Ak človek s VŠ robí prácu, ku ktorej VŠ netreba
Ahojte, mám na vás takú netradičnú otázku ... nakoľko niektorí členovia mojej rodiny majú podľa môjho názoru divné zmýšľanie. Po výške som si 2,5r. nemohla nájsť prácu kvôli tomu, že nikde nechceli absolventa ... takže som bola iba na absolventskej praxi a chodila som upratovať alebo som doučovala. Potom som nastúpila na materskú a po materskej sa mi podarilo zamestnať sa. Po necelom roku som zmenila prácu, pretože ma "známa" zavolala pracovať k nim do firmy s prísľubom, že mi po roku predĺži zmluvu a môžem si ísť kľudne na materskú (vedela, že ešte túžim po druhom bábätku) ... No bohužiaľ, podkopla mi nohy a nič mi neoznámila, len mi počas mojej PN poslala list o ukončení PP. Teraz som síce po operácii na PN, no hľadám si opäť novú prácu... Zaujímal by ma názor hlavne od tých, ktoré majú VŠ - pracujete aj bežne v obchode, za kasou, niekde za pásom ? Alebo sedíte len pekne v kancli v teplúčku .. teda máte "čistú prácu" ?? Totižto moja svokra sa v čase, keď švagriná nemala prácu, vyjadrila tak, že ona by ju neposlala robiť takú robotu ... že do obchodu :D Nechápem, veď je to práca ako každá iná ... Či ste tiež toho názoru, že my s VŠ by sme nemali robiť prácu takého to typu ? Príp. nejakého operátora a tak podobne ? Ako sa na to môže pozerať zamestnávateľ ? Že človek s VŠ sa hlási na miesto, kde ani vš netreba ?
Je pravda, že plánujem ešte 2. dieťa, ale kým otehotnejem, nechcem len sedieť doma na zadku a nič nerobiť :(
Ďakujem za názory ! 🙂
@saslavka73 o rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky pre učiteľov...Ak k tomu smerovala otazka☺
@pininka Je to náročné,učitelia sú milí,ale prof.Líba si nás na biológii riadne podal.Celkovo je vraj Prešov najnáročnejší na štúdium ( oproti Žiline či Ružomberku).Vraj...Tento semester máme 7 skúšok a popri práci,rodine a domácnosti je to celkom slušný záhul.A tie poplatky sú fakt vysoké všade.Nehovoriac o tom,keďže dochádzam do PO,že ma každá sobota stojí s cestovným min.20€...Ale stále verím a snáď nie som naivná,že sa mi tá investícia času,síl a peňazí vyplatí.Hmm...
@vlucifuk ďakujem ti pekne za odpoveď,ja som z kosicz tak to cestovanie sa snáď nejako bude dať. Skúšky, no tak to je zahul že 7 za semester to si ani z výšky nepamätám 😱. Tak snáď to nejako dám za tie dva roky. Verím že mi to pomôže, aj keď muž je skeptický. Rozmýšľala som aj zrobit si len kurz na opatrovateľku, s tým by som mohla robiť v jaslickach, lenže neviem,či to bude stačiť. Aj keď cez úrad práce by som to mala zadarmo.
@stamara skus si dat neake konverzacie v Aj,podla mna je AJ v kancelarskej praci samozrejmost..ja napr nemam exkluzivnu gramatiku ale vobec sa nebojim komunikovat aj ked to nie je 100%, volavam s amerikou, indiou..viem ze sa da aj neako cez skype najst zadarmo konverzacie..a keby je nutne zoberiem hocaku pracu urcite lepsie ako sediet doma na zadku.
Ja mám VŠ zdravotnú a poviem vám to takto: popri škole som musela pracovať na plný úväzok v nemocnici ako zdravotná asistentka za 550€ v čistom mesačne. Dozvedela som sa že zdravotná sestra v tej istej nemocnici (o triedu vyššie) zarába 570€!!! O 20€ viac!!! ( A to tam mali kolegyne čo tam sú roky!)a to pracujete 12tky, rizikové pracovisko, víkendy, sviatky, nonstop! A môj partner? Stredná škola bez maturity a pracuje vo VW BA za 1200€ mesačne v čistom a 4 krát ročne mu dajú odmenu cca 1700€ 🙄 dokonca nedávno tam začala pracovať aj moja 43 ročná suseda. A viete čo? Dopĺňa iba šrúby a má tam 650€ v čistom! Takže škola neškola, po materskej radšej budem pracovať v práci mimo svojej profesie ale za omnoho lepšie peniaze ako kvôli VŠ pracovať v omnoho náročnejšej a špatne platenej práci !
