icon

Nástup do práce v dvoch rokoch dieťaťa - za a proti

monique89
21. júl 2020

Ahojte,
potrebujem si trošku utriediť myšlienky, počuť nestranný názor, možno aj podporiť v rozhodnutí, ku ktorému zatiaľ smerujem... Vopred ďakujem za prečítanie, aj keď to bude možno dlhšie 🙂

Mám tri deti - od septembra prváčku, škôlkarku (4 roky) a najmladšia bude mať v októbri rok. Mám 30 rokov, od VŠ som pracovala z domu ako SZČO, popri druhej materskej som si spravila pedagogické minimum a začala som učiť, čo ma veľmi bavilo. Naskytlo sa mi miesto, keď mala prostredná dcéra presne 2 roky, zobrala som ho s tým, že bude doma - manžel má 24-ky, počas služby bola u svokrovcov, inak s ním. Bolo to náročné, ale fajn, ožila som po piatich rokoch materskej a home-office... Črtalo sa mi stále miesto, no neplánovane som otehotnela, čo som spočiatku ťažko prijímala, no už by som našu tretiu princeznú nedala ani za svet. Nemám však miesto, kde by som sa vrátila a s hľadaním práce učiteľky v Prešovskom okrese to nie je ružové... Teraz som sa dozvedela, že od ďalšieho školského roka (t.j. od septembra 2021) sa uvoľní miesto na strednej škole s dobrým menom, viem to od kamarátky, ktorá tam učí. Jedna učiteľka ide do dôchodku, učí iba môj predmet, čiže žiadne dopĺňanie úväzku hodinami mimo mojej aprobácie... Od kamošky viem, že bývajú štedré odmeny, učí sa jej tam dobre, ponúkajú zmluvu na rok, a potom na neurčito... Čo je skvelé, žiaden zástup počas dlhodobej PN, materskej a pod... Manžel mi po pôrode kúpil auto, aby som nebola viazaná naňho, plus škola je blízko vlakovej aj autobusovej stanice, spoje chodia najmenej každú hodinu, ja mám z domu vlak aj bus doslova na krok... Domov by som chodievala najneskôr pred štvrtou, určite často aj skôr... A čo je pre mňa osobne ešte veľmi dôležité - mala by som tam tú kamošku, čiže by som nebola úplne stratená v novom kolektíve, a doma mám tri malé deti - pri stredoškolákoch by som si od drobizgu oddýchla. Učila som chvíľu na ZŠ, kde začne chodiť aj moja dcéra - mala som to 10 minút pešo, okolo druhej som bola väčšinou doma. Ale všade dookola som mala deti, ktoré som učila, v škole krik, vresk... Skúsila som učiť aj na gymnáziu a to bolo úplne o inom, viac mi to vyhovovalo. Čiže - čo sa týka práce, eňo-ňuno. A teraz moja dilema... Nastúpila by som v septembri, najmladšia by mala ešte len v októbri dva roky. Do škôlky, ktorú máme cez cestu, by mi ju možno vzali od januára, keď bude mať 2,5, alebo možno až na ďalší školský rok... Manžel si vie služby ako-tak prispôsobiť, svokrovci sú na dôchodku, môj otec tiež... Všetci ma posielajú, že ak chcem, mám ísť... Manžel ako prvý, lebo vidí, že potrebujem kolektív a sústavné obiehanie domácnosti a detí ubíja. Ja svoje deti milujem, ale potrebujem niečo robiť aj mimo nich, domácnosti a záhrady... Chcem sa obliecť, namaľovať, získať uznanie v práci... A viem, že potom pre nich budem mať oveľa viac trpezlivosti a pochopenia, než teraz, keď som s nimi celé dni a sem-tam mám pocit, že len prežívam... Viem však, že keď tú prácu vezmem, budem sa zmietať vo výčitkách, že som nanič matka a znova som nevydržala tri roky doma s dieťaťom... Presne to som prežívala po nástupe do práce pri prostrednej, a pritom všetko fungovalo. Čo by ste robili na mojom mieste? Mám tú prácu zobrať? (Takmer na 100% viem, že ak o to miesto prejavím záujem, tak ho dostanem...) Ak áno, ako sa potom nastaviť, aby som sa netýrala výčitkami? Alebo sa zaprieť, venovať sa ešte dva roky deťom a domácnosti a dúfať, že aj potom sa nejaké miesto pre mňa nájde? Vnútorne cítim, že to miesto chcem... A zároveň viem, že to nebude ľahké...

