Je nesprávne snívať o živote ženy v domácnosti?
preco v dnesnej dobe muzi nechcu aby zena zostala doma, bola zenou v domacnosti, v niektoeych kulturach je to stale popularne az vyzadovane, dlhe roky som zila v egypte a tunisku, kde som robila delegatku cez leto.
videla som, ze to ide. a zena je doma, pekne sa stara o dom, domacnost, vsetko je vzdy ciste, navarene v hrnci, upratane, zena sa sebe venuje tiez, kamoskam, rodine, viac vznika casu na porozumenie, nie je vystresovana, ukricana matka, ktora nevie co kde skor.
kazda moja kamoska sa mi stazuje v mojom veku, ze nestihaju nevedia co skor, maju deti, pracu 8 hodin denne, domacnost, varenie, ulohy s detmi, nechcem tak zit uprimne. Vidim to aj ja sama na naj kamoskach, rodinnych clenoch... zeny velmi starnu potom, vystresovane, ochoreju vacsinou a pod.
kde takeho muza najst mam 34 rokov.
moj ocko tiez dovolil mamine aby nepracovala uz od 40ky. a uz su na dochodku. stastni a v pohode. ja mam ukoncenu vs, ale mojim snom je byt zena v domacnosti, starat sa o manzela a tiez mat nejaky bocny prijem ktory sama si spravim bud pasivny alebo e commerce, alebo ine. chcem mat proste viac casu na seba, rodinu, dieta, ( chcem jedno), ale nechcem denne 8 hodin chodit do kancla niekde pon- piatok. neviem, kde takeho muza najst. pri zoznamovani sa ma hned kazdy pyta, kde pracujem, ake mam plany do buducna a pod....ked toto poviem, tak muzi zutekaju alebo su prekvapeni, alebo mi povedia, ze tak si chod zit do egypta, ked ti to vyhovuje. nechcem teraz zdvihnut hladinu na Mk, a nechcem ani hadky, prosim slusne jednanie, ale preco muzi su dnes taki? ved muz ma byt ten co prinasa domov peniaze predsa. Poznam asi 3 take pary v mojom okolí, kde to tak funguje a muz zabezpecuje. preco, je to dnes hanba v 21 storoci? ked aj kamoskam poviem, ked sa ma spytaju, co s karierou, ja vravim nic, nechcem toto vobec riesit, chcem sa vydat, starat sa o dom, domacnost, a mat jedno dieta, ktoremu sa budem plne venovat fullt ime na 100%, nebudem unavena, vystresovana. nechapem tomuto zivotu. Dostala som z toho depresie, nespavost a panicke ataky, tetaniu. lebo neviem co dalej s takymto svetom.
Mozno je chyba vo mne ano, urcite, lebo som sa neprisposobila tomnuto svetu,ale zijem niekde v 19 storoci, ale asi hodne ma ovplyvnilo ako zili moji rodicia a tiez ked som zila v arabskych statoch....prosim o konkstruktivne odpovede, co teraz so zivotom
je zle, mat takyto sen??? som naozaj vinna?
@zltalienka ja som to len tak prebehla, ale nenasla som nic, co by nebola pravda. Vecer si k tomu este raz sadnem 😊
@jsrv82 mna by zaujimalo, ci dievca/zena ktora sa rozhodne nevydat a nepracuje, ze kto ju zivi?
To by ma teda zaujimalo aj v pripade autorky...cca 10 rokov po VS....ak nepracuje, vydata nie je, ani partnera nema, kto ju zivi? Rodicia?
@jsrv82 mna by zaujimalo, ci dievca/zena ktora sa rozhodne nevydat a nepracuje, ze kto ju zivi?
To by ma teda zaujimalo aj v pripade autorky...cca 10 rokov po VS....ak nepracuje, vydata nie je, ani partnera nema, kto ju zivi? Rodicia?
@zltalienka rodicia a najstarsi brat. Ak nepracuje, nema narok ani na vlastne byvanie.
@anonym_autor Nie je na tom nič zlé, nemusí mať každá žena kariéru. Ale je tam jedno veľké ale... že čo ak raz mužovi šibne napríklad v 50tke často muži mávajú druhú pubertu a nájde si frajerku a s tebou sa rozvedie a ostaneš s holým zadkom, nulovými skúsenosťami v pracovnej oblasti a nezoberú ťa ani za upratovačku a s tým že raz nebudeš mať ani dôchodok lebo nemáš odrobené roky a skončíš ako bezdomovkyňa na ubytovni v lepšom prípade a v horšom na ulici...
