Bojím sa reakcie šéfa na moje tehotenstvo.
Milé žienky. Vec sa ma tak, že sa nám s manželom konečne po dlhsej podarilo splodiť bábätko, čo je úžasná správa.Pracujem však v zamestnaní, kde už teraz je malo zamestnancov a v mojom obore, sme len dve kvalifikované. Ja a kolegyňa. Šéf na nás dosť tlači,aké všetko stíhame chvalabohu. Už aj preto, že sne obe také poctivé a dôsledné pracovníčky. Lenže... Ja sa teraz normálne bojím oznámiť ze pôjdem na materskú. Už vidím ako bude vystrajat a kričať. Pani doktorka mi odporúča ísť na rizikové a oddychovať. Mali ste niektorá skúsenosť s so šéfom, čo šéfkou akú spomínam tu ja? Ako vám to dopadlo, prípadne čo by ste mi poradili?
Ja som robila čašníčku.. v tomto obore je zvykom mat sefa blbca.. co sa tyka zmluvy, pristupu, pracovnych zmien, doktorov. Tiez som sa bala ako to dopadne ked mu oznamim, ze nemozem robit 16h vkuse, ale bala som sa zbytočne. Pochopil všetko, lebo som mu ukazala ze tehotenstvo nie je choroba a do konca 4mes som robila klasicke 16tky a 5-6 mesiac uz len osmičky, potom smer pnka, lebo s bruchom sa mi uz zle 😆 takže ak to povies a urobis rozumne, neni o com, pochopí, najde nahradu 😉 drzim palce
Ps: robila som v nefajciarskej kaviarni
@vierkainka s tym si vobec nelam hlavu.Pozeraj na svoje stastie.On je sef nech si to zariadi ako chce.A isla by som na rizikove, ak lekarka odporuca.Daj to cim skor na papieri aj termin kedy nastupis na rizikove a termin porodu
@vierkainka akože ono je lepšie, nez keby sa nejako okato potešil, keď to oznámis, lebo to by znamenalo, ze je rád, že sa ťa zbaví. Ale tá reakcia určite nie je príjemná. Moji sa tvárili, ako keby im uleteli včely, keď som povedala, že po 2 rokoch idem na reťazovu materskú s ďalším 😁 vraj ma stále spomínali, ako mi dajú nejaké projekty a toto tamto. .. ale aj včera na vianočnej párty šéf hovoril že počítajú so mnou a všetko dobré prajú, nech sa len ozvem, keď budem chcieť robit, hoci i z domu na dohodu.
Mohla by si robiť niečo i z domu, ak sa ti bude dať 🙂 privyrobis si trochu. Ale v prvom rade mysli na bábo.
Pokiaľ potrebujes ísť zo zdravotných dôvodov na rizikové na PN, tak samozrejme myslí na seba a bábätko v prvom rade. To je niečo, čo ti nestojí za žiadneho šéfa či prácu.
Tvoja priorita je babatko. Praca bola aj bude. Neboj, nikto nie je nenahraditeľný, ani Ty.
Šéf bude musiet trosku zamakať a najst náhradu, ak mu to otnamis hned na začiatku 2. semestra, ma dostatok casu
Vela stastia
Ak doktorka odporuca rizikove tak posluchni.... obzvlasy ak po dietati tuzis.... ak mas taku vunimocnu kvalifikaciu tak to normalny sef pochopi a ak nepochopi tak z toho si nic nerob po oznameni tehu ta vuhodit nemoze
@vierkainka Uz len to by ma trapilo, ze sef bdue vystrajat a kricat. Kricat na teba nesmie a je jedno aky by na to mal dovod.
Ak ti lekarka odporuca PN, lebo si rizikova, tak nastup na PN. Tehotenstvo oznam pisomne - bud si nechaj potvrdit prevzatie, alebo to polsi na dorucenku. So sefom sa tak vobec nemusis stretnut.
Je jedno ci to povies aj osobne, ale urcite to musis mat aj pisomne a mat dokaz o tom, ze to bolo riadne dorucene.
Ak s nim budes hovorit a zacne robit cirkus a kricat, tak mu normalne odpovedz: Rozpravajte sa so mnou slusne a pokojne. Ak to nezaberie a on bude kricat dalej, tak to zopakuj a dodaj: Ak budete kricat, odidem a porozpravame sa ked to bude mozne urobit pokojne.
Ak stale neprestane, tak naozaj z miestnosti odid, alebo mu zloz telefon.
Nenechaj si skakat po hlave, neopakuj dookola aby na teba nekrical, povedaz to 2krat a dost, na tretikrat odid.
