Čo robiť, keď zamestnávateľ odmieta dovolenku?
Ahojte, mam kupenu dovolenku do Omanu na prelom april/maj, dovolenka kupena ešte v auguste!!! Dnes som oznamila a mi nechcu mi dať dovolenku , je toto normalne? Je to vačšia firma...
@modrykolibrik naozaj by si nemala radit ak o tom nemas ani paru... moze narobit este viac skody
@gab1sol tak neviem,ale aj ja som kupila v novembri dovolenku na tento rok august a papierik na schvalenie dovolenky som v novembri nedavala.ani by mi ho nevzali. Dala som to len do planu dovoleniek ma tento rok+zastupujucej kolegyni som to povedala.a ani nikto nedava papierik na dovolenku rok dopredu aby to schvalila veduca,ci riaditel.
@lneviemmeno naplanovat dovolenku je jedna vec a dat podpisat papier na dovolenku rok dopredu na schvalenie je dva.
@terina25 to si ty. To neznamená, že to tak majú všetci. Napr. my nemáme žiadne papieriky potrebné na schválenie. Odkonzultujem si to s nadriadeným, zadám do systému a on mi to schváli.
Ale čisto hypoteticky - niekto si kúpi dovolenku na leto už na jeseň v predošlom roku, termín v práci nenahlási. Kolega, s ktorým sa navzájom zastupujú, si nechá schváliť dovolenku v januári a vo februári si kúpi v tom istom termíne dovolenku. Ako manažér, či zamestnávatel, ktorému by si dovolenku nechala a ktorému by si ju zrušila?
Ono je to ohľaduplnosť voči kolegom, ale aj dáka istota, že ten termín dovolenky bude pre mňa platiť (odhliadnuc od výnimočných situácii, kedy v prípade schválenej dovolenky to musí zamestnávatel kompenzovať).
@terina25 a to ti vravim s uplnou vaznostou... v minulej praci som si davala schvalovat dovolenky v septembri na dalsie leto .- u nas to bola standardna prax. Ano, mohli byt potom este zmeny v ramci oddelenia, avsak to bolo uz potom stylom - pocuj Marka, tuto mam na termin kde chces ty dovolenku super zajazd do XY, vymenis si prosim so mnou? A Marka - ano Terka, vymenim, pripadne - nie Terka, nemozem, uz mam na ten termin rezervovane letenky ja..... asi tak to funguje vo viacerych firmach....
Ja som kedysi pracovala v cisto zenskom kolektive, kde sme sa museli prestriedat. 10 zien, vacsinou matky vtedy malych deti. A mali sme vyrazne starsiu slobodnu kolegynu /my sme mali o polku rokov menej ako ona/. Ktora prisla do prace prvy pracovny den v novom roku a vypisala si dovolenku na vsetky sviatky a skolske prazdniny deti (zimne, jarne, jesenne, vianocne). Kedze bola prva, bola podpisana jej dovolenka od sefky. A bolo vymalovane. Co ze matky deti chceli dovolenky, ona si postavila hlavu. Takze matky s detmi sedeli doma, lebo uz sa im dovolenka "neusla" (nemohli mat vsetci naraz) a stara dievka po 50-tke sedela doma a "rekreovala sa". NIkde nechodila, robila ostatnym napriek. A preco? Lebo chcela, bola to hnusna zatrpknuta stara dievka, ktora sa potrebovala tymto sposobom prezentovat a robit ludom zle.
@muchotrafka298 ktora mozno dovtedy tahala vsetky mozne sviatky a prazdniny za inych 🤷
@martinkatinka v praci kde sme pracovali spolu neprelozila ani papier na stole za nikoho ineho.
@muchotrafka298 asi to nebude ten prípad, ale už som sa stretla s tým, že žena nedostane v lete dovolenku, lebo nemá deti alebo má deti už veľké.. Akoby taká žena nemala nárok na dovolenku v lete. Na každý prípad je viac uhlov pohľadu.
@terina25 to áno ale vrchná si to zvykne čítať a keď v tom období už vidí že máme viaceré naplánovanú dovolenku tak nás upozorní aby sme sa dohodli a niektoré si to pomenili. Potom to už len dáme schváliť aspoň 2 mesiace vopred a ešte sa nestalo, že by neschválila keďže to predbežne kontroluje ešte predtým. Som rada že to mame takto 🙂
@ibrunova nie toto bol iny pripad, ona to proste robila naschval. Bola tak zakerna. Ale ja som sa uz stretla v praci s tym, ze boli uprednostnovane zeny s detmi na ukor zien bezdetnych a slobodnych. Ze v lete dovolenka nie, cez prazdniny dovolenka nie, lebo oni maju narok.
No keď to v práci inak nejde, asi by som šla cestou storna zájazdu a bud toho roku oželela more a dovolenkovala na Slovensku alebo riešila more na jeseň.
Pred pár dňami som si nahlasoval termín letnej dovolenky.
Ako starší pracovník s určitým prínosom pre firmu a s nejakými zásluhami som mal prednostný výber termínu.
V januári som zvolil august 2025.
Dúfam, že to autorke témy vyjde.
Ak by nie, tak aspoň malá útecha - Omán v májovom termíne nie je bohviečo...
Ja by som sa v prvom rade snazila slusne dohodnut a argumentovala by som tym, ze minuly rok, ked som si dovolenku kupovala som nemala informaciu o tom, ze budem preradena na inu poziciu, kde nebude mozne brat si dovolenku v uvedenom termine.
@modrykolibrik nemusia ju pustiť ani jej ju nemusia preplatiť, nemá ju schválenú, čiže ma smolu
Ked viem, ze budem mat dlhodobu dovolenku, kvoli tomu je v kazdej kancelarii kalendar - pridem za veducim / sefom a oznamim, ze viem, ze je to daleko, ale na vtedy a vtedy beriem dovolenku, lebo sa mi podarilo kupit za dobry peniaz a vie to aspon v predstihu... nema preco nesuhlasit, lebo v tom case netusi, co bude na dalsi rok... a teda zapisanim sa povazuje vec za schvalenu...
Neviem kde pracuješ a nepoznám ani zakony, u nás je to tak ,že zamestnávateľ môže disponovať iba polovicou dovolenky. Dovolenku na nasledujúci rok si nahlasujeme v decembri. Teda ak by som si v auguste kúpila dovolenku, je samozrejme že by nebola nahlásená a teda ani schválená. Ale zasa je to u nás tak, že buď by mi to zamestnávateľ schválil alebo preplatil, iná možnosť by nebola. Hlavne ak je to takto dlho. Ináč by sa na to pozeralo že v marci som kúpila a v apríli chcem ísť. To by ma poslal do prdele.
@trisha_r dajte si na to do budúcnosti pozor, aby ste sa nepopálila ako autorka 🙂 toto o “polovici dovolenky” si myslí veľa ľudí, pretože kedysi to tak bolo 🙂 zákon sa ale menil. Silno pochybujem, že by vam zamestnávateľ preplatil neschválenú dovolenku. Môže však byť, že sa viete v práci jednoducho zastúpiť, a teda nerobí problémy s čerpaním dovolenky. U nás to napríklad tiež nie je problém, zamestnanci sa ľahko zastúpia
@petracandle Nie, nie celou, len dvomi tyzdnami
Zvysok si planuje zamestnanec.
V slusnych spolocnostiach sa dovolenka na nasledujuci rok planuje v decembri, predchádza sa tak problémom ako je tento.
Tak ci tak, autorka mala dost casu nahlasit dovolenku, teraz jej ostáva ju len stornovať (cim skor tym lepsie, kvoli poplatkom).