Je platná výpoveď doručená osobne, ak nie je podpísaná?
Ahojte 🙂 potrebujem radu,najidealnejsie od niekoho,kto sa zaobera pracovnym pravom...pracujem na TPP-neurcita doba,od januara 2025. Dostala som lepsiu pracovnu ponuku,oznamila sefke (mala firma),26.6.za pritomnosti kolegyne som jej osobne dala vypoved. Povedala,ze si ju necha cez vikend,a potom mi ju da. 29.6.mi volala,ze mi ju nepodpise,hned som sla postou (doporucene,prva trieda s dorucenkou) poslat dalsiu. Dnes (30.6.) mi vratila tu prvu-nepodpisanu so slovami,ze ma nepusti. Postou jej este neprisla (stale pise,ze je v preprave-v ramci jedneho mesta🤦♀️). V novej praci som povedala,ze vypoved je podana (lebo bola),a ze od 1.9.mozem nastupit. Rata sa to,ze som jej 26.6.nechala papier,za podanu vypoved,a teda mi plynie vypovedna lehota uz od 1.7. alebo nie? Uz nemam nervy a neviem co robit 🙁 dakujem za rady
Ona so mnou naschval vydzubala,nechce ma pustit,to mi aj hned povedala..ja tam nechcem ostat uz ani minutu..poriesit svoje zdravie by sa teoreticky tiez dalo,teraz som z toho vsetkoho docista chora,taze dovod sa najde...len ma to stve aj kvoli tej praci,kam som mala nastupit 1.9.,kedze v piatok som oznamila,ze som dala vypoved+odkedy dokedy mam vypovednu lehotu,a dohodli sme sa..mesiac dlhsie mi drzat miesto nebudu...co ako ok,najdem si nieco ine,len oni tiezz musia zhanat zas dalsieho
@zanetalolok A keď príde k súdu alebo k nejakému sporu, tá kolegyňa jej to dosvedčí? Pôjde vypovedať proti majiteľke firmy?
@chrobak7 to Ti viem rovno aj ja povedat-nepojde,nechce si ju pohnevat..ani ona nechce,aby som odisla..a tu veeeela robi aj ten pristup (ich oboch) ku mne,ked som im oznamila,ze odchadzam...ziadne rozumne dohody,ziadna rozumna rec,len "ja vas nepustim a bodka"..
@anonym_autor Čo riešiš? Výpoveď si podala, nerieš to. Veď ti volala ohľadom výpovede ešte v júni, čo je dôkaz, že ju dostala. Nemusíš mi odpisovať, ale môžeš mať nahratý hovor, kde sa explicitne bavíte o výpovedi... Šéfka s touto vedomosťou má prehraté, tak jej netvrď opak. V živote by ma nikto nedonútil ostať dlhšie. Kolegyňa zase nesmie krivo svedčiť. Ser na list, prvá výpoveď platí.
@anonym_autor Čo riešiš? Výpoveď si podala, nerieš to. Veď ti volala ohľadom výpovede ešte v júni, čo je dôkaz, že ju dostala. Nemusíš mi odpisovať, ale môžeš mať nahratý hovor, kde sa explicitne bavíte o výpovedi... Šéfka s touto vedomosťou má prehraté, tak jej netvrď opak. V živote by ma nikto nedonútil ostať dlhšie. Kolegyňa zase nesmie krivo svedčiť. Ser na list, prvá výpoveď platí.
@anonym_77bde3 Si múdra, jak Rádio Jerevan. Chvála bohu, že nie si právny zástupca, všetky spory by si prehrala.
Nič nahraté nemá. Nemá žiadneho svedka, že podala výpoveď. Nemá žiadny dôkaz, že výpoveď doručila v júni. Navyše - existuje len dôkaz, že ju podala v júli - poslala poštou.
@anonym_77bde3 Si múdra, jak Rádio Jerevan. Chvála bohu, že nie si právny zástupca, všetky spory by si prehrala.
Nič nahraté nemá. Nemá žiadneho svedka, že podala výpoveď. Nemá žiadny dôkaz, že výpoveď doručila v júni. Navyše - existuje len dôkaz, že ju podala v júli - poslala poštou.
