Je hanba žiť v nájme?
Ahojte,
žijeme s partnerom v prenájme. Už sa pomaly blížime k tridsiatke a sme zatiaľ bez detí.
Občas sa pristihnem pri tom, že sa cítim zahanbená kvôli tomu, že žijeme v prenájme a nemáme vlastné bývanie. Rovesníci vlastné bývanie už majú, lenže viem, že im na bývanie prispeli vo veľkom rodičia, alebo bývanie od rodičov dostali. Obidvaja máme prácu a šetríme, kde sa dá. V živote sme neboli na dovolenke/predĺženom víkende, ja som ani nikdy nebola pri mori. Varíme len doma - aj to len cez víkendy, pretože cez týždeň nosím domov obed z práce v obedári. V podstate chodíme len na prechádzky. Keď niekomu spomenieme, že bývame v prenájme, tak vždy vzápätí príde otázka na to, kedy bude vlastné bývanie...a ja jednoducho neviem.
Je to naozaj hanba žiť v prenájme?
Treba si vsak uvedomit, ze kym nesplatis, nie je to tvoje. Pokazit sa moze hocico, aj clovek moze prestat splacat. Ked tak pozeram, kazdy sa tu pomaly spolieha na pomoc od statu na hypoteky. Tak o com to je? Mate a zaroven nemate... Zijete na dlh, pritom ta chalupa, ci byt, budu vase az tesne pred dochodkom. Kym nesplatite, nic nie je vase.
@anonym_b1080a nebude to ich kým to banke úplne nesplatia. Čiže tiež 30 rokov budú žiť v podstate v nájme. Keď sa niečo stane prídu o bývanie.
@anonym_247eed na LV je nie je vlastník banka.A nie , nežiješ 30 rokov v nájme. Píšeš hlúposti
Treba si vsak uvedomit, ze kym nesplatis, nie je to tvoje. Pokazit sa moze hocico, aj clovek moze prestat splacat. Ked tak pozeram, kazdy sa tu pomaly spolieha na pomoc od statu na hypoteky. Tak o com to je? Mate a zaroven nemate... Zijete na dlh, pritom ta chalupa, ci byt, budu vase az tesne pred dochodkom. Kym nesplatite, nic nie je vase.
@anonym_d31d19 akoze nie je moje? Už som písala vyššie,na LV je písaný majiteľ, vlastník, banka je len ťarcha. Takže netreba si mýliť pojmy s dojmami
@anonym_d31d19 akože platiť 500 nájom je viac v pohode ako platiť 500 hypo? To nemyslíš vážne.
@anonym_d31d19 akoze nie je moje? Už som písala vyššie,na LV je písaný majiteľ, vlastník, banka je len ťarcha. Takže netreba si mýliť pojmy s dojmami
@huxy a co ze si na LV? Nemas splatene.... Stale zijesna dlh. Takze ziadna istota, ako sa pise vyssie. Skor viac stresu...
Navyše, pochybujem ,že v nájme si môžeš dovoliť to, čo vo svojom na hypo.
@huxy a co ze si na LV? Nemas splatene.... Stale zijesna dlh. Takze ziadna istota, ako sa pise vyssie. Skor viac stresu...
@anonym_d31d19 viac stresu z čoho??? Ja som bola v strese, keď som žila v podnájme. Každý rok zvýšenie nájomného, nakoniec sa byt predával, čiže zháňať si stále niečo druhé? Sťahovať sa x-krát za život? Tak či tak bývanie platiť musíš ak nechceš skončiť pod mostom. A radšej si platiť hypo, ktorá spolu s poplatkami vyjde toľko, čo neistý nájom.
Okrem toho, majiteľom nehnuteľnosti si od začiatku, splacaš banke hypotéku, nehnuteľnosť je tvoja, ak normálne splácaš, nemáš sa čoho obávať
@anonym_d31d19 veľmi čudné zmýšľanie. Dúfam, že pri tom platení nájmu si na dôchodok dokáže človek zabezpečiť nehnuteľnosť.Alebo teda úspory , pretože platit nájom z dôchodku na Slovensku 🤷
@anonym_d31d19 hypo je vecsia istota ako byt v najme a stahovat sa kazdu chvilu kade tade,lebo nik neda najom na 30r ako ked si kupis byt,dom na hypo.Proti roznym zivotnym situaciam sa normalny clovek poisti,aby kvoli tymti okolnostiam neprisiel o strechu nad hlavou.
