Ako to u vás v práci funguje s kuchynkou?
Kto sa o ňu stará? Kto nakladá/vykladá umývačku? Čo robíte, keď je umývačka zapnutá a niekto má špinavý pohár/tanier/príbor atď...? A zároveň aký typ pracoviska to je (obchod, kancelária...)
Pýtam sa preto, že sa mi maximálne prestalo páčiť fungovanie u nás vo firme a môžem situáciu porovnať len s 2 predch. zamestnaniami, no na moje argumenty, by som to chcela nejako lepšie podložiť. Resp už zo zúfalstva píšem sem, či niekto nemá zavedené nejaké dobré riešenie, ktoré by sa dalo u nás uplatniť.
Ďakujem za akékoľvek komentáre.
@anonym_autor my na to mame upratovacky. Ale nasa firma je velky korporat, cize to ti asi nepomoze, ak pracujes v mensej firme, kde sa o cistotu a poriadok v kuchynke starate viac menej sami
Korporát- upratovačka to rieši.
My sme škola. Umyvačku nemáme, ale teda každý si po sebe umyje, sprace. Kanvicu atd čistí upratovačka tak neviem či pomôže ako to mame my. Ale teda chladnička katastrofa, nechavajú tam smradlave jedla, po zaruke,..
@anonym_autor kancelaria, upratovacka... pockame ak je zapnuta a ona vylozi a nalozi... inac spinave nalozime kazdy po sebe...
@anonym_c97773 a kým je zapnutá a čakáte na dokončenie a vyloženie, kam dáte špinavé riady?
Nemáme umývačku. Každý si umyje po sebe a odloží.
@anonym_c97773 a kým je zapnutá a čakáte na dokončenie a vyloženie, kam dáte špinavé riady?
@anonym_autor do drezu alebo na linku. Umyvacku toci viac krat za den.
Škola. Nemáme ani kuchynku. Riad si umyje každý sám v umyvadle v zborovni, kanvicu vyvara 1 kolegyňa.
spinave riady pokial umyvacky pracuju tak davame do dresu alebo na tu odkvapkavaciu cast ked uz v drese nie je miesto...spinave si kazdy dava do umyvacky ked prave nejde 🙂
Korporát - každý si po sebe hneď umyje … do umývačky sa nakladá iba po nejakej návšteve alebo proste niečo hromadne. Naložíš, zapneš a vyberieš.
Ak nie ste veľká firma, kde to má podchytené a v náplni práci upratovačka, tak je to na každom z vás. V malých firmách toto nie je náplň upratovačky. Tá ma upratovať veľké priestory, utierať prach, umývadlo, sanitu. Kazdy by si mal po sebe upratať, či pracovnú plochu, taniere, šálku. Alebo sa dohodnite na týždenných službách.
@anonym_autor A doma co urobis ked mas spinavy riad a umyvacka ide? Niekto necha na linke a niekto po sebe umyje rucne.
@anonym_autor A doma co urobis ked mas spinavy riad a umyvacka ide? Niekto necha na linke a niekto po sebe umyje rucne.
@nafka0483 doma nemám umývačku práve 🙂
Obchod. Kazdy umyva si umyva svoje riady (aj ked sme mali aj taku, co si ich hadzala do drezu a tam boli aj par dni, kym jej docvaklo umyt), mikrovlnka koncom tyzdna ked sa upratuje zazemie, nasu chladnicku umyje raz za mesiac ta, ktora je na rozpise
Mala firma. Kazdy po sebe umyva.
Kolektív asi 15 ľudí - každý po sebe umyje a uprace. Veľké upratovanie, rozmrazovanie mrazničky, dlážky atď pani upratovačka. Umývačku vyberá kto si ju všimne, zapína sa keď je úplne plná, väčšinou poobede 1x denne. Ale poháre a také drobnosti si väčšinou každý umyje aj v umývadle.
