obavy?
Chcem sa opýtať skúsenejších co majú v tomto nejaké skúsenosti. Odhodlali sme sa k zmene a ideme do predaja po dlhých 7.rokoch a s maximálnym vyhorenim na mieste, kde sme. Avšak spolu s predajom cítim maximálnu neistotu a až dilemu či je to dobré rozhodnutie. Mám strach vpustiť si do domu neznámych ľudí. Cítim sa akoby som išla s kožou na trh a ukázala všetko čo mi je úzko súkromné. Beriem to veľmi vážne ja alebo sú tieto pocity normálne? Kde bývame sme úplne sami. Nemám kamaratstva, priateľstva a ani rodinu,takze nejaká výpomoc ci uz s deťmi, pripadne sťahovaním neexistuje. Ako toto všetko dat s deťmi? Mám obavy z toho.
zober hypo kup dom prestahuj sa a predavaj cez realitku. majitel bude teraz cakat par mesiacov kym predas dom?
@denkabemommy no kebyze Máme nejakych známych, tak by som poroztrubovala, ale skôr uvažujem, ci nedám vediet priamo na obecný úrad alebo kam ešte, aby som mala väčšie šance? Uvažovala som ísť aj za jednými susedmi, hoci ich neznasam, ale predsa, majú plno známych a možno by chceli mať nových susedov. Tak by si mohli robiť party od noci do rána 😁
@staromodna však nemusia bývať v tej dedine, určite niekoho poznáš, veď si snáď nežila celý život na samote v lese. Od nás kúpil byt človek, ktorý väčšinu roka nebýva ani na Slovensku, nikdy predtým som ho nevidela a potom tiež už nie. A možno ani nevieš, že známeho známy chce dom tam kde žiješ.
@anonym_5e6c8b myslela som, ze mam obavu z obhliadok tj pred predajom domu sem budú chodiť ľudia a z toho mam obavu, že tu máme naše osobné veci, a že ide zima a neviem ani kam ísť s deťmi za ten čas, keď sa tu budú krútiť cudzí ľudia
@staromodna A kam by si s detmi mala ist? Ved tam normalne budes s nimi. Mas trochu zvlastne nazory. Si myslis, ze obhladka trva 2 hodiny a budu ti skrine otvarat? Musim ta sklamat, ale tvoje "lapace prachu" nikoho nezaujimaju. Ludia si obzeraju dispoziciu, lokalitu. Na stahovanie si zaplat firmu. Absulutne nikoho k tomu nepotrebujes. Stahovala som sa x-krat a aj s detmi. Len si neber na stahovanie bananove krabice. Normalne si kup krabice a zacni vsetko balit.
@staromodna však nemusia bývať v tej dedine, určite niekoho poznáš, veď si snáď nežila celý život na samote v lese. Od nás kúpil byt človek, ktorý väčšinu roka nebýva ani na Slovensku, nikdy predtým som ho nevidela a potom tiež už nie. A možno ani nevieš, že známeho známy chce dom tam kde žiješ.
@denkabemommy ďakujem, napísala som túto správu aspoň na fb medzi priateľmi a kto vie? Možno niekto bude o niečom vedieť. Ďakujem, nenapadla by ma takáto vec, keďže súkromie si prísne strážim. Nemavame návštevy uz niekoľko rokov. Som uštvaná tu
@staromodna vyslovené osobné a citlivé a drahé veci poskrývaj…
@denkabemommy no kebyze Máme nejakych známych, tak by som poroztrubovala, ale skôr uvažujem, ci nedám vediet priamo na obecný úrad alebo kam ešte, aby som mala väčšie šance? Uvažovala som ísť aj za jednými susedmi, hoci ich neznasam, ale predsa, majú plno známych a možno by chceli mať nových susedov. Tak by si mohli robiť party od noci do rána 😁
@staromodna Predávajte dom cez realitku, na obhliadku vždy záujemci prídu s maklérom, ktorý má ich údaje "keby niečo".
