icon

Je hanba žiť v nájme?

Včera o 14:23

Ahojte,

žijeme s partnerom v prenájme. Už sa pomaly blížime k tridsiatke a sme zatiaľ bez detí.
Občas sa pristihnem pri tom, že sa cítim zahanbená kvôli tomu, že žijeme v prenájme a nemáme vlastné bývanie. Rovesníci vlastné bývanie už majú, lenže viem, že im na bývanie prispeli vo veľkom rodičia, alebo bývanie od rodičov dostali. Obidvaja máme prácu a šetríme, kde sa dá. V živote sme neboli na dovolenke/predĺženom víkende, ja som ani nikdy nebola pri mori. Varíme len doma - aj to len cez víkendy, pretože cez týždeň nosím domov obed z práce v obedári. V podstate chodíme len na prechádzky. Keď niekomu spomenieme, že bývame v prenájme, tak vždy vzápätí príde otázka na to, kedy bude vlastné bývanie...a ja jednoducho neviem.
Je to naozaj hanba žiť v prenájme?

Strana
z4
januska12323
Včera o 14:24

Nie.

martinkatinka
Včera o 14:26

Tiez byvam v prenajatom mestskom byte.

goodidea
Včera o 14:26

@anonym_autor skôr mi príde nájom finančne nerentabilný

anonym_bc5d39
Včera o 14:29

@anonym_autor nie je , v zahranici to je normalne a mna okolnosti ktomu dohnali aj po 45 az teraz po mnohych rokoch mam opat svoje a splacam hypo , ci to utiahnem dokonca neviem , clovek sa mudi riadit okolnostami a nie co kto ma a co si mysli okolie , nan vykaslat to vam ucty platit nebude.

lentakyterapeut
Včera o 14:29

V zahranici uplne normalna vec

anonym_9b6f8b
Včera o 14:31

@anonym_autor sestra 45+ a švagor 50+ žijú v obecnom byte od r2008 do vtedy bývali u našich , sťahovali sa keď mala neter 6. Nevidno že by sa hanbili

anonym_a54e15
Včera o 14:38

kazdy byva ako mu vyhovuje.. teba skor stve ze nemas vlastne a nie co si myslia druhy .. skreckujes,zivot ti unika,nic si nezazila nikde nebola a aj tak nic nemas.... nemas ani muza,len partnera... skus sa s nim porozpravat o buducnosti ...

maca1984
Včera o 14:40

Ále prosím ťa... budete mať vlastné bývanie, prídu na rad otázky a kedy svadba. Potom príde a kedy dieťa, kedy druhé, kde dovolenka..
Nie je to žiadna hanba.
Každý nech si žije kde chce a ako chce.

catherinah
Včera o 14:42

Mne pride skor divne, ze nechodíte nikam len na prechádzky. 🤔

terezia74
Včera o 14:43

@anonym_autor platím menej za hypotéku a byt, ako by ma vyšiel podnájom. Ak sa ti oplatí platiť cudziemu podnájom a nie sebe hypotéku, tak je to v poriadku

autor
Včera o 14:45
@terezia74

@anonym_autor platím menej za hypotéku a byt, ako by ma vyšiel podnájom. Ak sa ti oplatí platiť cudziemu podnájom a nie sebe hypotéku, tak je to v poriadku

@terezia74 neoplatí, lenže už len získať hypotéku je dnes ťažké - dávno nedávajú 100%

anonym_add5c0
Včera o 14:46

A skusali ste to vobec??A nie stale sa s tymi 20timi percentami da nejako vybabrat.Dobry finan.poradca by vam s tym vedel pomoct.

anonym_59c54a
Včera o 14:47

@anonym_autor hanba je žiť pod mostom, nie v nájme. Ale vlastné bývanie by som riešila čo najskôr. Ste mladí, čím skôr vezmete hypo, tým menej vám bude ukrajovať z vášho rozpočtu. Byty lacnejšie nebudú a asi ani nebude veľký rozdiel medzi splátkou hypo a tým, čo dávate na nájom. Teraz si môžete k práci pribrať ďalšiu, prípadne brigádu, obidvaja a tak si zvýšiť príjem, o pár rokov to už môže byť problém. Len si uvedom, že teraz vám peniaze veľmi nevychádzajú, zrejme nemáte na výlety, dovolenky, ako vám budú vychádzať na dôchodku? Príjem vám poklesne, ale výdavky stúpnu - lekári, lieky. A keď jeden z vás ostane sám, ako to utiahne? Nie, nedávajú 100% hypo, ale vy už predsa nejaký rok pracujete, to ste si nič neodložili? Nerozumiem, dvaja mladí ľudia bez detí, nikam nechodia a je problém si zobrať hypo. Doteraz ste sa nad vlastným bývaním nerozmýšľali?

