icon

Dobrovoľne žena v domácnosti - skúsenosti

ada99
13. mar 2017

Je tu niektorá, ktorá je doma a stara sa len o rodinu a dom?? skusenosti??

sardinka336
13. mar 2017

@andrejka2424 a čo ta potom čo si myslia ludia? Mne je to tak jedno čo si mysli! Zivia ma? Nezivia...to ti len zavidia tie zamestnané známe, ze mozeš byt doma, ze vam to fin. vychadza. Si myslíš ze oni by neostali doma keby mohli? Jasne, do ,,huby,, ti budu hovorit ako nieee...
A aby som si hladala pracu koli tomu aby ma niekto, kto ma neživý nebral ako priživníčku? No ,,sral ich pes,,.

mima4
13. mar 2017

@majkeel

aky sponzor??!!!

ved zena v domacnosti sa stara o celu rodinu, zabezpečuje jej chod, venuje sa deťom.... Vieš kolkí sú muži, pre ktorých je cťou, že ich manželka nie je nutena ist do prace a oni sa vedia postarat finančne o rodinu?
Pokial to paru vyhovuje, preco nie?

andrejka2424
13. mar 2017

@sardinka336 potešil ma tvoj názor. :D

gala79
13. mar 2017

@janinah @majkeel ma pravdu... naozaj to nie je az take neralne...ak mas zamestnavatela nejaku vacsiu medzinadornu firmu, tak by to nemal byt problem... je to klasicky "sabbatical".. v tej dobe si musis ale plati vsetky socialne odvody sama, firma necvakne ani korunu... a to podla mna odradca vacsinu ludi.. volno ano, ale ked to ma nieco "stat", tak uz nie... ale vravim, je to asi naozaj zavisle na zamestnavatelovi...

dorottka
13. mar 2017

@gala79 ja som mala polroka sabbatical a jedine, co povinne clovek musi platit, je zdravotne... ostatne ma ani nehlo platit, snad to stat prezil :D

janinah
13. mar 2017

@mima4 keby len týžden bol doma ako tá žena,tak by inak vravel....ale však čo,typický chlap,žena doma predsa nič nerobí,ono sa to totiž samo všetko zabezpečí,navarí,vyperie,deti poriešia,nákupy...a že ten ženin pracovný čas nie je 8 hodín a padla,to tiež nik nevidí.....škoda komentovať.....súhlasím s názormi- robte ako vám dvom vyhovuje,ostatným je do toho figa borová

viera27
13. mar 2017

no, dam tiez nazor. Padlo tu "Si myslíš ze oni by neostali doma keby mohli?". Nie, neostali, vsetky urcite nie. Na to treba nejake vnutorne nastavenie. Napr. ja. Bez problemov by som mohla zostat doma. Ale nechcem. Jednoducho je to pre mna malo, toboz ked uz su deti vacsie a chodia do skoly a skolky. Co by som ako doma robila preboha? Vsak by som sa ukusala k smrti. Ja potrebujem od zivota viac ako upratany barak a navarenu teplu veceru.

zlte_kuriatko
13. mar 2017

@mima4 suhlasim s tebou 😉 ja som sice na predlzenej ale predtym som nemala robotu..dcera bola furt chora..mne muz sam povedal,ze ak mam zarobit 300e a chodit domov zrobena ako kon tak mam sediet doma 😀 a navyse nie je ucel robit dvaja a striedat sa na očr a mam ravnaky rozpocet ako ked robi len on. Akurat ze ked to niekomu poviem..pozeraju na mna ako na blazna 😀

sardinka336
13. mar 2017

@viera27 ved ok, to je tvoje nastavenie. Ak potrebuješ pracovat tak pracuj, nikto ti to neberie. Ja ani nehovorim, ze kazda do jednej by ostala doma ale verím tomu ze tá väčšina ak by mohla byt doma tak by bola, zvlášť ak ma menšie deti .Ale mnohé pracujuce pozeraju cez prsty na tie ktore su doma....Ja som nemala čas doma sa nudit. V čase ked som mala deti v ZŠ som študovala a robila veci, ktore ma bavia a ktore by som popri robote nerobila lebo by nebol čas.

mima4
13. mar 2017

@zlte_kuriatko

dolezite je, co vyhovuje tebe, a vam dvom ako paru. Pokial ste tak obaja spokojni, pokracujte v tom a ostatni vam mozu praskovy cukor

dorottka
13. mar 2017

@viera27 niektori ludia sa ale vedia zamestnat aj sami, venovat sa vlastnym projektom a konickom... dva roky som dochadzala k jednej pani, co bola odjakziva v domacnosti, ucit ju anglictinu, obe deti ma uz odrastene, sama vravela, ze sa nenudi ani sekundu, furt si nieco najde, co ju zamestna a je spokojna. Viem to pochopit, tiez som sa pocas svojho polrocneho volna nenudila, ved tolko sa toho da robit! nie je to len o 'putkovstve'.

