icon

Dovolenka a ukončenie pracovnej zmluvy na dobu určitú

9. feb 2026

Ahojte, nájde sa účtovníčka ktorá sa rozumie mzdám?
Totiž pracovná zmluva sa mi skončila po roku v novembri ,od júna 2025 som PN kôli zdravotným ťažkostiam. V decembri mi prišla vyplatená páska s dovolenkou 35 dní, nebola krátená ani preplatená. V januári som upovedomila účtovníčku že asi na mňa zabudla , všetko slušne aj keď teda porušila zákon voči mne, prisľúbila teda že sa na to pozrie. Dnes som kontaktovala priameho nadriadeného že asi sa na mňa vykašľala. Odozva bola v sms v podobnom znení,dovolenka bude krátená 35:12x5= 14,5 dňa,bude vyplatené v nasledujúcom mesiaci. Nasledovné som jej zavolala teda že budem zhovievavá a počkám, ak znova na mňa zabudne som jej oznámila teda budem musieť upovedomiť inšpektorát práce.Skoro ma porazilo lebo sa dožadujem svojho práva a mám pocit že ešte to aj zle prepočítala. Čo by ste robili na mojom mieste. Ospravedlňujem sa za chyby, aj za možno nie ideálne napísaný text.

melanta
9. feb 2026

Krátenie si vieš vypočítať aj sama. Dovolenka sa ti kráti za prvých 100 vymeškaných pracovných dní kvôli PN o 1/12 a potom za každých ďalších 21 dní zase o 1/12.

Čo sa týka situácie, že si nemala vyplatenú nevyčerpanú dovolenku v poslednej mzde - ťažko sa vyjadriť. Ty by si mala vedieť, či ide o serióznu firmu a jednoducho sa mzdárka pomýlila (nemalo by sa, ale sme ľudia a chyby sa stávajú) alebo ide o pochybného zamestnávateľa.

oriesocek
9. feb 2026

a este mozno doplnit, aby ti to niekto správne poradil - tých 35 dni je narok za rok (kalendárny)? alebo tam si mala mix - stará dovolenka, nová dovolenka a aj dovolenka za napr december na ktorú vobec nemas narok? podla mna to tam nechali ako system vypocitat a vobec sa s tym nezaoberali. takze kratit ti urcite budu a je otazka kolko, kedze z tvojho popisu to nikto nevie posudit.

melanta
9. feb 2026
@oriesocek

a este mozno doplnit, aby ti to niekto správne poradil - tých 35 dni je narok za rok (kalendárny)? alebo tam si mala mix - stará dovolenka, nová dovolenka a aj dovolenka za napr december na ktorú vobec nemas narok? podla mna to tam nechali ako system vypocitat a vobec sa s tym nezaoberali. takze kratit ti urcite budu a je otazka kolko, kedze z tvojho popisu to nikto nevie posudit.

@oriesocek super pripomienka. Lebo veru áno, 35 dní dovolenky je haluz. Za rok 2025 má nárok na 18,5 dňa dovolenky (ak má menej ako 33 rokov a nemá dieťa) alebo 18 dní (ak má dieťa alebo viac ako 33 rokov). Mínus krátenie dovolenky. Plus max 1 alebo 1,5 dňa dovolenky z roku 2024 ak ho nečerpala. Takže 35 dní dovolenky je omyl. Ale to snáď autorka vie, to vedia aj zamestnanci bez SŠ, na koľko dní dovolenky majú nárok.

autor
9. feb 2026
@oriesocek

@oriesocek na celý rok pracovala som v nepretržitej prevádzke, viem že ju krátiť by mali ale asi sa úplne na to niekto vybodol

autor
9. feb 2026
@melanta

@oriesocek super pripomienka. Lebo veru áno, 35 dní dovolenky je haluz. Za rok 2025 má nárok na 18,5 dňa dovolenky (ak má menej ako 33 rokov a nemá dieťa) alebo 18 dní (ak má dieťa alebo viac ako 33 rokov). Mínus krátenie dovolenky. Plus max 1 alebo 1,5 dňa dovolenky z roku 2024 ak ho nečerpala. Takže 35 dní dovolenky je omyl. Ale to snáď autorka vie, to vedia aj zamestnanci bez SŠ, na koľko dní dovolenky majú nárok.

@melanta mám viac ako 33 rokov a dieťa tiež, písala som to v rozčarovaní. Necerpala som ani jeden deň za celý rok 2025 a z roku 2024 mi neostala ziadna

autor
9. feb 2026
@melanta

Krátenie si vieš vypočítať aj sama. Dovolenka sa ti kráti za prvých 100 vymeškaných pracovných dní kvôli PN o 1/12 a potom za každých ďalších 21 dní zase o 1/12.

Čo sa týka situácie, že si nemala vyplatenú nevyčerpanú dovolenku v poslednej mzde - ťažko sa vyjadriť. Ty by si mala vedieť, či ide o serióznu firmu a jednoducho sa mzdárka pomýlila (nemalo by sa, ale sme ľudia a chyby sa stávajú) alebo ide o pochybného zamestnávateľa.

@melanta štátna sféra, čo ma viac odbilo, volala som teda priamemu nadriadenému a vybavil to tak že mzdárka mi poslala sms - dobrý deň vašu dovolenku vám odosleme budúci mesiac, vaša dovolenka vychádza na 14,5 dňa. To znamená že vychádza to v mojom ponímaní ze počítala iba prvých 5 mesiacov z odpracovaných mesiacov. Už ani neviem či sa dobre vyjadrujem ale .....