Dovolenka a ukončenie pracovnej zmluvy na dobu určitú
Ahojte, nájde sa účtovníčka ktorá sa rozumie mzdám?
Totiž pracovná zmluva sa mi skončila po roku v novembri ,od júna 2025 som PN kôli zdravotným ťažkostiam. V decembri mi prišla vyplatená páska s dovolenkou 35 dní, nebola krátená ani preplatená. V januári som upovedomila účtovníčku že asi na mňa zabudla , všetko slušne aj keď teda porušila zákon voči mne, prisľúbila teda že sa na to pozrie. Dnes som kontaktovala priameho nadriadeného že asi sa na mňa vykašľala. Odozva bola v sms v podobnom znení,dovolenka bude krátená 35:12x5= 14,5 dňa,bude vyplatené v nasledujúcom mesiaci. Nasledovné som jej zavolala teda že budem zhovievavá a počkám, ak znova na mňa zabudne som jej oznámila teda budem musieť upovedomiť inšpektorát práce.Skoro ma porazilo lebo sa dožadujem svojho práva a mám pocit že ešte to aj zle prepočítala. Čo by ste robili na mojom mieste. Ospravedlňujem sa za chyby, aj za možno nie ideálne napísaný text.
a este mozno doplnit, aby ti to niekto správne poradil - tých 35 dni je narok za rok (kalendárny)? alebo tam si mala mix - stará dovolenka, nová dovolenka a aj dovolenka za napr december na ktorú vobec nemas narok? podla mna to tam nechali ako system vypocitat a vobec sa s tym nezaoberali. takze kratit ti urcite budu a je otazka kolko, kedze z tvojho popisu to nikto nevie posudit.
a este mozno doplnit, aby ti to niekto správne poradil - tých 35 dni je narok za rok (kalendárny)? alebo tam si mala mix - stará dovolenka, nová dovolenka a aj dovolenka za napr december na ktorú vobec nemas narok? podla mna to tam nechali ako system vypocitat a vobec sa s tym nezaoberali. takze kratit ti urcite budu a je otazka kolko, kedze z tvojho popisu to nikto nevie posudit.
@oriesocek super pripomienka. Lebo veru áno, 35 dní dovolenky je haluz. Za rok 2025 má nárok na 18,5 dňa dovolenky (ak má menej ako 33 rokov a nemá dieťa) alebo 18 dní (ak má dieťa alebo viac ako 33 rokov). Mínus krátenie dovolenky. Plus max 1 alebo 1,5 dňa dovolenky z roku 2024 ak ho nečerpala. Takže 35 dní dovolenky je omyl. Ale to snáď autorka vie, to vedia aj zamestnanci bez SŠ, na koľko dní dovolenky majú nárok.
@oriesocek na celý rok pracovala som v nepretržitej prevádzke, viem že ju krátiť by mali ale asi sa úplne na to niekto vybodol
@oriesocek super pripomienka. Lebo veru áno, 35 dní dovolenky je haluz. Za rok 2025 má nárok na 18,5 dňa dovolenky (ak má menej ako 33 rokov a nemá dieťa) alebo 18 dní (ak má dieťa alebo viac ako 33 rokov). Mínus krátenie dovolenky. Plus max 1 alebo 1,5 dňa dovolenky z roku 2024 ak ho nečerpala. Takže 35 dní dovolenky je omyl. Ale to snáď autorka vie, to vedia aj zamestnanci bez SŠ, na koľko dní dovolenky majú nárok.
@melanta mám viac ako 33 rokov a dieťa tiež, písala som to v rozčarovaní. Necerpala som ani jeden deň za celý rok 2025 a z roku 2024 mi neostala ziadna
Krátenie si vieš vypočítať aj sama. Dovolenka sa ti kráti za prvých 100 vymeškaných pracovných dní kvôli PN o 1/12 a potom za každých ďalších 21 dní zase o 1/12.
Čo sa týka situácie, že si nemala vyplatenú nevyčerpanú dovolenku v poslednej mzde - ťažko sa vyjadriť. Ty by si mala vedieť, či ide o serióznu firmu a jednoducho sa mzdárka pomýlila (nemalo by sa, ale sme ľudia a chyby sa stávajú) alebo ide o pochybného zamestnávateľa.
@melanta štátna sféra, čo ma viac odbilo, volala som teda priamemu nadriadenému a vybavil to tak že mzdárka mi poslala sms - dobrý deň vašu dovolenku vám odosleme budúci mesiac, vaša dovolenka vychádza na 14,5 dňa. To znamená že vychádza to v mojom ponímaní ze počítala iba prvých 5 mesiacov z odpracovaných mesiacov. Už ani neviem či sa dobre vyjadrujem ale .....

Krátenie si vieš vypočítať aj sama. Dovolenka sa ti kráti za prvých 100 vymeškaných pracovných dní kvôli PN o 1/12 a potom za každých ďalších 21 dní zase o 1/12.
Čo sa týka situácie, že si nemala vyplatenú nevyčerpanú dovolenku v poslednej mzde - ťažko sa vyjadriť. Ty by si mala vedieť, či ide o serióznu firmu a jednoducho sa mzdárka pomýlila (nemalo by sa, ale sme ľudia a chyby sa stávajú) alebo ide o pochybného zamestnávateľa.