Je platná výpoveď doručená osobne, ak nie je podpísaná?
Ahojte 🙂 potrebujem radu,najidealnejsie od niekoho,kto sa zaobera pracovnym pravom...pracujem na TPP-neurcita doba,od januara 2025. Dostala som lepsiu pracovnu ponuku,oznamila sefke (mala firma),26.6.za pritomnosti kolegyne som jej osobne dala vypoved. Povedala,ze si ju necha cez vikend,a potom mi ju da. 29.6.mi volala,ze mi ju nepodpise,hned som sla postou (doporucene,prva trieda s dorucenkou) poslat dalsiu. Dnes (30.6.) mi vratila tu prvu-nepodpisanu so slovami,ze ma nepusti. Postou jej este neprisla (stale pise,ze je v preprave-v ramci jedneho mesta🤦♀️). V novej praci som povedala,ze vypoved je podana (lebo bola),a ze od 1.9.mozem nastupit. Rata sa to,ze som jej 26.6.nechala papier,za podanu vypoved,a teda mi plynie vypovedna lehota uz od 1.7. alebo nie? Uz nemam nervy a neviem co robit 🙁 dakujem za rady
ona ti žiadnu tvoju výpoveď podpisovať nepustí - podpisuje sa dohoda.
tvoja výpoveď platí od kedy si jej ju dala - teda od 26.6.
od dnes ti plynie výpovedná lehota.
za predpokladu, že si skutočne podala výpoveď - a nedala si jej podpísať návrh na dohodu.
ona ti žiadnu tvoju výpoveď podpisovať nepustí - podpisuje sa dohoda.
tvoja výpoveď platí od kedy si jej ju dala - teda od 26.6.
od dnes ti plynie výpovedná lehota.
za predpokladu, že si skutočne podala výpoveď - a nedala si jej podpísať návrh na dohodu.
@anonym_45bdc3 ze? Si s tym moze aj r** vytriet...len potrebujem argumenty,lebo to je taka osoba,ze fuh...
@anonym_2e2142 chcela som sa s nou dohodnut,vysmiala sa mi...tak som povedala teda ok,ja ostanem tie dva mesiace...cize do ruky dostala riadnu vypoved,kde je uvedena 2mesacna vypovedna lehota..cize to mozem ratat tak,ze od dnes plynie?
@anonym_autor ideálne je, ak ti to podpíše nejaký svedok, že si ju v daný deň odovzdala (aby to bolo úplne ok). Inak je to jednostranný úkon, takže niečo ako “nepodpíšem ti výpoveď” neexistuje
Nepodpíše 😂😂😂😂😂
@anonym_45bdc3 Este kolko vody prejde Dunajom, kym ludia pochopia, ze vypoved sa nepodpisuje? Hm🤔
Výpoveď si mala mať dvojmo jednu jej do ruky a druhú dole text prevzala 26.6. a jej podpis.
Poštu u vás kto preberá keď príde poštárka?
@anonym_45bdc3 Este kolko vody prejde Dunajom, kym ludia pochopia, ze vypoved sa nepodpisuje? Hm🤔
@anonym_038699 to je taky clovek,ze ona nepochopi,aj keby si jej zakon pod nos strcila..jej ekonomka tvrdi,ze mam 3mesacnu vypovednu..na moj argument,ze pracujem rok s pol,teda je lehota 2 mesiace,jej volala zas,a ekonomka povedala "aj tak je to na tebe ci jej das dva alebo tri mesiace" 🤦♀️
Výpoveď si mala mať dvojmo jednu jej do ruky a druhú dole text prevzala 26.6. a jej podpis.
Poštu u vás kto preberá keď príde poštárka?
@anonym_dd268a nepodpisala by mi to..postu prebera ona,sme mala firma,len ona a dve zamestnankyne
@anonym_autor Ta vypoved poslana postou (doporucene) sa povazuje za prijatu az dnom dorucenia (alebo odmietnutia prevziat ju, ak to vysleven povie postarke a ta si to poznaci). Alebo dnom neprevzatia zasielky na poste (zlty listok - kde byva ulozena cca 18 dni) - fikcia dorucenia.
Takze z tejto vypovede ti zacina doba plynut az 1.8.
Ta podana pred kolegynou by sa mohla povazovat za prevzatu, aj ked ti ju sefka vratila, ale kolegyna by musela byt ochotna dosvedcit, ze bola svedkom jej podania a toho, ze si vypoved sefka odniesla so sebou (tym padom bola prijata - ziadne podpisovanie nie je nutne).
To v pripade, keby doslo na sud, alebo na kratenie mzdy z dovodu, ze sefka ma za to, ze vypoved plynie az od 1.8. a ty 1.9. odides do inej prace. Teda nedodrzis vypovednu dobu.
