Otec bil moju mamu. Ako teraz spracovať tieto emócie?
Dnes sa mi mama priznala, že ju otec občas "vyfackal". Oni dvaja nemali nikdy ideálne manželstvo, často sa hádali, ale o tomto som netušila. Úplne ma to zaskočilo a odvtedy len plačem. Otec už niekoľko rokov nežije a mama odvtedy úplne rozkvitla. S otcom som nemala nikdy ideálny vzťah, ako som dospela som bola k tomuto faktu zhovievavejšia, lebo mal ťažké detstvo a asi sa nikdy nenaučil prejavovať lásku. Ale toto ma úplne dorazilo. Som na neho strašne nahnevaná a zhnusená z neho. Boli sme taká "tradičná" rodina, v ktorej mama chodila do práce, starala sa o deti a domacnosť a otec ked prišiel z práce len ležal na gauči.
Roky chodím na terapiu, lebo si neviem nájsť vzťah a s terapeutom sme prišli na to, že z veľkej časti je to aj kvôli vzťahu s otcom.
Ale teraz je život dobrý, mama je veselá a aktívna dôchodkyňa, všetci ju majú radi a my dve máme dobrý vzťah. Brat býva s ňou a tiez vychádzajú dobre. Ale ja sa cez toto zistenie neviem preniesť, je mi znova doplaču už len keď toto píšem. Neviem, akú radu čakám, možno len slová podpory a povzbudenia.
Otec je mŕtvy. Je to uzavreté.
Presne tak, bud rada, ze sa uz smazi v pekle, a bud rada, ze mama je stastna a snaz sa aj ty ;)
Teš sa, že už nežije.
Ako bolo vyššie písané, už sa minulosť vrátiť nedá. Obe sa už máte dobre, tak buď pozitívne naladená a myslí na budúcnosť, nevracaj sa do minulosti 🙂
Bežné veľmi kedysi, môžeš byť rada že si aspoň nebola toho svedkom. Z čoho ti je do plaču? Z otca? Proste ti si otca nevychovávala, nebola si ním, teda to ako sa správal ťa trápiť nemá prečo, za to nemôžeš. Asi veľa robila jeho výchova a aj to že s mamou proste zjavne si ako pár nesadli kedže sa vkuse hádali, proste tak to bolo kedysi že rýchlo sa dať dokopy, nech nie je človek stará dievka/starý mládenec, získa novomanželskú pôžičku a tak, pričom to často bolo viac z rozumu manželstvo ako z lásky. To proste bolo medzi nimi a ty sa tým netráp, nemôžeš za to že sa hádali, že otec nemal problém udrieť mamu.
Ja len nechápem , na čo ti to mama vôbec hovorila 🤨 . Ale tak čo už . Je to minulosť . Otec po smrti , mama šťastná , brat sa ma tiež dobre , tak sa sústreď na seba a svoje stastie . Teraz máš milujúci rodinu , to veľa ľudí nemá .
Drzim palce , aby si mala už iba krásny život 🍀
Mama je s tym v pohode, hodila to za hlavu a ty places?
Ja som aj videla, ako otec mamu udrel, ale aby som si ja týmto ničila svoj život? Tak to ani náhodou. Preco sa takto tyras?
Mama je s tym v pohode, hodila to za hlavu a ty places?
@beata_k nie je s tym v pohode, stale ju to tiez trapi. Aj si obcas poplace. Ale ked ju porovnam aky bola clovek ked otec este zil a aka je teraz, tak je to velky rozdiel.
Ja som aj videla, ako otec mamu udrel, ale aby som si ja týmto ničila svoj život? Tak to ani náhodou. Preco sa takto tyras?
@anonym_b74b20 Asi je to preto, ze som sa to dozvedela pred par hodinami a rozhodilo ma to, ze otec bol az take hovado.
Ja len nechápem , na čo ti to mama vôbec hovorila 🤨 . Ale tak čo už . Je to minulosť . Otec po smrti , mama šťastná , brat sa ma tiež dobre , tak sa sústreď na seba a svoje stastie . Teraz máš milujúci rodinu , to veľa ľudí nemá .
Drzim palce , aby si mala už iba krásny život 🍀
@lenka.25 Ďakujem Ti 😊
@anonym_b74b20 Asi je to preto, ze som sa to dozvedela pred par hodinami a rozhodilo ma to, ze otec bol az take hovado.
@anonym_autor moj "otec" nebol iny. Potom som si nasla partnera, ktory mu bol dost podobny. Ale uz to neriesim. Je to minulost a tu nezmenim. Nema zmysel sa v tom "hrabat".
