Nástup do práce v dvoch rokoch dieťaťa - za a proti
Ahojte,
potrebujem si trošku utriediť myšlienky, počuť nestranný názor, možno aj podporiť v rozhodnutí, ku ktorému zatiaľ smerujem... Vopred ďakujem za prečítanie, aj keď to bude možno dlhšie 🙂
Mám tri deti - od septembra prváčku, škôlkarku (4 roky) a najmladšia bude mať v októbri rok. Mám 30 rokov, od VŠ som pracovala z domu ako SZČO, popri druhej materskej som si spravila pedagogické minimum a začala som učiť, čo ma veľmi bavilo. Naskytlo sa mi miesto, keď mala prostredná dcéra presne 2 roky, zobrala som ho s tým, že bude doma - manžel má 24-ky, počas služby bola u svokrovcov, inak s ním. Bolo to náročné, ale fajn, ožila som po piatich rokoch materskej a home-office... Črtalo sa mi stále miesto, no neplánovane som otehotnela, čo som spočiatku ťažko prijímala, no už by som našu tretiu princeznú nedala ani za svet. Nemám však miesto, kde by som sa vrátila a s hľadaním práce učiteľky v Prešovskom okrese to nie je ružové... Teraz som sa dozvedela, že od ďalšieho školského roka (t.j. od septembra 2021) sa uvoľní miesto na strednej škole s dobrým menom, viem to od kamarátky, ktorá tam učí. Jedna učiteľka ide do dôchodku, učí iba môj predmet, čiže žiadne dopĺňanie úväzku hodinami mimo mojej aprobácie... Od kamošky viem, že bývajú štedré odmeny, učí sa jej tam dobre, ponúkajú zmluvu na rok, a potom na neurčito... Čo je skvelé, žiaden zástup počas dlhodobej PN, materskej a pod... Manžel mi po pôrode kúpil auto, aby som nebola viazaná naňho, plus škola je blízko vlakovej aj autobusovej stanice, spoje chodia najmenej každú hodinu, ja mám z domu vlak aj bus doslova na krok... Domov by som chodievala najneskôr pred štvrtou, určite často aj skôr... A čo je pre mňa osobne ešte veľmi dôležité - mala by som tam tú kamošku, čiže by som nebola úplne stratená v novom kolektíve, a doma mám tri malé deti - pri stredoškolákoch by som si od drobizgu oddýchla. Učila som chvíľu na ZŠ, kde začne chodiť aj moja dcéra - mala som to 10 minút pešo, okolo druhej som bola väčšinou doma. Ale všade dookola som mala deti, ktoré som učila, v škole krik, vresk... Skúsila som učiť aj na gymnáziu a to bolo úplne o inom, viac mi to vyhovovalo. Čiže - čo sa týka práce, eňo-ňuno. A teraz moja dilema... Nastúpila by som v septembri, najmladšia by mala ešte len v októbri dva roky. Do škôlky, ktorú máme cez cestu, by mi ju možno vzali od januára, keď bude mať 2,5, alebo možno až na ďalší školský rok... Manžel si vie služby ako-tak prispôsobiť, svokrovci sú na dôchodku, môj otec tiež... Všetci ma posielajú, že ak chcem, mám ísť... Manžel ako prvý, lebo vidí, že potrebujem kolektív a sústavné obiehanie domácnosti a detí ubíja. Ja svoje deti milujem, ale potrebujem niečo robiť aj mimo nich, domácnosti a záhrady... Chcem sa obliecť, namaľovať, získať uznanie v práci... A viem, že potom pre nich budem mať oveľa viac trpezlivosti a pochopenia, než teraz, keď som s nimi celé dni a sem-tam mám pocit, že len prežívam... Viem však, že keď tú prácu vezmem, budem sa zmietať vo výčitkách, že som nanič matka a znova som nevydržala tri roky doma s dieťaťom... Presne to som prežívala po nástupe do práce pri prostrednej, a pritom všetko fungovalo. Čo by ste robili na mojom mieste? Mám tú prácu zobrať? (Takmer na 100% viem, že ak o to miesto prejavím záujem, tak ho dostanem...) Ak áno, ako sa potom nastaviť, aby som sa netýrala výčitkami? Alebo sa zaprieť, venovať sa ešte dva roky deťom a domácnosti a dúfať, že aj potom sa nejaké miesto pre mňa nájde? Vnútorne cítim, že to miesto chcem... A zároveň viem, že to nebude ľahké...
