Čo hovoríte na chudobu a nezamestnanosť mladých?
Mladí ľudia, dlhodobo, vychádzajú celosvetovo najchudobnejší. Nik ich nechce zamestnať a ak áno, väčšinou vo forme brigád, prácou na dohody.
V kontraste s tým, som dnes čítala článok ako sa vraj tvária neviditeľní.
Obávam sa, že nám utečú do sveta aj tí čo ešte chceli zostať.
Mne minule kamaratka spominala ako vystudovany farmaceut k nej prisiel na pohovor do lekarne a pytal sa ci to naozaj musi byt v praci 5 dni v tyzdni. Ja neviem asi chcel predavat lieky z homeofficu. 🤷♀️
@anonym_9e7661 ale hovoríme o práci mladých, o prvej praci. Nikto ti nekaze to robiť ďalších 50 rokov.
Máš bývanie, no super a ako ti to akože pomôže, keď nemáš prácu? Tak to dočasne prenájmu a dočasné bývať v ba v zdieľanie prenájme. Tvojim jediným cieľom aktuálne ma byt získať skúsenosti. HO je tiež benefit a treba si ho zaslúžiť. Si myslíš, že ho budeš mat od prvého dňa? Asi by som prehodnotila priority, lebo ver mi, máš ich nesprávne nastavene. A to nie je kritika, to je rada do zivota
@sandy18 nenašla som jedinú pozíciu v mojom obore, kde by nebola hybridná forma dochádzania. Korporaty Ba. Vôbec to nebol benefit pre starších. Od prvého dňa to neočakávam, ale po zvyčajne mesiaci (tak som sa to od HR dozvedela) už nabehnú na túto formu. Len každá firma to má s HO inak a každý tím to má inak. V BA paradoxne tie junior príjmy nie sú vôbec vyššie ako tam, kde ja pozerám. Môžeš mi to bližšie ozrejmiť s tými zle nastavenými hodnotami ale moc nevidím pointu platiť ďalších 300-400€ za bývanie, byť od manžela aby som (potenciálne, lebo ma nikde neprijali) rovnaký príjem ako tu, kde bývam. Naozaj by si toto robila na mojom mieste? Rozhodovať by som sa mohla, keby ma do tej Bratislavy aspoň prijali.
Necháp to zle. Ja si nehľadám prácu dramaticky dlho. Nehľadám si ju dostatočne dlho na to, aby som šla mimo obor. Podľa mňa so moju situáciu predstavuješ inak, než je.
@anonym_autor ale vieš, prečo ich nechcú? Lebo presne vedia, že sú absolútne nepouzitelni. Koľko nich sa aspoň počas školy snažilo robiť? Aj keby to bolo len v McDonald's, ale aspoň by malú nejaké pracovne návyky. Túto 0 bodov. Všetci vykrikuje, že VS nás nepripravuje na prax. No to nikoho - napr. Tomu sme sa my snažili, robili sme počas školy, boli sme vďační za príležitosť. Dnešní mladí nič- len to čaká, čo mu dáš urobiť, presne mu musíš povedať ako to ma urobiť, 3x to po ňom skontrolovať a vysvetliť, prečo to ma zle. A keď o dva týždne nastane rovnaká situácia, tak nemá páru, čo robiť, lebo len emachanicky urobil, čo si mu povedala, ani sa len enzamyslel, takže teraz netuší, že toto už raz robil.
No a potom sú tu malde, ako napr. Slečna rok po skole, čo si v skúšobnej dobe vypýtala zmluvu na dobu neurčitú, a rovno oznámila,že je v šiestom mesiaci a ide na PN.
Sa divím,že zamestnávatelia o nich nemajú záujem?
@anonym_f18c2b tak moja dcera pracovala aj pocas strednej aj vysokej skoly. Po skole - ma cervenyndiplom, nadupana praxou aj vedomostami dostala ponuku na 1200 eur v hrubom. Tak isla do Ciech. Ako sa ma s takymto olatom osamostatnit prip. Si zaalozit rodinu? A to dostala prac.ponuku z miesta kde posledny rok brigadovala a to vo svojom odbore. Takze velmi dobre poznali jej pracu.
