Je celá Slovenská republika bežné miesto výkonu práce?
Zdravím, dostal som návrh pracovnej zmluvy a zarazila ma jedna vec. Ako miesto výkonu práce tam nie je naše mesto ani prevádzka, ale „územie Slovenskej republiky“. Pritom ide o normálnu pozíciu na jednej pobočke. Podpisovali by ste to takto alebo by ste si dali miesto práce spresniť? Poprípade nejaké riziká?
Podla mna to nie je v poriadku z viacerych dovodov - teoreticky mozes dnes byt v pobocke v Bratislave, o mesiac ta poslu do Kosic, o mesiac do Popradu a zaroven ako to potom bude s cestovnymi nahradami? Ak mas miesto vykonu Bratislava a poslu ta na sluzobnu cestu do Kosic mas automaticky narok na cestovne nahrady. Ja by som sa na to urcite spytala, ze aky je na to dovodov a ci je mozne to spresnit. Ale mame tu prispievatelky, ktore v tejto oblasti pracuju, tak snad sa vyjadria.
Ja by som si to určite dala spresniť. Podľa § 43 Zákonníka práce musí byť v pracovnej zmluve dohodnuté miesto výkonu práce; zákon ho definuje ako obec, časť obce alebo inak určené miesto.
Nechcú ťa používať na zástup že budeš posielaná na pobočky po celom Slovensku?
@anonym_autor nech si zamestnavate prečíta Zákonník práce. Najširšie je možne ako miesto výkonu práce dohodnúť obec. Môže byť dohodnutých aj viac miest výkonu práce, ale v tomto prípade je potrebné jedno uviesť ako hlavné pre účely pracovných ciest. Viac miest výkonu práce neznamená celé Slovensko, ale napr. BA a NR.
Jednoznačne spresniť
@anonym_autor
Kamošku takto poslali na zástup dlhodobo z Puchova do Považskej. Mala podstatne dlhšiu cestu aj iný kolektív. Mohli ju poslať kľudne aj do Trenčína atď. Radšej sa opýtaj na to.
V niektorych pripadoch je to bezne najma ak budes ako zastup na akej pobocke bude treba tam budes suplovat alebo kde budu mat malo personalu tam ta presunu. Pokial chces ostat na jednom mieste tak urcite si to daj spresnit lebo takto ta moze zo dna na den presunut cez celu republiku a ty s tym nebudes moct nic urobit.
Určity zamestanavateľ toto využival že sa chcel.zbaviť zamestnanca tak ho.preradil na inú prevadzku, a tym že mal v zmluve podpisane miesto cele Slovensko, dany zamestnanec nemohol.nastupiť na inú prevadzku a podal sam vypoveď.
Určity zamestanavateľ toto využival že sa chcel.zbaviť zamestnanca tak ho.preradil na inú prevadzku, a tym že mal v zmluve podpisane miesto cele Slovensko, dany zamestnanec nemohol.nastupiť na inú prevadzku a podal sam vypoveď.
@anonym_96e621 tak tak...hlavne retazce toto vyuzivaju a zneuzivaju...
@anonym_autor
Kamošku takto poslali na zástup dlhodobo z Puchova do Považskej. Mala podstatne dlhšiu cestu aj iný kolektív. Mohli ju poslať kľudne aj do Trenčína atď. Radšej sa opýtaj na to.
@svetlonos zamestnávateľ ťa môže poslať aj mimo tvoje miesto výkonu práce, napr. na zástup na inú pobočku, ale v tom prípade ide o pracovnú cestu s nárokom na cestovné a stravné podľa zákona o cestovných náhradách. A o to ide. Preto miesto výkonu práce môže byt najširšie dohodnuté ako mesto a vždy keď ideš mimo toto mesto, je to pracovná cesta.
@anonym_96e621 Na mma toto skusali, ked sa ma chceli zbavit. Ze ma presuvaju z predajne v KE do predajne v BA 😅. Akoze nstrvalo. Bola som taka sokovana, ze som v tej chvili ani nevedela, co mam uvedene v zmluve. Doma som si pozrela zmluvu, tam miesto vykonu prace uvedene nebolo vobec, uz tam to nebolo v sulade so zakonom. Ale potom som pozrela Dhodu o hmotnej zodpovednosti a tam som mala presne napisanu adresu predajne 😀. Tak som im to pekne zhodila zo stola 😀. Poucena po tomto, uz by som takuto zmluvu ani nepodpisala a takisto nie taku, ze miesto vykonu prace cele Slovensko.
Sme v krajine pracovných síl a nie v krajine kde žijú ľudia, tak sa netreba ničomu čudovať.
evidentne sa zamestnavatel snazi usetrit na sluzobnej ceste a vydavkov spojenych s nou kedze ta moze "vyslat" po celom Slovensku a nebudes to mat ako sluzobku... urcite to pories so zamestnavatelom
@anonym_96e621 tak tak...hlavne retazce toto vyuzivaju a zneuzivaju...
