icon

Ak človek s VŠ robí prácu, ku ktorej VŠ netreba

stamara
2. jan 2019

Ahojte, mám na vás takú netradičnú otázku ... nakoľko niektorí členovia mojej rodiny majú podľa môjho názoru divné zmýšľanie. Po výške som si 2,5r. nemohla nájsť prácu kvôli tomu, že nikde nechceli absolventa ... takže som bola iba na absolventskej praxi a chodila som upratovať alebo som doučovala. Potom som nastúpila na materskú a po materskej sa mi podarilo zamestnať sa. Po necelom roku som zmenila prácu, pretože ma "známa" zavolala pracovať k nim do firmy s prísľubom, že mi po roku predĺži zmluvu a môžem si ísť kľudne na materskú (vedela, že ešte túžim po druhom bábätku) ... No bohužiaľ, podkopla mi nohy a nič mi neoznámila, len mi počas mojej PN poslala list o ukončení PP. Teraz som síce po operácii na PN, no hľadám si opäť novú prácu... Zaujímal by ma názor hlavne od tých, ktoré majú VŠ - pracujete aj bežne v obchode, za kasou, niekde za pásom ? Alebo sedíte len pekne v kancli v teplúčku .. teda máte "čistú prácu" ?? Totižto moja svokra sa v čase, keď švagriná nemala prácu, vyjadrila tak, že ona by ju neposlala robiť takú robotu ... že do obchodu :D Nechápem, veď je to práca ako každá iná ... Či ste tiež toho názoru, že my s VŠ by sme nemali robiť prácu takého to typu ? Príp. nejakého operátora a tak podobne ? Ako sa na to môže pozerať zamestnávateľ ? Že človek s VŠ sa hlási na miesto, kde ani vš netreba ?
Je pravda, že plánujem ešte 2. dieťa, ale kým otehotnejem, nechcem len sedieť doma na zadku a nič nerobiť :(
Ďakujem za názory ! 🙂

zuzanockamt
2. jan 2019

@saslavka73 sú aj tam ponuky ... a za viac ako 700

zuzanockamt
2. jan 2019

@pininka už keď som ja išla na VŠ to bol o ničom odbor...to by som nikdy nešla študovať...treba si vyberať s rozumom

0izidora0
2. jan 2019

@stamara Podla mna ,dolezity je jazyk. VS ma pomerne dnes dost ludi ,ale znalost jazyka malo. V tomto pripade si mozes uz aj vyberat. Vzdy budes pre trh potrebna a zaujimava.

saslavka73
2. jan 2019

@stamara No mňa porazí. Ja som obchodník 20 rokov robím v obchode, plus mám technické vzdelanie špecializáciu a tiež furt dáky problém majú si mnou. Mám skúsenosti s riadením do 10 ľudí. Ja už verím že je to o subjektivnom pocite toho prijímajúceho. Proste máme smolu. Musíme natrafit.

saslavka73
2. jan 2019

@zuzanockamt Veď sú, všade je jazyk min. Inak o ničom.

pininka
2. jan 2019

@stamara chcem si urobiť doplňujúce studium,ktoré môžem vzhľadom na to že mám diplom zo socialnej práce a to vychovávateľstvo a špeciálna pedagogika. Ja som vždy chcela robiť s deťmi, a tiež som toho názoru že nemôže byť každý itckar alebo ekonóm. Mne vôbec nejde o plat, ale o pracovný čas a o to,aby som chodila do práce. Lebo som akčný typ a nechcem zostať len tak ďalšie roky doma. Len tá škola stojí na rok 670eur, to je celkom dosť, takže najprv musím vyriešiť toto,ale určite chcem od septembra nastúpiť a keďže sa chodí iba jeden deň v týždni, tak muž a babky by to mali nejako zvládnuť.

chinwag
2. jan 2019

Hm..... VŠ manažment a marketing a nevieš plynule anglicky?!..... To co sú dnes za vysoké školy?!