@anonym_autor Tak sa vyplac a zabudni na to.
tolko empatie tu srsi z tych komentarov ze az 🫣 to ze niekoho tato informacia nerozhodi este neznamena ze k takemu zisteniu bude kazdy pristupovat tak vecne, bezcitne, tak laskavo autorku nepoucujte, ako sa ma citit, kazdy je na taketo veci inak citlivy, ja som tiez mala o svojom otcovi urcite podozrenia, ktore sa mi potvrdili spatne a veru, nastvalo ma, ze vyuzival svoju hrubu silu nad clovekom co sa branit nevedel, niektori chlapi su hovada a ci ziju ci nie, ten sok a vsetku zmes pocitov to nezmierni, ale autorka tu asi zbytocne hlada podporu v tejto pre nu citlivej veci, s jednym vsak suhlasim, ze je super, ze mamina sa citi teraz lepsie, niekedy je fakt strasne co vsetko tie zeny si v tichosti domacnosti za zatvorenymi dverami vytrpia a deti musia byt toho svedkom (a niekedy aj nie)
@anonym_autor
Mala by si mu odpustiť , cítila by si sa lepšie
tolko empatie tu srsi z tych komentarov ze az 🫣 to ze niekoho tato informacia nerozhodi este neznamena ze k takemu zisteniu bude kazdy pristupovat tak vecne, bezcitne, tak laskavo autorku nepoucujte, ako sa ma citit, kazdy je na taketo veci inak citlivy, ja som tiez mala o svojom otcovi urcite podozrenia, ktore sa mi potvrdili spatne a veru, nastvalo ma, ze vyuzival svoju hrubu silu nad clovekom co sa branit nevedel, niektori chlapi su hovada a ci ziju ci nie, ten sok a vsetku zmes pocitov to nezmierni, ale autorka tu asi zbytocne hlada podporu v tejto pre nu citlivej veci, s jednym vsak suhlasim, ze je super, ze mamina sa citi teraz lepsie, niekedy je fakt strasne co vsetko tie zeny si v tichosti domacnosti za zatvorenymi dverami vytrpia a deti musia byt toho svedkom (a niekedy aj nie)
@veronika27991 Len celkom nechápem mamu autorky načo toto vešala jej teraz na nos keĎ on je už mŕtvy a bolo to dávno? Na čo je dobré aby to jej dcéra vedela? Ona fakt nemôže za to akého otca mala, za to môže len otec aký bol a čiastočne to vedela ovplyvniť mama že akého partnera si vybrala, ale ona ako ich dieťa mala na to nulový vplyv. Neviem no, možno je len prostoreká, možno manipulatívna...
Však to bolo úplne normálne kedysi. Prečo si to tak beries ?v niektorých rodinách je to ešte aj teraz bežné..na blízkom východe kde žijem bežná súčasť hádky. Odpustí otcovi. Bol agresívny tyran ale ty to nezmenis..môj dedko známy doktor v celom kraji všetci ho milovali bol doma obrovský nervak a hádzal kamene do babky na záhrade keď sa nahneval a krútil jej ruky a zápästia keď sa s ním hádala tak jej nadával do kúri.....a teraz mám dedko nenávidieť ?
Nie...ona to trpela dobrovoľne...
Buď rada že mama je šťastná a odľahlo jej.
A malo by aj tebe..odpustí otcovi.
Napíš mi sukromne
Viem že ti to je ľúto, aj mne by bolo. Ale bolo to mamine rozhodnutie. Ty si za to neniesla zodpovednosť a ani by si jej nejaká ako pomôcť keby si o tom aj vedela, podľa mňa správne že ti to predtým nepovedala. Pokojne si poplač keď to tak cítiš ale neplácaj sa v tom. Drž sa!
Zial nezmenis to, co sa dialo a tu je mama ta, ktora mala ist od neho a nehrat rolu do the zeny. Cize ona vybrala cestu a po nej ste isli. Teraz je dolezite vybrat si svoju cestu a tou ist. Minulost nezmenime, buducnost ano.
@anonym_autor skus otcovi "napisat list" a potom ho spal...vynadaj mu ,napis vsetko co mas na mysli...to sa tazko zabuda na tieto narcisticke hovada...krivda a bolest zotrvavaju roky, prajem vela sil
@anonym_autor skus otcovi "napisat list" a potom ho spal...vynadaj mu ,napis vsetko co mas na mysli...to sa tazko zabuda na tieto narcisticke hovada...krivda a bolest zotrvavaju roky, prajem vela sil
@zabka79 inak tiež veľmi veľmi veľmi dobrý nápad.
Ja som sa tiež dozvedela až ako dospelá od babky, že otcovi niekedy "uletela" ruka na mamu, aj keď zopár faciek sa ušlo v detstve aj mne so sestrou, napriek tomu som nevedela, že aj na mamu si dovolil...len raz, keď bol veľmi zúfalý, lebo sa dozvedel o svojej vážnej diagnóze, tak bol na mamu hrubý predo mnou...v detstve som si prežila od otca veľa hnevu a nervozity, videla som mamin strach z neho, nejaké následky to na mne zanechalo doteraz (našťastie môj muž je mierumilovný a dobrosrdečný človek)...ALE, čo je dôležité, môj otec sa vekom upokojil, zdravie sa mu stabilizovalo, kúpili si s mamou motorku a brázdili cesty, športujú spolu, ľúbia svoje vnúčatá a viem aj to, že aj mňa aj sestru otec vždy ľúbil viac ako svoj život, jeho lásku som cítila, len žiaľ po svojom otcovi je cholerik a nevedel sa ovládať...v každom prípade, najdôležitejšie je odpustenie..urob to aj ty.