@viestta no prave lenze ked toto nacrtnem na rande, tak chlap zutekava na slovensku
@anonym_autor a čuduješ sa? Veď ak ty chceš byť ženou v domácnosti, on musí pičítať s tým, že tú rodinu zabezpečí... To že bude mať doma 100% servis je pekné, ale počítaš s tým, že bude mať svoje "potreby" ... Povie ti dnes idem von s kamarátmi a ty to príjmeš bez toho, aby si mi vyčítala, že si celý deň doma ... A on sa ide baviť?
Poznám ženy, ktoré sú doma aj po skončení rodičovskej dovolenky najmladšieho dieťaťa, ale či sú s tým spokojné? Jedna trojdetná bola doma asi do 8r najmladšej dcéry, dorobila si vzdelanie a teraz učí v MŠ. Nemusela byť, muž má veľkú prosperujúcu firmu, ale zjavne chcela, nudila sa, ....
Dam ti radu. Nieco si najprv odpracuj.
A potom si najdi prachateho chlapa, ktory ti pri dietati (ked uz bude v skolke) zabezpeci/najde pohodovu pracu na ciastocny pracovny uvazok. Kde, zavedies dieta do skolky, ty sa nacancas, posedkas (prekavickujes, ak chces nieco porobis) s ludmi v pohode 4 hod/denne. Mas prijem, bezi ti prax, socializujes sa a mas veget.
Keby v buducnosti nieco, tak si viac kryta ako denno-denne sediaca sama niekde v haciende. Statna sprava je idealna a dlhodoba istota.
A potom si najdi prachateho chlapa, ktory ti pri dietati (ked uz bude v skolke) zabezpeci/najde pohodovu pracu na ciastocny pracovny uvazok. Kde, zavedies dieta do skolky, ty sa nacancas, posedkas (prekavickujes, ak chces nieco porobis) s ludmi v pohode 4 hod/denne. Mas prijem, bezi ti prax, socializujes sa a mas veget.
Keby v buducnosti nieco, tak si viac kryta ako denno-denne sediaca sama niekde v haciende. Statna sprava je idealna a dlhodoba istota.
@anonym_275173 take kolegyne su velmi oblubene 😄 co ich niekto dohodi, posedkaju, pokavickuju a ked chcu nieco porobia.
ja som ,,žena v domácnosti,, po skončení rodičáku som sa do práce už nevrátila proste sa mi nechcelo a po 3 rokoch doma už som bola tak unavená zo všetkého toho času čo som venovala synovi že som si proste chcela oddýchnuť a venovať sa sebe ALE mám prijem z predaja na bazáre, prenajímam svoj byt , muž chodí do práce a prenajíma svoj byt takže príjem máme fajn doma sme mali debatu a muž je s tým ok kedže je jedno či som doma alebo v práci príjem sa nám nezmení a ja som viac v pohode pokiaľ sama nemáš dostatočný príjem nato aby si bola doma ,,bez práce,, tak mne ako mužovi by sa teda nepáčilo toto rozdelenie v 34r by si už mala mať svoju nehnutelnosť a aspon nejakú finančnú rezervu a finančnú nezávislosť
@anonym_275173 take kolegyne su velmi oblubene 😄 co ich niekto dohodi, posedkaju, pokavickuju a ked chcu nieco porobia.
@namornicka Chapem. Ale "take" kolegyne si kolegyne ako si ty vobec nevsimaju.
Oni po 4 hod idu domov, maju ta uplne na haku a doma si uzivaju svoj komfortny zivot s prachatym chlapom, pri ktorom nic nestracaju. Ty si musis vsetko odmakat a este sa trapit tym ci si "oblubena".
@anonym_autor pozri, je to tvoj život, snívaj si o čom chceš a ži si ho ako vieš. No a kde nájsť takých mužov sa asi skôr spýtaj tých tvojich 3 kamosiek, čo takto žijú, že kde tých chlapov splašili… pre mňa by bol ten tvoj vysnívaný život v zlatej klietke ako guľa na nohe. Ale ako som napísala, je to tvoj život.