Strana
z2
jana_eyre_2
21. júl 2020

Aké výčitky? O tvoje posledne dieťa bude dobre postarané, máš super náhrady ak budes potrebovať počas choroby/prazdnin vo forme manžela a starych rodicov.. nejdeš na misiu na rok ale len cez deň do práce ktorá ťa mimochodom baví.. na tvojom mieste by som ani neváhala a to som žena v domácnosti 😉

ja som doma cez 8r do práce som nešla pomedzi to aj preto, lebo nemam žiadnu možnosť kto by ma zastúpil ak budú decká choré (a že ako alergici sú chorí často mňa by kolegovia milovali 😅), dieťa mi nikdy staršie ako 4r do škôlky nevzali kvôli kapacite a muž si nemôže dovoliť zo svojej vyššej pozície somnou sa striedat na OCR.. navyše nemám žiadne oslnujuce zameranie že by som si z práce mohla vyberať, moja pracovná prax je po 8r už dávno v zabudnuti.. byť s deťmi ma veľmi baví a chcela by som sa im (nie len mojim) venovať aj v budúcnosti, ale nemyslím že je niekto horsi/lepší podľa toho ako dlho vydrží doma s deťmi - to sa predsa meria úplne inými meradlami - aj keď niektorí ľudia majú pocit že môžu dať druhým pocítiť svoje postoje.. ty si sa možno stretla s názorom, že si nanič ak "nevydrzis" tri roky na RD, ja som sa zase stretla s názorom že som "iba doma s deťmi" akoby jedno či druhé bolo viac či menej.. nikto naše životy nežije za nás, prežívame ich len my, takže naše rozhodnutia majú byť také, aby vyhovovali nám a našej rodine.. tvoje deti budú mať spokojnu mamu po práci 😊

mariejenka
21. júl 2020

Ja som od prvého isla ked mal 2 roky a tri mesiace.. robiť som nemusela, miesto mi držali,ani po finančnej stránke som nebola nútená,ale nemal kto robiť... šéfka chodila od maleho pol roka,ci nemozem aspon na par hodín...zapojili sa obe babky(do smrti som im vďačná) a bolo to fajn, ja som bola vpohode,malemu to tiez prospelo,predsa len babky mali na neho dobrý vplyv...
Za mna aspoň vyskúšaj,uvidite ako to pôjde.

katkadp
21. júl 2020

@monique89 Ja som prvého syna dala do jasliciek, keď mal 1,8 roka.... Najprv som mala výčitky.... Ale keď som časom videla, aký je tam spokojný.... Neľutujem.... Ja spokojná v práci, on spokojný medzi deťmi.... Super.... Mam pocit, že ten voľný čas co sme mali spoločný sme si potom aj viac uzivali😃 S mladším som doma, v máji mal 3 roky a keď to porovnám.... Starší bol samostatnejsi, čo sa týka kolektívu zohraty....vedel sa podeliť, rýchlejšie sa učil.... Neviem.... Možno je to tým a možno aj povahou.... A priznám sa, aj mne bolo lepšie keď som chodila do prace..... Teraz som nervnejsia... Ale možno je to aj vekom😃😃a tým ze sú už dvaja😃😃😃

vilma7
21. júl 2020

Vo Švajčiarsku 16 týždňov materská a šup nazad do práce, alebo výpoveď, alebo neplatené voľno ak povolí zamestnávateľ.
Ja som musela ísť pracovať od obidvoch detí po polroku, hneď by som menila, keby môžem ostať doma s nimi. Po prvom som sa musela vrátiť na plný úväzok a pri druhej som od jej polroka na 30 a od roka na 50%. A pomaly je robota moje jediné miesto kde si oddýchnem. Ale tým že sa striedame s mužom pri nich, tak majú rozbitý celý režim, žiadna pravidelnosť nič :(
Dcérku som si aspoň o niečo viac užila ako syna.
Ale ak sa tebe vyskytuje vysnívaná práca, si si istá že ťa zoberú, tak by som asi neváhala. Myslím že pri 3 deťoch máš toho pomaly ozaj dosť. Tak držím palce.

ivana11155
21. júl 2020

@monique89 je jedno co ti tu poradíme, odpoveď ti dáva tvoje vnútro +plus by som dala na manžela, on ťa najlepšie pozná a vidno že máš v ňom oporu.

