icon

Môže zamestnávateľ žiadať heslo do pracovného PC?

Včera o 14:39

Chcem sa spýtať môže zamestnávateľ žiadať heslo do môjho pracovného pc keď tam nie som pre nového pracovníka s tým,že tam má prístup k veciam ktoré som ja zakladala. Nieje to porušovanie gdpr? Dozvedela som sa to len náhodou. Nemal by nový zamestnanec dostať prístup do nového konta? Som povinná odovzdať mu agendu hoci ma nikto neinformoval o novom kolegovi?

Strana
z2
anonym_15f03e
•
Včera o 17:57

@anonym_autor novy zamestnanec ma mat pristup pod svojim heslom , tvoje iba za pritomnosti teba. Porobi chyby v tvojom mene.

chrobak7
•
Včera o 18:06

Pridám jednu zaujímavú situáciu, ktorá sa naozaj stala.

Vo firme, kde som pracoval, jednému riaditeľovi ukradli z auta NB. Akože škoda vznikla, ale našťastie bol NB chránený BitLockerom. Kto nevie, čo to je, tak to je šifrovací nástroj, ktorý zašifruje HDD, aby ani po vybratí z NB a pripojení na iné zariadenie ho nebolo možné prečítať. Keď sa zapne taký NB, tak najprv pýta heslo pre odblokovanie BitLockeru.

Riaditeľ dostal nový NB a starý sa odpísal. Asi po mesiaci volal niekto na IT oddelenie, či by mu mohli dať heslo do toho počítača. Že ho kúpil od niekoho, ako vyradený firemný NB a nevie sa dostať cez ten BitLocker. Názov firmy už neviem odkiaľ mal, tuším tam bola nálepka s inventúrnym číslom.

Chlapi z IT oddelenia si ho identifikovali a potom mu vysvetlili, že ten NB je kradnutý. Chlapec musel NB vrátiť, ešte mal opletačky s políciou, že od koho ho kúpil.

Takže pozor na NB z druhej ruky.

beata_k
•
Včera o 18:59

@anonym_autor V ziadnom pripade nedavat heslo a prihlasovacie udaju do PC. Mozes mat zdielany PC, ale kazdy sa loguje do svojho uctu.

anonym_4d33d0
•
Včera o 20:20
@anonym_15f03e

@anonym_autor novy zamestnanec ma mat pristup pod svojim heslom , tvoje iba za pritomnosti teba. Porobi chyby v tvojom mene.

@anonym_15f03e ake chyby v pc "porobi" niekto v jej mene? programy kde niekto moze robit chyby, maju extra prihlasovanie....

simca06022011
•
Včera o 20:21
@anonym_autor

@patrike nůž to je tak keď nie sú peniaze a treba šetriť na všetky strany

@anonym_autor na nastavenie uzivatelov netreba ziadne peniaze, len uplne bezne uzivatelske znalosti pocitaca...

anonym_e8252b
•
Včera o 20:59

Každý zamestnanec má svoje heslo do PC, nesmú si medzi sebou zdieľať heslá.
Vie sa potom kto kedy sedel za ktorým PC a netreba nič zapisovať do zošita ako tu radia 🙂
Do programu sa rovnako každý prihlasuje pod svojím menom, podľa toho má nastavené práva čo môže robiť a čo môže vidieť. Ak sa nájde chyba alebo sa zákazník sťažuje dá sa presne zistiť kto čo urobil alebo neurobil.
Jediné heslo čo si zdieľajú je všeobecný mail kde odpisujú viacerí, podľa toho kto práve pracuje.
Na inštaláciu programov je iné heslo do PC, bežný pracovník ani nemá oprávnenie inštalovať programy.

anonym_f59b55
•
Včera o 22:19
@anonym_68d4ce

@petamich a ako vylucuje to, ze za danym pc vzdy bude len jeden zamestnanec, ktory by sa mal zapisat tak ako pisem? Od napr Jozko Mrkvicka dna 1.1.2026 vyuzival pc od 9-:0011:00 a podpis. Marienka Hraskova 1.1.2026 vyuzivala PC 1.1.2026 od 11:05-16:30 a podpis. Janka Zelena vyuzivala pc 1.1.2026 od 16:30-17:00. A teda vsetko pojde na toho ak sa nieco stane, kto v danom case za tym pocitacom sedel. U nas programy presne zaznamenavaju kedy co sa v nich robilo a da sa to skontrolovat aj spatne kedy boli nejake zmeny vytvorene.

@anonym_68d4ce to je taka hlupost ako keby si niekto zapisoval pouzitie 1 obcianskeho 10 osobami... ze najprv sa obcianskym od Jana Novaka preukazal Jan Novak, ale potom za pol hodinu Jozko Mrkvicka, Potom Janka Belasa a potom zase Jan Novak...
Je to uplne proti celej logike a bezpecnosti a urcite by som to nikdy nespravil...
Pri urcitych profesiach ako spominala @petamich uz vobec nie (uctovnik, danovak apod... lebo moze mat pristupy tam, kde ho potom mozu trestnopravne "popotahovat"...
PC je ako auto... konto je ako vodicsky preukaz...

Strana
z2