martinmmartin
Včera o 14:49

Vsade ti pisu ze v zahranici uplne normalna vec . To je sice pravda ale vsetci zabudaju ze zivot v najme musis vyuzit na vyvtaranie majetku inak ides celom ku katastrofe. Ano ludia v podnajme nemusia opravovat strechy a podobne ale musia investovat tie iste prachy. Ludia v podnajme maju obrovsku vyhodu ze niesu nuteny vacsinu majetku investovat do nehnutelnosti ale mozu sa slobodne rozhodovat medzi likvidnejsimi vecami. A ak to robia spravne skoncia s vacsou kopou ako ti co ten dom maju ( a okrem neho nic)

Ale ak zijete v podnajme z ruky do huby a nic vam nikde nerastie tak sa pozeras na starobu v chdobe bez moznosti sa jej vyhnut . A ak budete mat deti tak im vase rozhodnutie teraz tiez pokazi zivot

terezia74
Včera o 14:50
@anonym_autor

@terezia74 neoplatí, lenže už len získať hypotéku je dnes ťažké - dávno nedávajú 100%

@anonym_autor čím dlhšie budete s priateľom odkladať hypotéku, a platiť podnájom, tak sa vlastne bývanie bude vzďaľovať. Ak sa vám teraz nedarí ušetriť, čo potom keď budeš na materskej? Asi nepotrebuješ takéto nevyžiadane úvahy, možno zmeniť prácu a mať vyšší príjem.

anonym_b1080a
Včera o 14:53

@anonym_autor toľko, čo platíte podnájom, kľudne by ste vedeli platiť hypotéku. A bolo by to vaše.

anonym_59c54a
Včera o 14:54
@martinmmartin

Vsade ti pisu ze v zahranici uplne normalna vec . To je sice pravda ale vsetci zabudaju ze zivot v najme musis vyuzit na vyvtaranie majetku inak ides celom ku katastrofe. Ano ludia v podnajme nemusia opravovat strechy a podobne ale musia investovat tie iste prachy. Ludia v podnajme maju obrovsku vyhodu ze niesu nuteny vacsinu majetku investovat do nehnutelnosti ale mozu sa slobodne rozhodovat medzi likvidnejsimi vecami. A ak to robia spravne skoncia s vacsou kopou ako ti co ten dom maju ( a okrem neho nic)

Ale ak zijete v podnajme z ruky do huby a nic vam nikde nerastie tak sa pozeras na starobu v chdobe bez moznosti sa jej vyhnut . A ak budete mat deti tak im vase rozhodnutie teraz tiez pokazi zivot

@martinmmartin presne a má to ešte jeden háčik, v zahraničí funguje nájomné bývanie na inom princípe, ako u nás a dôchodca si ho tma nemá problém zaplatiť, no na Slovensku najmä vo väčších mestách je to pre veľkú časť dôchodcov nemožné

anonym_59c54a
Včera o 14:54
@anonym_autor

@anonym_autor aký je váš príjem a koľko platíte nájom?

anonym_59c54a
Včera o 14:55
@lentakyterapeut

V zahranici uplne normalna vec

@lentakyterapeut aj príjem dôchodcu v zahraničí je porovnateľný s naším, že?

anonym_655a05
Včera o 14:56

@anonym_autor Pri takomto životnom štýle musíte mať tých potrebných 20% na hypotéku ušetrené za dva roky. Prečo to neriešite? A ako plánujete budúcnosť s priateľom? Bude aj manželom?

lentakyterapeut
Včera o 14:57
@anonym_59c54a

@lentakyterapeut aj príjem dôchodcu v zahraničí je porovnateľný s naším, že?