dai
13. mar 2017

@sardinka336 suhlasim s nazorom vyssie ze mnohe by nezostali... ja napr. musim chodit do prace a uzivala som si rok ked moje deti boli v skolke obe a ja este doma - fakt ale je ze moje mladsie bolo stale chore, cize som doma mala co robit... ale teraz by to uz bola len pohodka pre mna🙂 raz zacas urcite nic zle😉 moja svagrina inak napr. doma zostat mohla ale nechcela - moj brat zabezpecuje rodine viac ako nadstandartne a ona fakt nemusi - isla kvoli spolocenskym kontaktom, kontaktu s dospelou populaciou ktora musi aj rozmyslat a denne riesit aj ine veci okrem rozvozu deti na kruzky😉

@mima4 suhlasim ze ked to obom stranam vyhovuje tak je to fajn... s cim nesuhlasim je to zabezpecovanie chody domacnosti🙂 co robi ta zena podla teba ked je muz v praci a deti v skole? lebo teda ja chodim do prace a v pohode vsetko stihame po praci, ked robim napr. z domu tak je tam cistunko, navarene za 20 minut, ok tak hodinu ked nieco zlozitejsie... co upratovat ? ved vecer po hrani sa uprace... co umyvat , luxovat? ako fakt neviem... este beriem ked je zahrada a zvierata, ale v byte? salam parky🙂 vidim to na zenach co su doma - odvedu deti do skoly a vaecsina pred skolou drkoce a nasledne idu spolu na kavicku a uz si dohaduju posilku na poobedie... co je teda uplne v pohode... ale zas tvrdit ze nejak drzia familiu pri zivote?🙂

anabeth
13. mar 2017

🙂 neupratovala som len barak ... urobila som si vyzivove poradejstvo aby som bola doma v zdravej vyzive,robila som a robim laktacnu poradkynu, vzdy som mala rada pohyb, takze som mala cas na beh a zumbu, deti sa vzdy stravovali doma podla mojich predstav aj zo skolky chodili na obed domov .... nikdy som sa necitili neuzitocna, unudena alebo zbytocna

celasapremenim
13. mar 2017

@sardinka336 ja by som zostala, ale chyba mi ten spolocensky kontakt, mna by slahlo :D
ked tak rozmyslam ako, tak pre mna by bola super situacia, robit tak pat rokov a potom dva roky pauza atd :D

mima4
13. mar 2017

@dai
no, napr. vela takých zien nedava deti do skolky, cize sa im aktivne venuju cely cas + domace prace. Potom po skole, deti nejdu do druziny, zeny sa im venuju, ucia sa s nimi. Pravdaze domace prace, mnoho takýchto rodin je v dome, maju zahradu, pestuju, venuju sa kvietkam, kazdy den cerstva tepla strava, popritom hackuju, strikuju, siju, vybavia si doobeda (ked su deti v skole) vsetko co potrebuju vratane nákupov.
Mnohe z tych zien su pokojnejsie, maju viac nervy na deti, aj si odpocinu, manzel domacnost neriesi... Ich realizácia je v tom, ze ake ciapocky na zimu ustrikovat detom, ci idem vyskusat ten kolac z internetu.... a to ich naplna.
A hlavne, vela z takých rodin ma 3 a viac deti.

sardinka336
13. mar 2017

ja neviem od kial kazda beriete, ze zena v domacnosti rieši len kruzky, hrnce a domace prace a nemá sociálne kontakty ....ja napr. mam zajtra stretnutie s redaktorkou istej televizie nakolko sa angazujem v proteste proti istej stavbe a potrebujeme to troška ,,zmedializovat,, Spolu so zainteresovanými sme formulovali pripomienky, študovali zakony atd.....Skratka venujem sa veciam, na ktore pracujuce zeny nemaju čas a mnohé povedia ze aj oni by sa radi zapojili ale skratka nemaju uz ten čas. Máme tu nové centrum pre deti a rodinu - tam je prace ako na kostole ešte na najbližší rok...zhananie veci, zariadenia, grantov, komunikácia s uradmi.
A to zakružkovanie deti ja neznašam. Moje deti maju kruzok len 2x týždenne a chodia tam same. Ja odmietam byt otrokom kruzkov.

