icon

Full time počas rodičovskej a dieťa v jasliach

16. nov 2022

Baby poraďte, ci by podľa vás takýto scenár aspoň teoreticky mohol fungovať, resp.ci niektora ste to nejaksi takto aj neriešili... Dcéra má 1rok, ja jasne ze na RD, mame len ju, manžel samozrejme full time. Extremne mi makne mozog a zakrnievam, tak som sa opytala môjho zamestnávateľa na možnosti, povedal ze môžem sa kedykoľvek vrátiť, dokonca aj formou Homáču. Babky a tetky sú 300+km, cize dietko by šlo do jasiel, ja na full-time z domu, mala by som cca liter v čistom a jasle stoja cca 500€. Plus asi by mi do jej 3r plynul aj rodičak ci? Čiže celkom dobre peniaze, mala by som 890€ akože zárobok a čas aj na pracu.. Prosím vás, take veci ze city, ze dieťa matku potrebuje, a vidiet ju rast, to je ina kapitola a nechcem ju rozoberať, jasne ze z tejto stránky by to bolo pre nás všetkých veľmi negativne... Len mi prosím poraďte, ci by to podľa vás takto fungovalo alebo je to hlúposť, ďakujem 🙏

Strana
z4
andrejka1974
16. nov 2022

Fungovalo len pokiaľ dieťa neochorie a vermi jasle sú súkromné čiže ich platiť budeš aj vtedy keď bude dieťa doma možno ti odrátajú obedy ostatné budeš platiť

autor
16. nov 2022

@andrejka1974 to by mi nevadilo

kris_tin257
16. nov 2022

Ja som dala malého v dvoch rokoch a vrátila som sa full time do práce, muž tiež plný úväzok. Funguje to dokým je škôlka otvorená a dieťa zdravé, čo bolo vždy tak 50 na 50, večne sme riešili čo s malým keď nám povedali jeden deň že na druhý deň už nemôže prísť lebo má sople a my sme museli ísť do práce 🤷

autor
16. nov 2022

@kris_tin257 no ale plynul ti aj rodičak počas toho ešte rok, ci nie?

autor
16. nov 2022

@kris_tin257 a ešte ak sa ta môžem opýtať, OČR s chorým dieťaťom sa.v takomto prípade nedá riešiť, alebo je to osemetne riešiť tak casto?

mrkvicka060
16. nov 2022

druhy syn isiel v 2rokoch do jasli a ja na full time do prace. dva mesiace kym prebiehal jeho adaptacny proces som este bola doma, cerpala dovolenku, co som mala nevycerpanu, plus MD (retazovy porod), a potom som nastupila do prace. financne to bolo fajn, prilepsenie. mala som ale pracu kde som si vedela posunut prac dobu o hodinu skor, tzn zacinala o 6:00 a po syna prisla okolo 15:00, to sa akurat vyspali a najedli a isiel. nenechavala som ho tam dlho. a ano mala som ten vyssi rodicak, ktory mi plynul do jeho 3r.
a co sa tyka vplyvu nanho, neviem, ci je to tym ale dodnes je na mna velmi naviazany, aj na starsieho brata, najradsej by mi chodil stale za zadkom. ale mozno by bol taky aj keby nebol v jasliach a nastupil ako 3,5r do skolky.. je to mojkac... je velmi sikovny, mudry, vie prakticky rozmyslat, dat si dve a dve dokopy...nemyslim ze by mu to nejako ublizilo. pozornosti od nas doma mal aj tak az az.

kris_tin257
16. nov 2022

Samozrejme rodicak ti plynie do troch rokov je jedno či máš a aký máš príjem. OČR som riešila iba raz keď mal kiahne s ním, väčšinou som si pomenila smeny stiahli sme starkých cez polku Slovenska alebo babku, nejak sme to vkuse museli vykrývať.