Tretia moznost je, ze ti sefka podpise k 30.6., ze vypoved odmietla prevziat. Tym padom je podana tiez, lebo mas dokaz, ze ju mala v rukach a vedela o nej, i ked nesuhlasila. Toto sa uz ale asi nestane.
Vypovedna soba u teba je 2 mesiace. Nemoze si sefka vymysliet, ze 3.
Mozes teraz urobit dve veci:
1.9. neprist viac do prace z dovodu, ze ty mas za to, ze vypoved bola podana (a prijata) 26.6. a mas na to svedka (ale kolegyna musi byt ochotna to potvrdit - co moze byt problem, lebo kolegyna tam asi ostat chce a nechce si to rozhadzat so sefkou)
Alebo cerpat od 1.9. dovolenku u sefky, ak nejaku mas, a zaroven robit uz u noveho zamestnavatela (to sa nevylucuje).
@anonym_autor Ta vypoved poslana postou (doporucene) sa povazuje za prijatu az dnom dorucenia (alebo odmietnutia prevziat ju, ak to vysleven povie postarke a ta si to poznaci). Alebo dnom neprevzatia zasielky na poste (zlty listok - kde byva ulozena cca 18 dni) - fikcia dorucenia.
Takze z tejto vypovede ti zacina doba plynut az 1.8.
Ta podana pred kolegynou by sa mohla povazovat za prevzatu, aj ked ti ju sefka vratila, ale kolegyna by musela byt ochotna dosvedcit, ze bola svedkom jej podania a toho, ze si vypoved sefka odniesla so sebou (tym padom bola prijata - ziadne podpisovanie nie je nutne).
To v pripade, keby doslo na sud, alebo na kratenie mzdy z dovodu, ze sefka ma za to, ze vypoved plynie az od 1.8. a ty 1.9. odides do inej prace. Teda nedodrzis vypovednu dobu.
Tretia moznost je, ze ti sefka podpise k 30.6., ze vypoved odmietla prevziat. Tym padom je podana tiez, lebo mas dokaz, ze ju mala v rukach a vedela o nej, i ked nesuhlasila. Toto sa uz ale asi nestane.
Vypovedna soba u teba je 2 mesiace. Nemoze si sefka vymysliet, ze 3.
Mozes teraz urobit dve veci:
1.9. neprist viac do prace z dovodu, ze ty mas za to, ze vypoved bola podana (a prijata) 26.6. a mas na to svedka (ale kolegyna musi byt ochotna to potvrdit - co moze byt problem, lebo kolegyna tam asi ostat chce a nechce si to rozhadzat so sefkou)
Alebo cerpat od 1.9. dovolenku u sefky, ak nejaku mas, a zaroven robit uz u noveho zamestnavatela (to sa nevylucuje).
@moonlight1210 dakujem krasne za vycerpavajucu odpoved 😊 skomplikovala mi to ta posta,kedze som zasielku posielala uz 29.6.prvou triedou,aby bola dorucena nasledujuci den (mozno by ju prebrala 🫣)
@moonlight1210 dakujem krasne za vycerpavajucu odpoved 😊 skomplikovala mi to ta posta,kedze som zasielku posielala uz 29.6.prvou triedou,aby bola dorucena nasledujuci den (mozno by ju prebrala 🫣)
@anonym_autor tieto veci sa davaju zasadne doporucene. Aby museli prist adresatovi do 24 hodin (aj ked i to este nezaruci 100% istotu).
Prva trieda nezarucuje dodanie nasledujuci den. Zvycajne to pride nasledujuci den, ale spracovanie sa moze kludne i o dalsi den predlzit.
@anonym_autor teraz citam, ze si to dala doporucene.
Tak toto je vazne smola. Zialbohu.
@anonym_autor teraz citam, ze si to dala doporucene.
Tak toto je vazne smola. Zialbohu.
@moonlight1210 a teoreticky ak by to neprebrala,a vrati sa mi to nazad,mozem sa ja tvarit,ze som nic neposielala,a plati ta prva vypoved 26.6.? 🤔😁
Este pre upresnenie, co bolo v tom dokumente, ktory si skusala odovzdat osobne a nasledne podat postou ? Vies to sem nafotit a zaciernit nazov firmy a tvoje osobne udaje ?
Tu to mas presne rozpisane : https://pracovna-poradna.sk/dorucenie-vypovede-... hned hore, zial z hladiska prava, to je az od 1.8, kvoli pomalej poste, este mozes argumentovat podanim osobne pred svedkom (kolegyna), ale ju mozu zastrasovat.