@monique89 Deti potrebujú v prvom rade spokojnú a šťastnú mamku. Ak to pre Teba znamená, že sa opäť pracovne uplatníš, aj keď skôr ako bude mať najmladšia dcérka tri roky, tak potom to vezmi. Výčitky nemáš prečo mať, miluješ svoje deti a zomrela by si pre ne ako každá matka. Nie si horšia matka len preto, lebo neostaneš na rodičovskej do troch rokov dieťaťa. Poznám matky, čo sú síce s deťmi tri roky doma, ale deťom sa pramálo venujú. Sú lepšie matky ako Ty? Nie, nie sú. 🙂
Išla som do práce, keď mal syn dva a pol roka. Nikdy som to neľutovala a neľutujem to ani teraz, aktuálne ide od septembra do druhej triedy. Mala som rovnako ako Ty podporu v manželovi a v rodine, a to je na nezaplatenie. Čiže - smelo do toho! 🙂
Uvedomuješ si,že všetko čo robíš doteraz deti ,domacnosť,záhrada...budeš musieť stihať ako doteraz + práca,budeš mať na toto všetko energiu? + baliť dieťa a nosiť ho k dedkovcom....na jednej strane budeš sociálne inde /vykecaná v práci/,ale doma budeš padať únavou a neviem,či si to všetko užiješ tak ako si to predstavuješ.Je iné ísť takto od jedného dieťaťa,iné od troch malých,kde je aj prváčik.Som už stará vydra ,myslím,že robota vždy bola aj bude a deti sú malé len raz.Keby som mala ten rozum,čo mám teraz ,tak som s nimi doma ešte aj dlhšie ako bola RD.Len raz boli malé,teraz mi ten čas pripadá,že preletel strašne rýchlo,hned by som ho vrátila.
@monique89 praca znie velmi fajn, do toho! a vycitky..to, ze treba byt doma 3 roky, nie je ziadne vseobecne pravidlo, napriklad v zahranici maju maloktore zeny moznost byt na materskej vobec rok..niekde dokonca len par tyzdnov- co teda samozrejme nie je ideal, ale ideal nemusi byt ani pravidlo na slovensku- 3roky (co zjavne nie je, kedze ako si sama napisala ze by ta ten treti rok uz velmi ubijal). Pre deti bude urcite lepsia spokojna mama ako mama sice doma, ale bez nalady. Navyse, malu nedavas k cudzim ludom, bude stale s najblizsimi, netrap sa 🙂
Aj my mame tri deti ,manzel tiez sluzi 24 navyse mimo bydliska, takze vacsinu tyzdna som sama a tiez najmladsia isla do skolky ked mala 2 roky a mne sa hned o mesiac naskytla praca v specialnej skolke. Mala bola casto chora, s tym musis ratat, ale nejako sme to dali a ja som max spokojna. Konecne robim to co chcem a este chodim aj do skoly v sobotu. Narocne, ale da sa.
ja som presne takto nastupila, pri prvom aj pri druhom....pri druhom rpesne ako ty, maly mal az v oktobri 2r. a sla som ucit od septembra.....ucitelske miesta mimo BA su vzacnostou...ja ako som po pohovore meisto dostala, som nevahala ani chvilu, akurat, ze mne maleho vzali do školky (sukromnej)....ja som to mala vyriesene, ak si dokazes na ten rok vyriesit veci, tak isto do toho chod....ja som nikdy vycitky nemala, nic lepsie som nemohla urobit, mne rpaca, ucenie velmi chybalo a tiez som sa dostala na luk. školu so skvelym kolektivom....ak to tak ma byt, tak chod (a to miesto uz mas akoze rok dopredu slubene?....nejake vyber. konanie by malo byt, ci? to sa pytam len tak, lebo pises s takou istotou)
Vies co ja ti to napisem uplne bez obalu, sby si nemala pocit, ze si najhorsia matka na svete. Moj maly bude mat dva roky na jesen a uz sa obzeram po jaslach. A nie, nejdem do roboty, som opat tehotna, cize zostavam doma na materskej, termin mam az vo februari. Napriek tomu ho do tych jasli dam a nemozem sa dockat. Dovod je, ze proste byt zavreta doma s dietatom a vymyslat mu program, jedalnicek a neviem co vkuse cele mesiace ma nebavi, ubija a nemam pocit, ze to je pre nas to najlepsie. Aj tak ma to caka odznova, ale proste potrebujem trocha pauzu. Uz teraz viem, ze ked druhe bude mat okolo tych dvoch rokov, budem si hladat pracu, lebo byt doma 6 rokov vkuse len s detmi je podla mna pre zenu totalna psychiatria. Na tvojom mieste vobec nevaham.