Na sťahovanie by som si zavolala profi firmu. aj keď je to drahšie, nebude mať starosti a ste rýchlo presťahovaný
@denkabemommy ďakujem, napísala som túto správu aspoň na fb medzi priateľmi a kto vie? Možno niekto bude o niečom vedieť. Ďakujem, nenapadla by ma takáto vec, keďže súkromie si prísne strážim. Nemavame návštevy uz niekoľko rokov. Som uštvaná tu
@staromodna v každom prípade, dom rýchlejšie predáte, ak bude veľmi neosobný (žiadne fotky na policiach stenách, žiadne sošky a iné rekvizity, nič po chladničke,…). Kedysi som robila homestaging a toto vždy predávalo, že to vyzeralo chladno a nudne, bez cudzej emócie a fungovalo to aj na mňa 😅. Viac sa mi páčili prázdne byty, kde na stene bola len omietka ako byty, kde mali ľudia osobné veci (tie vyššie spomenuté).
@staromodna uplne normalne to mas dat.. zozenies krabice, vaky, postupne pobalis a potom ked budete mat kam zavolate stahovakov, nalozia vylozia a vybavene...
neviem ci treba roztrubovat po susedoch, vsak staci cedulu na predaj zohnat na plot...
a cudzi ludia v dome.. tomu sa nevyhnes. Susedia predavaju a proste odstahovali sa kvli tomuto skor. Isli k rodicom a dom je upratany a na obhliadky im chodi niekto iny, viem ze zena vobec t onedavala robit obhliadky 🙂
Ake sukromie si strazis... vsak ten dom za chvilu nema byt tvoj.. nebudu ti liezt do taniera, ani nebudu vas rusit pri neviem com.. dohodnuta obhliadka bude, spraces veci, pozru izby, podlahy, veci co ostavaju a vybavene.. Vies co bolo drsne? ked sme isli na obliadku izby a vbehli s realitakom do obyvacky a tam postel s panom nevladnym, s infuzkami atd.. to bolo teda dost "intimne" a sukromne. A mali to proste zavriet.. ale domacnost s detmi.. ehm..
@staromodna v každom prípade, dom rýchlejšie predáte, ak bude veľmi neosobný (žiadne fotky na policiach stenách, žiadne sošky a iné rekvizity, nič po chladničke,…). Kedysi som robila homestaging a toto vždy predávalo, že to vyzeralo chladno a nudne, bez cudzej emócie a fungovalo to aj na mňa 😅. Viac sa mi páčili prázdne byty, kde na stene bola len omietka ako byty, kde mali ľudia osobné veci (tie vyššie spomenuté).
@denkabemommy o tom,ci si clovek kupi danu nehnutelnost,rozhoduje hlavne poloha,technicky stav,vnutorna dispozicia,obcianska vybavenost.
Sosky,dekoracie,farba interieru je uplne irelevantna.
@denkabemommy presne osobne veci velmi zle niekedy posobia.. :(
@denkabemommy o tom,ci si clovek kupi danu nehnutelnost,rozhoduje hlavne poloha,technicky stav,vnutorna dispozicia,obcianska vybavenost.
@tundra aj by som ti pred pár rokmi povedala, že máš pravdu ale zvyčajne si v danej lokalite vyberáš viac nehnuteľností, ktoré ti vyhovujú -technicky, sociálne,... nejdeš predsa pozerať pre teba odveci nehnuteľnosť, nepôjdeš s 5 člennou aktívnou rodinou pozerať 1izbák v dedine na konci sveta. Logicky.
A preto tá najmenej osobná vyhrá, lebo sa tam nebudeš cítiť ako na návšteve ale ako v obchode, keď si vyberáš topánky. To je už ale trošku hlbšia psychológia, s ktorou pracujú ľudia, čo s tým pracujú a vedia, čo bežný “smrteľník” nevie 🙂🤷🏼♀️. A keby som si tým ne/vedome neprešla, tak by som neverila, že to tak funguje.
My sme predali dom a ziadna rodina nam nepomahala, nepytali sme ani ich pomoc. Dvojposchodovy + kompletne podpivniceny, milion veci, milion nabytku. Bolo to narocne, ale nejak sme to zvladli. Moze ti byt uplne jedno kto tam pride, hlavne maj upratane a nech sa ludia vyzuvaju, este tam predsa byvate 😀. Odosobni sa od toho uplne. My sme dom predavali tusim pol roka a 3 mesiace sme mali na vypratanie, prestahovanie… je to vsetko na dohode.