Stale je tu mala sanca, ze povodnu vypoved zahodite do kosa a spisete novu, ale uz dohodou, kde sa mozes s firmou dohodnut na presnom datume a dalsich podmienkach.
@moonlight1210 a teoreticky ak by to neprebrala,a vrati sa mi to nazad,mozem sa ja tvarit,ze som nic neposielala,a plati ta prva vypoved 26.6.? 🤔😁
@anonym_autor Ak to sefka neprevezme, tak to bude ulozene na poste. Ak si pre to sefka nepride ani na postu, povazuje sa to na 18ty den za dorucene.
Takze s tymto uz vela nenarobis. V systeme posty list zaznamenany je.
Tvarit, ze si nic neposlala, sa neda.
Sefke ostane dokaz v podobe zlteho listka (ak ho nezahodi).
Jedine, co mozes urobit, ak sa ti list vrati, je nachystat si, ze si v obalke posielala doporucene nieco ine, nez vypoved. Akykolvek iny (rozumny) dokument.
Sefka ho totiz nebude mat. A posta nevedie zaznam, co v zasielke realne bolo vlozene.
Takze si mozes vymysliet iny obsah.
Na druhej strane opatrne s tymto.
Ak nebudes mat na 26.6. ziaden dokaz podania vypovede (ani podpisane odmietnutie, ani podanie postou) okrem svojho tvrdenia (a kolegyna ta nepodrzi svedectvom), tak to moze skoncit tym, ze si ziadnu vypoved ani nepodala.
Tato posta moze byt tvoj jediny dokaz, ze si daku vobec podala.
Ja by som uz sla cestou vypoved beziaca od 1.8. (na to dokazy mat budes) a od 1.9. dovolenka. Pripadne vykryt este zvysne dni v septembri inak.
Ty uz totiz teraz od zaciatku roka splnas narok na 20/25 dni (podla toho, co zo zakona splnas - vek, deti, atd.).
K tomu sa prirataju dni z minuleho roka, ak si nejake mala nevycerpane.
Z toho idu dole cerpane dni v tento rok. A pomerna cast dovolenky, kedze neostanes cely rok u tohto zamestnavatela (za kazdy mesiac trvania pomeru mas narok na 1/12, a za kazdy do konca roka neodpracovany je to minus 1/12 z poctu dni novej dovolenky za tento rok. Minulorocne prenesene dni sa tymto neskracuju.).
@anonym_autor Ak to sefka neprevezme, tak to bude ulozene na poste. Ak si pre to sefka nepride ani na postu, povazuje sa to na 18ty den za dorucene.
Jedine, co mozes urobit, ak sa ti list vrati, je nachystat si, ze si v obalke posielala doporucene nieco ine, nez vypoved. Akykolvek iny (rozumny) dokument.
Sefka ho totiz nebude mat. A posta nevedie zaznam, co v zasielke realne bolo vlozene.
Ak nebudes mat na 26.6. ziaden dokaz podania vypovede (ani podpisane odmietnutie, ani podanie postou) okrem svojho tvrdenia (a kolegyna ta nepodrzi svedectvom), tak to moze skoncit tym, ze si ziadnu vypoved ani nepodala.
Ja by som uz sla cestou vypoved beziaca od 1.8. (na to dokazy mat budes) a od 1.9. dovolenka. Pripadne vykryt este zvysne dni v septembri inak.
Ty uz totiz teraz od zaciatku roka splnas narok na 20/25 dni (podla toho, co zo zakona splnas - vek, deti, atd.).
Z toho idu dole cerpane dni v tento rok. A pomerna cast dovolenky, kedze neostanes cely rok u tohto zamestnavatela (za kazdy mesiac trvania pomeru mas narok na 1/12, a za kazdy do konca roka neodpracovany je to minus 1/12 z poctu dni novej dovolenky za tento rok. Minulorocne prenesene dni sa tymto neskracuju.).
@moonlight1210 fuuuu to je v pr..dovolenku nebudem moct velmi cerpat (pomerna cast mi vychadza 15dni cca),a potrebujem nejaku aj na prazdniny kvoli detom...kazdopadne,dakujem
@moonlight1210 tam neplatí pravidlo dátumu kedy sa o výpovedi mohla dozvedieť a nie kedy ju naozaj prebrala/neprebrala?
Príklad zamestnanec odošle výpoveď 15.6. a 16.6. poštárka nesie list, šéfka vtedy nie je v práci tak poštárka zanechá žltý lístok, alebo tuší o čo ide tak pred poštárkou zatají
17.6. už je v práci a na žltom lístku vidí odosielateľa tak to naschvál nejde vybrať a vyberie list až 3.8. alebo ho vôbec nevyberie
mala možnosť sa o výpovedi dozvedieť 17.6. to že robila obštrukcie jej nepomôže a súd by bral dátum oznámenia výpovede 17.6.?