v anglicku je materska 9m .. a potom sup do prace... co je podla mna skoro ale 3r doma je zas prilis vela ... podla mna 2 je tak akurat ... takze si nemas co vycitat a zacni sa venovat aj sebe ... dieta v jasliach sa bude mat dobre ... vybuuje si imunitu najde kamosov .. ty budes spokojna ...
@monique89 ak to je s pracou ťažšie, tak by som to vzala máš tam kamarátku, tvoj predmet, ľudí po ruke, ktorí budú s deťmi.Len viac by som sa bála, že dcéru nevezmú do škôlky neviem ako u Vás, ale u nás nezobrali ani veľa 4 r.Plus choroby a prváčik a ďalšie dieťa bude to náročné.. skončiť môžeš kedykoľvek či zmeniť rozhodnutie, ak Ti malú vezmú od januára a uvidíš ako bude znášať škôlku.
Nemáš mať prečo výčitky veď si neutekala od roka a dcéra nebola v jaslickach ...neviem ako si frustrovana ja by som počkala ako sa všetko utrasie a asi počkala ako SZČO už nemôžeš robiť z domu?či priorita je, že už chces do kolektívu?
@monique89 ty uz predsa vies co chces. Len si to dopraj a nauc sa stopovat vycitky. Plne si ich zvedomuj a stopuj hned na začiatku - nenechaj si to nimi pokazit. K tomu ci si dobra mama- myslim ze ak by to cele malo zacat zle vplyvat na rodinu a skratka by ste dlhodobejšie citili ze to neni ono tak verim ze by si to riesila.. takto udes proste v sulade s tym co citis ze je spravne.
Ja tiež uvažujem nad takýmto scenárom, ale mám pocit, že 2ročná (staršia je teraz vyše dvojročná a o 1.5 roka príde do toho veku mladšia) ma ešte dosť potrebuje a na kolektív nie je pripravená. Ak by som ju dala do jasli, riskujem nočné budenie, nespokojne dieťa a ja ustvana z práce aj zo starostlivosti o malé dieťa... za mňa nie.
Choď a neváhaj! Ja by som tiež išla, je dôležité byť aj spokojná žena, nie len matka. Ak ťa práca napĺňa je to len další bonus. Spokojná matka, spokojné deti... veď sa im budeš venovať mimo práce, určite ich o nich nepripravíš.
@monique89 pozri, pred pár rokmi bola rodičovská len dva, nie tri roky. Pri prvom som chodila od 1a pol roka na 1-2dni v týždni do práce. Pri druhom mám prácu na 1den v týždni prakticky od pôrodu. A necítim sa horšou matkou. Predpokladám, že učiteľka urobí veľa aj doma, budeš mať vyriešené letné prázdniny, ber to.
@monique89 jasne chod vsetko sa vystrnga za pochodu dvojrocak nie je batola a ak mas pomoc svokrovcov a manzela tak to je super
domacnost a zajrada sluzi tebe rozdel domacu pracu kup spotrebice susicku umyvacku ak nemas a v zahrade daj travu a realizuj sa najma na byvhode takuto sancu nemas casto
to je preslov, že som čakala, že napíšeš, že malá bude mať v čase nástupu 3 mesiace 🙄 bože baby neprežívajte to tak... ja by som dala 1 rok doma a potom do práce. tieto 3 roky sú úplná šialenosť. ja normálne vidím v priamom prenose ako tie mamky osprostievajú.
Neváhala by som ani sekundu keď máš podporu svojo muza a starých rodičov tak neváhaj a choj
Jasne neváhaj a choď! Ďalšia podobná príležitosť sa nemusí naskytnut a nebudeš o nič horšia matka. Stále si aj žena ktorá potrebuje aj sociálny kontakt a rast ak sa dá. Držím palce! Nie je povinnosť byť doma 3r.ja som bola síce 3 roky ale keď mal syn rok tak som nastúpila na 2stuoen VŠ a viem ze by som to s prácou nestíhala. Teraz mam prácu v odbore a som spokojná. Žiadny manažérsky post ale pomaličky rastie a učím sa nové veci.