🌸Rány dávno nekrvácely, byly skoro zhojené. Najednou, po narození Niny, přišly noční můry o tom, že otce zabiju. Znovu jsem vše řešila. K čemuž patří, patřily otázky, jak inteligentní muž, jenž měří dva metry, lidé mimo rodinu ho milují, mohl tolik ubližovat malé holčičce, jak mohl ubližovat mně?
Našla jste na ně odpovědi?
Všichni mi říkají, že existuje jediná cesta, jak se s minulostí vypořádat: odpustit. Jen já to nedokážu. Nedokážu to bez toho, aniž bych pochopila, proč to dělal, proč mi ubližoval, co z toho měl… Byla jsem jeho holčička, malé dítě, které zraňoval. I to je jeden z důvodů, proč se s otcem nevídám🌸
pracovat so psychologom, to cele co sa dialo roky neprejde mavnutim prutika a stale teba aj mamu bude minulost prenasledovat
@anonym_autor prestat lamentovat nad tym co bolo a rozpytvavat kraviny. Toto je vec co si vtedy mala riesit matka, celkom nerozumiem na co, ked vie ze lietas po psychologoch ti to vesala na nos, viditelne si na taketo veci precitlivela. Je to minulost, otec nezije, na nikom si nic nevyburuje, a je klud. Nie je preco revat a riesit...nikoho nic nebude prenasledovat, ak sa nad tym enbudete neustale pozastavovat a riesit. Uz nie je co riesit. Treba to hodit za hlavu. Usetris aj financie aj cas. A netreba ani vsetky problemy dospelosti vzdy hadzat na rodicov.. a detstvo, a vlastne robit zo vsetkeho probelm. Kazdy clovek je iny, kazdy rodic sa snazi ako vie (alebo nie) ale my to nijak neovplyvnime, tak ako pochybi nejaky otec, moze aj mama, rovnako chybuju aj ini ludia v zivote cloveka. Ci umyselne, neumyselne = tiez si nieco prezili a poznacilo ich to. Za mna je najlepsie, brat to tak ako to je, nenechat si ublizovat (co vam uz nehrozi) ale skor sa so sucitom k tym ludom na to pozerat. Vela casu mi trvalo kym som pochopila preco sa ten alebo onen strasi clen rodiny tak alebo onak sprava. V dnesnej dobe blahobytu je to nepredstavitelne, cim niektori ludia v minulosti presli a tiez vela dospelych ma rozne trapenia, ktore okolie, deti netusia.. a mozu mat nervy na prasknutie.
@anonym_autor vies mozes si vybrat bud sa hrabat v minulosti alebo zit v pritomnosti... Ale pritomnost je to jedine co mas. A ak sa nemas cim zaoberat tak toto je ozaj blba tema na premyslanie...
A pilo dalsir. Tvoja mama sa nrchala otlkat... Ona to mala riesit. Nie ty.
@anonym_autor prestat lamentovat nad tym co bolo a rozpytvavat kraviny. Toto je vec co si vtedy mala riesit matka, celkom nerozumiem na co, ked vie ze lietas po psychologoch ti to vesala na nos, viditelne si na taketo veci precitlivela. Je to minulost, otec nezije, na nikom si nic nevyburuje, a je klud. Nie je preco revat a riesit...nikoho nic nebude prenasledovat, ak sa nad tym enbudete neustale pozastavovat a riesit. Uz nie je co riesit. Treba to hodit za hlavu. Usetris aj financie aj cas. A netreba ani vsetky problemy dospelosti vzdy hadzat na rodicov.. a detstvo, a vlastne robit zo vsetkeho probelm. Kazdy clovek je iny, kazdy rodic sa snazi ako vie (alebo nie) ale my to nijak neovplyvnime, tak ako pochybi nejaky otec, moze aj mama, rovnako chybuju aj ini ludia v zivote cloveka. Ci umyselne, neumyselne = tiez si nieco prezili a poznacilo ich to. Za mna je najlepsie, brat to tak ako to je, nenechat si ublizovat (co vam uz nehrozi) ale skor sa so sucitom k tym ludom na to pozerat. Vela casu mi trvalo kym som pochopila preco sa ten alebo onen strasi clen rodiny tak alebo onak sprava. V dnesnej dobe blahobytu je to nepredstavitelne, cim niektori ludia v minulosti presli a tiez vela dospelych ma rozne trapenia, ktore okolie, deti netusia.. a mozu mat nervy na prasknutie.
@anonym_4f7847 ak si tym nepresla tak nevies, Vela veci na vedomej urovni vies, presne ako pises ze vsak uz je mrtvy atd., ale na podvedomej urovni sa deju prave tie veci.
Mozno aj u teba podla toho co si odpisala ti empatia chyba, skus sa samej seba opytat preco tak reagujes a najdes odpoved.

načo to už riešiš.
otec zomrel, mama rozkvitla - všetko je tak ako má byť.