@anonym_8fc318 to bude západná civilizácia, lebo toto isté sa deje aj Severnej Amerike, Austrálii a na Novom Zelande. Všade tam mám zdroje informácií , v Kanade žijem.
Spoločnosť sa tak orientovala na inklúziu “iných”, že sa zabudlo na tých normálnych a ide sa na ich úkor. O tom, že pomaly každé druhé dieťa má svoju “nálepku” inakosti a potreby špeciálneho prístupu ani nehovorím.
Okrem toho, aj medzi tými “normálnymi” sa umelo potláča dravosť, súťaživosť (medaile všetkym, aby chudatenko, čo skončilo 4., 7., posledné neplakalo., ak team prehráva o určitý počet gólov/bodov, body sa prestanú rátať…)
Znižujú sa naroky na všetky deti, aby všetky zvládli učivo a nejak tou školou prešli.
Videá som z čínskych škôlok nevidela, ale videla som nejaké z japonskej Kindergarten a školy, tá samostatnosť a schopnosti sa nedajú porovnať.
Potom sa ľudia sťažujú, že pracovné miesta obsadzujú cudzinci, ale tí sú v porovnani s miestnymi samostatní, cieľavedomí makači, nie snehové vločky, čo stále riešia nejaké traumy, ráno sa im nechce vstávať do práce, robiť na plny úväzok je priveľa, nadriadení od nich požadujú výkony, tempo je prirýchle… a samozrejme plat je príliš nízky…
@sisaka Japonci sú kapitola sama o sebe.Videla som reportáž od decka m tlačia do hlavy, že musia sa dobre učiť a mať dobrú prácu.Deti vychovávajú starí rodičia, lebo mladí pracujú.Po škole chodia na doučovanie a ich celý život je len škola a práca.Asi to je dôvod zlého psychického zdravia a toľko samovrážd.Toto urcite nie je na zavidenie a brat si z nich príklad.
No neviem. Dnešná mládež, česť výnimkám je bez záujmu, bez vedomosti a a očakávaniami na milióny. Tiež som začínala za smiešne peniaze. Pred 15 rokmi bola moja prvá výplata na tpp v čistom presne 320€! O rok som zmenila prácu a už to bolo v čistom 800€. Čo na tu dobu boli pekne peniaze. A to mám len maturitu. Pracovala som 6 rokov. Výplata rástla každý rok. Byt sme kupili už s mužom po tom, čo sme obaja odrobili necelé 3 roky. Dovtedy sme žili v zdieľanej izbe v podnájme 2 roky a rok v podnájme spolu. Potom som bola 9 rokov doma s deti. Tetaz po rodicakoch som si našla prácu do mesiaca. Takú aká mi vyhovuje hlavne časovo. Nebudem zarábať 2000+, ale momentálne je čas pre mna priorita. Všetci naokolo vyplakávali ako prácu najist nevedia po md rok aj dva a strašili aj mňa🤷🏽♀️ nemám po známostiach nič, ani som nikdy nemala. Dnes vyjde 25 ročný zo školy a chce aspoň 3000€. No hold. Je na svk. Ale ak sa zamestná a ukáže, že je dobrý, tak dokáže postúpiť vyššie velmi rýchlo. Len to sa už veľa mladým nechce. Už pred md mi chodili pracovať mladi, ktorí to po týždni vzdali, lebo je to na nich veľa 🙄😅 niektorí to nedali ani vedieť, proste už neprišli. A nebola to ani extrémne ťažká ani manuálna práca. Len bolo treba myslieť a byt 8 hodín za pc. A už sa z toho pokladali. Dnes rodičia ofukuju deťom ritky, riešia za nich každý prd a vyrastá generácia neschopných ľudí v každej oblasti. Česť výnimkám. Žijú také a poznám ich.