@tundra samozrejme, ze niektore faktory su zakladne, poloha, rozloha, stav atd., ale nemas pravdu co sa tyka takych dekoracii, precitaj si nieco o homestagingu ;)
@tundra aj by som ti pred pár rokmi povedala, že máš pravdu ale zvyčajne si v danej lokalite vyberáš viac nehnuteľností, ktoré ti vyhovujú -technicky, sociálne,... nejdeš predsa pozerať pre teba odveci nehnuteľnosť, nepôjdeš s 5 člennou aktívnou rodinou pozerať 1izbák v dedine na konci sveta. Logicky.
A preto tá najmenej osobná vyhrá, lebo sa tam nebudeš cítiť ako na návšteve ale ako v obchode, keď si vyberáš topánky. To je už ale trošku hlbšia psychológia, s ktorou pracujú ľudia, čo s tým pracujú a vedia, čo bežný “smrteľník” nevie 🙂🤷🏼♀️. A keby som si tým ne/vedome neprešla, tak by som neverila, že to tak funguje.
@denkabemommy kupili sme nehnutelnost pred
5 rokmi.Hladali sme velmi dlho.V podstate,kazdy inzerat co vysiel a bol v nasom rozpocte,sme boli pozriet.Boli to desiatky domov.Poznali sme casom,osobne vsetkych realitakov.Nezaujimali ma predmety,ktore si spominala,ale nevylucujem,ze zeny, to môze pri kupe ovplyvnit.
@liv1 na mna to vplyv nemalo,mozno mate pravdu dievcata🙈😉
@tundra vraj najhorsie su uplne prazne nehnutelnosti. Ze si ludia nevedia predstavit ako sa tam zije, dispozicia atd. Preto velakrat vidis aj uz vopred nejaky navrh interieru, aj pri novostavbach. Ale zas fakt je, ze kazdy to mame inak.
Roztrubovat po susedoch a prečo nie? Nech vedia, nevidím v tom problém, veď budú mať o chvíľu nových susedov a to v každom prípade. Žijeme v uzavretej ulici, takže tu cedulu na predaj budu vidieť vlastne len susedia 😁 to tiež nie je výhra. Ale ďakujem za každý postreh. Mate pravdu, musim sa odosobnit a prestať to toľko rozoberať.
no my sme si prešli predajom 2 krát v priebehu niekolkých rokov takže mám aké také skúsenosti.Najprv sa predával byt kde som vyrástla ale nejako mi to lúto nebolo. Lebo susedia tam boli postupom času prišerní.. ako starí ludia umierali a menilo sa to tam.Nedalo sa tam už vôbec bývať.Absolutne mi to nebolo lúto ani to že tam ludia chodia na obhliadku veď ako si to maju inak pozreť 😁 veď práveže by si mala byť rada že sa toho domu zbavíš. A byť dobre naladená.Už ste potom len krôčik od toho isť odtial preč.Iné by bolo keby niekto niečo predáva a nechce.No a druhy dom sme potom predávali po 5 rokoch to bolo na figu rozhodnutie tam isť a to mi luto už nebolo vôbec.To som bola pobalená s pár vreciami behom chvilky 😊 Ani my sme nemali rodinu ale sťahovákov klasika.Ale my sme nechávali nabytok všetko tam.Takže o to to bolo lepšie
@staromodna z coho sa rucas? Z predaja domu, z ktorejo ste vyhoreni lebo je asi panu bohu za chrbtom?
Aby sa vobec kupec nasiel a ten vas novy dom na vas pockal.
