Ako oznamujete zamestnávateľovi, že neprídete do práce?
Myslím ak náhle ochorie dieťa... voláte, píšete? Akú formuláciu používate?
Ja mám vždy z toho kŕče v bruchu, ako zareagujú...
Snažim sa slušne dobrý deň mrzí ms to neprídem, dieťa náhle ochorelo idem na OCR/Lekarovi...
Bohužiaľ rodičia sub 85rocni, tam varovka už nehrozí (skôr už treba ich)
Tento rok som uz na OCR bola 10 dní - týždeň mal skolkar teplotu 39.6...subezne ja...V deň nástupu do práce si starší zlomil nohu, tak s ním bol na OCR muž týždeň, potom s barlami do školy (muž ho vozí). Potom ochorel zas mladší (zápal ociek)zas tak som to poriešila lv na 1 deň. Teraz boli prázdniny, boli sme doma všetci. A dnes ten mladší v noci 38.5 , hrdielko boli...tak už mi šrotuje ako slušne povedať a nerozculit 🫣
Kazda praca a zamestnavatel je iny. Rovnako nemozeme porovnavat, ak niekto oznamuje raz za rok a niekto relativne casto, lebo deti byvaju casto chore. Aj dopad na prevadzku moze byt iny. Ine to je povedzme v prevadzke, kde si ta praca pocka a ine je to na vyrobnej linke, kde sa sluzby planuju a realne to sposobi problem.
Ja len napisem spravu na Teams, ze beriem si volno lebo dieta chore. U mna sa to ale nestava casto, lebo nebyva chory casto a striedame sa s manzelom a zaroven mame aj home office, takze nieco spravim cez den a dorobim vecer.
Kazdopadne, ak sa to neda spravit inak a musis ostat doma ty, tak napis SMS, mail alebo volaj. Na co ste zvyknuti.
@anonym_autor neviem na akej pozícii pracuješ ak pracuješ od pondelka do piatku tak je vhodné dať vedieť v dostatočnom časovom predstihu o tom ,že neprídeš do práce....to znamena pred začatím práce, samozrejme,že nie o 3 v noci, áno stačí aj správa ale to zasa záleží od tvojej pozície a nahraditeľnosti a áno ak je to stále dookola každý mesiac tak chápem,že je to nepríjemné a to už musíš ty zvážiť či je to vždy potrebné a či sa to nedá zariadiť inak....to už potom si každý musí byť vedomý prípadných následkov
@anonym_autor tak už to nerobis prvý x tak tak ako vždy🙂napísať, zavolať ako máte zvykom.Ak nemá teplotu daj mu cmulajucu tabletu a uvidíš čo z toho bude
Ďakujem všetkým za odpovede....♥️
Pre hejtiky že prečo sme boli počas prázdnin všetci doma, alebo že som cez prázdniny čerpala OCR kvôli zavretej škôlke 🤭🤣 odpoviem hromadne - naše zamestnania sú cez prázdniny zavreté, povinne čerpáme dovolenku 🤪
byvalej sefke som volavala. bola to starsia osoba(skoncila ked isla do dochodku v 65-ke). takze tej som inde ako sms napisat nemohla a nespoliehala som sa na to, ze si to do 8 precita. s novou sefkou si tykam, takze tej cez messenger napisem vo vhodnej rannej hodine(viem ze napr. 6:30 je uz hore, ale cakam aspon do 7:00), ze nepridem preto a preto a bud si beriem dovolenku alebo idem k lekarovi. a tam vidim cinm to precitala, alebo nie a treba jej zavolat aby o tom do 8 urcite vedela.
ale neznasam ten cas medzi tym ako zistim ze nebudem moct ist do prace(v noci vraciam, mam horucku, dietatu sa prejavi choroba atd.) a tym, kym jej to oznamim a pride od nej sprava ze je to v poriadku a mam/e sa hlavne vyliecit.
Vždy som písala mail. V terajšej práci aj vyžadujú vždy mailom, žiadny whatsapp ani messenger.
