Full time počas rodičovskej a dieťa v jasliach
Baby poraďte, ci by podľa vás takýto scenár aspoň teoreticky mohol fungovať, resp.ci niektora ste to nejaksi takto aj neriešili... Dcéra má 1rok, ja jasne ze na RD, mame len ju, manžel samozrejme full time. Extremne mi makne mozog a zakrnievam, tak som sa opytala môjho zamestnávateľa na možnosti, povedal ze môžem sa kedykoľvek vrátiť, dokonca aj formou Homáču. Babky a tetky sú 300+km, cize dietko by šlo do jasiel, ja na full-time z domu, mala by som cca liter v čistom a jasle stoja cca 500€. Plus asi by mi do jej 3r plynul aj rodičak ci? Čiže celkom dobre peniaze, mala by som 890€ akože zárobok a čas aj na pracu.. Prosím vás, take veci ze city, ze dieťa matku potrebuje, a vidiet ju rast, to je ina kapitola a nechcem ju rozoberať, jasne ze z tejto stránky by to bolo pre nás všetkých veľmi negativne... Len mi prosím poraďte, ci by to podľa vás takto fungovalo alebo je to hlúposť, ďakujem 🙏
Nepchala by som tak male babo do jaslí, ked ty môžeš byt doma. Zaplat si normalne opatrovateľku, ktorá ti bude doma pomahat, pojde s nim von a ty môžeš robiť HO. Mas 500€ na jasle, to zaplatíš opatrovateľku
Presne tak...vyskúšaj a uvidíš.
@akbara77 deti sú nám na zábavu a tebe načo?
Ja by som na tvojom mieste šla na čiastočný uvazok
@lienka.7 lenže neraz práve jasle veľmi deťom pomáhajú
Ja som takto bola, pri oboch som išla do práce po pol roku. Pri dcére boli v pláne aj jasle ale nevedela sa adaptovať. Skús sa popýtať v okolí či niekto si nechce privyrobiť babysittingom. Ja som tak mala. Vyšlo ma to menej ako jasle, dieťa Happy, tiež som bola na homáči, čiže aj som bola dosť s dieťaťom. Tiež sa nám peniaze zišli. Nemenila by som. Moji sú už 10 a 7 ročný, mne toto vyhovovalo lebo tiež mi už mäkol mozog
@mogaa keby sa mi naskytne prilezitost tak by som isla aj keby mal rok.
Neviem co sa jasliciek matky boja a tu odvrhuju ine matky, ze naco maju deti ked ich daju do jasliciek 🤷♀️ teraz nemyslim teba. Kazda nech si urobi ako jej vyhovuje ked chce byt doma az do predskolskeho veku nech je, ked chce dat dieta do skolky rocne no nech da.
Komentáre som nečítala. Jasné,že by to fungovalo. Normálne pracujem na plný úväzok, dieťa malo rok,keď som začala. Sestra začala,keď malo dieťa 2 mesiace - 3 dni v týždni a od jeho polroka na celý.
Ano da sa to a moze to fungovat...ja som mala do 1,5r k malej opatrovatelku na 1/2 dna a od 1,5r isla do jasli a ja na 8h do roboty( kancelaria).Museli sme sa manzel a ja vysriedat ked bola chora, tomu sa neda vyhnut. 3 tyzdne jasle a tyzden sople kašle. Jasle sukromne mesacny pausal sme platili ci bola alebo nebola. Ak si v prac. pomere tak pocas choroby mas narok na OCR, mas prijem a rodicovsky prispevok do 3r s pridavkami ti pridu z UPSVAR kazdy mesiac.
Ak budeš na homáči tak dieťa sa naučí fungovať okolo teba. S deťmi som nikdy nebrala ocr, proste som fungovala okolo nich. Ono sa to chvíľkovo dá. U nás vtedy nastúpili rozprávky na dvd a YouTube. Ver mi, nebolo to na škodu, dcéra mi plynulo hovorí anglicky už pár rokov a to má len 10rokov.