sejan
21. júl 2020

@monique89 Ahoj.Veselo do toho...Píšeš o super možnosti zamestnať sa určite by som neváhala na tvojom mieste a ešte keď je problém u vás sa zamestnať v tvojom obore.A aké výčitky prosím Ťa???Veď ste rodina prinesies korunky do domácnosti,môžte si kúpiť niečo čo ste odkladali napríklad.Ja som išla do práce keď mal Synček 2roky a styry mesiace a to len kvôli tomu aby sme si prilepšili...Neváhaj a chop sa príležitosti 👍👍👍

amelie2017
21. júl 2020

Ja zijem v Spanielsku, do prace som sla, ked mala dcerka presne 4 mesiace. A vycitky? Dieta je zdrave, uzivame si spolocny cas, travime ho naplno. Teraz som uz od oktroba doma, zima mimo sezony plus covid a uprimne, myslim si, ze som bola lepsia mama, ked som pracovala ako teraz. Mali sme system, dokonaly casovy harmonogram, ja som bola socializovana a nevedela som sa dockat dcerky. Cize ten cas s nou bol ozaj naplno. Teraz mi uz sem tam hrabe, ze zase ihrisko, zase len ci uz je bez plienky, ze sama nevyjde na tu preliezku, ze kolko je....v praci som debatila o politike, ekonomike, o lietature,...a domoc som prisla spokojna. 2 rocne dieta je uz dost velke aby zvladlo jasle/skolku pripadne bolo s rodinou, to len na SK su tie 3 roky, ktore robia zene vycitky. Ak budem mat pri 2. dietati moznost, ostanem doma aspon 1. rok, ale poton do prace.

gabi000
21. júl 2020

@monique89 zoberte si určite 🙂

ckatka
21. júl 2020

Moje dieťa šlo v 2 rokoch do súkromných jaslí a od 2 r 8 mesiacov normálne do štátnej škôlky. A nemám pocit ze by sme o niečo prišli. Jemu je dobre a doma ma spokojnu socializovanu matku...
My to mame o to horšie ze v prípade OCR nemá kto postrazit....starí rodičia ešte pracujú...našťastie môžem mať homeoffice....inak by sme to nezvládli. Ale pracujeme na imunite takže je to zatiaľ okej.
Pokiaľ to ty chceš, chod do toho. Dnes nie je ľahké zohnať prácu, ktorá by vyhovovala...

zuz02
21. júl 2020

Určite by som prácu zobrala. O rok by už taká príležitosť nemusela byť. Dvojročné dieta je už dosť veľké a zvlášť, keď píšeš, že máš vytvorené podmienky, aby sa oň mohol starať manžel so starými rodičmi.

monique89
autor
22. júl 2020

Vsetkym vam velmi pekne dakujem za reakcie, citam si ich odvcera, uz niekolkokrat, naozaj ste ma povzudili a poskytli triezvy nazor na veci... Vcera som bola na kavu s tou kamoskou, co uci na danej skole a vravela mi, ze anglictina je max. siedma hodina, cize do 14:10 hod, najneskor... Cize skolku aj druzinu by som stihala prakticky vzdy.
@janinah mas pravdu, budem mat toho dost, uvedomujem si to... uz som si to vyskusala pri dvoch detoch a dalo sa, ja som akcny typ, cim viac toho mam, tym viac zvladnem... a keby som to miesto zobrala, mala by som doma druhacku, predskolacku a 2-rocnu doma... co si myslim je lepsia kombinacia ako o rok neskor - tretiacka, prvacka a cerstva skolkarka...
@sorciera24 miesto nemam dopredu slubene, ale je tam suhra veci, ktore hraju v moj prospech... mam kombinaciu anglictina - francuzstina, potrebuju rozsirit ponuku jazykov (hoci aj len formalne, potrebuju kvalifikovaneho pedagoga) kvoli novemu zakonu, realne by som ucila len aglinu... dalej ide o skolu s elektrotechnickym zameranim, chodia na rozne medzinarodne sutaze a pod a vsetky dokumenty k projektom, navody a pod si davaju profesionalne prekladat za nemale peniaze, lebo si na to u nich nikto netrufa... a ja mam vystudovane prekladatelstvo-tlmocnictvo a niekolkorocnu prax s technickymi prekladmi... a v neposlednom rade, mam tam tu kamosku, uz ma spominala kolegyni, ktoru by som mala nahradit aj zastupcovi, vraj v taku kombinaciu ani nedufali a isto mam poslat ziadost 🙂 nic nie je stopercentne, ale sanca je snad dost vysoka...
@eliska13 robit z domu by som mohla, ale uz nechcem... kym som nemala deti, prekladala som aj chodievala tlmocit kade-tade, na niekolko dni... co sa mi uz teraz pri detoch neda a sediet len doma pri PC, neexistuje, to nie je pre mna... prave u nas postavili paradnu novu skolku, byvame v mestskej casti, az tolko deti tu zasa nie je a kapacita skolky je vyssia, cize od 3 rokov maju iste miesto vsetky deti z nasej casti, plus podla kapacity aj mladsie alebo s trvalym pobytom inde... prvy rok by som ju mozno ani nedala, v podstate by mi bolo asi jednoduchsie nechat ju starym rodicom a manzelovi, to by sa este vykrystalizovalo...

