Je hanba žiť v nájme?
Ahojte,
žijeme s partnerom v prenájme. Už sa pomaly blížime k tridsiatke a sme zatiaľ bez detí.
Občas sa pristihnem pri tom, že sa cítim zahanbená kvôli tomu, že žijeme v prenájme a nemáme vlastné bývanie. Rovesníci vlastné bývanie už majú, lenže viem, že im na bývanie prispeli vo veľkom rodičia, alebo bývanie od rodičov dostali. Obidvaja máme prácu a šetríme, kde sa dá. V živote sme neboli na dovolenke/predĺženom víkende, ja som ani nikdy nebola pri mori. Varíme len doma - aj to len cez víkendy, pretože cez týždeň nosím domov obed z práce v obedári. V podstate chodíme len na prechádzky. Keď niekomu spomenieme, že bývame v prenájme, tak vždy vzápätí príde otázka na to, kedy bude vlastné bývanie...a ja jednoducho neviem.
Je to naozaj hanba žiť v prenájme?
@anonym_autor za mňa zvláštne a teda ja by som tak žiť nechcela. Dvaja tridsiatnici, ktorí v živote neboli na dovolenke a ani nikde v podstate nechodia, nemajú kde míňať peniaze..No neviem. Ešte k tomu bez detí. Za mňa najvyšší čas kúpiť niečo vlastné a splácať.
@sasa1310 Este keby chodli po dovolenkach atd.by som to chapala. Ale ze nikde neboli? Ani na predlzenom vikende? Neviem potom, kam davaju peniaze.
@anonym_autor nie a ked da vas spytaju na "vlastne" tak by som im odpovedala ze nam to takto vyhovuje co, sa "staraju", v zahraničí uplne normálne ludia byvaju v najme cely zivot to len tu na sk mame potrebu nieco vlastnit a naco aj tak nakoniec umries ten dom si do hrobu nevezmes
@anonym_autor nie je hanba zit v prenajme, vo vela krajinach vo svete je to uplne bezne, ludia cely zivot ziju v najme
Pre mna by skor bol prenajom problem, ak by som mala dieta. Nikdy nevies kedy sa rozhodnu nehnutelnost predat, vacsina prenajimatelov dieta ani neakceptuje. Zaroven sa cokolvek moze stat ....ale inak nic zle na tom nevidim ani nic za co sa hanbit.
Viem si predstavit,ze by zarobili 600eur,600eur teda 1200eur spolu.800eur daju najom a zo 400 ziju.Alebo 800 a 800,to je 1600,900 daju najom zo 700 ziju.A tam uz maju priestor na setrenie,ale zaroven by zvladli aj hypo platit za taky najom.
@sasa1310 Este keby chodli po dovolenkach atd.by som to chapala. Ale ze nikde neboli? Ani na predlzenom vikende? Neviem potom, kam davaju peniaze.
@luccys šetríme na vlastné a ešte dlho šetriť budeme, teraz sa na to vlastné šetrí omnoho dlhšie, keďže už len 1i byt tu u nás v malom meste začína na 90 000€+.
@luccys šetríme na vlastné a ešte dlho šetriť budeme, teraz sa na to vlastné šetrí omnoho dlhšie, keďže už len 1i byt tu u nás v malom meste začína na 90 000€+.
@anonym_autor 18 000 eur cca by ste potrebovali, nemáte? Keď neviete našetriť, tak treba zrušiť drahý nájom. Lebo takto budeš šetriť na dve veci, keďže ceny stúpajú zatiaľ čo hodnota našetreného klesá
@anonym_autor pozri ludia to robia tak,ze zoberu uver tych 20percent,plus hypo Banky to vedia urobit tak,aby to vyslo.Po roku to vedia zrefinancovat do 1hypo.A nemusia cakat roky,rokuce kym si nasetria.Ako pisem,dobry hypo poradca vie poradit,vybavit.
@anonym_autor 18 000 eur cca by ste potrebovali, nemáte? Keď neviete našetriť, tak treba zrušiť drahý nájom. Lebo takto budeš šetriť na dve veci, keďže ceny stúpajú zatiaľ čo hodnota našetreného klesá
@sasa1310 My si šetriť vieme. Len 18 000 € naozaj nepadá z neba a nevznikne ani tým, že človek zruší kávu či nájom. Keby áno, riešenie máme dávno.
