icon

Má firma právo na nútenú dovolenku?

leona45
Dnes o 11:57

Ahojte. Firma nám nariadila nútenú dovolenku a ani priepustku nám nechcú uznať.
Má na to právo?
Viete mi s tým niekto pomôcť? Ďakujem

Strana
z2
anonym_afe682
Dnes o 12:01

Ano. Zamestnavatel ma pravo nariadit dovolenku v nim dopredu urceny den.

anonym_d19afe
Dnes o 12:04

@leona45 Kedy vám zamestnávateľ oznámil nútenú dovolenku?

anonym_33f629
Dnes o 12:04

Zamestnavatel moze nariadit cerpanie vsetkej Tvojej dovolenky podla toho, ako on uzna za vhodne. Takze ano, ma na to pravo.

mandzula
Dnes o 12:05

Cerpanie dovolenky nariadit moze - minimalne 14 dni pred dovolenkou § 111 ods. 5 ZP.

anonym_861014
Dnes o 12:06

aj u nas na škole je naridena dovolenka

janulik2008
Dnes o 12:09

Ano. Aj my mame dovolenku. 😁

leona45
autor
Dnes o 12:12
@anonym_afe682

Ano. Zamestnavatel ma pravo nariadit dovolenku v nim dopredu urceny den.

@anonym_afe682 to viem, ale ide o priepustku?

chrobak7
Dnes o 12:14
@leona45

@leona45 Akú priepustku? Myslíš k lekárovi? Chceš povedať, že práve v ten deň ideš na celodenné ošetrenie k lekárovi?

anonym_a8cb80
Dnes o 12:18

Nemusíš brať priepustku, máš to riadne platené ako dovolenku.
Ešte keby si bola PN tak vtedy by ti dovolenku povinne zrušil. Lebo PNka má prednosť pred dovolenkou. Ak nie opravte ma niekto.

anonym_fc9839
Dnes o 12:18

Paragraf si kľudne môžeš zobrať. Má prednosť pred dovolenkou

Navyše to, že máte 15.9. mat dovolenky ak vám to oznámil dnes, tak neskoro

mandzula
Dnes o 12:20
@anonym_a8cb80

Nemusíš brať priepustku, máš to riadne platené ako dovolenku.
Ešte keby si bola PN tak vtedy by ti dovolenku povinne zrušil. Lebo PNka má prednosť pred dovolenkou. Ak nie opravte ma niekto.

@anonym_a8cb80 Ono to skor vyzera, ze si nechce minat dovolenku a chce P-ko. Podla mna ti nemoze branit uplatnit si paragraf. Zrejme by vsak bolo dobre preukazat napr. to, ze termin mas zajednany uz dlhsi cas, aby to nevyznelo ako spekulacia.

anonym_fc9839
Dnes o 12:22
@mandzula

@anonym_a8cb80 Ono to skor vyzera, ze si nechce minat dovolenku a chce P-ko. Podla mna ti nemoze branit uplatnit si paragraf. Zrejme by vsak bolo dobre preukazat napr. to, ze termin mas zajednany uz dlhsi cas, aby to nevyznelo ako spekulacia.

@mandzula nemusí nič preukazovať. Návšteva lekára má jednoducho prednosť

mandzula
Dnes o 12:22
@anonym_fc9839

@anonym_fc9839 Oukej, dik za info🙂 Akurat sa mi to trosku bije s tym, ze pri paragrafe by malo ist o vysetrenie, ktore sa neda absolvovat mimo pracovneho casu. Ak by mala dovolenku, moze ho absolvovat v podstate kedykolvek. Ale nehadam sa.

anonym_695309
Dnes o 12:45

@leona45 a nariadil vam hromadnu dovolenku? Ake ma vazne prevadzkove dovody? Popripade, ak by niekto nemal dovolenku uz...?

anonym_2788fe
Dnes o 12:49

Počas mimoriadnej situácie súvisiacej s vojnou na Ukrajine sa uplatňuje osobitná úprava podľa § 250b Zákonníka práce. Tá umožňuje, aby zamestnávateľ oznámil čerpanie dovolenky najmenej 7 dní vopred, nie 14 dní. Ak je nariadená dovolenka, tak na tento deň sa už nevzťahuje paragraf. Lebo v ten deň už máš voľno z titulu nariadenej dovolenky.