celasapremenim
13. mar 2017

@sardinka336 ja fotim, mna by isto niekto postupne tresol po hlave kvoli fotovybave po meste :D:D:D:D ak by som chodila len sama s tym

bellybug
13. mar 2017

ja som dobrovolne doma,zatial sice len necely rok,ked som otehotnela dala som vypoved,momentalne som na materskej,ale doma ostanem aj po nej...vyhovuje to mne aj manzelovi,mala som cas na seba,a venovat sa konickom,domacnosti..o dochodok sa nebojim, na ten sa nemoze spoliehat nikto. Nam to takto vyhovovalo😊 Zijeme v zahranici,nemozem pracovat v odbore ktory som studovala a ktory ma bavil.

dorottka
13. mar 2017

ja som ten polrok doma stravila super, normalne rozmyslam nad zopakovanim :D neznasam necinnost, cize intenzivne som sa ucila nemecky, konecne som mala cas poriadne si nastudovat a poskusat, ako dat dokopy svoj chrbat, fotila som hrozne vela, pisala som blog, naucila sa piect, docaskovala som psov z utulku, robila si male vlastne projekty (v ramci profesneho zamerania) atd atd atd - proste vsetko, na co nemam popri robote cas a pritom to robim rada. Kludne by som sa k tomu vratila a bola spoko. Nesuhlasim, ze len pracou sa da zmysluplne stravit cas, zalezi od toho, kto je aka povaha, niekomu uz z tyzdna na dovolenke rastu rohy, niekto vie prezit doma aj cely zivot a nepremrhal ho "len" varenim a pratanim. Nemam rada tuto stereotypizaciu :(

alaguema
13. mar 2017

@majkeel o akom dôchodku, prosím ťa? Ak nie si pár rôčkov pred ním, tak sa žiadneho nedočkáš. Nie ak si generácia súčasných 40 a nižšie.
@ada99 bola som doma s deťmi dlho, tiež chodili do mš iba rok a neľutujem to absolútne. Robila som popri tom síce z domu, ale neboli sme od toho závislí. Momentálne robím stále z domu, ale podstatne viac hodín, deti sú v škole. Pre nás ideálny modus vivendi, som nesmierne vďačná za to, že to takto môžme mať, je to flexibilné, pre deti super. A vážim si každého muža, ktorý dokáže zabezpečiť rodine takéto fungovanie, kým sú deti maličké.

celasapremenim
13. mar 2017

@bellybug tak este si len kratko doma, mozno po siestich rokoch to zmenis :D

alaguema
13. mar 2017

@dai tak žena v meste, v byte, s deťmi v škole a ona doma, určite nedrží rodinu pri živote, lebo (hoci aj denne) upratať byt a uvariť večeru, je náplň tak na dve hodiny. Ale možno sa venuje nejakým zmysluplným činnostiam, koníčkom, maľuje, fotí, alebo sa angažuje v nejakom OZ, alebo charite...Vôbec nemusí len hlivieť doma, alebo v posilke a potom na kávičke v najbližšom OC, aj keď iste je aj takých dosť...ale šak keď im to vyhovuje...

eliska13
13. mar 2017

@ada99 bola som doma 9 rokov teraz mam niečo na pol úväzku.Boli to najlepšie roky mňa bavilo sadiť si v záhrade ísť behať ísť na trh nakúpiť navariť poobede mať všetko správne a mať čas na rodinu.Tí čo sa najviac starajú a to Ta baví?sú ti co závidia a s vyolazenym jazykom prídu domov o 18 takych ľudí si nevsimaj.Je to moja vec kolko som bola doma a koľko som minula z nasetreneho.

dai
13. mar 2017

@mima4 ja nespochybnujem realizaciu zien - aj ked priznajme si vela z nich naozaj je len doma a riesi domacnost a tie hrnce, ked tu citam temy tak zial kopu z nich serialy a pod. ( ci je pre deti dobre aby ich mama nedavala do druziny a pod. ... poznam u nas v skole deti co chcu chodit do druziny kvoli detom ale mamy nedovolia, lebo ved su predsa doma ) tiez som pisala ze som si uzivala obdobie kedy vlastne som mala cas uplne len pre seba - rano deti do skoly, skolky, potom uplna pohodicka si porobit veci, ist cvicit, pocitat co som chcela, spravit nieco pre muza co potreboval a zase v pohodicke si vybrat deti kedy sa mi chcelo... ja len spochybnujem fakt ze drzia rodinu pri zivote a bez toho by sa nebodaj rozpadla😉 ( nemam pocit ze by sa menil moj vztah s muzom - fakt je ze teraz omnoho viac veci spolu preberame aj pracovnych kedze moj muz vie ze mam s tym skusenost a doveruje mojmu nazoru ) ak to muzovi vyhovuje a je spokojny s takou zenou tak je to uplne v poriadku😉