@sasa1310 My si šetriť vieme. Len 18 000 € naozaj nepadá z neba a nevznikne ani tým, že človek zruší kávu či nájom. Keby áno, riešenie máme dávno.
@anonym_autor zvýšiť kvalifikáciu alebo ísť na chvíľu do zahraničia. Kým nie sú deti, ešte sa s tým dá všeličo. Potom bude už akýkoľvek posun oveľa oveľa ťažší
@anonym_autor Ja to to napíšem trošku reálne. Nie, nepadajú z neba. Ale ste dvaja, nemáte deti, nemáte hypotéku, tak by ste mali mať už dávno našetrené. Keď rátam, že ste chodili na VŠ, tak cca 5 rokov pracujete obaja. Keď máte len strednú, tak cca 10 rokov. Keď naozaj toľko nemáte našetrené, tak radšej nad vlastným bývaním ani nerozmýšľajte, ani nad hypo. Lebo tam budete mať mesačnú splátku, ktorú by ste mali teraz vedieť ušetriť. A to sa bavíme o páre (vy), ktorí nemajú deti. Takéto veci (platenie hypo + šetrenie) riešia ľudia aj s dvomi deťmi pri rodičovskom príspevku s jedným platom na štyroch a nie dvaja pracujúci ľudia sami na seba. A úprimne? Šetriť zjavne neviete
Presne ako pisu baby vyssie, v zahranici he bezna vec ze ludia byvaju prevazne v najmu lebo si nemozu dovolit hypo. Si zober napriklad take svajciarsko, aj tam vyssie % prenajate byty a noe kupene. To len na Sk je taky luxus
Presne ako pisu baby vyssie, v zahranici he bezna vec ze ludia byvaju prevazne v najmu lebo si nemozu dovolit hypo. Si zober napriklad take svajciarsko, aj tam vyssie % prenajate byty a noe kupene. To len na Sk je taky luxus
@anonym_9e2beb to nie je luxus. Stačí vyjsť z toho čo si napísala. V zahraničí bývajú v nájme tí, ktorí si nemôžu dovoliť hypo. Tu ťa stojí prenájom toľko čo hypotéka. Tak logicky, čo je stabilnejšie pre človeka pri rovnakom výdavku?
Hanba to určite nie je ,nie každý má na byt ,alebo dom ,ale myslím si že je lepšie platiť hypotéku ,bývať v nájme to sú peniaze vyhodené do vzduchu
Bože, načo jej tu všetky píšete ze je lepšie platiť hypo, ako nájom? Myslíte že je úplne vymleta a nevie o tom? Na toto sa vás vôbec ani nepýtala. Nepochopím niektorých ľudí. 🙄
@anonym_autor Ja to to napíšem trošku reálne. Nie, nepadajú z neba. Ale ste dvaja, nemáte deti, nemáte hypotéku, tak by ste mali mať už dávno našetrené. Keď rátam, že ste chodili na VŠ, tak cca 5 rokov pracujete obaja. Keď máte len strednú, tak cca 10 rokov. Keď naozaj toľko nemáte našetrené, tak radšej nad vlastným bývaním ani nerozmýšľajte, ani nad hypo. Lebo tam budete mať mesačnú splátku, ktorú by ste mali teraz vedieť ušetriť. A to sa bavíme o páre (vy), ktorí nemajú deti. Takéto veci (platenie hypo + šetrenie) riešia ľudia aj s dvomi deťmi pri rodičovskom príspevku s jedným platom na štyroch a nie dvaja pracujúci ľudia sami na seba. A úprimne? Šetriť zjavne neviete
@sasa1310 Ďakujeme za kompletný rozbor nášho života z pár viet. Škoda, že realita nefunguje podľa univerzálnej tabuľky "koľko rokov pracuješ = koľko máš našetrené". Každý má iné podmienky, štart aj okolnosti.
A mimochodom, moja otázka vôbec nebola zameraná na toto - my vieme, že je finančne výhodnejšie bývať vo vlastnom, aj sa o to snažíme, lenže momentálne prechodné bývanie je v nájme. Niekde skrátka bývať musíme.
@sasa1310 Ďakujeme za kompletný rozbor nášho života z pár viet. Škoda, že realita nefunguje podľa univerzálnej tabuľky "koľko rokov pracuješ = koľko máš našetrené". Každý má iné podmienky, štart aj okolnosti.