Nie je zlé o tom snívať a chcieť takýto život. Kľúčové ale je nájsť manžela, ktorý bude v tomto nastavený rovnako a zároveň nebude vychcaný po finančnej stránke. A aj slovo "manžel" je v takejto debate kľúčové. Vo východných krajinách som nebola, nemám s tým skúsenosti, ale ide to aj tu. A netreba k tomu ani nejaký extrémistický plat hlavy rodiny, ak sa vie človek uskromniť v nejakých smeroch a je ako tak finančne gramotný. To vravím z vlastnej skúsenosti, nakoľko takto s manželom fungujeme už dva roky a obom nám to vyhovuje. On je vďačný, že je o neho postarané a ja som vďačná za to, že mi to umožňuje robiť na 100%. Mne popri tom ešte beží side job, ktorý robím, keď mám čas a kedy sa mi chce a je to bonus do rodinnej kasy, nakoľko máme jeden účet a ten je spoločný. Nepracujem preto, aby som si robila finančné zadné vrátka, nie s tým som išla do manželstva ani s tým som si nevyberala muža. Pracujem na spestrenie dňa a preto, lebo odkladáme na dom. Manžel za mňa platí SP aj ZP. Nepríde mi to naivné ani zastaralé ani zaostalé a je mi ľúto ľudí, čo o takýchto vzťahoch rozmýšľajú len v číslach s potrebou kryť si stále chrbát očakávajúc zradu.
@anonym_autor Mne by sa to veru pacilo, lenze to predpoklada, ze ta chlap bude zivit. A v dnesnej dobe nenajdes takeho, ktory sa chce o vyplatu delit. To je ten dovod. Nie ze by zeny nechceli. Muzi sa odmietaju o zenu starat. Okrem toho malokto zaraba tolko, aby si to mohol vobec dovolit. Vacsina muzov splati ucty, pozicky a ide od vyplaty k vyplate. A zeny aj z mensieho platu vedia viac usetrit a dovolit si lepsi zivot, aky by im muz vedel zabezpecit.
@anonym_autor Samozrejme, že žena, ktorá sa stará o domácnosť, nemá čo chodiť do práce! Ja nechápem ženy, čo sú ochotné rodiť deti a robiť slúžku chlapovi, ktorý od nich vyžaduje, aby ešte aj chodili do práce. To len slovenské ženy sú také sprosté. Mám sestru v Taliansku, roky bola v domácnosti, potom sa rozhodla ísť do práce na polovičný úväzok. Akonáhle nastúpila do práce, manžel automaticky zaplatil slúžku, ktorá sa im stará o domácnosť. A to ani nemajú deti. Pre slovenských mužov je žena obyčajná ťažná mulica, ktorá musí drieť od rána do večera, aby oni mali za čo chlastať. Keď je chlap neschopný uživiť rodinu, nech si ju nezakladá.
@marci9 to si sa trochu sekla nemyslis? Ja neviem mozno zijem v nejakej inej bubline ako ty,ale v mojom okoli su vsetky domacnosti 2karierne,obaja partneri sa rovnym dielom zapajaju do domacich prac aj o starostlivost o deti. Hovorim o mladych paroch.
A ešte presne ako spomínaš svoju mamu alebo aj niektoré ženy tu, je ok ak sa tak život vyvinie časom a žena má možnosť ostať doma. Ale ty si už premárnila 10 rokov života ničnerobením, nemáš odpracované žiadne roky. Iné je to ak by si v 25tke išla robiť a do 45tky mala odpracovaných 20 rokov aj s materskou jednou, to sa ráta tiež do odpracovaných rokov. Lebo takto nebodaj vážne ochorieš, nebudeš schopná práce, muž ťa nechá a nedostaneš ani invalidný.... Stačí si prečítať na FB v skupinách o invalidnom dôchodku koľko je tam ľudí v mladom a strednom veku vážne chorých čo by mali nárok podľa zdravotného stavu na invalidný, ale nedostanú nič, lebo im chýbajú odpracované roky. A úprimne si už stará, asi nie miss a myslíš že ulovíš muža čo zarába mesačne 10 000 eur a viac a mal by byť s tým ok? Chlapi v tvojom veku majú na krku hypotéku alebo si ju chcú zobrať, ak zarábajú 1500 eur alebo 2000 eur z čoho majú akože platiť hypotéku, živiť budúce spoločné dieťa a ešte živiť aj teba? Proste na tom štarte spoločnom musia sa snažiť obaja nielen jeden... Proste ty by si skôr mala riešiť psychologa, lebo nie si psychicky ok, mať depresiu alebo tetániu z práce nie je normálne...