anjelicek26
16. nov 2022

Nie je dovod byt doma, ked sa vam hodia peniaze a doma ti to lezie na mozog, tak nevahaj..rodicak ti ano ostane... .ja som sla do prace medzi 18-20 mesiacmi deti... ale sli 3/4 k opatrovatelke, vzhladom na prisposobovanie sa tak malemu dietatu, jeho rezimu a chorobnosti to tak bolo jednoduchsie. Tam ta chorobnost totiz bola doslova na nule, opatrovatelka mala 4 deti v opatere... v jasliach sme si uzili kadejake tyrady, ze preco nase 1,5 rocne dieta nema plienky, preco na obed nespi a bla bla, to sa ti u opatrovatelky nestane...

luccija
16. nov 2022

Fungovat to bude, ale pri rocnom dietati by som to nerobila a, ked nie ste natesno s peniazmi pol roka, rok by som vydrzala.Vyskusaj uvidis...mozno bude stale chora, zle sa adaptuje este je mala a urcite na teba dost naviazana, alebo mozno to bude pre Vas vsetkych vyborne.Kazde dieta, rodina to inak preziva.Daj si priority vzdy nieco stratis a ziskas...

luccija
16. nov 2022

@anjelicek26 tiez by som to spravila takto a nie jasle.Predsa je u opatrovatelky viac casu sa dietatu venovat a je obrovsky rozdiel dat niekde dieta 12 m a 18 m.

autor
16. nov 2022

Baby chápem vás, co mi radíte a som rada za to. Avšak jedna vec- spomínate tu choroby, ze budeme sa musieť nejak zariadiť keď ochorie, a my obaja budeme na full time.. Myslím ze to nieje faktor na zváženie len pre jaslovy prípad, ale dieťa ochorie aj 4rocne v škôlke, ci dokonca x ročne na základnej skole a aj vtedy to budeme musieť nejak riešiť.. Čiže toto bude isto komplikácia ale môže sa vyskytnúť kedykoľvek, a príde tak ci tak, a budeme to musieť nejak neviemjak vykryť..

raffaella
16. nov 2022

Ja som sa vrátila keď mala dcéra 9mesiacov. Na 1-2 dní som šla do officu, to chodili babky ju opatrit, zvyšok som robila HO s malou a dalo sa to. Od 21 mesiacov šla do škôlky. OCR sa normálne čerpá ak treba, veď ty už nebudeš na RD. Rozhodneš sa, čo chceš poberať - či RP alebo príspevok na jasle.

autor
16. nov 2022

@raffaella prepáč, mne babky neprídu pomáhať, cize toto aplikovať nemôžem

raffaella
16. nov 2022

Ale spomínaš, že budeš mávať HO, tak nevidím problém.

autor
16. nov 2022

@raffaella počas kovidu ešte pred MD som videla ako moji kolegovia pracovali na HO s 2/3/4r deťmi.. Cirkus, mental house a zoo, poriadne som ich na calloch nepočula. Neviem akú prácu máš ty na HO, ale ja som v US korporate, mam zahraničné cally kedykoľvek, ktoré si nemôžem rozvrhnúť len počas jej hodinového spánku cez obed..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
luccija
16. nov 2022

@raffaella ale asi ma taky HO, ze nemoze byt pri chorom dietati.
Autorka prave to neviem, nejako to budeme musiet vykryt je najpodstatnejsie.Rocne dieta bude castejsie chore ako starsie s tym rataj.Ked sa uz rozhodnes pre jasle najprv by bolo fajn si to vyskusat, pokym nebudes este pracovat.Ja by som si nasla opatrovatelku na zivnost a nie kolektiv deti, alebo minikolektiv

raffaella
16. nov 2022

Zahraničné cally mávam denne aj ja, aj som robila počas Covidu 2 roky z domu s 2 deťmi (z toho jedna bola v čase najviac zavretých škôl prváčka), bežne som bola na calloch a oni na zoom vyučovaní, do toho varila obedy, riešila všetko naraz. A takto fungovalo XY rodičov. Pokiaľ robíš v US korporáte tak verím, že je to family-friendly korporat a tak keď raz za čas budeš na HO s chorým dieťaťom, tak firma nepadne a budú ústretoví.