Určite choď. Cítiš, že to potrebuješ, chceš, máš super ponuku. Takisto podporu u manžela. Nie je čo riešiť.
@monique89 jasne. V dvoch rokoch dietata sa kedysi normalne chosilo do prace, potom to predlizili na 3 roky. Takze nevahaj. Aj moj syncek bude mat v septembri dva roky a idem od septembra do prace.
Podľa mna si psychicky nastavená, že do prace chceš ist, tak určite chod. Keby bolo zle, vzdy sa mozes vratit na RD
urcite ano, vidno ze ti spolocnost nastavila mozog na 3 roky lebo "tak to ma byt". Ja zijem v zahranici kde je materska 3 mesiace, rodicak neexistuje, a kazdy mi tu zavidi ze sa mi podarilo v praci vybavit 7 mesiacov. Neries spolocenske "standardy" a urcite nemaj vycitky,
Určite by som išla. Každá to vidíme inak ale môj názor je že tie dva roky RD úplne stačia.
@monique89 pri prostrednom dieťati si výčitky nemala? lebo ideš do rovnakej situácie akurát že dieťa ti prejde v 2,5roku do škôlky....ono vždy záleží od konkrétneho dieťaťa....naša začala chodiť do súkromnej škôlky v 2rokoch(trieda kde sú deti od 2-3rokov), ona škôlku má rada, celkovo je veľmi spoločenská, má rada deti aj celkovo ľudí....ale boli tam deti ktoré to tam nezvládali(nechceli jesť, nezapájali sa do aktivít ani hier, len čakali na mamu) a mamičky ich potom odhlasovali.....naša od prvého dňa nemala problém, ale je to škôlka kde je na 1učiteľku cca 5-6detí takže sa im individuálne venujú a keď je treba aj popestujú(keďže sú tam mladšie detičky).....
Nie si na nic matka, to len tuna na Slovensku su zeny doma mnohe este aj po 3 rokoch a podaktore co poznam by brali rodicovsky hadam do 10tich rokov.... mas skvelu prilezitost sa uplatnit, neopustas dieta a nejdes za pracou do ameriky.... ja som syna dala do skolky sotva ako 2 a pol rocneho lebo priznam sa uz to bol velmi zabity cas... to co sa hral doma, sa vklude mohol hrat aj v skolke. a po prichode domov sme mali pre seba este dost casu na dalsie aktivity. peniaze v domacnosti velmi chybali a mne takisto práca. a osobne mi dost vadi, ked sa zena chce nejako uplatnit musi riesit nejake vycitky voci sebe, okoliu a podobne. chlap ked chce, si ide, ci na smeny, ci na dvanastky, ci 24ky... a vsetko okolo sa musi prisposobit.... ale zeny? musia riesit tristo veci okolo toho ci vobec mozu ..... tie 3 roky byt len v domacnocsti su fakt vela. pri prvej dcere som bola presne 3 roky s nou doma a pre nas obe to uz bolo fakt des.... ak by bolo este niekedy tretie dieta, tak rok a pol doma, a potom jasle/skolka.... sebaobeta ok, ale odtial potial.
@monique89 nikde nie je napísané, že iba ta matka, ktorá ostane s deťmi doma do 3 rokov je dobrá. Častokrát mám pocit, že to skôr škodí ako je z toho úžitok, ak je mama doma 3 roky bez akejkoľvek sebarealizácie. Každá žena potrebuje nejaký svoj svet, nestratiť samu seba, robiť niečo, čo ju napĺňa. S deťmi sa svet nekončí a osobne si myslím, že keď sa chce, dá sa robiť všetko súbežne( moj prípad) a nie je nutne stratiť niekoľko rokov života len tým, že je žena doma a prežíva- teda pokial ju to nenapĺňa a chce robiť aj niečo iné. 2 roky nie je tak malo a ja by som na tvojom mieste neváhala a vrátila sa do prace!!!

Neváhaj, aké výčitky? Prácu potrebuješ a robíš to pre svoje deti. Aj ja učím, druhý syn išiel v dvoch rokoch do škôlky a žiaden problém. Všetko dobré prajem 🍀