Este pre upresnenie, co bolo v tom dokumente, ktory si skusala odovzdat osobne a nasledne podat postou ? Vies to sem nafotit a zaciernit nazov firmy a tvoje osobne udaje ?
@patrike toto som jej dala osobne,mala to u seba 4 dni,potom mi to vratila,ze ona to nepodpise/neprijima...a taky isty som jej poslala postou
Formalne je to napisane spravne, uvadzas spravny paragraf. Uz len doriesit to dorucenie. Navrhujem, zajdes sa opytat na vedenie po oplynuti casu na dorucenie / prebratie, nie tej sefky priamej, ci prebrali postu a co dalej s tym.
@anonym_autor A ako to tam mate, kolko urovni riadenia, mate personalne ? Konatela ? Kto take veci spracuva ?
@patrike vsetko riesi jedna pani,ona ma firmu-s.r.o., a ma 2 zamestnankyne (ja a jedna kolegyna)..takze vsetko sa riesi len s tou sefkou..no a este ma ekonomku,ale ta riesi len tie "svoje" veci..
@anonym_autor Ale pochop, že keby došlo k sporu, tak je to tvrdenie proti tvrdeniu. Ty budeš tvrdiť, že si ju podala ešte v júni, šéfka bude tvrdiť, že si nič v júni nedoručila a ona má výpoveď len tú, čo si poslala poštou a tá jej prišla v júli.
Dôkazné bremeno je na teba. Musela by si dokázať, že si výpoveď doručila v júni. Ako už vyššie napísali, musela by si mať svedka, čo by ti dosvedčil, že si jej ten dokument odovzdala. Keby si sa aj súdila, len tvoje tvrdenie, že si šéfke dala do ruky papier s výpoveďou by nestačilo.
@moonlight1210 tam neplatí pravidlo dátumu kedy sa o výpovedi mohla dozvedieť a nie kedy ju naozaj prebrala/neprebrala?
Príklad zamestnanec odošle výpoveď 15.6. a 16.6. poštárka nesie list, šéfka vtedy nie je v práci tak poštárka zanechá žltý lístok, alebo tuší o čo ide tak pred poštárkou zatají
17.6. už je v práci a na žltom lístku vidí odosielateľa tak to naschvál nejde vybrať a vyberie list až 3.8. alebo ho vôbec nevyberie
mala možnosť sa o výpovedi dozvedieť 17.6. to že robila obštrukcie jej nepomôže a súd by bral dátum oznámenia výpovede 17.6.?
@anonym_dd268a Nie, nefunguje to tak. Buď je zásielka doručená a je doručená dňom prevzatia, alebo nastupuje inštitút fiktívneho doručenia, čo nastáva posledným dňom lehoty uloženia.
@patrike toto som jej dala osobne,mala to u seba 4 dni,potom mi to vratila,ze ona to nepodpise/neprijima...a taky isty som jej poslala postou
@anonym_autor No, majiteľka firmy s tebou vypiekla. Možno úmyselne, možno nie, ale predĺžila ti dátum ukončenia pracovného pomeru o mesiac.
Cize sefka = majitelka sro a okrem nej ste tam dve, ty ides prec. Sanca, ze by ti kolegyna nieco dosvedcila nebude velka. Ja som vzdy stupencom snahy slusne sa dohodnut. Skus ist za sefkou, bez emocii, hovorit o faktoch "pozri, odidem tak ci tak, zakonnik prace hovori to a to", aky ma pre teba vyznam drzat ma tu o mesiac dlhsie ? Potom mozes aj pritvrdit vyhrazkou "stale je moznost, ze budem riest posledny mesiac svoje zdravie", rozumej das si PN. Len tu vyhrazku formuluj rafinovane.
@anonym_autor vypoved si oznamila a tym to koční nič podpisovať nebude. poštou sa podáva predo aby si mala potvrenie o podaní pre prípadné dokazovanie ak by sa chcela ´tahať po súdoch že si jej výpoveď nedala. ale máš svedka takže pochybujem. Inak ktorý zamestnavatel by nasilu držal človeka čo chce odísť? Však je jasné že produktivita a morálka enormne klesajú.
@anonym_autor No, majiteľka firmy s tebou vypiekla. Možno úmyselne, možno nie, ale predĺžila ti dátum ukončenia pracovného pomeru o mesiac.
@chrobak7 má svedka - výpoveď jeje doručila sosobne - s nikým nevypiekla :D

Nepodpíše 😂😂😂😂😂