Dobrovoľne žena v domácnosti - skúsenosti
Je tu niektorá, ktorá je doma a stara sa len o rodinu a dom?? skusenosti??
ak by som mala dosť peňazí aj ja by som rada zostala doma ;) ;) treba myslieť ale aj na dôchodok. Ale čo ja viem spoločnosť ludí by mi chýbala,
U nas v okoli je to relativne bezne, ze kym su deti na ZS je zena doma (do 10r je u nas ZS), alebo robi len na par hodin tyzdenne aby "vyvetrala hlavu". Bohuzial tu presne tak vidim obrovsky risk rozchodu s partnerom a nemilosrdneho dochodku na hranici zivotneho minima. A aj keby nie, po 15-20 rokoch sa hodit na pracovny trh, no zamestnavatelia sa skor zasmeju ako by ti nieco nasli. V dnesnej dobe ten model velmi nefunguje :( Ja som doma 4.rok a idem od septembra do prace na 20h tyzdenne, 4 dni v tyzdni do pol jednej a piatky volne, je to taky kompromis rodiny a prace pri vela detoch, kruzkoch, domacich ulohach a kolotoci domacich prac...
@ada99 ja som bola doma - 9 rokov ako zena v domacnosti. naucila som sa vela - organizovat, planovat a preplanovat, co sa mi zislo teraz pri hladani prace. pracu som hladala kvoli sebe, lebo mna osobne byt zenou v domocnasti nebavilo, nebavi a ani bavit nebude. u nas to bolo prosto financne vyhodnejsie ako ostatne riesenia. ale zijem v zahranici...
plus problem je okolie - vid prispevok vyssie...
ja som nezila so "sponzorom"... ale je pravda, ze vela ludi - hlavne na svk sa pytalo - a ty nerobis? preco? nechce sa ti? nevies si najst pracu? ... musis s tym ratat, ze ta vela ludi bude brat ako "prizivnicku" a pod.
@majkeel ono sa da vystavit za "pracu v domacnosti" aj faktura, ked uz teda pride na to... a dobry pravnik to vie pri "rozchode so sponzorom" pekne vyargumentovat a spoplatnit.
pravdou ostava, ze pri dochodku to rolu zohrava. takze treba na to mysliet a ukladat peniaze bokom.
No ved toto že kym su deti male treba sa im venovat..ale kamoska vedu s manzelom 2 firmy a chce odist zo zamestanania, pomahat manzelovi vo firme a pritom sa venovat detom a domacnosti..tak preto som chcela nejaky ten nazor na jej situaciu..
@ada99 ono staci, ak nadalej bude co i len 3-4h denne "pomahat" a prizna jej plat, hned to bude lepsie vyzerat aj na papieri, aj vsade.. deti su male len raz, ja si to opakujem stale, muz moj by bol rad, keby som doma este dlhsie, jemu to takto vyhovuje, ale mne uz doma sibe, takze tak, keby mozem robit z domu, robim to tak, uvidime, ci sa mi to podari vo firme pretlacit casom...
@ada99 no ak má niekto o takúto kariéru náhodou záujem, tak radím prinajmenšom si platiť dobrovoľné poistenie na SP, aby si mala pokrytú aspoň nejakú materskú (alebo nemocenskú) a započítané na dôchodok.
no a keďže byť doma sa väčšinou stretne s ekonomickou závislosťou, tak odporúčam predsa len mať aj nejakú formu príjmu.
12 rokov a nelutujem jediný den, fakt je, že muž zarábal tak, že sme slušne vyžili, bývali v 4-izbovom byte a každé leto vyšlo k moru- nič luxusné ale Taliansko, chorv. apartmány áno
deti chodili do školky od dovršeneho piateho roku- dva roky, zle im vychádzali roky
...nikdy to nebolo ako v tom trapnom americkom pribehu, čo koloval poFB- že muž povedal, ty si doma, nič nerobíš, tak to vyrieš, vybav- chodili sme spolu na velky nakup, zanášal ráno deti do školky cestou do práce, večer naložil myčku, prečítal rozprávku...
@ada99 pravdepodobne ja zostávam doma od júla,keďže mám dvojičky ,nemám pomoc a choroby u nás prebiehajú tak,že najprv je chorá jedna a o týždeň druhá.1.to mi v práci nikto nebude tolerovať a po 2. Muž podniká,tak zrejme pôjdem k nemu na zmluvu,s tým,že hodím deti do škôlky a keď bude treba,pôjdem na nákup pre firmu,úctovníčke a podobne,a keď budú deti choré ,mozem zostať v pohode doma.
@majkeel aaale prosím ťa, zabudni na dochodok, o 30 rokov ziadny nebude a my pojdeme do dochodku pomaly v 70tke ani ho mnohí sa toho dochodku nedoziju ...pripadne ako poznám ten ,,spravodlivý systém,, tak tí čo robili ako mulice budu mat dochodok pomaly taký ako tí čo si ,,válali šunky,,.
A skusenosti? Ja mam len pozitivne, si panom svojho času, mozeš si veci organizovat podla potrieb rodiny, podla seba, nikto ta nebuzeruje...ak to rodine vyhovuje tak prečo nie.
nie, už robím, našla som si prácu v odbore bez problemov, robila som 5 rokov, plat nič moc- štátna správa- ale teraz nie su peniaze, musím isť na polovičný...takže si idem splniť sen a idem si ex. robiť druhu maturitu na učitelku mš- popri tom polovičnom uväzku
kým som bola doma platila som si zdravotné aj socialne odvody
a dôchodok... to budem riešiť potom, nikdy nevieš čo sa stane,
ten čas s deťmi sa NIKDY nevráti
@sardinka336 ak ma zoberu tak sem
http://www.psabuba.sk/index.php?&dd=1&do=conten...