zuzanockamt
2. jan 2019

@saslavka73 ja jazyk v práci nepotrebujem a zamestnám sa,dokonca aj plat je fajn,ale stojí ma to čas a peniaze

stamara
autor
2. jan 2019

@saslavka73 asi je to ozaj smola... čo už, tak pôjdem do obchodu 🙂 Ak sa nič iné nenájde ...
@0izidora0 áno, jazyk je dôležitý, to viem :( Len ja si neverím, pretože neviem komunikovať plynuje v AJ. Inak by som prácu mala, to mi je jasné.

dskjhfdlkdjhl
2. jan 2019

@chinwag tiez ma to zarazilo, pokial ja mam info, tak tam by jazyky mali byt na slusnej urovni a nielen pismom, ci gramatikou.

saslavka73
2. jan 2019

@zuzanockamt A čo to robíš prosím aspoň cca? A čo je to fajn plat?

zuzanockamt
2. jan 2019

@saslavka73 o plate tu písať nebudem

zuzanockamt
2. jan 2019

@saslavka73 a som vo verejnej službe

pininka
2. jan 2019

@zuzanockamt to milujem takéto rady. 90% 18 ročných nemá šajnu čo by chceli robiť. Ja som vedela že chcem robiť s ľuďmi a pomáhať im a preto som išla na túto školu. Nemá to nič spoločné a rozumom, je kopec iných odborov, ktoré sa za pár rokov stali nepotrebnými a navyše ako som písala, nemôže byť každý itckar, techník a ekonóm. Nie každý na to má bunky. A teraz je úplne irelevantné písať o tom čo som mala študovať, som 12 rokov po výške, teraz musím poriešiť čo robiť aby som mala prácu. A ešte posledná vec, ak by prácu sociálneho pracovníka nerobili väčšinou ekonomiky z obchodnej akadémie, tak by nebol problém ani so školou ani s odborom.

saslavka73
2. jan 2019

@zuzanockamt Ja chápem. Prepáč ja len neviem čo je to fajn plat. Ja by som tak okolo 800 - 1000 eur. Je to fajn?

dai
2. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl tiež ma to prekvapuje... Môj brat ma v ba túto školu a rok študoval v angličtine a rok v nemčine... Nechápem načo je takáto škola bez jazykov...

zara0201
2. jan 2019

A kde mas urobeny ten menezment? Lebo niektore VS nie su niektorymi zamestnavatelmi uznavane. Znama robi personalistku v potravinarskej firme a napr. Bankovni institut neuznavaju vobec. Niekedy mozno sa treba dostat do systemu a postupne sa posuvat. Ja som tiez po 4 rokoch z nizsej pozicie postupila vyssie. Dnes koordinujem 600 ludi.

stamara
autor
2. jan 2019

@chinwag podstatou manažmentu a marketingu je niečo iné ako jazyky ;) Na jazyky je tu učiteľstvo, tlmočníctvo, prekladateľstvo.. Nie VŠ ekonomických smerov. AJ mám od ZŠ a na VŠ sme mali len 2 -3 semestre angliny.. viac nič. Len samé marketingy, manažmenty, podnikanie, ekonomika ... to bolo gro predmetov

zuzanockamt
2. jan 2019

@saslavka73 áno,je to fajn

stamara
autor
2. jan 2019

@zara0201 mám štátnu VŠ FM PU. Žiadna súkromná škola .. viem, že súkromné veľmi neuznávajú.

saslavka73
2. jan 2019

@zuzanockamt
Aha tak ti chapem. Zrejme si tomu venovala pár rokov. Toto vnímam ako svoje negatívum, skusenosti plno ale iba v jednej firme som bola viac ako 5 rokov. Buď sme sa sťahovali, alebo som išla na ,,lepšie,, alebo firma skrachovala.

saslavka73
2. jan 2019

@stamara podľa mna máš dobré vzdelanie, treba ten jazyk a asi poriešiť tvoje pôsobenie, možno posobis placho. Aj keď zase ani opak nie je dobrý.