U nás bolo na firme asi 30 ľudí a tri asistentky a len tie tri to robili na striedačku
nerozumiem aky mas problem, mohla by si to skor rozviest, co ti prekaza konkretne, lebo to potom mozeme kadeco opisova...
ale inak... na firme sme mali kuchynku, s vecami vsetkymi, kedze tam osadenstvo robilo chliev, vsetko okrem kanvice a mikrovlkny som VYHODILA. Neostala im ani chladnicka, aby mali kde plesnive veci zbierat. Potom sa vymenilo osadenstvo, zmenil pristup, mame malu chladnikuc, stol, stolicky, mikrovlnku... pohare, kavovar.. umyvacku nie. Kazdy si umyje po sebe a odlozi.
Ak by bola umyvacka, a isla by xkrat denne u nas v kancelraii, tak by som sa skor ako sef, dotazovala ci sme kaviaren /restauracia alebo co za prevadzku :D A k udrzbe: kazdy by si po sebe spratal do umyvacky, ak by bola plna / isla by prave = riad by pockal v dreze, alebo nad umyvackou. Ked doumyva, vylozi ten co ide nakladat dalsi riad, ako nas poznam, robili by to baby na striedacku... rovnako ako sa napr cisti kavovar, ked je tam akurat niekto a pipne dopln vodu, vycisti, tak ten nestastnik, ktoreho to chyti, to urobi :D
Ak by sa mi tam mali vadit ludia ohladom upratania si kuchynky po sebe, urobila by som to co pred rokmi = Zrusila ju na minimum.
u nas, mensi korporat, mame 2x do tyzdna upratovacku. Nakladame riady my, pusta asi upratovacka, vykladat som zatial videla len kocku z HR (netusim ci to bola nahoda alebo to robi pravidelne). Vo firme je nas okolo 100, 2-3 dni HO, obcas je ta navsteva upratovacky 2x do tyzdna malo, a riady v umyvacke smrdia, ale neriesim, nie je to moja starost... ak to niekomu bude prekazat, predpokladam ze budu riesit upratovacku castejsie, resp. dostaneme nariadene ze posledny zapne umyvacku... posledna neodchadzam, cize sa ma to netyka
nerozumiem aky mas problem, mohla by si to skor rozviest, co ti prekaza konkretne, lebo to potom mozeme kadeco opisova...
ale inak... na firme sme mali kuchynku, s vecami vsetkymi, kedze tam osadenstvo robilo chliev, vsetko okrem kanvice a mikrovlkny som VYHODILA. Neostala im ani chladnicka, aby mali kde plesnive veci zbierat. Potom sa vymenilo osadenstvo, zmenil pristup, mame malu chladnikuc, stol, stolicky, mikrovlnku... pohare, kavovar.. umyvacku nie. Kazdy si umyje po sebe a odlozi.
Ak by bola umyvacka, a isla by xkrat denne u nas v kancelraii, tak by som sa skor ako sef, dotazovala ci sme kaviaren /restauracia alebo co za prevadzku :D A k udrzbe: kazdy by si po sebe spratal do umyvacky, ak by bola plna / isla by prave = riad by pockal v dreze, alebo nad umyvackou. Ked doumyva, vylozi ten co ide nakladat dalsi riad, ako nas poznam, robili by to baby na striedacku... rovnako ako sa napr cisti kavovar, ked je tam akurat niekto a pipne dopln vodu, vycisti, tak ten nestastnik, ktoreho to chyti, to urobi :D
Ak by sa mi tam mali vadit ludia ohladom upratania si kuchynky po sebe, urobila by som to co pred rokmi = Zrusila ju na minimum.
@simca06022011 ide o to, že u nás to má na starosti oficiálne jedna osoba, ktorá má okrem toho plno inej práce, ktorú rieši. Ani v jej zmluve nie je starostlivosť o kuchynku ale akosi sa od nej očakávalo/psrischlo jej pod čarovnou formulkou "ďalšie činnosti podľa pokynov nadriadeného" všetko od dopĺňania mydla, cez toaleťáky až po tú blbú umývačku.
