Čo robiť, keď zamestnávateľ odmieta dovolenku?
Ahojte, mam kupenu dovolenku do Omanu na prelom april/maj, dovolenka kupena ešte v auguste!!! Dnes som oznamila a mi nechcu mi dať dovolenku , je toto normalne? Je to vačšia firma...
@abbey1 akože ešte v auguste ju mam nahlasiť? Akože firma to musí schvaliť? To počujem prvykrat toto 🙄
Ak to mas zaplatene,nemozu ti nedat dovolenku
Mozu ti zamietnut,ale v takom pripade ti to musia preplatit.na to je zakon!!
August bol pred par mesiacmi nie? Dovolenku si treba v práci nahlásiť, mat ju schválenú a až potom kupovať. Bohužiaľ, zamestnávateľ má právo disponovať dovolenkou, respektíve korigovať, kedy si ju vyberieš.
Nie v každej firme môžeš prísť a nahlásiť si, že vtedy a vtedy ja chcem, lebo som si niečo kúpila. Keby toto urobila časť zamestnancov, zamestnávateľ sa môže zblázniť. Treba to vždy vopred konzultovať a mat na papieri.
Máme doma havarijnú situaciu, manžel mohol o dovolenke len snívať. Bohužiaľ, nie je náhrada.
Áno, aj mňa to občas vytáča, ale nie vždy sa dá.
A to preco nieco take kupujes a aspon sa neopytas ci mozes nez to cvaknes? A preco si to neoznamila ked si to kupila?
A aký je dôvod, že ti ju nechce dať? Za mňa je v pohode kúpiť dovolenku a v januári to oznámiť zamestnávateľovi, že ju chcem v auguste.. To sa mi zdá dostatočne vopred.. Asi to nebude ideálny zamestnávateľ.
Nie je to normálne.Tvoj zamestnávateľ by mal vedieť,že nasraný neoddychnuty pracovník nepoda dobrý výkon.
Ved je to jasne napisane na dva kliky. Darmo sa jedujes, vsetko je na nete..
Plán čerpania dovolenky – § 111 ods. 1 Zákonníka práce
Základným pravidlom je, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka.
Zdroj: ip.gov.sk
No tak budes vediet do buducna. Skus sa este nejako dohodnut, ale ak ti nevyhoveju, tak bohuzial.
Skus sa informovat v cestovke, ci by sa nedal posunut termin na maj, nie prelom mesiaca
@autorka zbytocne tu opakujes, ze to prvýkrát pocujes. Keby si citala zakonnik prace, vedela by si o tom, ze o celej dovolenke rozhoduje zamestnávateľ a ze najprv sa dovolenka hlasi a schvaluje v praci, az potom sa kupuje, lebo vtedy si aj kryta, ze keby ti ju z vynimocnych dovodov zrusili, musia ti ju preplatit. Takto nemas narok na nic

Mala si ju hlásenú vopred a schválenú?