Ak chceš môj názor, ber čo je najlepšie pre teba a či máš alebo nemáš titul vôbec nerieš. Inak, moja dobrá kamarátka čo má vyštudovanú rovnakú školu tiež miesto toho robila "obyčajnú" šičku a dokázala si zarobiť viac ako 600€ mesačne
Ja si myslim, ze si skvela 🙂 nie je nic horsie ako ked dlhodobo nezamestnany vysokoskolak sa citi pansky na bezne roboty a z gauca sa nechava zivit mamkou :D potrebujes pracu - ber cokolvek. Nemusis byt hned v tescu ci za pasom. Kino, knihkupectvo je pekna praca, podla zalub hladaj obchody. Call centrum je pohoda. A popri tom hladaj aj pracu v obore 🙂 napr ja by som kludne sla do knihkupectva robit popri RD :D ale uprimne neprezila by som hanbu keby ma tam nasli spoluziaci zo strednej :D
Ja poznám 2 známe ,majú VS a 1 pracovala za pásom v 1 firme,druhá do teraz robí predavačku v Coop jednote.ked treba peniaze a fakt niet kde robiť aj toto je dobre.ja.mam skončenú VŠ učiteľka bio-geo.nesla som si zohnať prácu,nakoniec som mala na 5 mesiaxov -zastupovanie počas dlhodobej PN.no a keď to skončilo nemala som kde robiť,nič som nešla zohnať a keď som dávala žiadosti napr.do.presajne s odevmi,do potravín,zoomarket tak mi povedali že by ma aj vzali ale mám titul takže nie.ostala som potom tehotná,teraz mám i druhé,ešte rok a pol môžem byť doma a potom sa bojím čo bude.velmi chcem ísť učiť.ape istotne u nás bude problém zas zohnať miesto.ak nič nebude voľne budem zas skúšať obchody.
@stamara ty si celkovo podľa mňa neveríš až to z teba cítiť.Tak, keď vieš AJ len Ti chýba komunikácia mohla by si si nájsť učiteľku čo Ťa to douci.mas dobrú školu, možno horší kraj kde bývaš, ale hlavne hľadaj a ver si, lebo sedieť za pokladňou je výhra možno na pár mesiacov len, aby si doma nesedela.Vies ja si myslím, že niektorí ľudia ani nemusia mať VS dobrý región aj tak si nájdu dobrú prácu, lebo si veria a idu si za svojim.ty sa nejako opustas už vopred.ucit by som v tvojom prípade nesla
@stamara a strašne sa lutujes, že si to od kamarátky nečakala..., myslím, že môžeš byť rada, že tam už nepracujes.Do školstva a ženského kolektívu, nervy si zničiť za taký plat, vydať energiu na deti, ktoré sa neučia a ty dostaneš vynadane za výsledky na to máš ešte čas a nemáš vek.To si nechaj ako najposlednejsiu možnosť myslím, že máš na viac ako tabuľkový plat
Podla mna robit predavacku nie je vobec hanba. Radsej zarobit 600€ ako predavacka nez 0€ ako nezamestnany s titulom.
Mam VS. Dokonca mi cerveny diplom lezi v skrinke. Pracu v odbore nehladam. Pozeram po predavackach, upratovackach. Mam totizto dietatko ztp a mozem sa zamestnat max na 4 hodky, no aj s tym mam problem. Vsade chcu bud na smeny alebo na 8hod. Zatial stale hladam...
Ja pracujem v obchode, som Ing a vzhľadom na to, že mám malé deti, muž má vynikajúcu prácu tak ja som sa zamestnala len 20 m od domu. Je to v obchode u súkromníka, takže žiadna jednota ani nič. Takže momentálne je to pre mňa jedna z naj možnosti. Keby sa niečo robilo, deti prídu alebo ja môžem odbehnúť domov. Určite tu nechcem robiť navždy ale lepšiu alternatívu som zatiaľ nenašla.