@anonym_36228a to je vždy generačný rozdiel..Nasi rodičia boli vďační za xy, my za tú sumu by sme nešli pracovať a naše deti nepôjdu za to, za čo robíme my.Je to normálne.Ja s nimi súhlasím sú si vedomí svojej ceny a nesklanaju hlavu.Je mi zle, keď vidím na profesii, že banky, Orange a iné veľké firmy hľadajú brigádnikov nápln práce ako na TPP a len zneužívajú študentov za smiešne sumy.Vzdy sa niekto nájde kto to vezme samozrejme.A o tom je pracovný trh, kým jeden tým pohrdne druhý je rád
@anonym_f18c2b tak moja dcera pracovala aj pocas strednej aj vysokej skoly. Po skole - ma cervenyndiplom, nadupana praxou aj vedomostami dostala ponuku na 1200 eur v hrubom. Tak isla do Ciech. Ako sa ma s takymto olatom osamostatnit prip. Si zaalozit rodinu? A to dostala prac.ponuku z miesta kde posledny rok brigadovala a to vo svojom odbore. Takze velmi dobre poznali jej pracu.
@ibatanecnica Ide o to, ako dlho by mala tých 1200 €
@anonym_777d4b áno, ale aj prácu kde každý ide na 110%. Predtým sa nepracovalo na výkon, neboli tak vysoké nároky a na jednu pozíciu bolo viac pracovníkov a preto nám ani pračky a ostatní pomocníci nepomôžu.
@anonym_autor To je veľmi skreslený názor.Neviem, ktoré obdobie máš na mysli, ale ja som napríklad v 90tych rokoch nepracovala na 110%, ale minimálne 150 a teda nielen ja. Ale to je vždy tak, každá generácia si myslí, že tí predtým to mali ľahšie. Ja by som tie "deväťdesiatky" už z fakt nechcela zažiť.
@ibatanecnica Ide o to, ako dlho by mala tých 1200 €
@anonym_777d4b 3 mesiace a potom o 100 viac. KtozVie dokedy
@anonym_autor To je veľmi skreslený názor.Neviem, ktoré obdobie máš na mysli, ale ja som napríklad v 90tych rokoch nepracovala na 110%, ale minimálne 150 a teda nielen ja. Ale to je vždy tak, každá generácia si myslí, že tí predtým to mali ľahšie. Ja by som tie "deväťdesiatky" už z fakt nechcela zažiť.
@anonym_777d4b mne zase rodina spomínala, že obdobie keď neboli mobily a emaily bolo strašne pohodové. Čakalo sa kým príde pošta niekoľko dní a nie ako teraz, že prídeš z prace a xy telefonátov.
@anonym_777d4b áno. Dostávali sa štátne byty k práci a po revolúcii bola možnosť ich za almužnu odkúpiť. Poviem ti takto, kedysi každá predavačka, upratovačka atd mali vlastný byt, dnes by už nemali šancu s ich platom nejaký kúpiť.
@anonym_913695 k akej práci sa dostávali byty? To by ma teda zaujímalo.Moji rodičia mali družstevný byt,30 rokov ho splácali.Ja som bola v poradovníku na NÁJOMNÝ byt od zamestnávateľa niekolko rokov.Zamestnávateľ potom previedol byty mestu,v ktorom sa tie byty nachádzali.Stále som platila NÁJOM.Potom,keď mesto potrebovalo peniaze,tak tie byty PREDALI nájomníkom.Nič nebolo zadarmo.Za peniaze.
@anonym_913695 k akej práci sa dostávali byty? To by ma teda zaujímalo.Moji rodičia mali družstevný byt,30 rokov ho splácali.Ja som bola v poradovníku na NÁJOMNÝ byt od zamestnávateľa niekolko rokov.Zamestnávateľ potom previedol byty mestu,v ktorom sa tie byty nachádzali.Stále som platila NÁJOM.Potom,keď mesto potrebovalo peniaze,tak tie byty PREDALI nájomníkom.Nič nebolo zadarmo.Za peniaze.