@chrobak7 Môžu si zavolať znovu a tentokrát nahrávať, môže ju nahrať v práci, ale aj keby nie, tak ak nemá v zmluve, že zaplatí pokutu v prípade nedodržania výpovednej doby, tak žiadnu nemôže dostať. Jediné, na čo jej môže siahnuť, je septembrový plat, že dostane absenciu, ale ona už bude zarábať inde, kde plat dostane. Nikto sa s ňou nebude doťahovať na súde, len ju chce zastrašiť. Svedka má tiež.
Čo si otrok, preboha? Normálne v septembri nastúp a nerieš ich.
Čo si otrok, preboha? Normálne v septembri nastúp a nerieš ich.
@anonym_77bde3 ja uz som z nej psychicky tak mimo,ze uz ani sama neviem...to je jedna manipulativna tvrdohlava osoba..boze,lutujem,ze som neskoncila este pocas skusobnej doby,jak som aj chcela 🫣
tvoja sefka by sa mala nechat preskolit na personalnom... ze ona ti ju nepodpise a ona ta nepusti... dnes som zatial nic lepsie nepocula... podpisuje sa dohoda... nie vypoved... ani zo strany zamestnavatela, ani zamestnanca... ma ju ? ma... tak papa... vela stastia v novej praci, hadam tam bude tvoj nadriadeny aspon vediet aky je rozdiel medzi dohodou a vypovedou
@anonym_77bde3 ja uz som z nej psychicky tak mimo,ze uz ani sama neviem...to je jedna manipulativna tvrdohlava osoba..boze,lutujem,ze som neskoncila este pocas skusobnej doby,jak som aj chcela 🫣
@anonym_autor napis jej mail kde si das potvrdit systemommdorucenie a precitanie, kde popises co sa stalo odovzdala si jej vypoved dna xy styri dni to mala cize sa oboznamila a potom odmietla podpisat prevzatie ty povazujes vypoved za riadne odovzdani a aak ma s tym problem nech napise a obratis sa na inspektorat prace
dalej chod k pediatrovi daj si 14 dni ocr na dieta, mas aj skolkara ?
potom paragrafy atd a v praci sa poflakuj
Ak sa ti bude lepšie dýchať s dôkazom, tak akákoľvek nahrávka je dostatočný dôkaz. Buď rozhovor, kde ti šéfka povie, že ti to nepodpísala, alebo kolegyňa, že máš pravdu, ale svedčiť ti nepôjde, čokoľvek. A potom sa proste nedostav.
Ona so mnou naschval vydzubala,nechce ma pustit,to mi aj hned povedala..ja tam nechcem ostat uz ani minutu..poriesit svoje zdravie by sa teoreticky tiez dalo,teraz som z toho vsetkoho docista chora,taze dovod sa najde...len ma to stve aj kvoli tej praci,kam som mala nastupit 1.9.,kedze v piatok som oznamila,ze som dala vypoved+odkedy dokedy mam vypovednu lehotu,a dohodli sme sa..mesiac dlhsie mi drzat miesto nebudu...co ako ok,najdem si nieco ine,len oni tiezz musia zhanat zas dalsieho
@anonym_autor nepretrhni sa v práci, s úsmevom zaraď voľnejšie tempo, dodržiavaj obedňajšiu prestávku a kvôli práci sa netráp, mysli na to že o 2 mesiace si preč. Ak v niečom porušuje zákonník práce, podaj podnet na inšpektorát práce alebo ak porušuje iné veci hygiena, bločky... pošli tam kontrolu.
@anonym_autor Ty ale nepriznávaj to, čo som písal vyššie, že nemáš dôkaz. To platí len v prípade nejakého sporu. Ty stále tvrď, že si výpoveď podávala v júni.
Pokiaľ v pracovnej zmluve nemáš sankcie za nedodržanie výpovednej doby, tak normálne ukonči prácu 31.8. a 1.9. nastúp u nového. V najhoršom prípade ti majiteľka firmy bude písať absenciu a prídeš o zvyšné dni dovolenky.
@chrobak7 Môžu si zavolať znovu a tentokrát nahrávať, môže ju nahrať v práci, ale aj keby nie, tak ak nemá v zmluve, že zaplatí pokutu v prípade nedodržania výpovednej doby, tak žiadnu nemôže dostať. Jediné, na čo jej môže siahnuť, je septembrový plat, že dostane absenciu, ale ona už bude zarábať inde, kde plat dostane. Nikto sa s ňou nebude doťahovať na súde, len ju chce zastrašiť. Svedka má tiež.
@anonym_77bde3 Svedka nemá - písala vyššie, že kolegyňa nebude svedčiť proti zamestnávateľovi.