Všetci sú už naučení, že oni nič nemusia a kočena všetko porobí, niekedy po nich zbiera aj ich sáčky od obeda a pod. Lebo keby to nespravikla, tak vednie ma už na krku. Sme malá firma, čiže na toto upratovačku nemáme, tá je presne na sanitu, podlahy... No lenže toto dievča už viackrát riešilo s nami, že niekto (nevieme kto) jej robí že dokončí sa cyklus a do nevyloženej čistej jej uloží špinavé a ked je to napr hrnček od kávy, ktorý na hornom šuflíku pokvape všetko čisté dole, môže to robiť všetko nanovo. Alebo že teda ide cyklus a riady sú v drese ale nikoho ani len nehne to po sebe aspoň opláchnuť a nechávajúú jej to tam aj so zvyškami jedla, napustia tam vodu a ona to musí chytať a riešiť či chce či nechce lebo nikto jej to nevyloží, proste to neni nikoho starosť.
Pritom ona je zlatá a sama za seba sa nepostaví, i keď sa niekoľkokrát posťažovala len nie efektívne na správnych miestach ale už aj mne to vadí ako sa niektorí kolegovia u nás (k nej ale aj tak celkovo) správajú po stránke čistoty, že ja sa chcem ozvať ako osoba, ktorej sa to v podstate priamo nedotýka.
Pokial umyvacka ide vela ludi, da riad do drezu alebo ho odnesie a vrati sa neskor. Vyklada sa v ramci dobrych zvykov … vzdy sa najde niekto kto ju vylozi … nikto to nema v popise prace, ale pokazde ju vyklada niekto iny kto je prave v kuchynke - nakolko vela ludi tam obeduje, kavickuje atd. Kuchynka je vzdy cista- nie je nas vela tak by sa hned vedelo, kto je prasiatko … navyse pravidelne niekto oslavuje, nieco prinesie takze je fajn mat cisto. Kavovar a konvicu odvapnuje vzdy 1 osoba … ale ma na to monkovsky tik … takze nikto iny to robit “nevie”…
@simca06022011 ide o to, že u nás to má na starosti oficiálne jedna osoba, ktorá má okrem toho plno inej práce, ktorú rieši. Ani v jej zmluve nie je starostlivosť o kuchynku ale akosi sa od nej očakávalo/psrischlo jej pod čarovnou formulkou "ďalšie činnosti podľa pokynov nadriadeného" všetko od dopĺňania mydla, cez toaleťáky až po tú blbú umývačku.
Všetci sú už naučení, že oni nič nemusia a kočena všetko porobí, niekedy po nich zbiera aj ich sáčky od obeda a pod. Lebo keby to nespravikla, tak vednie ma už na krku. Sme malá firma, čiže na toto upratovačku nemáme, tá je presne na sanitu, podlahy... No lenže toto dievča už viackrát riešilo s nami, že niekto (nevieme kto) jej robí že dokončí sa cyklus a do nevyloženej čistej jej uloží špinavé a ked je to napr hrnček od kávy, ktorý na hornom šuflíku pokvape všetko čisté dole, môže to robiť všetko nanovo. Alebo že teda ide cyklus a riady sú v drese ale nikoho ani len nehne to po sebe aspoň opláchnuť a nechávajúú jej to tam aj so zvyškami jedla, napustia tam vodu a ona to musí chytať a riešiť či chce či nechce lebo nikto jej to nevyloží, proste to neni nikoho starosť.
Pritom ona je zlatá a sama za seba sa nepostaví, i keď sa niekoľkokrát posťažovala len nie efektívne na správnych miestach ale už aj mne to vadí ako sa niektorí kolegovia u nás (k nej ale aj tak celkovo) správajú po stránke čistoty, že ja sa chcem ozvať ako osoba, ktorej sa to v podstate priamo nedotýka.
@anonym_autor nuz, je to aj jej chyba. Ma to aj nejako zaplatene? Pochybujem. Urcite by sa mala minimalne ozvat. Opakovane. A ak by sa neriesilo, tak ja by som na jej mieste kvoli tomu dala vypoved. Nebudem robit upratovacku, ak to nemam v zmluve a nemam to zaplatene. Predpokladam, ze tu formulku o pokynoch nadriadeneho mate v zmluve viaceri, ak nie vsetci a nikto dalsi zo seba upratovaca nerobi.