@anabeth tak držím palce, ja som ta chodila na to externe študium, ale tak to uz bolo davno cca 2004. Nelutujem, bolo to fajn.
"by som nechcel byt v jej kozi, ked sa rozide so "sponzorom" a ked pride vymer o dochodku. "
vidno že sa brániš typickej predstave pracujúceho chlapa zneužívaného nepracujúcou ženskou a že považuješ za férové aby ženská pracovala. ale dovoľ aby som ti prezradil o ženskej práci 1 vec. a to že každú minútu ktorú tvoja partnerka odpracuje, každú minútu ktorú odrobí v dnešnej vysoko výkonnej ekonomike v ktorej ženská práca už dávno neni dobrovoľná, každú minútu ktorá ju vytáhne z kruhu rodiny kde ženský manipulátor po tisícročia bol zavŕtaný, každú minútu ktorú ona musí odrobiť dneska --ty jej ju zaplatíš. nije jej zamestnávaťeľ, nie firma. nie štát. ale ty. A keď bude strhaná unavená neúspešná- ty jej za to zaplatíš. Aj keď bude úspešná slávna - aj vtedy opäť ty jej za to zaplatíš. Skrátka, to že ženské vymenily voľakedajší spôsob života za inakší dneska, vôbec neznamená, že prestávaš ty jej platiť veci. a tým nemyslím peňazovo
@germaniawerks trochu som sa v tom prispevku stratil, je to na mna prilis konspiracne. 🙂 Vsetko je o konkretnych ludoch ...
Proste porozmyslajte, planujte, potom si maknite ... a budte doma obaja. Alebo chvilu jeden, chvilu druhy ... Da sa to.
@majkeel zrejme si sám sebe pánom,lebo neviem si predstaviť,že by mi môj zamestnávateľ toleroval pol roka oddychový čas....a teraz potrebujem doopatrovať rodičov 80tnikov,mám ešte najmladšie dieťa na zš,ja musím robiť /dôchod. vek mám o 10 rokov,ak nám to páni politici neposunú donekonečna/ a "byť doma" by sa mi zišlo ako soľ
Ja som doma a zatial OK....uz skoro 10 rokov a este chvilku aj budem....musim kvoli detom,kedze zijeme v zahranici a system je trosku iny a nemali by kde byt....ale učím sa nemcinu,ktoru neviem....a verim, ze sa mi potom podari najst si pracu na par hodin tyzdenne...inak sa nestazujem, nie je to niekedy bohviečo, ale momentalne takto fungujeme....🙂
Ja som doma a často nie sama- syn má 6 rokov, chodí do škôlky asi tak 40 -50 % je doma chorý + rovnako si to momentálne neviem predstaviť zladiť s prácou, lebo ani cez prázdniny syna nemám komu zavesiť na krk. Práca mi nechýba, spomienky spred materskej sú viac menej len stresujúce , doma je fajn, muž nás uživí ...ale pre jeho rodinu som len príživníčka...a cítim sa tak niekedy aj ja, hlavne keď aj moje známe sú zamestnané, tak to vytvára taký pocit menejcennosti. Pomohlo by mi pracovať. Od budúceho mesiaca som si našla brigádu- len na hodinu ráno počas týždňa ísť poupratovať- rátam s tým že 6 ročné dieťa sňáď tie 2 hodiny ( s cestou) zvládne doma sám bez požiaru a pod.
Vzhladom na to, ze moj muz ma dost specificku pracu, kazdych par rokov sa stahujeme, z jednej strany sveta na druhu + k tomu nam akosi pocet deti rastol 😀 tak som tiez v podstate doma. Kym sa narodilo posledne dieta a neprestahovali sme sa, mala som svoj vlastny projekt hlavne na vyplnenie casu a prejdenie na ine myslienky, ale financie nas netlacia, tak do klasickej prace ist momentalne neplanujem. Takto to vyhovuje celej rodine, mame volnost, cas na vsetky aktivity deti, na domacnost aj na seba. Ked muz pojde o par rokov "do dochodku", tak mame v plane este cosi robit na dialku a popri tom si uz len uzivat deti.
v pohode, preco nie, ak si to ludia mozu dovolit... spoliehat sa na dochodok v dnesnej dobe mi pride dost humorne. A presne ako tu pisu, nikdy nevies, co sa moze stat, ludia robia, aj ked nevladzu, len aby akoze mali zapocitane roky do dochodku, a potom za par rokov pride burn out alebo take zdravotne problemy, ktore ich odstavia na x rokov. Dnes je uplne ine tempo a tlak ako bolo kedysi, malokto ma nenarocnu pracu... Ak clovek pracuje, lebo musi, inak by sa neuzivil, to je ina vec. Ale len kvoli zapoctu do dochodku, najma ak nevladze a rad by namiesto toho stravil cas s rodinou.... to je nanajvys nerozumne (najma, ak je clovek 20-30 rocny).
Nemyslim si, ze sa zena musi ospravedlnovat a zdovodnovat, ak ostane so suhlasom polovicky doma. Je to len ich vec a povedzme si na rovinu, ak to niekto kritizuje mimo rodiny, tak aky iny dovod na to ma ako zavist? nic ine ma nenapada 🙂
@janinah na úrade práce na mňa aj tak tlačia do klasického zamestnania na min. 8 hodín. Je im to jedno kde dám syna a z min. mzdy si platiť opatrovateľku- ťažko.

Len ze by som nechcel byt v jej kozi, ked sa rozide so "sponzorom" a ked pride vymer o dochodku. 🙂