A mimochodom, moja otázka vôbec nebola zameraná na toto - my vieme, že je finančne výhodnejšie bývať vo vlastnom, aj sa o to snažíme, lenže momentálne prechodné bývanie je v nájme. Niekde skrátka bývať musíme.
@anonym_autor ok, k tvojej otázke. Áno je to zvláštne aby dvaja tridsiatnici, ktorí v živote neboli pri mori, na dovolenky nechodia, ktorí pracujú, aby už nemali vyriešené vlastné bývanie a nemali by našetrené ani tých 20 % na malý 1izbak. BEZDETNÍ.
@anonym_autor ok, k tvojej otázke. Áno je to zvláštne aby dvaja tridsiatnici, ktorí v živote neboli pri mori, na dovolenky nechodia, ktorí pracujú, aby už nemali vyriešené vlastné bývanie a nemali by našetrené ani tých 20 % na malý 1izbak. BEZDETNÍ.
@sasa1310 Zvláštne je skôr to, ako sebavedomo dokážete súdiť cudzí život bez toho, aby ste ho poznali. Vek, bezdetnosť ani to, že niekto nebol pri mori, nie sú automatická vstupenka k vlastnému bývaniu.
@sasa1310 Zvláštne je skôr to, ako sebavedomo dokážete súdiť cudzí život bez toho, aby ste ho poznali. Vek, bezdetnosť ani to, že niekto nebol pri mori, nie sú automatická vstupenka k vlastnému bývaniu.
@anonym_autor nesúdim ani sebavedomo nepíšem, len to vidím trošku reálnejšie ako ty. Si sa pýtala a príde ti divné, že sa ľudia pýtajú. Zjavne to vidia rovnako ako ja.
A nie nie je to automatická vstupenka., ale keď už teraz máte problém ušetriť za tie roky, čo v podstate nikde nemíňate peniaze, tak už potom neviem ako chcete časom splácať hypotéku a živiť deti. Lebo hypotéku rátaj takých 500 eur mesačne, k tomu zálohové platby za byt, daň za nehnuteľnosť 1x do roka, poistenie...a to nehovorím koľko stojí také dieťa
Nečítala som komentáre ale za mňa - NIE. My máme 30, sme bez detí, máme hypo 3,5 roka a už som pár krát skôr oľutovala, že máme takýto záväzok, pretože by sme sa chceli presťahovať, kvôli životnej situácii, ktorá nám vznikla, no žiaľ s bytom na úver to nie je zas až tak jednoduché, ako keby sme boli v podnájme.
Hlavné je, aby to vám vyhovovalo, aby ste sa cítili bezpečne, finančne stabilne a nemali na seba zbytočné tlaky. Či už je to v podnájme alebo vo vlastnom. Nemusíte sa nikam ponáhľať len preto, že niekto to má inak.
@strasko aký problém je predať byt s hypo? Nechápem. Veď predáš byť, vyplatíś hypo.
@anonym_autor hanba nie, ale ake mate plany do buducna? Lebo teraz je to ok, ale ako seniori s dochodkom budete kde? To uz vam nikto nic neprenajme, ani nebude mat na to, aby ste utiahli komercny najom. Alebo sa spoliehate na dedicstvo po rodicoch? Ratate s moznostou, ze nemusi byt?
@anonym_autor nesúdim ani sebavedomo nepíšem, len to vidím trošku reálnejšie ako ty. Si sa pýtala a príde ti divné, že sa ľudia pýtajú. Zjavne to vidia rovnako ako ja.
A nie nie je to automatická vstupenka., ale keď už teraz máte problém ušetriť za tie roky, čo v podstate nikde nemíňate peniaze, tak už potom neviem ako chcete časom splácať hypotéku a živiť deti. Lebo hypotéku rátaj takých 500 eur mesačne, k tomu zálohové platby za byt, daň za nehnuteľnosť 1x do roka, poistenie...a to nehovorím koľko stojí také dieťa
@sasa1310 Ja viem, sme si toho vedomí a už vôbec nikde nespomínam, že nevieme ušetriť a nemáme nič našetrené. Z Vašej strany sa to zvrhlo k nezmyselnému obviňovaniu z toho, že sme finančne negramotní, keď sa blížime k 30, nemáme deti a bývame zatiaľ v nájme.
@anonym_autor hanba nie, ale ake mate plany do buducna? Lebo teraz je to ok, ale ako seniori s dochodkom budete kde? To uz vam nikto nic neprenajme, ani nebude mat na to, aby ste utiahli komercny najom. Alebo sa spoliehate na dedicstvo po rodicoch? Ratate s moznostou, ze nemusi byt?