@anonym_14ad18 starí rodičia na družstve dostali byt, rodičia v elektrotechnickej firme. Keď padol socik, mohli ho odkúpiť za pár €. Teraz reálne ľudom na družstve ani nedajú hypotéku ;)
@anonym_14ad18 ano, nebolo to úplne zadarmo, ale aspoň bolo. Teraz sa veľa mladých ľudí s rôznymi povolaniami k bytu už ani nedostane. Toľko k tomu
@sisaka Japonci sú kapitola sama o sebe.Videla som reportáž od decka m tlačia do hlavy, že musia sa dobre učiť a mať dobrú prácu.Deti vychovávajú starí rodičia, lebo mladí pracujú.Po škole chodia na doučovanie a ich celý život je len škola a práca.Asi to je dôvod zlého psychického zdravia a toľko samovrážd.Toto urcite nie je na zavidenie a brat si z nich príklad.
@anonym_7d768d ak si si nevšimla, písala som o samostatnosti detí a vedeniu k zodpovednosti, nie o pracovnom nasadení dospelych a rodinnom živote.
@anonym_777d4b mne zase rodina spomínala, že obdobie keď neboli mobily a emaily bolo strašne pohodové. Čakalo sa kým príde pošta niekoľko dní a nie ako teraz, že prídeš z prace a xy telefonátov.
@anonym_913695 Ide aj o to, akú prácu človek mal. Ja som bola celý deň v teréne, v aute, časom aj s tým mobilom na uchu, keď som prišla domov bolo treba spracovať celý pracovný deň, poslať faxom (!) report.. Samozrejme domácnosť, rodina, keď si na to spomeniem, je mi zle. Pri každej príležitosti sme počúvali, že na našu pozíciu čaká x ľudí, tak máme byť radi, že máme prácu. Naše detí by takto dnes nerobili, to viem určite.
@anonym_913695 Ide aj o to, akú prácu človek mal. Ja som bola celý deň v teréne, v aute, časom aj s tým mobilom na uchu, keď som prišla domov bolo treba spracovať celý pracovný deň, poslať faxom (!) report.. Samozrejme domácnosť, rodina, keď si na to spomeniem, je mi zle. Pri každej príležitosti sme počúvali, že na našu pozíciu čaká x ľudí, tak máme byť radi, že máme prácu. Naše detí by takto dnes nerobili, to viem určite.
@anonym_777d4b ale robia. Som v styku s veľkým množstvom dílerov laboratórnej techniky a robia presne to čo popisuješ. Väčšinou len mladí, lebo to nie je moc family friendly
@anonym_14ad18 starí rodičia na družstve dostali byt, rodičia v elektrotechnickej firme. Keď padol socik, mohli ho odkúpiť za pár €. Teraz reálne ľudom na družstve ani nedajú hypotéku ;)
@anonym_913695 Naozaj to nepochopíš? Ani tvoji starí rodičia ten byt nedostali!!! Družstvo im ho pridelilo, dedkovci boli nájomníci. Snáď to nie je také zložité, aby si to nevedela pochopiť.
@anonym_777d4b ale robia. Som v styku s veľkým množstvom dílerov laboratórnej techniky a robia presne to čo popisuješ. Väčšinou len mladí, lebo to nie je moc family friendly
@anonym_913695 Veď hovorím, ide o to, čo robíš. Ale aj v tej istej profesii je to dnes o inom, musím povedať, že našťastie. V mojich casoch bola obrovská nezamestnanosť, takže som ozaj bola rada, že mám robotu.
@anonym_14ad18 Nevysvetlis jej to..bolo všetko zadarmo a hotovo. Alebo nie je schopná pochopiť, alebo uznať, že sa mýli. Škoda každého slova.
Asi toľko - chalan po VS nastúpil do prvej práce a po dvoch dňoch skonštatoval, že on si to tak nepredstavoval, že tam bude musieť byt každý deň 8 hodín, že to je moc. To je výsledok ten dnešnej výchovy - absolútne nepripraveny na realitu, že clovek ma nejake povinnosti, ze sa nebodaj od neho niečo bude požadovať a fakt, ze by mal myslieť a nebodaj si aj niečo pamätať dlhšie ako cca 15 sekúnd, je úplne v oblasti sci fi. A nie, nie je to výnimka, toto pozorujem už dobrých zo 5 rokov.