@anonym_176de0 to máš overenú info? Lebo ja som sa s takým nestretla...dokonca som mala diéty vyplatené aj leď som išla do vedľajšieho mesta...
Miesto vykonu prace moze byt uvedena aj Sloveska republika (napr. pri vodicoch, kamionistoch, zamestnancoch, co vela cestuju, je to pomerne bezne). Ale v takom pripade by si mal mat v zmluve uvedene aj pravidelne pracovisko, nie len miesto vykonu prace. Pravidelne pracovisko na ucel vypoctu diet pri pracovných cestach.
@svetlonos zamestnávateľ ťa môže poslať aj mimo tvoje miesto výkonu práce, napr. na zástup na inú pobočku, ale v tom prípade ide o pracovnú cestu s nárokom na cestovné a stravné podľa zákona o cestovných náhradách. A o to ide. Preto miesto výkonu práce môže byt najširšie dohodnuté ako mesto a vždy keď ideš mimo toto mesto, je to pracovná cesta.
@nelca84 Nemusi to byt len mesto. V zakone to nie je specifikovane, ze miesto vykonu práce musi byt mesto. Nam presiel napriklad zilinsky a nitriansky kraj ako miesto vykonu prace aj pri inspekcii prace. Ale je potrebne mat uvedene aj pravidelne pracovisko kvoli pracovnym cestam.
@nelca84 Nemusi to byt len mesto. V zakone to nie je specifikovane, ze miesto vykonu práce musi byt mesto. Nam presiel napriklad zilinsky a nitriansky kraj ako miesto vykonu prace aj pri inspekcii prace. Ale je potrebne mat uvedene aj pravidelne pracovisko kvoli pracovnym cestam.
@anonym_7c4c89 tak to nevyhodnotili správne, u nás by to neprešlo https://www.ip.gov.sk/inspektorat-prace-kosice/...
@anonym_7c4c89 tak to nevyhodnotili správne, u nás by to neprešlo https://www.ip.gov.sk/inspektorat-prace-kosice/...
@nelca84 nesuhlasim s uvedenym, podla mna je ta odpoved inspektoratu mylna. V komentaroch k zakonu je tiez uvadzane, ze nemusi ist len o mesto. U nas sa tomu inspekcia osobitne venovala, kedze nasi zamestnanci vykonavaju prácu v ramci celej SR, najcastejsie v uvedenych krajoch. Bola by som zvedava, ako by v tejto veci rozhodol sud.
@anonym_176de0 to máš overenú info? Lebo ja som sa s takým nestretla...dokonca som mala diéty vyplatené aj leď som išla do vedľajšieho mesta...
@anonym_c21600 ano, z navrhu zamestnaneckej zmluvy, a retazec odmietol ustupit, aby to dal prec...
@anonym_c21600 ano, z navrhu zamestnaneckej zmluvy, a retazec odmietol ustupit, aby to dal prec...
@anonym_176de0 ktorý reťazec? A ako to dopadlo? Zamestnala si sa tam alebo nie?
Musia to upresnit, mne sa stalo v personalnej agenture, praca u nichy, mali moje mesto pohovor ok vsetko ok, no mali po svk viac pobociek a potom zacali, ale ze im treba niekoho napr do BB atd a ja co sa mam teraz zobrat a sa prestahovat a to nebolo zaskok, ale na trvalo..treba sa to vyjasnit
@anonym_176de0 ktorý reťazec? A ako to dopadlo? Zamestnala si sa tam alebo nie?
@anonym_c21600 zlto cerveny zacinajuci sa na B, a v navrhu zmluvy bol aj suhlas so sledovanim osoby cez PC-KAMEROU, jednalo sa o neobchodnu poziciu... nie taka zmluva sa neda prijat...ani s argumentom, ze to tak maju vsetci...
Podla mna to nie je v poriadku z viacerych dovodov - teoreticky mozes dnes byt v pobocke v Bratislave, o mesiac ta poslu do Kosic, o mesiac do Popradu a zaroven ako to potom bude s cestovnymi nahradami? Ak mas miesto vykonu Bratislava a poslu ta na sluzobnu cestu do Kosic mas automaticky narok na cestovne nahrady. Ja by som sa na to urcite spytala, ze aky je na to dovodov a ci je mozne to spresnit. Ale mame tu prispievatelky, ktore v tejto oblasti pracuju, tak snad sa vyjadria.
@anonym_autor nie, nie je to správne. Už ti tu napisala
@petamich prečo.
Nie som si istá, či je to OK aj podľa zákona. Vsak prečo tam nemať potom napísané nie ze cele SK, ale rovno celý svet?
Je to legalne.
Nasi zamestnanci tak maju, cela SR, lebo mame zakazky v roznych mestach. Aj na socialke to tak maju uvedene v prihlaske, je na to deviatkovy kod

@anonym_autor tak je to flexibilne pre zamestnávateľa, ak zruší pobočku vie vás presunúť na inú (väčšinou sa udáva mesto ak máte celú republiku tak v teórii vás môže prehodiť na pobočku aj na druhý koniec republiky)