Mne by bolo jedno aj keby bordel bol po dome, to tam predsa neostane... zaujimalo by ma rozlozenie izieb, velkosti, orientacia svetovych stran a inzinierske siete a stav nehnutelnosti. Tvoje cajove sviecky a fotky deti od maternice po pubertu a detske kresby na chladnicke by mi noli ukradnute, je to tvoje sukromie nie moje
no my sme si prešli predajom 2 krát v priebehu niekolkých rokov takže mám aké také skúsenosti.Najprv sa predával byt kde som vyrástla ale nejako mi to lúto nebolo. Lebo susedia tam boli postupom času prišerní.. ako starí ludia umierali a menilo sa to tam.Nedalo sa tam už vôbec bývať.Absolutne mi to nebolo lúto ani to že tam ludia chodia na obhliadku veď ako si to maju inak pozreť 😁 veď práveže by si mala byť rada že sa toho domu zbavíš. A byť dobre naladená.Už ste potom len krôčik od toho isť odtial preč.Iné by bolo keby niekto niečo predáva a nechce.No a druhy dom sme potom predávali po 5 rokoch to bolo na figu rozhodnutie tam isť a to mi luto už nebolo vôbec.To som bola pobalená s pár vreciami behom chvilky 😊 Ani my sme nemali rodinu ale sťahovákov klasika.Ale my sme nechávali nabytok všetko tam.Takže o to to bolo lepšie
@liusa82 1 a toto ma zaujíma. Keď ste odchádzali zo zlého domu, našli ste si potom už lepší? Toto je asi ešte väčšia otázka pre mňa ci nájdeme lepšie. Tu bolo veľa veci, pre ktoré tu už nechcem zostávať a ľúto mi to nebude a ani nie je, skôr asi ten strach z neznámeho, aby sme neurobili rovnakú hlúposť a nešli bývať niekde, kde ma postupne ustvu, ako to bolo tu.
@liusa82 1 a toto ma zaujíma. Keď ste odchádzali zo zlého domu, našli ste si potom už lepší? Toto je asi ešte väčšia otázka pre mňa ci nájdeme lepšie. Tu bolo veľa veci, pre ktoré tu už nechcem zostávať a ľúto mi to nebude a ani nie je, skôr asi ten strach z neznámeho, aby sme neurobili rovnakú hlúposť a nešli bývať niekde, kde ma postupne ustvu, ako to bolo tu.
@staromodna ak sú tí nepríjemné obhliadky, čo úplne chápem, nie si jediná, presťahuj sa skôr, alebo si daj svoje osobné veci do krabíc a mimo priestor, kam budú chodiť obhliadky.
Alebo si vyber realitku, ktorej budeš dôverovať a nech robia obhliadky, keď nebudeš doma.
@staromodna no my sme si dali vystavať firmou potom svoj.Nekupovala som už taký kde niekto býval.To bola moja podmienka
@staromodna A elektrikára alebo vodára si tiež nepustila dnu? Ako odosobni sa, nepríde ti do domu nepríjemná svokra čo bude hľadať na vrchných poličkách prach a pozerať či nemáš viac vystavených svojich fotiek ako fotiek jej synčeka a že na tej fotke z poslednej dovolenky pri mori máš veľké brucho. Prídu ľudia, čo ich bude zaujímať hlavne rozloha domu, usporiadanie, či nemá vady, nebudú si všímať aký máš poriadok a tvoje fotky v rámčekoch, sú im tvoje osobné veci ukradnuté.
@staromodna nemaj strach, ak nájdeš lokalitu, kde chceš bývať, tak skús sa okolia popýtať ako sa tam býva, akí sú susedia a tak (nezainteresovaných ľudí, nie makléra)… my keď sme kupovali nový byt (100km od bydliska), vedela som ako sa tu žije, nakoniec je to ešte lepšie ako zo slov druhých 🙂.
@staromodna nemaj strach, ak nájdeš lokalitu, kde chceš bývať, tak skús sa okolia popýtať ako sa tam býva, akí sú susedia a tak (nezainteresovaných ľudí, nie makléra)… my keď sme kupovali nový byt (100km od bydliska), vedela som ako sa tu žije, nakoniec je to ešte lepšie ako zo slov druhých 🙂.
@denkabemommy overila som si to u starostu. Zavolala som a opýtala sa. Neviem absolutne ako ísť za susedmi, ked sme zatiaľ len záujemcovia a ešte nie jupujuci
@denkabemommy overila som si to u starostu. Zavolala som a opýtala sa. Neviem absolutne ako ísť za susedmi, ked sme zatiaľ len záujemcovia a ešte nie jupujuci
@staromodna nemozes do Vianoc prenajat 2i byt, napolceste medzi vyhliadnutym a predavanym domom, vsetko tam vystahovat, to by ti mohlo psych. pomoct, mentalne opustit ten dom. Co sa vam tam stalo, ze mu davate zbohom? 🤔

@biba_18 to, že mi budu chodiť cudzí ľudia po dome. Z toho mam hrôzu
@staromodna ja trpím tiež týmto istým strachom .... Ach