Mohla by si sa tiez ozvat, ak ju mas rada a vadi ti, ako ju vyuzivaju. Potom ale hrozi, ze jej praca sa rozvrhne medzi viacerych.
@anonym_autor kancelárie... umývačku nemáme...riad po všetkých umývam ja a ešte jedna kolegyňa, plus to utrieme a odložíme...viem, že je to poriadne, nakoľko riady sú spoločné v kuchynke (napríklad príbory po umytí ešte dám do hrnčeka a zalejem vriacou vodou) je to pre mňa relax po celodennom čumení na monitor a stíham to v rámci obednej prestávky ale sranda je keď mám dovču 😁
Staraju sa upratovacky, ale aj niektore kolegyne. Aj ja (zbezne poukladam a poutieram vsetko, kym sa mi zvari voda. Je to taky mentalny relax od sedavej prace a prace hlavou.)
A ludia su u nas nauceni si po sebe hned umyvat veci, resp. nenechavat v chladnicke.
Plati pravidlo, ze v piatok cca po stvrtej hodine sa vsetko, co ostalo v chladnicke, vyhodi. Okrem veci, ako maslo, kecupy, kysle uhorky, …
Ale cokolvek pripomina netrvanlivu potravinu, ide do bioodpadu. Nadobky sa umyju a odlozia do skrinky. Tam si ich musia potom pohladat. Zaroven su v skrinke aj erarne nadobky, tak ak im to ktosi vezme, maju smolu.
Takze sa ludia naucili nenechavat si tam veci do zhnitia, umyvaju a odnasaju si to.
@anonym_autor ked som robila v korporate nikto ju nepouzival dohoda bola ze len po poradach alebo ked bola nejaká akcia. A vyložil ju väčšinou kto mal cas alebo prisiel prvy takisto aj cistenie kavovaru nikdy s tym nebol problém. Upratovačka to nemala v náplní prace.
@anonym_autor vidis, presne pre toto to treba riesit v malej firme nevidim dovod robit sluzku niekomu a riadit.. mali sme len jedneho pana, co nechapal, ze nie je doma a nebude po nom kolegyna zbierat riady po office, ani zakaznici nemusia stale do jeho tanierov pozerat, a sacky a smeti riesti a toho som prepustila. Treba sa ozvat, vedeniu a aj kolegom, ze hej.. ja ti tu nie som slzka, najedol si sa = uprac si. AK to nie je v zmluve = do tej carovnej formulky hocico sa zase dat neda, to by sme mohli skoncit tak, ze dam manazerovi prvadzky zachody umyvat.. lebo sa mi chce. Ja by som to proste prestala robit, ak by to neriesil nik. A ak sa nema kto o kuchynu starat = zrusila by som to, to nie je povinnost firmy take nieco mat...
@anonym_autor "ďalšie činnosti podľa pokynov nadriadeného" sa vzťahujú na jej náplň práce,nie na to,aby z nej bola upratovačka.
Pokiaľ sa ozve,že to nie je jej náplň práce,a vedenie jej ide za to po krku,to už hraničí so šikanou.
Obecný úrad, do 5 zamestnancov, o všetko sa stará upratovačka myčka sa zapína iba pri akciách
Obchod. Máme upratovačku tá umýva a rieši chladničku aj celú kuchynku.
Riad si každý po sebe uprace ak umývačka práve nie je k dispozícii.
Ale každá firma to má inak.
Nemame umyvacku. Sme tam kultivovane zeny,ktore si po sebe umyju. Takisto to bolo v pracach predtym. Tam,kde bol open space a vacsia kuchynka,umyvacku mala na starosti asistentka.

@anonym_autor kancelaria, upratovacka... pockame ak je zapnuta a ona vylozi a nalozi... inac spinave nalozime kazdy po sebe...