A nemôžeš niekoho nahrávať bez jeho vedomia, je to nezákonné.
@anonym_autor Ty ale nepriznávaj to, čo som písal vyššie, že nemáš dôkaz. To platí len v prípade nejakého sporu. Ty stále tvrď, že si výpoveď podávala v júni.
Pokiaľ v pracovnej zmluve nemáš sankcie za nedodržanie výpovednej doby, tak normálne ukonči prácu 31.8. a 1.9. nastúp u nového. V najhoršom prípade ti majiteľka firmy bude písať absenciu a prídeš o zvyšné dni dovolenky.
@chrobak7 nemoze odo mna vymahat nahradu usleho zarobku (ci jak to sa tomu hovori)? V zmluve nemam nic take pisane
@moonlight1210 dakujem krasne za vycerpavajucu odpoved 😊 skomplikovala mi to ta posta,kedze som zasielku posielala uz 29.6.prvou triedou,aby bola dorucena nasledujuci den (mozno by ju prebrala 🫣)
@anonym_autor mohla si jej to ešte naskenovať a poslať mailom s dodatkom "nakoľko ste odmietli prevziať výpoveď podanú osobne dňa XX, zasielam ju v prílohe a rovnako doporučenou poštou pod zásielkou č. YY" aj s tou ekonómkou do kópie
Úprimne nechápem čo dotyčná sleduje, s týmto prístupom určite ostaneš u nej s radosťou pracovať aj ďalej 🤦
@anonym_autor mohla si jej to ešte naskenovať a poslať mailom s dodatkom "nakoľko ste odmietli prevziať výpoveď podanú osobne dňa XX, zasielam ju v prílohe a rovnako doporučenou poštou pod zásielkou č. YY" aj s tou ekonómkou do kópie
Úprimne nechápem čo dotyčná sleduje, s týmto prístupom určite ostaneš u nej s radosťou pracovať aj ďalej 🤦
@bomba36 co tym sleduje? Ze neodidem,dokym sa ona nerozhodne,ze mozem..a pravdepodobne aj to,kam som sa rozhodla odist (povedala som jej to hned,aj tak by sa to dozvedela,nepredpokladala som,ze z toho urobi toto)..proste nejaky jej princip,ze ona sa rozhodla a hotovo..no,vies,ze s nadsenim pracujem teraz
@bomba36 co tym sleduje? Ze neodidem,dokym sa ona nerozhodne,ze mozem..a pravdepodobne aj to,kam som sa rozhodla odist (povedala som jej to hned,aj tak by sa to dozvedela,nepredpokladala som,ze z toho urobi toto)..proste nejaky jej princip,ze ona sa rozhodla a hotovo..no,vies,ze s nadsenim pracujem teraz
@anonym_autor no pekne s tebou vybabrala. Asi by som pohrozila inšpektorátom práce a možno potom by bola s ňou nejaká reč.
@moonlight1210 tam neplatí pravidlo dátumu kedy sa o výpovedi mohla dozvedieť a nie kedy ju naozaj prebrala/neprebrala?
Príklad zamestnanec odošle výpoveď 15.6. a 16.6. poštárka nesie list, šéfka vtedy nie je v práci tak poštárka zanechá žltý lístok, alebo tuší o čo ide tak pred poštárkou zatají
17.6. už je v práci a na žltom lístku vidí odosielateľa tak to naschvál nejde vybrať a vyberie list až 3.8. alebo ho vôbec nevyberie
mala možnosť sa o výpovedi dozvedieť 17.6. to že robila obštrukcie jej nepomôže a súd by bral dátum oznámenia výpovede 17.6.?
@anonym_dd268a Ak ti poslu uradny list, trebars so sankciou z anieco, so splatnostou 15 dn, tas a tych 15 dni rat aododdna prevziatia listu. Nie od dna, ked postarka bola u teba, ty sa nebola zrovna doma (naprikad na dovolenke v zahranici) a nechala ti zlty listok.
Takze i tu plati to iste - den prevziatia posty. Ak si ju neprevezmes, tak po pocte dni, ktory je uvedeny na zltom listku sa povazuje posta za prevzatu, aj ked si ju realne nevyzdvihnes, lebo nechces.
Mohla napriklad tlacit na sefku, aby jej podpisala, ze vypoved odmieta akceptovat/ prevziat. Ten podpis by znamenal, ze o vypovedi mala vedomost, a tym padom je platna.