Necitala som prispevky predtym, ale mne teraz prisla dobrovolne (nedobrovolne) "moznost" vratiť sa do práce, načas, kým sa nájde zástup (nečakaná okamžitá výpoveď), tak látame plátame, robíme s mužom sviatky večery víkendy, aby bolo, malá je s opatrovateľkou,za mňa nie,banujem, že som na to kývla a určite ešte aspoň rok počkám. Čas s malou si už nezopakujem, nič nestíhame,voľný čas nula bodov a to mi za to nestojí.
Ja som tak mala dieta v jasliach od 2r. Chodil aj rodicak, vtedy akurát na jaslickove. Potom to zdvihli a platila som jasle a nieco ostalo navyše. Mala bola šťastná že je medzi deťmi a žiaden problém, až kým neprišli večne sople a kasliky.
Ja som dala malú do jasliciek v roku a pol, kolegova dcérka šla v roku. A prišiel covid, a všetko zavreté. Ako vravíš, to bolo čistý cvok house, najdôležitejšie cally, kde sme mali my viest, sa dali, len keď deti spali. Práca ako taká, niečo spraviť a dodať sa dala len v noci. Viacerí sme tak boli prehodeni, aj boli k nám ostatní ale tolerantní. Kto ale aj teraz vraví, že robí pri deťoch na HO, sa nepotrebuje sústrediť a má nejakú repetitívnu prácu bez premýšľania. A inak teraz má mala 4, naposledy bola vážnejšie chorá pred rokom a robím to tak, že kým je naozaj zle, mám dovolenku, a potom príde moja mama vlakom za 3 hodky k nám ju strážiť alebo berie tatino dovcu/HO, úplne parádne to stačí. Tebe ak sa to stane, a nemohla by si z hocijakého dôvodu dať dovcu, odporucam najdôležitejšie cally prehodiť na cas, keď sa dá, ak by sa nedalo, tak s tatinom si premyslieť, kto má voľnejšie v ten deň. Neboj, zvládneš to, je to super, nájdete svoj režim a v jasličkách bude aj malej dobre.
Je to vasa vec, ale musis pocitat s tym, ze ti dieta bude casto chore ( drzim paste, aby nie). A veru, homoffice s chorymi detmi je cisty zahul a urcite vacsi, ked su deti take malinke ako je to tvoje. Tam treba brat ocR a to neviem, ci ti bude zamestnavatel tolerovat, ak to bude casto. Ako mal by, ale..
Idealne by bolo, keby ste sa pri tych pripadnych OCR s muzom striedali, kedze babky vam pomoct nemozu.
Ja osobne v tom problém nevidím. Kamarátka isl tiež od ročnej dcéry lebo skonštatovala ze už dlhšie doma nevydrží. Ale bola často na OCR a mala naozaj tolerantného zamestnávateľa. U nás napríklad by to nešlo keďže ak by nám vypadol človek na týždeň museli by sme ťahať zaňho (mame pevné termíny) . Matky to u nás riešia tak ze sú na HO a prácu realne dorabaju až večer. Nad čiastočným si neuvažovala? Ak by si robila 4 hodiny mohla by si si v pokoji od robiť dve ráno a dve večer a cez deň by si sa venovala dietatu.