@anonym_autor Ved pisem, ze vadilo 🙂 uz len to, ze by som vedel, ze je so mnou aj preto, ze dotujem jej "osobnostny rast". A teraz fakt nejde o peniaze. Som rad ze mam vedla seba zenu, ktora napriek tomu, ze ma vie kedykolvke bez problemov poslat do prdele, tak je so mnou 🙂
@wade potom ale muž nech nevyžaduje servis po príchode domov ako keby žena nepracovala ,teda nech aj vari ,perie,zehli a stará sa o deti rovnako
@anonym_275173 lebo takýto chlap, ak si ešte chcú aj rozumieť a sedieť po ľudskej stránke, čaká na autorku na každom rohu
@zara3 ano, ale to je mimo manzelsky zvazok- otazka bolo, co prinalezi zene v manzelstve a po rozvode🙃 a teda presne % pos smrti manzela nie su udane, majetok sa deli medzi muzskych a zenskych potomkov, zena dostane po muzovi 10% z jeho majetku🫣 (ak su viacere, tak rovnym dielom z tych 10%) plus vdovske, ak taketo nieco dany stat ponuka. Zvysok sa deli medzi deti, kde chlapci dedia 2nasobnym podielom ako dievcata...
@vevesh Určitou část majetku po zemřelém dostanou mimo dětí také jeho rodiče (pokud ještě nezemřeli). (Súra 4:11)
Tak napríklad ja som žienka v domácnosti a strašne si to užívam, milujem starať sa o svoju rodinu ☺️ do prace sa nechcem najbližšiu dobu vraciat ale nevravím že sa mi to stať nemôže aj zajtra..mám muža ktorý nezarobí 5k ale zarobí tak aby sme sa mali dobre, začali sme úplne od 0 mame aj hypotéku (lebo sme nič nezdedili 🤣) takze komentáre že musíš mat predtým nejake zabezpečenie.. nie nemusíš 👏🏻, celu domácnosť, financie, deti, škôlky/školy mám na hlave ja a ak sa niečo stane áno začneš od 0 a čo veď ruky nohy mame kto chce pracu si nájde aj keď sú okolnosti náročné, je to celé o tom ako si to nastavíte
A ešte presne ako spomínaš svoju mamu alebo aj niektoré ženy tu, je ok ak sa tak život vyvinie časom a žena má možnosť ostať doma. Ale ty si už premárnila 10 rokov života ničnerobením, nemáš odpracované žiadne roky. Iné je to ak by si v 25tke išla robiť a do 45tky mala odpracovaných 20 rokov aj s materskou jednou, to sa ráta tiež do odpracovaných rokov. Lebo takto nebodaj vážne ochorieš, nebudeš schopná práce, muž ťa nechá a nedostaneš ani invalidný.... Stačí si prečítať na FB v skupinách o invalidnom dôchodku koľko je tam ľudí v mladom a strednom veku vážne chorých čo by mali nárok podľa zdravotného stavu na invalidný, ale nedostanú nič, lebo im chýbajú odpracované roky. A úprimne si už stará, asi nie miss a myslíš že ulovíš muža čo zarába mesačne 10 000 eur a viac a mal by byť s tým ok? Chlapi v tvojom veku majú na krku hypotéku alebo si ju chcú zobrať, ak zarábajú 1500 eur alebo 2000 eur z čoho majú akože platiť hypotéku, živiť budúce spoločné dieťa a ešte živiť aj teba? Proste na tom štarte spoločnom musia sa snažiť obaja nielen jeden... Proste ty by si skôr mala riešiť psychologa, lebo nie si psychicky ok, mať depresiu alebo tetániu z práce nie je normálne...
@marsmykkok Väčšine mužov to nebude vyhovovať, žena 34 ročná, t.j. staršia a ešte aj s depresiami, tetaniou, to ani nie je na založenie rodiny. A hlavne tí muži, ktorí majú nejaké dobré pracovné postavenie, tak tí si môžu vyberať, zo svojich zamestnankýň, príp. od spolupracujúcich firiem.
Takto ak nikde nepracuje ani neviem, kde by takého muža - nejakého šefa, mohla stretnúť, oni sa pohybujú vo svojich kruhoch a majú vysoké nároky.
Tak moja susedka tak žije , tri deti a je doma možno už 15 rok. Cvičí , stará sa o seba, o záhradu a dom a celkovú prevádzku domácnosti. Vidieť na nej že je spokojná a šťastná . Reči okolia ju evidentne vôbec netrápia .