Uff tolko som nechybala ani za 10r. Ked boli deti male tak som robila na polovicny uvazok a striedali sme sa s muzom - cize on bol doobeda kym ja som bola v robote a ja poobede. On mohol mat v tom momento HO. Ale deti aj ked bolo ako zle tak doma boli max 2-3 dni plus vikend a ke duz nemali teploty tak isli naspat do skoly. Neviem si predstavit vykryvat 10dnove pnky a po tyzdni dalsia pnka - zamestnavatel by si velmi skoro nasiel nieco na co by sa dalo vyhovorit aby som uz do roboty chodit nemusela. Jedinym dovodom by bolo, ze dieta ma zavaznu dg, ktora by vyzadovala hospitalizacie. Mali sme kolegu, ktory bol velmi casto doma s dietatom, ale dieta malo poskodene oblicky a kazdy ochorenie bolo prakticky spojene s pobytom v nemocnici, a doma este dalsie dieta. Ale koli beznym virozam som toto nezazila ani ja ani u kolegov.
Inaksie my mame kontakt na nasu sefku z personalneho a tej pisem WhatsApp, ze sa nieco deje alebo nemozem dojst do roboty, nevolam
cize cez jarne si si brala OCR kvoli zatvorenej skolke a teraz budes pokracovat dalsou OCR ? a muz si bral cez jarne prazdniny dovolenku ?
asi by som to spravila tak , ze ten z vas kto nemal OCR cez jarne nech ide na OCR teraz
oznamila by som to cez sms, teams co pouzivate v praci a normalne ze mi ochorelo dieta a musim ist na OCR predpokladam ze do konca tyzdna
@anonym_0838ef ten medzi čas ma stve....viem že dieťa má (aktuálne) 39.5 a ten medzi čas že ako to vezme šéfka 🙈 a nechcem jej písať teraz v nedeľu.. .
@anonym_8eeb0f tak moje dieťa malo týždeň 39.6 (týždeň = plných 7 dní tak s prominutím som bola na OCR po 7 rokoch). Je čerstvý skolkar. Povaha mojej prace mi nedovoľuje brať si HO, s manželom máme len ranné, obaja pracujeme v školstve takže cez prázdniny sme mali povinnú dovolenku...Nie že by som čerpala OCR kvôli škôlke ..
@anonym_d2e940 čiže...🤣 Cez jarné prázdniny sme mali ako ucitelia nariadenú dovolenku nie OCR kvôli škôlke
@anonym_0838ef ten medzi čas ma stve....viem že dieťa má (aktuálne) 39.5 a ten medzi čas že ako to vezme šéfka 🙈 a nechcem jej písať teraz v nedeľu.. .
@anonym_8eeb0f tak moje dieťa malo týždeň 39.6 (týždeň = plných 7 dní tak s prominutím som bola na OCR po 7 rokoch). Je čerstvý skolkar. Povaha mojej prace mi nedovoľuje brať si HO, s manželom máme len ranné, obaja pracujeme v školstve takže cez prázdniny sme mali povinnú dovolenku...Nie že by som čerpala OCR kvôli škôlke ..
@anonym_d2e940 čiže...🤣 Cez jarné prázdniny sme mali ako ucitelia nariadenú dovolenku nie OCR kvôli škôlke
@anonym_autor no sak to si mala napisat, zvycajne v skolstve su k OCR toelrantny, a skor sa najde niekto kto ma volnu hodinu na zastup, napisala by som rano sms alebo mail
@anonym_autor no sak to si mala napisat, zvycajne v skolstve su k OCR toelrantny, a skor sa najde niekto kto ma volnu hodinu na zastup, napisala by som rano sms alebo mail
@anonym_d2e940 no... práve v škole je OČR vždy dosť problém. Hlavne ak sa nakopia, keď je mladší kolektív.
Autorka: u nás máme zaužívané písať zástupkyni, keďže ona robí suplovanie. Píšem len dôvod (Pn, Očr, rodinné dôvody - pohreb napríklad) a kedy asi sa vrátim, prípadne kedy je kontrola. Nevoláme si, lebo ona k tomu sadá večer a robí naraz. Teraz máme celkom normálne vedenie, takže stres je menší, no pamätám časy, keď som bývalej zástupkyni volala, že mám hnisavu angínu a ona sa mňa pýtala, že kto za mňa bude robiť v ktorý deň a ako to, že som si to nedohodla... takže ak nemáš vyslovene takúto osobu nad sebou, buď v kľude.