@anonym_f18c2b no a ako si predstavuje život ďalej. Či bude žiť doma s rodičmi a oni budú platiť všetko vrátane jeho vreckového? Toto je úplne neakceptovateľné. Musí sa vedieť postarať o seba sám.
@anonym_913695 Naozaj to nepochopíš? Ani tvoji starí rodičia ten byt nedostali!!! Družstvo im ho pridelilo, dedkovci boli nájomníci. Snáď to nie je také zložité, aby si to nevedela pochopiť.
@anonym_777d4b ano a po revolúcii ho odkúpili za pár €. Kto ti teraz dá do lacného nájmu byt?
@anonym_777d4b Na štátny byt mal vtedy právo každý pracujúci, čakacia lehota však mohla trvať roky. Mnohí, čo dostali podnikový byt, sa museli zasa zaviazať, že budú istý čas pracovať pre firmu. „Ja som si podala žiadosť na bytové družstvo a v roku 1985 mi pridelili jednoizbový družstevný byt,“ prezradila nám Elena (70) z Lučenca.
„Zaplatila som len členské 3-tisíc korún. Keď neskôr odpredávali byty za zostatkovú cenu, tak som si v roku 1995 odkúpila ten svoj za 12-tisíc korún. My sme mali viac možností, ako sa dostať k bytu. Teraz to mladí majú ťažké“ dodala.
Fiha mat bývanie za 3 tisíc korún 😀 skoro ako teraz
@anonym_14ad18 ano, nebolo to úplne zadarmo, ale aspoň bolo. Teraz sa veľa mladých ľudí s rôznymi povolaniami k bytu už ani nedostane. Toľko k tomu
@anonym_913695 Ani to nie je pravda, že aspoň bolo, pretože väčšinou nebolo. Ako som už písala, na byty boli poradovníky a čakalo sa roky. Viac generácií celé roky bývalo spolu v dvoj. alebo v lepšom prípade trojizbakoch. A že sa mladí ľudia k bytu nedostanú? Dostanú, ale kúpiť byt nie je ako kúpiť si sveter. Mozno najskôr podnájom, potom kúpiť menší, ak sa dá dosetrit a kúpiť väčší. Pekne postupne. Že to nie je jednoduché, to viem, nežijem na Marse.
@anonym_777d4b Na štátny byt mal vtedy právo každý pracujúci, čakacia lehota však mohla trvať roky. Mnohí, čo dostali podnikový byt, sa museli zasa zaviazať, že budú istý čas pracovať pre firmu. „Ja som si podala žiadosť na bytové družstvo a v roku 1985 mi pridelili jednoizbový družstevný byt,“ prezradila nám Elena (70) z Lučenca.
„Zaplatila som len členské 3-tisíc korún. Keď neskôr odpredávali byty za zostatkovú cenu, tak som si v roku 1995 odkúpila ten svoj za 12-tisíc korún. My sme mali viac možností, ako sa dostať k bytu. Teraz to mladí majú ťažké“ dodala.
Fiha mat bývanie za 3 tisíc korún 😀 skoro ako teraz
@matus229 V roku 1985 jej pridelili!!! byt, nedali, už to konečne pochopte. Zaplatila členské, nie za byt.
@anonym_777d4b ano a po revolúcii ho odkúpili za pár €. Kto ti teraz dá do lacného nájmu byt?
@anonym_913695 Do lacného nájmu? To vtedajšie nájomné sa rovnalo takmer splatke hypotéky. Samozrejme energie k tomu, šak to je jasné, že elektrika, plyn neboli zadarmo.
@anonym_913695 ..a tých "pár eur" , o tom by sa tiež dalo diskutovať. A ešte dodám..tie byty spravovali vtedy tzv. Bytové podniky, ktoré sa mali o je starať. Keďže za socializmu bola taká korupcia a "kto nekradol, okrádal svoju rodinu", tie byty aj podľa toho vyzerali. Fondy, ktoré boli určené na ich údržbu, sa pravidelne rozkradli, takže keď si nájomníci byty odkupili, okamžite museli nemalé peniaze vraziť do rekonštrukcie a opráv. Nie preto, že oni sami ich nejako zdevastovali, ale ako nájomníci do nich nemohli investovať.
