Ak človek s VŠ robí prácu, ku ktorej VŠ netreba
Ahojte, mám na vás takú netradičnú otázku ... nakoľko niektorí členovia mojej rodiny majú podľa môjho názoru divné zmýšľanie. Po výške som si 2,5r. nemohla nájsť prácu kvôli tomu, že nikde nechceli absolventa ... takže som bola iba na absolventskej praxi a chodila som upratovať alebo som doučovala. Potom som nastúpila na materskú a po materskej sa mi podarilo zamestnať sa. Po necelom roku som zmenila prácu, pretože ma "známa" zavolala pracovať k nim do firmy s prísľubom, že mi po roku predĺži zmluvu a môžem si ísť kľudne na materskú (vedela, že ešte túžim po druhom bábätku) ... No bohužiaľ, podkopla mi nohy a nič mi neoznámila, len mi počas mojej PN poslala list o ukončení PP. Teraz som síce po operácii na PN, no hľadám si opäť novú prácu... Zaujímal by ma názor hlavne od tých, ktoré majú VŠ - pracujete aj bežne v obchode, za kasou, niekde za pásom ? Alebo sedíte len pekne v kancli v teplúčku .. teda máte "čistú prácu" ?? Totižto moja svokra sa v čase, keď švagriná nemala prácu, vyjadrila tak, že ona by ju neposlala robiť takú robotu ... že do obchodu :D Nechápem, veď je to práca ako každá iná ... Či ste tiež toho názoru, že my s VŠ by sme nemali robiť prácu takého to typu ? Príp. nejakého operátora a tak podobne ? Ako sa na to môže pozerať zamestnávateľ ? Že človek s VŠ sa hlási na miesto, kde ani vš netreba ?
Je pravda, že plánujem ešte 2. dieťa, ale kým otehotnejem, nechcem len sedieť doma na zadku a nič nerobiť :(
Ďakujem za názory ! 🙂
@0izidora0 áno, viem, že jazyky sú dôležité :( Ale kde sa naučím teraz plynulo bez problémov komunikovať ? Pochybujem, že na jazykovke .. chodila som na jazykovku asi 6 rokov.. no pri 22 ľuďoch, keď som odpovedala 3x za hodinu .. to mi veľa nedalo :( Možno len nejaké súkromné doučovanie ? Mňa anglina veľmi baví, a keby som si v nej viac verila ... možno by som nemala problém sa uplatniť aj na lepšom mieste.
@saslavka73 nemyslím, že pôsobím placho...až tak 🙂 Na prvom pohovore hneď po materskej ma vzali. Potom som skúšala nájsť niečo iné, síce do obchodu, aj tam mi hneď na pohovore povedali, že ma berú, dokonca som bola posledná na pohovore a tá pani, čo so mnou viedla pohovor, povedala, že som bola najlepšia z tých 10 za celý deň.. .. ale nakoniec som skončila u tej známej, takže asi až tak placho nevyzerám - pevne dúfam 🙂
@saslavka73 ale no, bývam pri Žiline a platy sú vyššie. Aj v škole mám viac ako 700, len mám už roky praxe. A ako mladá som robila aj z domu, kým boli deti menšie a ja mladšia, zvládala som... práca na skrátený úväzok v škole + pre rodinnú firmu, učila po firmách kurzy a po nociach prekladala. Ale podľa toho, kde a čo človek robí a má vyštudované.
Keby mám k jazykom ekonomicky odbor, robím odborne preklady, pre firmy a sveta žiť...
@stamara Jedine v zahranici. Chlap tiez studoval na SK a ked prisiel mimo SR nerozumel nic. Akcent sa dobre hodi pri komunikacii so zahranic.klientmi. To sa na jazykovke clovek nenauci. Ale ak to nie je potrebne - komunikacia s Australiou,Amerikou,sleng je vsade iny a co ja viem este kde,tak aspon tu by som nieco skusila. Cez jazykovku.
@stamara tiež odporucam filmy a knihy v AJ, idealne, ak by si mala možnosť absolvovať nejaký kurz priamo v zahraničí- pripadne súkromný lektor- native speaker. Ja som sa napr učila AJ iba v skole a potom na VS, žiadne kurzy som nemala, všetko som sa potom plynule naučila praxou, veľa mi dali odborne trainingy v zahraničí, kde boli len cudzinci a bola som nútená stále hovoriť len v AJ- čiže za mna- najlepšia je prax, len druha vec je ta, aby si dostala možnosť si tu AJ v práci vylepšiť. Teraz napr prednášam v AJ na VS a jazyk využívam denne v práci- bez neho by som sa nepohla, keďže robim na medzinárodnom oddelení- ale ako vravím, zdokonalila som sa až v tejto práci. Treba veriť, že ta pravá šanca príde🙏Niekedy stačí byt v správnom čase na správnom mieste😃
@0izidora0 dá sa v pohode aj v SR, nemusíš ani nos z domu v strčiť ani jazykovú si platit
@stamara jazyk sa uč z toho co ta baví - máš internet, TV... Moja 11rocna sa učí aj 3ti rok a hovorí plynule, rozumie viac ako ja ktorá aj používam v práci denne cez 10 rokov... Rozumela veľa už predtým ako sa učiť začala-miluje hudbu, tak si prekladala pesnicky z aj a spievala si ich, má rada 1 seriál ktorý pozerala v nemeckom jazyku, od určitej časti ho už ale nasla len v aj - keďže ho milovala tak ho začala pozerať v aj aj keď nadávala na začiatku - teraz už sleduje telku v aj bez problémov... My mame veľa susedov hovoriacich po anglicky a v dome sa navštevujeme - ona je extrovert tak sa vždy snaží tiež pokecať... To je len jeden z veľa spôsobov ako sa učiť jazyk (popritom sa normálne aj učí v škole - učia sa od začiatku len v angličtine, ona ma z aj 2 ale mi je to jedno keďže vidím co vie)
Ja som sa aj naučila až v práci - na začiatku to bol horor - ja som bola prijatá s iným cudzom jazykom a aj som musela začať používat od určitej úrovne v práci... Môj prvý šéf bol ir a nerozumela som nič... Postupne sa to zlepšovali aj tým ze som sa prinútila čítať v aj, pozerať filmy a pod....