natalala
16. nov 2022

Ja som sa vratila do prace po 1,5 roku. Zalezi aj od povahy prace, mam kombinovany HO a chodim aj do kanclu v podstate ako a kedy chcem. Mala je v jaslickach, rano ju vozi manzel, poobede chodim pre nu ja. Za mna bola dolezita podpora manzela a to, ze si je vedomi, ze sme obidvaja rovnaki rodicia. Cize aj ked je dieta chore striedame sa. V jaslickach je uz skoro 1,5 roka a na OCRke som bola 1x, naposledy bola chora v aprili, cize nie je pravda, ze vsetky deti su nonstop chore a matka musi byt stale doma 🙈 Praca z domu je vyhoda, lebo da sa tym pokryt aj pripadna choroba dietata. Uprimne neviem ci by mi stala taka suma o akej pises za to, aby som uz rocne dieta dala do jasliciek, ale rozumiem tomu co pises o maknuti mozgu, lebo rovnake pocity som mala aj ja. padla tu dobra rada zacat s jaslickami na jar/leto, s tym uplne suhlasim, nastup v januari alebo septembri je velmi nestastny to je takmer 100% sanca, ze rovno ochorie. Moja nastupovala v july a ochorela 1x az v oktobri a to bolo take, ze sirup proti kaslu a sople, takze ziadna tragedia.
Da sa to urcite zvladnut, ale je to niekedy narocne, hlavne ak mas psychiscly narocnu analyticku pracu, ale nelutujem, ze som isla do prace. Po roku a pol som znova otehotnela a aj sa znovu tesim na matersku, neviem si ale predstavit byt vkuse doma 4,5 alebo viac rokov s detmi.

akbara77
16. nov 2022

Ročné dieťa by som do jaslí nedala, ani keby zarobím 4000. Načo sú Vám deti?

slecnabe
17. nov 2022

Ja iba že - áno, ochorie aj 4 ročné dieťa aj školák ale pri takých sa už ozaj dá v pohode aj pracovať. Starší má 6 a v 4r už to bolo ozaj v pohode pri chorobách. Keď je ale chorý mladší (bude mať 2r) tak to sú ozaj uplakané dni. Visí na mne, je uplakaný.. s ním si neviem predstaviť pracovať veru.
OČR sa dá čerpať jasné len to je zas finančne celkom cítiť.
Starší chodil do jasiel od 2r3m a bol chorý fakt že nonstop. 3-5 dní v jasliach, 7-10 dní doma. Ale už aj v tom veku s ním manžel býval na home office v pohode, len teda nemal až toľko práce a telefonátov našťastie.
Mladší bude mať terazpresne 2r a idem do práce ale nejde do jaslí, manžel s ním ide na MD a potom od septembra pôjde do škôlky (súkromnej zrejme). Tak aj to by mohla byť cesta 🙂

nelca0510
17. nov 2022

@akbara77 už som čakala takýto jedovatý komentár. A ty si doma s koľkým dieťaťom?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
danginko
17. nov 2022

och ja by som za 1000e nesla od dietata..

lucinka1988
17. nov 2022

Čo funguje u jedného, nemusí u iného. Za mňa by bol takýto scenár úplne že v žiadnom prípade..Preto som to vyriešila tak, že pracujem už od nástupu na prvú MD pre pôvodného zamestnávateľa z domu, ale robím kedy mám čas a ako si to zariadim, nerobím na full time ale za peniaze ako full time 🤭Doma mám dve deti, aj staršieho 4,5 ročného, žiadne jasle ani škôlka. Pre mňa dokonalý scenár..Čo vyhovuje jednému, nemusí inému..Ja mám trochu iné zmýšľanie ako väčšina žien v mojom širokom okolí a vlastne aj tu v diskusii, ale každý sme iný..Ty sama musíš vedieť, čo bude pre Vás najlepšie. Všetko, čo chceš a čo cítiš, že je správne- tak bude. Ak človek chce, urobí všetko pre to, aby to zvládol. Navyše ak píšeš, že by si mala možnosť aj HO, tak o to lepšie, ak by si mal dieťa choré..