Nemám čo prispieť , iba že wow a palec hore všetkým ženám , ktoré Ste tu prispeli . Takto to podľa mna má vyzerať a ja dúfam a modlim sa , aby som to mala takto aj ja . Takto podľa mna majú vyzerať vyspelé , emancipovane a samostatne ženy v 21. Storočí . Ako bolo spomenuté , v zahraničí materská tri mesiace max pól roka a žiadny rodicak už a staraj sa ako chceš . U nás na Slovensku ? Niektoré ženy by sa už najradšej nikdy do práce nevrátili a boli 24 hodín s dieťaťom . Buďte si koľko chcete , ale potom tu neútočte na energické ženy , ktoré vedia aj pracovať , aj vychovávať dieťa , s tým rozdielom že pupočnú šnúru rozstrihli v pôrodnici a nemajú z toho traumu , že by im dieťa trávilo čas aj niekde inde ako im na cecku . Ženy , prispejem o rok , či sa aj mne podarilo vrátiť do práce skôr 🙂)) nech sa vám darí ❤️
@clarissa96 no ja mám HO pri 2 deťoch, ako som vravela, ani jedného nemám v inštitúcii, sú so mnou "doma", musím pri nej rozmýšľať viac než dosť, keďže som zodpovedná za milióny eur, všetko riešim v cudzom jazyku, projektové plánovanie, financie, navyše i pripravujem prednášky na VŠ, lebo prednášam v AJ a dá sa. Je pravda, že veľa veci robim popoludní, keď je manžel doma, ale vacsibou to nie je tak, že by išiel s nimi von a ja úplný kľud..Sú doma, takže ich vnímam a keď treba urobiť niečo aj dopoludnia, spravím. Tomu sa snažím ale vyhýbať, keďže sa im venujem a chodievame von a na výlety a pod..Takže dá sa to, je to len o schopnostiach tej ktorej ženy, ako si to zariadi a ako si to chce zariadiť..paušalizovať sa nedá
@zuzanockamt len si zabudla napisat, ze Ti ho opatrovala babka
@lucinka1988 presne tak, nedá sa paušalizovať. Ja razim cestu - kde je vôľa tam je cesta. Ak má raz niekto dobrý time a selfmanagement, tak to zvláda. Mala som kolegyne, ktoré sa vrátili keď mali ich deti pár mesiacov a normálne fungovali. Nikto sa nečudoval, nikto neodsudzoval. Zvlášť v medzinárodných organizáciách nejde o nič nezvyčajné. Ja sa tiež tuto môžem čudovať ženám, ktoré zostávajú doma 3 roky s každým dieťaťom a reťazovo, ale je to ich voľba a neriešim. Tak ako bola moja voľba vrátiť sa naspäť do práce skôr ako je na SK zvykom.
@lucinka1988 veď sama píšeš, keď je manžel doma. Ja s dcerinym tatinom žijem oddelene napríklad. Diametrálne odlišne situácie. Rada chodím do prace, chcem si ju spraviť kvalitne a efektívne, keď sa dá. Mávam pohotovosti aj cez víkendy, takze dcéra má vidí pracovať viac než dosť. A aj výlety a iné dovolenky stíhame. Radim autorke len aby nemala strach, ze sa to dá zvládnuť bez nejakého stresu, ze jej bude ročne dieťatko vecne hulakat pri meetingoch.
@luccija Vidno, že ma veľmi málo sleduješ 🤭 Pretože u babky veru nebol celý čas - iba 6 mesiacov. A to už bude mať 3 roky a pracujem od jeho roka. Málo stalkuješ, treba viac.
@raffaella presne tak, ono tie predsudky mať budú ľudia vždy, pokiaľ sa niečo čo i len teochu vymyká tomu, ako robí väčšina..Čokoľvek, čo si človek zaumieni a aj naozaj chce, to zvládne a dokáže. Pokiaľ je ochotný tomu obetovať určitý diskomfort a vyjsť z komfortnej zóny a nie len "chcieť od stola" a nadávať na celý svet a hľadať výhovorky a spôsoby, ako sa to vlastne nedá..čokoľvek..Hovorím tiež z vlastnej skúsenosti a tá cesta veru jednoduchá nebola..Ale tak, každý má svoj život v rukách sám a musí sa rozhodnúť, vždy je niečo na úkor niečoho, vždy, to sa obísť nedá..
@zuzanockamt Preco by ta mala sledovat? Ved prispievas do uplne vsetkych tem s takouto tematikou, a nick je zapamatatelny, nechapem.
@lucinka1988 Mne by zaujimalo, v akej firme robis, ked mas na starosti miliony Eur 🙂
@drahomirrra medzinárodné projekty😉
@lucinka1988 To som pochopila, ze si PM. 😉
@drahomirrra a verejný sektor☺️
@lucinka1988 Uz asi viem 🙂

Veď vyskúšaj a uvidíš ako to budeš zvládať, možno najprv homeoffice so skráteným úväzkom ak sa dá (pre prípad že dieťa ochorie aby si nemusela riešiť OCR)