@hettinka áno, rozmýšľala som nad tým ... musím nájsť nejaký prípravný kurz na to - ak vôbec niečo také na to existuje ? A po tom certifikáte by som mohla trebárs aj učiť ? Či to by som musela mať aj pedagogické minimum ? sú rôzne certifikáty TOEFL, IELTS .. aké sú medzi nimi rozdiely ? Som v tom jeleň
Ovlada 2 jazyky plynule ,odmena je plat,potreba na trhu. Ani vek ju nezastavil.Smelo do toho.
@stamara máš vyštudovaný dobrý odbor. Problém bude niekde inde. By si sa čudovala s akými pseudo-odbormi robia ľudia v dobrých firmách.
@stamara keby si chcela učiť jazyk, treba statnicu z jazykovej školy alebo na univerzite na úrovni c1, tam medzinárodné certifikáty nepomôžu. Pre prax najmä v nadnárodných firmách sú zasa vhodnejšie tie zahraničné certifikáty. Ujasni si najskôr, čo chceš robiť a vyber sa tým smerom.
@dai toto mi pripomína môjho manžela pred 12 rokmi , ked nastúpil do firmy a anglicky vedel veľmi chabo , poslali ho na 4 týždne do Londýna na kurz , po návrate mi vravel že na všetko hovoril yes , niekedy na druhej strane telefónu sa zhrozene ozvalo yes ?????? No , no ..dnes hovorí perfektne plynulo v AJ . Ja som naopak z AJ slabší priemer, ale hovorím plynulo po rusky , ovládam azbuku čo naďalej využívam ešte stále s pobaltskými štátmi , Arménskom , Azerbajdžanom .
@hettinka ja len uvažujem 🙂 Mňa baví aj ekonomický smer, aj učiteľstvo. Ale asi ostanem pri ekonomickom smere ... len neviem, aký certifikát by bol naj ? Je ich dobludu :( Teraz som si urobila zo srandy jeden test, urobila som ho na 76 % a teda ma zaradil do kurzu pre pokročilých. Gramatiku ako tak viem, aj keď je čo dolaďovať. No ktorý certifikát urobiť, to netuším :-O (pre prácu vo firme? )
@namornicka áno. Asi si moc neverím a sa podceňujem. Keď som videla na nete bývalého spolužiaka zo ZŠ, ktorý sa učil na 3 - 4 a robí teraz riaditeľa v nejakej firme, som skoro spadla na riť.
@stamara ahoj, ak naozaj chces zlepsit cudzi jazyk, odporucam jazykovy mentoring, do 3.1.maju aj speci cenu pre mamky, potom 7.1.o19h maju bezplatny webinar,na kt sa treba prihlasit. Ale maju aj vela tipov na fb, webe, ebooky a pod z cohi sa da tiez vela pochytit. Mam vlastnu skusenost a fakt odporucam. Pridavam link na zlavu, btw.garantuju 30dnovu lehotu na vratenie penazi v pripade nespokojnosti
https://jazykovymentoring.sk/mama/?utm_source=f...
A k otazke o praci s VS, zial je to tazke, ked mas deti a hypo veru niekedy je clovek nuteny robit i taku pracu. Najma ak si mamicka po RD al clovek tesne pred dochodkom. Zial. A poviem Ti este, ze kamoska ako absolventka vs mala problem zamestnat sa ako predavacka - nechceli ju lebo prekvalifikovana a rychlo by im odisla...a tak odisla do zahranicia...
@pininka podľa mna s tvojim odborom nájdeš uplatnenie v neziskovke, nadácii, v charitatívnych projektoch, krízových centrách, nie je to neužitočný odbor, len to musíš správne uchopiť. Zdegradovali ten odbor pred pár rokmi ked sa sociálna práca dala ľahko vyštudovať na nemenovanej súkromnej univerzite. Vtedy si to veľa ľudí robilo pre titul.
@namornicka presne tak, my keď sme išli na tento odbor, boli tak prísne primacky a prešlo nas 24, už o rok zobrali 50 a rok na to bez primaciek 150. Čo dodať.
@pininka ale na východe je veľa škôl, kde potrebujú práve ludí ako si ty, skúsila by som asistenta učiteľa, prípadne špeciálneho pedagóga. Učiť s tým asi nemôžeš, ale treba sa konkrétne informovať u riaditeľov, teraz takéto miesta v školách vytvárajú aj cez rôzne projekty, ked aj nie nastálo, je to aspoň na vykrytie obdobia, kým su deti malé a na odpich. Alebo zháňať známosti a niekam na úrad ... plat asi vyjde narovnako, nebudeme si klamať, predavačka má možno aj viac, ale čo už... Zasa robíš len ráno, v teple, nie manuálne.
@hettinka jasné, ja som posielala žiadosti všade, takže viem aké to je. Z 90% mi ani neodpísali. A keď mi sestra povedala kto robí u nich na škole asistenta učiteľa a aké majú vzdelanie bolo mi do placu. Budem skúšať, mám ešte čas do konca rodičovskej, ale chcem to riešiť čím skôr.

@ema_65 No ja mám odbor vyštudovaný a vyše 25 ročnú prax. Nikde ma nechcú. Predpokladám, že jeden z dôvodov je, že moc veľa viem.