srferreira
17. nov 2022

Ja som nedavno nastupila na full time. Manzel pracuje tiez. Maly bude mat dva az vo Februari. V nursery je spokojny, tesi sa tam. Ma tam kamosov, maju vseliake aktivity. Rano sa zobudi a uz vie, ze ide pápá berie bundu. Mam sice full time ale flexi hours. Chodi 3xv tyzdni po 7hod, lebo manzel ma v tyzdni volno, vikendy je so mnou. Nemame nikoho na okoli, cize vsetko vykryvame s manzelom dvaja. Z domu pracujem ked je v skolke, lebo to by bolo len mama mama. Takto ti poviem, ja som lepsie urobit nemohla 🤷‍♀️

mogaa
17. nov 2022

RP budeš dostávať či pracuješ alebo si doma...to s tými jaslami nie je uplne tak ako si ty predstavuješ....dieťa ti jasle jednoducho nemusí zvládať, vtedy sa ešte vieš vrátiť na RD...ale z jasiel ti kedykoľvek môžu zavolať že treba prísť pre dieťa , či už kašle, soplí alebo dostalo teplotu...alebo ti ho ráno ani nevezmú....ono toto je bežné po nástupe do detského kolektívu že dieťa budeš mať doma aj tak 2 týždne z mesiaca, lebo bude soplavé či s teplotou...čiže ty budeš mať doma aj dieťa a budeš robiť HO,,,,žiadny zamestnávateľ ti nebude akceptovať časté OČR a ak sa vrátiš do práce, môže s tebou rozviazať prac.pomer z dôvodu zníženia stavu alebo jednoducho dohodou....v lepšom prípade ťa sám pošle naspäť na RD....za jasle platíš či dieťa v nich je alebo je choré doma...

mogaa
17. nov 2022

@srferreira len je obrovský rozdiel ročné dieťa a dvojročné
autorka ešte si dobre zisti jasle, teda počet detí na 1 učiteľku a aj to, aké je tam vekové rozpätie detí....u nás boli jasle a tam to bola čistá katastrofa.....deti od 1-3roky, tie najmenšie vonku na dekách celé usoplené, staršie vonku behali a robili zle....učiteľky tam mali 2 celé zlé....a potom bola škôlka kde bola trieda deti 20mes.až 3roky, tam to bolo super....ale to boli už deti ako tak samostatné

sense
17. nov 2022

Žijem v zahraničí kde je materská 3 mesiace. Rodina cca 1000km. Do prace som šla keď mala dcéra polroka, žiaden homeoffice ale teda čiastočný úväzok. A dcéra do jaslí ja 2 dní.

Na Slovensku máš možnosť byť na rodičak ale je to výsada nie povinnosť. Ak sa vrátiš do prace tak áno budeš mat plat a rodičak.
A čo sa týka chorobnosti, tak nie je pravidlom ze dieťa je 3 dní v jasliach alebo škôlke a dva týždne doma.

mogaa
17. nov 2022

najpodsatnejšie je, na aké jasle natrafíš a ako sa tam bude cítiť tvoje dieťa.....ak mu nesadnú učiteľky alebo nebude pripravené, tak si nepomôžeš....ale ak tam bude spokojné, tak je to výhra aj pre teba aj pre dieťa....za socializmu sa tiež chodilo do jaslí od roku a deti boli spokojné....

Strana
z4