0izidora0
2. jan 2019

@stamara Na rovinu ti to napisem. Moj chlap ma vystudovanu VS v inom jazyku. Minule sme mali ohladom toho debatu a sam sa vyjadril,ze keby nevie jazyk,skoncil. Nie je zaujimavy pre trh.

zara0201
2. jan 2019

@stamara tak o to lepsie. Inak z vlastnej skusenosti- jazykova poziadavka je zamestnavatelmi precenovana. Mna na vyberku krutili s odbornou anglictinou do nepricetna. Za 5 rokov v organizacii som ju vyuzila 2x...

0izidora0
2. jan 2019

@stamara Musis si verit. Ak si vystudovala VS a este s takymi skv.vysledkami das aj jazyk. V ziadnom pripade nie za kasu,alebo nieco podobne. Na to si nestudovala. Urcite to stalo nie malo penazi,usilia.

dskjhfdlkdjhl
2. jan 2019

@dai preto som sa pytala, ci to ma v BA, lebo tak trochu viem, ake to tam je. Zrejme inde maju uplne ine kriteria na studentov. Asi to bude neporovnatelne.

29simona29
2. jan 2019

@stamara ja som našťastie tento problém nemala, po skonceni VS som mala hneď odbornú prácu na vedúcej pozícii popri ktorej som si ešte dorabala doktorát- toto využívam teraz popri MD, a pracujem z domu pre pôvodného zamestnávateľa. Môj názor je ten, že ak by bolo najhoršie a mala by som existenčný problém, tak by som zobrala prácu, ktorá by bola- pokial nemáš iné východisko, nie je o com...Ak máš možnosť vyberať si, tak jasne, že je lepšie vybrať si prácu prisluchajucu tvojmu vzdelaniu s adekvátnym platom. Ja nemať VS, nemám prácu ani plat, aký mám, alejeto individuálne a asi si sa na to ani nepýtala...Takze ak nemáš iné východisko a potrebuješ peniaze k prežitiu, treba zobrať prácu, ktorá je- predpokladám, že členovia rodiny, ktorí majú tieto názory Ti tie chýbajúce peniaze neposkytnú...A popritom sa vždy môžeš pozerať po práci, ktorá je pre Teba adekvátna.

evittam
2. jan 2019

@stamara Len raz by mi to niekto povedal-teda 2x-prvy a posledny-by som sa zbalila a nech si hlada inu trúbu co jej bude liezť do zadku. Bohuzial o tomto je presne dnes zamestnanosť a niektorí zamestnávatelia-ludia si casto nechávajú s.at na hlavu....to je velky problem.
.

ema_65
2. jan 2019

Ja si myslím, že pokiaľ človeka baví odbor, ktorý vyštudoval, mal by sa všemožne snažiť získať prax. A to aj za cenu toho, že prax je (väčšinou) neplatená. Myslím, že je to dôležité, aby sa neskôr človek mohol zamestnať na takej pozícii akú chce. Lebo čím starší bude, tým je náročnejšie tú prax získať a zaseknúť sa v práci, ktorú nechceš robiť nie je žiadna výhra. A keď v okolí nie sú možnosti, treba zvážiť aj to presťahovanie, je to o tom ako flexibilne k tomu človek dokáže pristupovať. Hoci, chápem, že s dieťaťom je to náročnejšie a treba zvážiť viac možností.

evittam
2. jan 2019

@saslavka73 Nie vsade. Napr.ja teraz nepotrebujem co ma aj mrzi,nakolko som nekomunikovanim vela pozabudla. Ano ja viem je to len o cviku. Pred MD som pracovala v obore tak,ze som skoro stále komunikovala len v AJ-skoro 4roky, teraz nemam príležitosť. Ale co uz.