@ibatanecnica A ty si mala hned super plat o skole a vedela si si zalozit rodinu? Lebo ja nie. Dokonca po 5 rocnom pobyte doma s detmi som sla do inej prace za nizsi plat ( skoro o 400€) ako som mala.predtym. ale lepsie ako byt bez prijmu uplne ( ano, mohla som ist na urad a cerpat podporu).
A ok, tvoja dcera sla.do Ciech.. ano, aj ja som odisla zo skolstva, v 1999 bol nastupny plat 6090 v hrubom, na konci skolskeho roka som ho mala zaokruhleny na 7000korun v hrubom. Asi je fo jasne, ze to bola bieda. Lenze keny vsetci rozmyslali ako ja ( u mna boli aj ine dovody, nie iba plat), tak by nase deti nemal kto ucit,lebo by nikto za ten plat ani nezacal. A aj kd su uz ucitelia na tom vyrazne lepsie oproti minulosti, ten nastupny plat je aj u nich nastupmy plat, kedze nemaju dost skusenosti. A tie ziskaju ako? No jedine praxou a dalsim vzdelavanim.
@anonym_4c45e7 áno, vo mne. Že neviem po škole dobre pracovať s internými systémami a že nemám oba cudzie jazyky na úrovni C1. To som počas štúdia nečakala. Lenže ako som už písala, rozprávala som sa s viacerými HR ľuďmi a vraveli mi, že pár rokov nazad brali ľudí s oveľa horším vzdelaním, bez praxe na pozície, na ktoré sa hlásim. Nemčina len tak aby si niečo cekla. Teraz to tak na mnohých pozíciach nie je. Nehovorím že na každej, ale na odbornejších, na takých kde vieš raz dobre kariérne rásť to je takto. Ľudia z HR mi povedali že mám super školu, aj super prax, len sú nároky z hora vyššie, že chcú na juniora už “hotových ľudí”. Takže áno, zjavne sa nájde niekto šikovnejší ako ja. Ja to beriem. Len ma pochopiteľne trápi, že mi zatiaľ nedal nikto šancu.
@anonym_9e7661 toto sú iba typické výhovorky, sorry. Lebo pokial ma firma o teba záujem, tak ta vezme a vyškoli. Nikto učený z neba nespadol. Pokial by si mala trosku Filipa, tak vezmeš prácu, aj menej platenú, zaškolís sa ideš preč. Ta C1 je popri dnešnej AI uplne zbytočná. Je potrebné aby si vedela spikovat, vybaviť objednávku a pod.
A inak firmy chcú juniorov, lebo ti ešte nemajú zle pracovné návyky a vedia si ich tvarovať ako potrebujú. Ale fakt nečakajte na začiatok 1500 v čistom, lebo vy potrebujete. To je ten problém. Očakávať môžeš, keď máš čo ponúknuť. Hovorí sa tomu aj ponukua-dopyt.
4 roky pracujem v segmente maloobchodu a pri vyberte zamestnancov dávam prednosť mladým. Dokonca aj tým čo dokončili práve strednú. Ale moja skúsenosť je desiva. 90% z nich sú nezodpovedni flakači. Najradšej by nerobili nič a zarábali aspoň 1600€v čistom. Majú problém raz do týždňa umyť podlahu. Keď príde zákazník tsk ich to obťažuje a gulaju očami. Prach na vitrínach nevidia a keď sa cez voľný víkend napiju tak ich v pondelok ráno neviem zohnať do prace....

Tato generalizacia mladých je totálna blbosť. Pamätám si spred 20 rokov, ako bol otec na vedúcej pozícii, tak sa mi sťažoval, že ľudia nechcú robiť. Keď sa ich na pohovore pýtal, čo ponúkajú, tak väčšinou odpovede, neviem, veď niečo za počítačom 😀 takže toľko k tým vašim super generáciám. Teraz sú nároky na juniorov také, že väčšina čo tam už robí 20 rokov by teraz neprešla keby zacina