@pininka moja kamarátka bola vyucena predavačka spravila si túto školu popri zamestnaní a má super pracu v štátnej správe do 14:30 ráno ide skoro chce byť poobede s detmi.Nie je to zlá škola len ju všade v médiách dehonestujú neviem prečo je x ďalších VS, ktoré sú o ničom a len chrlia absolventov
Po jednom dietati sa mi tazko hladala praca lebo vsade ma odmietli s tym ze pojdem o chvilu na
matersku
@stamara ach pomoooooc tieto trapne nazory.(tvojej svokry)...ja s VS pracujem ako veduca obchodu s hrubym platom 1100(zavisi podla odmien toto je priemer) eur a teda vobec mi to nevadi.....a to 50%je klientiek s vs s ,,cistou pracou" a plat maju len v hrubom to co ja v cistom. takze naozaj nepocuvaj svoju svokru,hlavne rob co ta bavi,s cim si uzmierena ze robit chces,aj ked teda asi chces ist na md.prosto nie vsetko co sa blisti je zlato,a v praca v kancli neznamena ze hned budes mat mega super plat,jedine co naoko je je akoze ta prestiz ze pracujes v kancli🤦🏼♀️mozno nebudes ty alebo niekto iny somnou suhlasit ;) ale to je to bude rozlisnymi povahami;) toto je len moj nazor na to, ktory myslim uplne v dobrom;)
@stamara dobrý deň,jazyková škola=hltač peňazí..učiť jazyk sa treba ako malé deti,byť v tom prostredí a nasávať reč🙂čiže púšťať si rádio,filmy s titulkami, čítať noviny..ja by som .mozno ten psychowalkman vyskúšala,tiež mi viazne komunikácia a vždy mám šťastie na cudzincov,keď chcú vedieť smer cesty či vysvetliť MHD lístky 😃vtedy ma tak zaleje pot, že až 😃skúste to,ja som sa tak naučila po maďarsky doma,ešte doladiť nemčinu a tiež AJ..a možno vyskúšať nový jazyk,Hlavne treba Začať!!🤩
Tolko VS vzdelanych robi v zahranici au-pair, casnicky, za pasom, opatrovatelky, atd. ... Ale - pracuju v zahranici 🤦♀️ A zasa praca “v kancli” je sen mozno pre tych, co vzdy pracovali len “manualne”.
Kazdy by mal robit taku robotu, ktora mu splni sen o praci ako takej, o placi a o kolektive 😉 A u kazdeho su tie kriteria ine 😊
“MILUJ, co robis, ROB, co milujes”.
K uceniu sa cudzich jazykov - filmy s tutulkami a komunikacia vzdy, ked sa naskytne prilezitost 😉 Rukami-nohami, ale snaha sa ceni - a ten pocit zo seba potom - na nezaplatenie... 😊 Mastercard moze ist “do rici” 😂
Manžel mi akurát dnes hovoril, že čítal, že ako vodiča kamiónu nezamestnaju prekvalifikovaného človeka, lebo by ho práca čoskoro nebavila, nenapĺňala, po ceste s kamiónom by sa hral na mobile a podobne 😁 čiže naozaj keby som ja robila nejakú jednoduchú prácu, čoskoro by som sa cítila taká nejaká nedocenena a že sa nevyužije môj skutočný potenciál.
@stamara ahoj, ja ti poviem takto, akakolvek praca je dobra ked potrebujes, a kto chce pracu si najde, trochu viac ver sebe a menej inym. Je mi luto, ze ta znama podrazila, ale nema zmysel to riesit. Ries seba a ujasni si co chces robit. Mimochodom poznam lekara, ktory robi kamionistu a inziniera, ktory je kuchar. Obaja si to vybrali dobrovolne, lebo ich to naplna a bavi viac, ako co vystudovali. A tiez poznam architekta, ktory robi obchodneho zastupcu. Nikdy nevies co zivot prinesie... Drzim palce
Lepšie nejaká robota ako žiadna ked nič nebolo predavala som.aj parfemy na ulici.... A tiez som.mala.pracu kde sme boli ako elita mesta hej kosielky,saka,kravaty gate s pukamk a normálne sme robili aj upratovanie,aj umyvali wc no a co.... Btw mala.som 50perc ak nie viac kolegov s vs kt si nemasli uplatnenie ci od naozaj ok vs skol alebo lwn akolamo z núdze...drzim.palce

@pininka z vlastnej skúsenosti, na žiadosti riaditelia neodpisujú, treba chodiť osobne, najlepšie je mať niekoho "za sebou", nie veľké známosti, ale mať aspoň nejaké odporúčania od kolegov.