@anonym_d31d19 viac stresu z čoho??? Ja som bola v strese, keď som žila v podnájme. Každý rok zvýšenie nájomného, nakoniec sa byt predával, čiže zháňať si stále niečo druhé? Sťahovať sa x-krát za život? Tak či tak bývanie platiť musíš ak nechceš skončiť pod mostom. A radšej si platiť hypo, ktorá spolu s poplatkami vyjde toľko, čo neistý nájom.
Okrem toho, majiteľom nehnuteľnosti si od začiatku, splacaš banke hypotéku, nehnuteľnosť je tvoja, ak normálne splácaš, nemáš sa čoho obávať
@huxy ved kazdy ako chce. Ale tvrdit, ze si vlastnik... Akurat splacas dlh. Tak si treba vyjasnit pojmy. Ale ano, raz to bude tvoje.
@huxy ved kazdy ako chce. Ale tvrdit, ze si vlastnik... Akurat splacas dlh. Tak si treba vyjasnit pojmy. Ale ano, raz to bude tvoje.
@anonym_d31d19 takze ti rodicia prispeli k vlastnemu byvaniu,ze???Alebo muklovala v zahranici,tak???
@terezia74 neoplatí, lenže už len získať hypotéku je dnes ťažké - dávno nedávajú 100%
@anonym_autor ste mladí, mohli by ste si obaja nájsť extra job, kým si našetríte 20% z ceny nehnuteľnosti. Na začiatok vám stačí 1izbový byt.
No my tiež sme vo svojom iba vďaka práci v zahraničí. ;D Nie je to hanba, i keď chapem, že to nie je najlepšie bývanie. Riskantne a peniaze idú do… tak sa človek cíti blbo..
@anonym_d31d19 takze ti rodicia prispeli k vlastnemu byvaniu,ze???Alebo muklovala v zahranici,tak???
@anonym_add5c0 neprispeli
Pre mladých, slobodných a bezdetných to hanba nie je, keďže je predpoklad, že časom budú mať vlastné bývanie. Ale hanbou sú veci, ktoré tu niektorí píšu a ktoré svedčia akurát o ich úbohosti, nielen finančnej, ale aj mentálnej. Akože mať hypotéku je neistota a stres (podnájom, kde si odkázaný na cudzieho človeka, to je fakt istota) , že byt patrí banke a tá ti môže zobrať (banka chce svoje splátky, nie oštaru s predajom nehnuteľnosti), že vlastná nehnuteľnosť znamená, že niekde naveky zapustíte korene (lebo byt sa nedá predať, všakže), že starobu prežije človek na Slovensku v podnájme, že vo svete je takéto žitie normálne... Nič nie je lepšie ako mať vlastné bývanie v osobnom vlastníctve, hoci aj s hypotékou, ktorá sa dá vždy splatiť skôr ako za 30 rokov. A platí to na Slovensku aj v cudzine. Stačí si tu pozrieť profily žien, ktoré žijú v zahraničí. Každá trochu schopnejšia a úspešnejšia žije vo vlastnom. Len ten, kto na to nemá, zostáva v nájme aj vo vyššom veku a utešuje sa tým, že tak žijú aj iní.. A fakt si neviem predstaviť slovenského dôchodcu v podnájme. Nielenže ho neuplatí, ale hlavne mu nikto ani byť neprenajme. Nehovoriac o tom, že takto sa šíri generačná chudoba. Deti, ktoré vyrastú v podnájme, nič po rodičoch nedostanú a zasa sa len budú túlať po podnájmoch.
Nie je to hanba, ale ak sa jedna o dlhsie obdobie, skor financna negramotnost. Treba si zvazit, kolko % z vyplaty na ten najom odchadza (neporovnavajte prosim zapadoeuropske krajiny, kde su platy a podmienky uplne niekde inde).
Financne gramotny clovek si pocas produktivneho zivota splati svoje byvanie, aby nezivoril ako posledny zobrak, ked raz bude poberat mizerny dochodok (a budu pre vacsinu ludi tie dochodky naozaj mizerne-ak nejake budu)
Nie, my si prenajímame 2 nehnuteľnosti. Sme mladý pár, máme dieťa, zarábame dobre ale ešte sme sa nerozhodli kde chceme finálne skončiť.
Plánujeme si niečo v blízkej budúcnosti kúpiť, skôr ale rozmýšľame že kúpime chatu na prenájom.
Podľa mňa hanba to nie je, ja bývam tiež v podnájme a nikto sa tým nezaoberá. Napr moja sestra s manželom a 2 deťmi a moj brat s frajerkou žili u rodičov a oni ani nič neplatili. Všetko mama a otec, ja som samozrejme nežila doma. Tak som mame raz povedala že toto nemôže byť že všetci žijú z tvojich peňazí. Tak raz s otcom dali a stôl že je na čase začať platiť. A čo sa stalo?