@vierkainka pani doktorka ti odporúča rizikové vzhľadom k zdravotnému stavu alebo kvôli možnej reakcii šéfa a náročnosti práce? Ak kvôli šéfovi / práci, tak vám obom odporúčam preštudovať zákonník práce, aby ťa pani doktorka neukrátila o mzdu a komfort vypísaním na PN.
Okrem toho voči zamestnávateľovi a hlavne kolegyni by bolo férové oznámiť tehotenstvo čo najskôr a potiahnuť v práci čo najdlhšie aby si stihli nájsť a zaškoliť náhradu.
A neviete mi poradiť prosím ako to fi gune keby som bola na PN.. Teda na tom rizikovom že ako je to s platom? Pripadne ma odporúčať kde by som si o tom zistila viac?
@vierkainka ako myslíš ako je to s platom? Veď to je ako normálna PNka nie? Takže sa vychádza z tvojho príjmu za posledné obdobie 😉
@xili99 ďakujem za odpoveď.priznam sa, že sa v tom vôbec nevyznám, pretože už si ani nespomínam kedy som vola naposledy PN. Zvyčajne čerpám paragraf na jeden deň a málokedy som chorá.
@vierkainka Pocas PN nedostavas plat. Prvych 10 dni PNky plati tvoj zamestnavatel a su to prve tri dni 25% a dalsie dni 50% denneho vymeriavacieho zakladu, po 10tom dni plati scialna poistovna tych 50%. DVZ je priblizne tvoja hruba mzda - len pre predstavu.
Samozrejmostou ma byt pocas PN dodrziavanie liecebneho rezimu, teda dodrziavanie vychadzok (ak ti ich lekar povoli).
Viac o tom najdes tu: https://www.socpoist.sk/nemocenske/1292s
@vierkainka myslím si, že je to tak ako klasická pn, že prvých desať dní ti platí zamestnávateľ, presne ako to vychádza to ti nepoviem, ale niečo sa mi marí, že prvé tri dni 25% a potom 55% 🙂
@vierkainka Suhlas s
@fokuska
A btw.bude vystrájat?! No slušne ho poslat kade lahsie nech sa sprava slusne a zavriet dvere. Nie si jeho majetok ale zamestnanec.
Vôbec sa netrápte ja som sa dozvedela že som.tehotna a na druhý deň som.sla.na pn im ju zaniest a neriešila.som a neboli nadšený lebo ma akurát začali zaúčať na pozíciu čo som sa sama hlásila bo nemali.ludi a bum tehotná🤣a rátajú somnu že prídem ale včera som.ss dozvedela že som opäť tehotná tak ma.tam.zas dlhšiu dobu neuvidia a pravdu povediac ani sa tam vrátiť nechcem
Nemas sa coho bat, uvidis nakoniec jeho reakcia bude taka ze ti s usmevom zagratuluje. Kazdy je nahraditelny. Hlavne sa pred nim netvar ze ti to je luto😅
@vierkainka aj ja mam hroznu sefku. Tiez sa nam podarilo po roznych peripetiach otehotniet. Vzala som si dva tyzdne dovolenky a v piatok ked mi koncila som jej zavolala, ze od pondelka som pn nech so mnou uz nepocita. Ked som jej doniesla listok pn ani sa ma neopytala ako sa mam ci je vsetko ok 😂
@maciatkolulu tak hej robila som.s nebezpečnými chemikáliami takže robiť som tam nemohla tak som šla hneď preč🤣
@maciatkolulu a resp o 3-4r ani neviem čo bude môžem byť zas tehotná a zas sa to oddiali..alebo inú možnosť nebudem mať len sa vrátiť..aj tak už našli dávno náhradu za mňa cca 2,5r dozadu
Reakcia môjho šéfa bola : Do riti (nikdy nezabudnem)
Bola som čašníčka, áno trosku problém ale pre boha obaja šéfovci majú deti, trosku som bola sklamaná z reakcie....
Chcela som co najdlhšie pracovať ale vďaka šéfovcom ma gynek dala na PN a potom na rizikové... Nemala som prestávku v práci, buzeracie - ako napr po 2 min ničnerobeni zhukla namna ci nemám čo na robote (ten lokal sa leskol od čistoty!!) ... Atď......
Ale keďže som aká som, aj tak som tam počas tehotenstva chodila na kávu s býv stálym zákazníkom, aj krst sme tam oslavovali.....
Nerieš ako zareagujú, je to tvoj život a tvoje dieťa.

@vierkainka najlepsie hned po ukonceni 3 trimestra mu to povedat, nech hladate nahradu aby si ju mohla este zaucit potrebne, na ostatne tam bude k pomoci vzdy kolegyn. Nezabudaj ze pokial nezamestnante debila kazdy sa vsetko nauci. Hlavne mysli na seba a svoje dieta.