@sissy27 Chceme vlastné bývanie a šetríme. Dedičstvo po rodičoch nebude žiadne ani z jednej strany.
@anonym_autor dobre, ak teda chces radu, povedz bližšie, čo vám robí problém? Lebo pýtala si sa, či je to hanba. Odpoveď je hanba nie, ale do budúcnosti si zarabas na problém. A teraz sa urážaš na normálne zhodnotenie situácie
Ahoj autorka. Vobec to nieje hanba. My sme tiez po vysokej skole byvali roky v najme. Az ked sa nam narodila dcera sme si povedali,ze chceme pre nu domov. My sme sa vobec nebali,ze nas vyhodia z najmu,mali sme vybornych prenajimatelov. Takze ked sa objavil byt,ktory splnal nase ocakavania,isli sme do toho. A to nasi kamosi uz davno byty/domy vlastnili a nehanbili sme sa veru. A teda zijeme v Prahe,takze aj tie ceny su trosku inde a ja som este k tomu lekarka a zila som v najme pche 😀...a inak my platime hypoteku viac ako 3 nasobnu oproti najmu,takze to fakt neni pravidlo,ze budes mat vysku hypo ako vysku najmu(lenze my sme nechceli ist mimo Prahu do maleho bytu len preto,aby som vlastnila 4 steny). Drzim palce v rozhodovani, robte ako chcete a citite vy 💪🏻
@sasa1310 Ja viem, sme si toho vedomí a už vôbec nikde nespomínam, že nevieme ušetriť a nemáme nič našetrené. Z Vašej strany sa to zvrhlo k nezmyselnému obviňovaniu z toho, že sme finančne negramotní, keď sa blížime k 30, nemáme deti a bývame zatiaľ v nájme.
@anonym_autor ja som nepísala, že ste finančne negramotní, ale to, že zjavne neviete šetriť. A za tým si stojím na základe opísania vašich výdavkov
- žiadna dovolenka ani predlžený víkend. Len prechádzky, ktoré nič nestoja
- minimálne nákupy na stravu (keďže píšeš, že cez týždeň nosíš obedy z práce)
- žiadna reštaurácia ani vyžitie.
a áno, platenie prenajatého bytu. To viete zaplatiť z jedného platu a ešte vám isto ostanú peniaze
@sissy27 Chceme vlastné bývanie a šetríme. Dedičstvo po rodičoch nebude žiadne ani z jednej strany.
@anonym_autor odpoveď na otázku. Nie , bývať v nájme nie je hanba. Či je to výhodné, nie je odpoveď na tvoju otázku, aj ja som reagovala na príspevok čo tu bol v tvojej debate Takže ešte raz, bývať v nájme nie je hanba. Hanba sú úplne iné veci, za ktoré je treba sa hanbiť. Takže toto nerieš, držím palce ..
@anonym_autor nie
@anonym_d31d19 hypo je vecsia istota ako byt v najme a stahovat sa kazdu chvilu kade tade,lebo nik neda najom na 30r ako ked si kupis byt,dom na hypo.Proti roznym zivotnym situaciam sa normalny clovek poisti,aby kvoli tymti okolnostiam neprisiel o strechu nad hlavou.
@anonym_add5c0 niekto to spominal zahranicie. Ano, v zahranici je moznost byvat neobmedzene v prenajme, kedze okrem.sukromnych prenajimatelov, existuju mestske byty (tie su celkovo lacnejsie) a este su spolocnosti prenajimajuce byty a tu ludia ziju dlhodobo (dany byt si mozu kupit alebo ho mat prenajaty), dlhe roky, aj dochodcovia. A nikto sa za to nehanbi, je to tu uplne normalne. Ked som sa pytala suseda ( ma 70, zena 60, deti 25 a 23), ci nechcel byt kupit, kukal na mna, ze preco, o nic ss nemusi starat, ak sa nieco pokazi, len platit najomne.😃

@huxy a co ze si na LV? Nemas splatene.... Stale zijesna dlh. Takze ziadna istota, ako sa pise vyssie. Skor viac stresu...
@anonym_d31d19 asi nevieš aký je rozdiel medzi dvoma pojmami - splácať vlastné alebo splácať cudzí byt. Ak toto pochopíš, tak by si mala potom pochopiť aj to, čo ti píše huxy