Pre posúdenie uvedenej skutočnosti treba brať do úvahy aj to, či zamestnávateľ v čase nariadenia dovolenky vedel o prekážke v práci na strane zamestnanca, t.j., či ho o nej zamestnanec vopred informoval a či zamestnávateľ vedel, že zamestnávateľ určuje čerpanie dovolenky na čas, kedy zamestnancovi vzniká prekážka v práci. Ak teda zamestnávateľ nariadil čerpanie dovolenky a nebol vopred informovaný o návšteve lekára, ktorú musí zamestnanec absolvovať, nejedná sa o prekážku v práci na strane zamestnanca, ale o dovolenku.

anonym_ec497f
Dnes o 12:51

Sme na 80percent zo mzdy doma,teda nemame nariadenu dovolenku.Ale zial,mnoho zamestnavatelov to tak robi.

chrobak7
Dnes o 12:53
@anonym_fc9839

@anonym_fc9839
A zrovna v ten deň bude celý deň na vyšetrení.... A všetci sme padli z jahody. No čistá špekulácia, lebo si zadávateľka nechce čerpať deň dovolenky. A keď už má nariadenú dovolenku, tak si nemôže uplatniť priepustku, lebo voľno už má. Jedine, že by preukázal, že na vyšetrenie bol objednaný už pred nariadením dovolenky. Vtedy zamestnávateq nemôže nariadiť tomuto zamestnancovi dovolenku. Tieto pravidlá chránia zamestnanca aj zamestnávateľa . Otázna je len legitímnosť nariadenej dovolenky.

Na druhej strane by zamestnávateľ mohol nariadiť voľno z dôvodu prekážok na strane zamestnávateľa. V tom júli sme to mali tak - prekážka na strane zamestnávateľa a náhrada priemerom. Ale je to na jeho rozhodnutí. Teraz budeme v práci s príplatkom.

anonym_33fa06
Dnes o 13:18
@leona45

@leona45 ked ti nariadil dovolenku, na co ti je paragraf? Lekara mas podla ZP prednostne vybavovat mimo pracovnej doby, len ak to nie je mozne mas narok na paragraf

amel
Dnes o 13:49
@anonym_695309

@leona45 a nariadil vam hromadnu dovolenku? Ake ma vazne prevadzkove dovody? Popripade, ak by niekto nemal dovolenku uz...?

@anonym_695309 my mame rovnako nariadenu dovolenku,povinnosť bola oznámiť to oficiálne 2 tyzdne vopred.
Opravte ma, ak sa mýlim.

mogaa
Dnes o 13:51
@leona45

@leona45 ak myslíš 5.09. tak lekári 15.9.tie nerobia, takže ti to neprejde ako priepustka

anonym_9a9539
Dnes o 13:59
@mogaa

@leona45 ak myslíš 5.09. tak lekári 15.9.tie nerobia, takže ti to neprejde ako priepustka

@mogaa no ako ktori.....

mandzula
Dnes o 14:06
@mogaa

@mogaa Na toto si ako prisla?

mandzula
Autor odpoveď zmazal
anonym_fc9839
Dnes o 14:29
@mogaa

@mogaa to máš odkiaľ? Lebo budeš Adi prekvapená, ale mnohí robia

anonym_564432
Dnes o 14:46

Nikde nie je pisane, ci sa jedna o 15.9., co je ten paskvil, ze je to sviatok, ale ides do prace.
Mozes si zobrat osetrenie u lekara, ak Ti uznaju celodenne. Nie vsade to uznavaju, nakolko to sluzi iba na nevyhnutny cas osetrenia.
Dalsia vec je, ze aby to nevyznelo cele spekulativne, je asi potrebne zamestnavatelovi povedat, ze tam mas mas termin na taky a taky cas uz dlhsiu dobu.
Nie kazdy ma 15.9. volno ako napriklad SLSP, ktora ma vsetky pobocky zatvorene.

anonym_56d637
Dnes o 14:48

Amz napriklad musime pracovat za nahradne volno....ziadny priplatok

anonym_ec497f
Dnes o 14:56
@anonym_56d637

Amz napriklad musime pracovat za nahradne volno....ziadny priplatok

@anonym_56d637 a takto odrbavaju a potom sa cuduju preco nemaju ludi,ked im nedokazu normalne zaplatit.Ale zase za to si aj ludia mozu sami,ze sa neozvu.

anonym_ec497f
Dnes o 14:58
@anonym_33fa06

@leona45 ked ti nariadil dovolenku, na co ti je paragraf? Lekara mas podla ZP prednostne vybavovat mimo pracovnej doby, len ak to nie je mozne mas narok na paragraf

@anonym_33fa06 preto,ze napr.niekto si uz dovolenku setri na Vianoce a nechce si ju pred vianocami nadrabat ako blb.

anonym_e23e16
Dnes o 15:12
@anonym_fc9839

Paragraf si kľudne môžeš zobrať. Má prednosť pred dovolenkou

Navyše to, že máte 15.9. mat dovolenky ak vám to oznámil dnes, tak neskoro

@anonym_fc9839 Stále platí mimoriadna situácia,takže stačí 7

anonym_e23e16
Dnes o 15:14

15.9. je normálny pracovný deň,prečo máte dovolenky na ten dátum?

Strana
z2