celasapremenim
13. mar 2017

mne sa tiez teraz paci, ze som doma, avsak na rodicaku hej, mam ovela viac casu na deti ...prospelo im to, ked sa chystali na prijimacky na gymple, prestali chodit do skolskej jedalne napr. :D:D:D a mam s nimi casuuuuu a casuuu, labzujeme kade sa da, vsetko stihame pekne
paci sa mi to, ale chodim dva krat do tyzdna rano na anglinu, este pred pracou manzelovou, aby sme to nejak stihali okolo najmensieho a nemozem povedat, zeby mi nechybal spolocensky kontakt, kamosky mam najblizsie len dve a tie dristy na ihrisku ma az tak neba, najma ked ja nemam ihriskove deti, my sme skor na biku a maly na kolobezke a ja bud klusem okolo, alebo na kolobezke s nimi a behame po roznych vystavach a do prirody, kruzky mi odpadli, ked zacali same :D

dkethe
13. mar 2017

ja som doma necely rok a chcela by som byt hodne dlho... veru tak do 10r dietata to ma zmysel, potom uz pomenej treba si isto najst cinnost.
niektore dni som so sebou spokojna, ine ked sa zaseknem na MK si nadavam ze takto veru nie. stale sa ucim.
starat sa o blaho muza a deti mi pride ako poslanie moje 🙂 a v buducnu sa prave vidim v istej charite...
ono u mna je tato tuzba sposobena tym v akom prostredi som ja vyrastla...

majkeel
13. mar 2017

@mima4 Povazuju za cest? 🙂 Pokec je plny 40-50r. zufaliek, co takymito recami "pritlacili" chlapa o mur, aby zostali doma a on ich zivil. Chudak asi aj robil, co mohol, ale nie kazdy je Kollar, ani nie kazdy ma schopnosti zarobit za 2 ludi. Zili z ruky do ust, milejdy sedela doma, ledva naskrabali na stary 2izbak. Po 10-15 rokoch to krachlo a zrazu su v prdeli obaja. Jedine co im zostalo v rukach bol stary maly byt. Ten predaju a ctena zrazu nevie, kde bude, co bude, kam sa podeje s detmi a hlada "normalneho, slusneho chlapa", co sa teraz o tu lenivu kozu a cudzie deti postara. A normalny slusny chlap neveriacky zakruti hlavou, potuka si na celo a posle ju do ... haja. A kto na to najviac doplati? Deti. Cesta do pekla byva dlazdena "dobrymi" umyslami. A kto za to nakoniec bude moct. No haj.li chlapi. 😀
Ale ako si povedala. Ked to vyhovuje obom, tak nech si to tak urobia. A ako si ustelu, tak budu aj spat. Nemozu povedat, ze im ustlal niekto iny. Svokra napr..😉

dorottka
13. mar 2017

@majkeel ale my sme nehovorili o paroch, kde zena muza pritlacila a ledva tak vyziju 🙂. Hovorime o paroch, kde muz zarobi nadstandardne a zena proste pracovat nemusi, lebo naco, ked zarobi oproti muzovi napr. trapny zlomok a obom to vyhovuje. Ba su aj muzi, ktori vyslovene vitaju, ak zena chce byt doma, casto to aj sam navrhne. Su rozni ludia, rozne osudy, o tom je zivot 🙂.

mrkvicka060
13. mar 2017

@ada99 ja mam zle skusenosti. Moja mama bola stale taka hrda a povysenecka, ze ona nemusi pracovat, lebo manzel zarobi.. az jej z toho preplo, lebo doma nic nerobila, max navarila, bordel ako v tanku, cez vikend nakazala upratovat nam detom. Roky rokuce. Ziadne konicky, ani praca okolo domu, kvety a tak. Nic ju nikdy nebavilo, vsetko bola pre nu robota a zataz, ktorej sa snazila vyhnut. Bola leniva. Zacala pit a roky bola alkoholicka. Teraz ma odpalenu polku mozgu, nic si nepamata, nevie nic robit, ani komunikovat s ludmi... tym chcem povedat, ze zavisi to od konkretneho cloveka, musi ta to bavit alebo si musis vediet najst to co ta bavi, naplnit svoj zivot niecim, nie len ,,sediet doma", upratovat a varit. Ak s tym clovek nie je uplne stotozneny, nerobila by som to...

dorottka
13. mar 2017

@mrkvicka060 no to je velmi blba situacia, je mi luto, ze to s nou tak dopadlo, uz len kvoli tebe :( ale to je podobne aj s pracovnym zivotom, tiez by ti mal sadnut, poznam ludi, co sa potrebuju casto "zresetovat" chlastom po par dnoch v praci, tak to tam nenavidia. Proste kazdy by mal robit to, co mu vyhovuje, presne ako pises, nutit sa do niecoho je takmer vzdy skodlive.