@anonym_ecd327 no a z coho bude zit na dochodku?
@anonym_ecd327 no a z coho bude zit na dochodku?
@anonym_2eca31 mozno je zamestnana u manzela, papierovo,,,, len teda ten cas travi viac-menej doma.... viacere tak funguju
@anonym_autor myslím že ono nieje problém ani to že nepracoval ale skôr že v dnešnej dobe ak muž naozaj dobre nezarába teda prijem na seba aj na ženu tak to sa nedá vyžiť proste preto sa to v dnešnej dobe nedá a ešte keď deti prídu neviem není to ako kedysi
Toto čo opisujes autorka nie je tradičný model, ale čistá Downtown Abbey fanfiction fantázia o bohatom sponzorovi, nie partnerovi. A tváriť sa, že to je tradičná rola ženy, je urážka každej ženy, ktorá sa reálne starala o rodinu, makala od rána do večera a nepotrebovala k tomu aristokrata s otvorenou peňaženkou. Život ženy v domácnosti je dnes luxus....a luxus vzniká kariérou, disciplínou, schopnosťami a postupne budovanou hodnotou. Nie hľadaním chovateľa....uplne najviac ma baví, keď niekto túži po úspešnom, zabezpečenom mužovi, ale sám neprináša do vzťahu vôbec nič okrem vlastnej úzkosti a presvedčenia, že práca je fuj. Fakt úspešný muž, čo je schopný potiahnuť tento štýl života a je normalny charakterom si nezoberie domov zvieratko, ktoré potrebuje 24/7 opateru a hrubú peňaženku, aby prežilo deň bez tetanie. Ak chceš len byť doma, OK... tvoja voľba....ale potom sa nečuduj, že kvalitný partner nebude nadšený z predstavy, že si berie človeka bez ambície, bez drive-u a s nulovým prínosom do spoločného života....toto je elementárna realita....ak niekto v roku 2025 verí, že najlepšia životná stratégia je nájsť si sponzora, ktorý ju pred svetom schová, tak nech sa neoháňa tradíciami ....nech si to pomenuje presne:
chcem pohodlie bez námahy a dúfam, že to niekto zaplatí.
A čo ti bráni v tom nájsť si nejakého pracháča ktorý bude ochotný ťa celý život chovať????
To by si si musela nájsť aj dobre zabezpečeného muža, čo by ťahal všetky náklady domácnosti. Takto v podstate žijú ženy vysokopostavených mužov, majiteľov veľkých podnikov. V našich podmienkach to nie je zvykom, preto sa tie tvoje známosti tomu tak čudujú. A povedzme si pravdu, v tvojom veku už budeš rada, ak si niekoho vôbec nájdeš aspoň s priemerným platom
Najprv som myslela,ze chces aspon 3-4 deti o ktore sa chces starat na full -time…ale ked som citala dalej,ze dieta len jedno a vlastne venovat sa len tomu jednemu dieťaťu +zvysok casu robit si co chces, vychadza mi z toho ze si leniva jak voš. Ale ved drzim palce ,nech nájdeš takeho somára,co ta bude živiť a ty utrácať jeho peniaze a cely den sa váľať doma.
Najprv som myslela,ze chces aspon 3-4 deti o ktore sa chces starat na full -time…ale ked som citala dalej,ze dieta len jedno a vlastne venovat sa len tomu jednemu dieťaťu +zvysok casu robit si co chces, vychadza mi z toho ze si leniva jak voš. Ale ved drzim palce ,nech nájdeš takeho somára,co ta bude živiť a ty utrácať jeho peniaze a cely den sa váľať doma.
@gagik leniva a to je este mlada a uz je leniva, ani deti nema ani robotu nerobila, rodicia si ju tak maximalne len pekne rozmaznali. dufam ze moje deti takto premyslat nikdy nebudu.
A čo ti bráni v tom nájsť si nejakého pracháča ktorý bude ochotný ťa celý život chovať????
@anonym_554d3e mozno svedomie a mozno je to troll.
@anonym_autor žiadny pud socializácie? Mne osobne by to chýbalo. A taktiež sloboda, nezávislosť od muža.

@jsrv82 a je to aj pravda? Uz som precitala
@zltalienka ja som to len tak prebehla, ale nenasla som nic, co by nebola pravda. Vecer si k tomu este raz sadnem 😊