@anonym_add5c0 neprispeli
@anonym_d31d19 tak muklovala v zahranici,alebo zdedila???
Ľahšie môžeš zmeniť prácu a presťahovať sa inde.
Keď tu bude vojna rýchlejšie sa zbalíš a zdrhneš, nemusíš riešiť čo s opusteným bytom alebo platiť hypo na zbombardovaný byt.
Ale to, že nemáte finančnú rezervu a žijete z ruky do úst nie je v poriadku.
Nečítala som komentáre ale za mňa - NIE. My máme 30, sme bez detí, máme hypo 3,5 roka a už som pár krát skôr oľutovala, že máme takýto záväzok, pretože by sme sa chceli presťahovať, kvôli životnej situácii, ktorá nám vznikla, no žiaľ s bytom na úver to nie je zas až tak jednoduché, ako keby sme boli v podnájme.
Hlavné je, aby to vám vyhovovalo, aby ste sa cítili bezpečne, finančne stabilne a nemali na seba zbytočné tlaky. Či už je to v podnájme alebo vo vlastnom. Nemusíte sa nikam ponáhľať len preto, že niekto to má inak.
To čo vrážate do nájmu ,ste už mohli hypo. splácať
@anonym_bd8e4d Svajciarsko a norsko ale maju dane z majetku co je hlavny faktor toho efektu
@martinmmartin
Trochu to vysvetlim tu dan, vo Svajciarsku ked mas byt tak musis udad v daniach za kolko by sa ten byt teoreticky prenajimal aj ked v nom byvas a komlikovanou formou ti to pridaju k daniam, plus je nemyslitelne mat len tak prazdny byt zo srandy.
Milujem tieto kecy, že v zahraničí je to normálne. Autorka nežije v zahraničí, ale na Slovensku. Tu je normálne mať niečo vlastné, alebo platiť podnájom a splácať to "vlastné" niekomu inému. Dostupnosť 100% hypoték v minulosti tak nafúklo ceny realít, že dnes je pre mladé rodiny takmer nereálne dostať sa k vlastnému.
Nemáte možnosť predsa len ísť do toho zahraničia? Ste mladí, rodina ako píšeš asi nič moc, tak prečo to neskúsiť. Pri tom hnoji ktorý tu vládne, to tu aj tak onedlho pôjde všetko do riti.
@anonym_autor nie je to hanba ale je to nevyhodne. Platite za to ze vas niekto necha u seba byvat, pri hypo by ste splacali vlastne byvanie.
Ak mate na najom mali by ste mat aj na hypoteku. Ste bez deti treba skusit lepsie zarobit kym ste mladi bez zavazkov.
Nie je to hanba, ale ak sa jedna o dlhsie obdobie, skor financna negramotnost. Treba si zvazit, kolko % z vyplaty na ten najom odchadza (neporovnavajte prosim zapadoeuropske krajiny, kde su platy a podmienky uplne niekde inde).
Financne gramotny clovek si pocas produktivneho zivota splati svoje byvanie, aby nezivoril ako posledny zobrak, ked raz bude poberat mizerny dochodok (a budu pre vacsinu ludi tie dochodky naozaj mizerne-ak nejake budu)
@tenerifka
Byvame v kreis 6 v Zurichu co je jedna z lepsich stvrti platime najomne 3000 frankov mesacne poslednych 5 rokov , vacsina nasich susedov su profesionali prenajimaju tu cez 10 + rokov nas znamy architekt 20 ÷ a vacsina zaraba vysoko cez 10000 + a nevlastnia nic.
@anonym_autor za mňa zvláštne a teda ja by som tak žiť nechcela. Dvaja tridsiatnici, ktorí v živote neboli na dovolenke a ani nikde v podstate nechodia, nemajú kde míňať peniaze..No neviem. Ešte k tomu bez detí. Za mňa najvyšší čas kúpiť niečo vlastné a splácať.

@anonym_b1080a nebude to ich kým to banke úplne nesplatia. Čiže tiež 30 rokov budú žiť v podstate v nájme. Keď sa niečo stane prídu o bývanie.
@anonym_247eed toto je blbosť. Vždy je n LV uvedený majiteľ, banka je len ťarcha. No, samozrejme, že keď sa niečo stane, mohli by prísť o bývanie. Ale to by prišli aj ak by boli v podnájme. Ale s hypo aspoň splácaš svoje, v podnájme splácaš cudziemu.