@chrobak7 nemoze odo mna vymahat nahradu usleho zarobku (ci jak to sa tomu hovori)? V zmluve nemam nic take pisane
@anonym_autor mas tam spomenuty §62 odst 8.?
@anonym_dd268a Ak ti poslu uradny list, trebars so sankciou z anieco, so splatnostou 15 dn, tas a tych 15 dni rat aododdna prevziatia listu. Nie od dna, ked postarka bola u teba, ty sa nebola zrovna doma (naprikad na dovolenke v zahranici) a nechala ti zlty listok.
Takze i tu plati to iste - den prevziatia posty. Ak si ju neprevezmes, tak po pocte dni, ktory je uvedeny na zltom listku sa povazuje posta za prevzatu, aj ked si ju realne nevyzdvihnes, lebo nechces.
Mohla napriklad tlacit na sefku, aby jej podpisala, ze vypoved odmieta akceptovat/ prevziat. Ten podpis by znamenal, ze o vypovedi mala vedomost, a tym padom je platna.
@moonlight1210 neviem ako potom chápať tejto odpovedi podľa ktorej sa nepočíta dátum ukončenia odbernej lehoty ale dátum kedy to zamestnávateľ mal možnosť prevziať
"majiteľ firmy odmietol prevziať túto výpoveď osobne. Zásielka je teraz v poštovej úschove a zamestnávateľ ju odmieta prevziať"
V zmysle príslušnej judikatúry pri doručovaní jednostranných právnych úkonov (výpoveď) stačí, ak je adresátovi umožnené prevziať zásielku a oboznámiť sa s jej obsahom.
Všeobecne je možné uviesť, že sa zásielka považuje za doručenú dňom, kedy bolo adresátovi umožnené ju prevziať.
https://pracovna-poradna.sk/dorucenie-vypovede-...
@anonym_45bdc3 ze? Si s tym moze aj r** vytriet...len potrebujem argumenty,lebo to je taka osoba,ze fuh...
@anonym_2e2142 chcela som sa s nou dohodnut,vysmiala sa mi...tak som povedala teda ok,ja ostanem tie dva mesiace...cize do ruky dostala riadnu vypoved,kde je uvedena 2mesacna vypovedna lehota..cize to mozem ratat tak,ze od dnes plynie?
@anonym_autor opytaj sa v skupine Pravne poradenstvo.
@anonym_77bde3 Svedka nemá - písala vyššie, že kolegyňa nebude svedčiť proti zamestnávateľovi.
A nemôžeš niekoho nahrávať bez jeho vedomia, je to nezákonné.
@chrobak7 Nezavádzaj, môže nahrávať v takomto prípade, ak to použije ako dôkaz.
Autorka, nemôže ti siahnuť na výplatu, ale to som už písala.
@anonym_77bde3
@anonym_autor označím len vás dve, pretože jedna nevie a druhá radí blbosti.
To, že si jej 26.6 oznámila, že končíš ti nepomôže. Ona sa bude tváriť, že o ničom nevie, ty nemáš dôkaz, že si jej to doručila.
Takže platí to, že so to poslala poštou, dátum prevzatia, resp. Odmietnutie prevzatia.
Výpovedná doba začína plynúť prvým dňom nasledujúceho mesiaca tzn. 1.8. a trvá dva mesiace
tvoja sefka by sa mala nechat preskolit na personalnom... ze ona ti ju nepodpise a ona ta nepusti... dnes som zatial nic lepsie nepocula... podpisuje sa dohoda... nie vypoved... ani zo strany zamestnavatela, ani zamestnanca... ma ju ? ma... tak papa... vela stastia v novej praci, hadam tam bude tvoj nadriadeny aspon vediet aky je rozdiel medzi dohodou a vypovedou
@krasneleto šéfka zatiaľ nič nemá
@martul Mám skúsenosť, že nahrávka pomohla presne v takomto prípade medzi nadriadeným a zamestnancom.
@anonym_autor mas tam spomenuty §62 odst 8.?
@moonlight1210 mam to tam takto,odst.8 konkretne nie

@chrobak7 má svedka - výpoveď jeje doručila sosobne - s nikým nevypiekla :D
@zanetalolok A keď príde k súdu alebo k nejakému sporu, tá kolegyňa jej to dosvedčí? Pôjde vypovedať proti majiteľke firmy?