@anonym_59c54a potukaj si po cele

anonym_59c54a
Včera o 15:04
@lentakyterapeut

@anonym_59c54a potukaj si po cele

@lentakyterapeut neviem, prečo by som si mala ťukať, časť rodiny mi žije v zahrančí, som dosť v obraze. Z čoho zaplatí nájom na dôchodku? Pochybujem, že člove, ktorý v 30 žije z ruky do úst, bude mať v 65 investované peniaze napr. vo fondoch, aby si prilepšil k dôchodku. Sme na Slovensku, nie v Luxembursku, kde má moja teta dôchodok vyše 2000 eur

anonym_4b3902
Včera o 15:06

@anonym_autor nie ale ani zit tam dlho nieje v poriadku
Aj ja som tak zila, chcela som sa v zivote posunit dalej uz mi to nestacilo, on nechcel resp vzdy mi len vycital, ze som financne negramotna a nic o tom neviem
Prislo dieta cakala som konecne sa pohnemw dalej, opustil nas lebo velka zodpovednost..
Nieje to v poriadku pokial to je uz prilis dlho a nijako sa vo vztaji neposuvate dalej

sszuzu8
Včera o 15:11

Aká hanba? Nie každý túži zapustit korene na jednom mieste na celý život

anonym_247eed
Včera o 15:12
@anonym_b1080a

@anonym_autor toľko, čo platíte podnájom, kľudne by ste vedeli platiť hypotéku. A bolo by to vaše.

@anonym_b1080a nebude to ich kým to banke úplne nesplatia. Čiže tiež 30 rokov budú žiť v podstate v nájme. Keď sa niečo stane prídu o bývanie.

fajnova
Včera o 15:12

Hanba to nie je, ale skôr neistota. Je dobré mať niečo vlastné. Ja by som sa bála žiť v podnájme. Vyhodia vás z roboty a potom čo...
To, že to je v zahraničí bežné neznamená, že je to zároveň úplne úžasné. Ale áno, idea "nebudete nič vlastniť a budete šťastní" je mnohým veľmi blízka.

anonym_b0b48b
Včera o 15:16

Nie je to vobec hanba. A to ti vravím ako človel, ktorý vlastní viac nehnutelností, no nie mojou sikovnostou, ale stastim (zdedila som). Zit v podnajme ma aj vyhody a proste setrite si keby cokolvek. Jedinu vec co by som v podnajme neriesila, su deti. A to z pohladu zeny. Ak ťa nechá, alebo sa nieco poserie, nebudes mat kde s detmi ist. Viem ze vela zien si povie ze mna sa to netyka, ale clovek nikdy nevie. A v tomto neveries zodpovednost len za seba ale aj za male nevinne stvorenia. Pre mna: podnajom fajn pre mladych bezdetnych, starych, ludi co vela cestuju alebo vela pracuju a nie su pomaly ani doma. Ale bez vlastneho byvania by som si deti nerobila (ako žena).Muzi asi takto nerozmyslaju, aj preto ze vacsinou im deti neostanu.

anonym_bd8e4d
Včera o 15:23

@anonym_autor
Cim bohatsia krajina tym viac ludi prenajima a nevlastni domy.
Zneje to ako blbost ale je to realita hlavne v bohatych krajinach je to kulturne akceptovane preto sa hovori o Svajciarsku ako o krajine najomnikov, napr. cantom Basel ma len 15 % vlastnikov, ale take Rumunsko, Albansko cez 90%.

martinmmartin
Včera o 15:24
@anonym_bd8e4d

@anonym_autor
Cim bohatsia krajina tym viac ludi prenajima a nevlastni domy.
Zneje to ako blbost ale je to realita hlavne v bohatych krajinach je to kulturne akceptovane preto sa hovori o Svajciarsku ako o krajine najomnikov, napr. cantom Basel ma len 15 % vlastnikov, ale take Rumunsko, Albansko cez 90%.

@anonym_bd8e4d Svajciarsko a norsko ale maju dane z majetku co je hlavny faktor toho efektu

angelix
Včera o 15:24

@anonym_autor Nie je to hanba, hanba je vyciciavat druhych. Treba ist zarobit so zahranicia a zarobit na zaklady hypoteky tam.

Strana
z4