monique89
autor
22. júl 2020

A mate pravdu - prakticky nikde na svete nie je moznost ostat s dietatom doma 3 roky... Vycitky mam asi najviac preto, ze ma nenaplna "iba" sa venovat detom a domacnosti, pricom vsetky mamicky na ihriskach a kamosky s detmi na fb mi pridu uplne pohltene materstvom... Teraz, ked som doma, mam sklony riesit kazde zrnko prachu, kazdu burinku, kazde zaplakanie dietata... Vecer byvam unavena, ano, aj frustrovana, lebo akoby som za sebou nic nevidela... Dalsia vec - niekedy mam pocit, ze nielen ja uz mam dost deti, ale aj ony mna... Ked idem sem-tam na cely den za kamoskou, alebo deti idu na prazdniny k babke... Tak si proste od seba oddychneme a mame sa potom radsej. Ja na nich mam viac trpezlivosti a ony (dve starsie, samozrejme), mi tolko nepapuluju a viac pocuvaju 🙂 Manzel je uzasny, vsetky tri som kojila kratko a uz od babatka sa vie a chce o nich postarat, aby som si mohla sem-tam vyjst na nakupy alebo na kavu... A ja ich vsetkych potom ovela, ovela "viac lubim", ked sa vratim domov 🙂 Hoci len po dvoch-troch hodkach... Vystudovane mam prekladatelstvo a tlmocnictvo, vzdy som chcela komunikovat v cudzich jazykoch, ale keby som isla pracovat do zahranicnej firmy, jednak by som to mala daleko a jednak ta pracovna doba... Preto som si urobila pedagogicke minimum, hoci uz to bol z mojej strany velky ustupok, lebo som povodne nechcela nikdy ucit... Ale za tie prazdniny to stoji...

taniat87
24. júl 2020

@monique89 riesim podobnu dilemu, takisto zacinam ucit od sept.a maly ma 28.9/ 2rocky.. )

lauriema
24. júl 2020

@monique89 Ahoj ja mam tiež 3 deti najmenšia bude mať pol roka a v októbri nastupujem do prace. Nemaj stres zvládneš to. 😉

bluka2
24. júl 2020

Rozhodne by som išla do tej práce. Pre dieťa sa mi to zdá tiež úplne fajn vek

luccija
24. júl 2020

Všetko si napísala len nie aké má dieťa povahu😊od toho by som sa odpichla.Deti jej asi nechýbajú, keď ma starších surodencov.Za mňa z pohľadu mamy a aj tým, že s podobným pracujem odporúčam radšej nechať dcérku s rodičmi a mužom podľa mňa 2r dieťa ešte nepatrí do kolektívu.

monique89
autor
24. júl 2020

@luccija aj ja to tak vidim, ze ju necham doma, ked je moznost a ochota... zatial je to zive, ale v podstate dobre dieta, nejako extra dlho sa sama nevie pohrat napr. na zemi a pod., je zvyknuta, ze okolo nej behaju sestry a robia jej "program" uz len tym, ze pri nej su... s papanim a zaspavanim nema ziadny problem, ani nie je na mna tak naviazana, aby som sa nemohla od nej pohnut... manzel s nou uz bol sam aj cely den, aj vecer, so starymi rodicmi je dost casto a budujeme vztah...

fineta
24. júl 2020

Zabojuj o to miesto, nie je o com. Praca v skolstve pre zenu - matku je idealna. Tolko dovolenky nedostaneš u ziadneho zamestnavatela a ver mi, detom Tvoje skorsie ukoncenie RD vynahradis x-násobne cez prazdniny. Tiez ucim na SŠ, momentálne som na materskej, ale chcem sa po 3 rokoch na svoje miesto vratit. 😊

Strana
z2