Napisem sms, bud uz vecer alebo rano, podla toho, kedy sa stav zhorsil, s tym, ze cestou od lekara sa zastavime a poviem jej, dokedy budem doma. Formulacia ale uplne neformalna, "ahoj Evi, mala ma zas sople/kasel/teplotu.... rano ideme k dr a potom sa zastavim. Paa. " ale tak my si tykame a rozumieme si, takze nie je problem. A tiez som bola na ocr pred Vianocami, po Vianociach a teraz doma cez prazdniny a ak malej neprejdu tie sople, co uz 3 tyzdne liecim bezuspesne, tak ostanem doma zase🙄
@anonym_autor pisem sms veducej aj kolegyni, s ktorou mame podobnu agendu. Ak veci suria, napisem o nich kolegyni, niektore vedia pockat, kym sa vrátim.
Ziadnu speci formulaciu netreba, tak ako pises, mi to pisu kolegovia...za mna pisomne je to naj pre obe strany, mas aspon dokaz, ze si dala vediet... mam ale dohodu ze mi pisu cim skor, nakolko otvaraju prevadzku, take ze mi pride 8:10 sprava ze nerpidu do prace by som riesila. Za mna kludne aj vecer, aj v noci hocikedy.. ale rano ked otvorim oci nech viem,ze niekto uteka na prevadzku otvarat.
Mne sa páči formulácia cez sms, Dobrý deň, nahlasujem predbežne P alebo OČR, syn/dcéra dostal/a v noci vysoké teploty (doplniť informácie podľa potreby), ozvem sa, keď pôjdeme od lekárky (alebo budem vedieť viac). Ďakujem, podpis. Mne sa zdá, že keď je šéf taký nepríjemnejší, že má človek z toho stiahnutý žalúdok tak nepísať prehnane ospravedlňujúco, skôr vecne a s vedomím, že máš na to právo. Veľa zdravia
To je tak, keď sú matky celé zosraté ako čo najšetrnejšie oznámiť zamestnávateľovi, že si ich dieťa dovolilo mať tú drzosť ochorieť.
Vacsinou vidim uz vecer na dietati ze sa nieco deje a rovno pisem sefovi ze ostavam doma lebo teplota hnacka cokolvek a podla stavu dalej riesim bud navstevu lekara alebo skusam vybavit strazenie a pisem sefovi ze budem ocr apebo este den dovolenka alebo normalne rano pridem.
@anonym_e1f6b7 Ja sa nepýtam CI oznámiť ale akú formuláciu/formu komunikácie ini používajú
Ale zabudla som že čitateľská gramotnosť tu je na nízkej úrovni 🤷 len rýchlo hejtnut
@anonym_autor lenže to, ako to máme my, neznamená pre teba nič..
Každá firma to má predsa inak..
Napr. ja napíšem do WhatsApp skupiny "čaute, dnes žiaľ neprídem, pretože bla bla bla, keby čosi, pokojne volajte" a oni mi aj volajú, ak nieco potrebujú...
Práveže v školstve zvykneme písať aj cez víkend, aspoň sa vie zástupkyňa zariadiť a hneď rieši suplovanie.
@anonym_autor veď tak normálne ako vždy, že mi Bohu žiaľ nečakane ochorelo dieťa, tak neprídem do práce, ďalšie info dám po navstiveni lekára. Aspoň sa budú vedieť zariadiť bez tvojej neprítomnosti v práci a rátať s tým, že ostaneš OCR.
@anonym_autor U nás v práci zásadne telefonicky. A nikto sa nemôže na teba hnevať, veď ty za to nemôžeš a predsa nedostávaš plný plat. A poradím ti, nauč sa to oznámiť trochu sebavedomejšie a nie so strachom. Uvidíš, že ti to pomôže prekonať ten strach z toho, oznámiť to. Takže: mysli na to, že ty za to nemôžeš, že máš choré dieťa a tiež na to, že to platí sociálna poisťovňa a máš za to aj menej peňazí, ako keď si v práci.
Ja pracujem v školstve tiež a my máme dohodu, že náhlu neprítomnosť oznamujeme telefonicky.

cize cez jarne si si brala OCR kvoli zatvorenej skolke a teraz budes pokracovat dalsou OCR ? a muz si bral cez jarne prazdniny dovolenku ?
asi by som to spravila tak , ze ten z vas kto nemal OCR cez jarne nech ide na OCR teraz
oznamila by som to cez sms, teams co pouzivate v praci a normalne ze mi ochorelo dieta a musim ist na OCR predpokladam ze do konca tyzdna