Nastúpila som do novej práce a od prvého dňa chodí so mnou autom kolegyňa
Nastúpila som do novej práce a od prvého dňa vozím domov kolegyňu. Keďže keď sme išli z práce domov opýtala sa ma kde bývam a či môže ísť somnou. Mám to po ceste, býva tým istým smerom ako ja .. len sa chcem spýtať, keďže nie sme nejaké veľké kamarátky keďže sa aj tak nepoznáme ešte, a je o 20 rokov staršia odomna tak čo by ste pýtali peniaze za cestu aj keď býva rovnakým smerom ako ja ? Neviem keby som ju mala rada aspoň tak jasné nerobí mi to problém.. lenže ja ju nepoznam a plus nemáme sa o čom až tak rozprávať akože není zla ale je taká nemasna neslana pre mňa... A už tam pracujem 2 týždne a vkuse automaticky ide somnou do auta....
@mandzula Ja si myslim, ze to ani nemalo prist do toho bodu "neslusnosti" , ale autorka by to mala sama proaktivne ponukat zo slusnosti, ludskosti, kolegiality. Tak to maju ludia v mojom okoli zvykom. Hladat sposoby, ako druhym ludom viem pomoct, sluzit a robit radost. To je princip ludskej spolocnosti. Preto zijeme ako ludia v skupinach a spolocenstvach, lebo spolupraca vedie k pokroku. Evidentne ako spolocnost mierime niekam uplne inam..
Je tu veľa rad, necitala som všetko. Ale baby dobre radia. Treba robiť veci, ktoré chceš robiť a nie že ich robíš len preto, že nevies povedať “nie”.
Za ďalšie. Nebodaj sa niečo stane, niekto do teba narazí alebo čokoľvek…. Ty si zodpovedná za ňu a nedajbože sa jej niečo stane a si na súde. Proste toto je vec, prečo treba povedať “nie” a basta. Najlepšie je zo začiatku tvrdiť že máš iné povinnosti po práci. Môžeš si vymyslieť čokoľvek alebo rovno povedz že ti nie je prijemne voziť a byt zodpovedná za cudzieho človeka. Ak ju nechceš vôbec voziť, peniaze nepýtaj a ani nad tým nerozmyslaj. To by som riešila len vtedy ak by mi nevadilo ju voziť. Zadarmo by som to určite nerobila. A dôležitá ozaj dôležitá vec je, naučiť sa povedať “nie”
Zadarmo Ta nevezme kazdy den ani rodina.. Nejake euro si vypytaj ty to tiez nemas zadarmo a bud prestane s Tebou chodit alebo Ti prispeje... Dnesni ludia skusaju co fakt mozu bez akehokolvek uvazovania vyhodne len pre ich stranu.
@dadis na druhej strane vsak nie sme povinni robit to, co od nas spolocnost ocakava, ak tym popierame svoje potreby, nie kazdy z nas je stvoreny na charitu. A ak teda hovorime o slusnosti, pozadujme ju aj od tej druhej strany - slusnost opytat sa, ci ju vezme, ci nema ine plany, ci neprispiet na palivo...
@dadis pozor, ty ponúkaš ju, tu je opačný pripad, ona pýta ju, od prvého dňa v práci, neviem , pride mi to dosť
Neboj sa ozvať. Tebe je to blbé, ale vidíš, jej nie je blbé voziť sa. Ja by som sa nevyhovárala. Lebo to budeš celý deň v strese, čo si ideš zase vymyslieť. Povedz jej rovno a budeš mať pokoj.
Nie. Ona šetrí na cestovnom na úkor teba. Zaraz to teraz. Povedz, že ju nemôžeš odviesť, lebo sa máš po práci s niekým stretnúť/ideš na nákup/máš kaderníčku, hocičo. Alebo si od nej vypýtaj peniaze za benzín. Ja takýmto ľuďom inak nerozumiem. Od hanby by som sa prepadla nechať sa takto na drzovku vyvážať.
Alebo príď semtam pešo alebo busom 🤣
@mooonika1975 Okey, nepoznam ani jednu ani druhu, cele sa mi to zda zvlastne a aj odpovede inych. Nie je toto vobec moj pristup k ludom, preto sa neviem s tym stotoznit. Na benzin sme sa skladali, ak sme ako spoluziaci cestovali do druheho mesta. Bola dohoda, isli sme styria, vzdy sme davali rovnaku ciastku vodicovi. Aj viem pochopit, ze sa skladaju na cestu ludia, co chodia kazdy den do prace. Len ma zaraza, ze tu sa mlada baba stazuje, ze nechce s nou chodit. Ved nech sa jej spyta, chces chodit so mnou kazdy ked, ked budem moct? "Bolo by to fajn, trochu by som usetrila na PHM". Ale nie riesit, ze nechcem a ani peniaze nenuka.. nuz zaraza ma jedno, aj druhe, aj niektore odpovede tu..a chce ju vlastne autorka nevozit, alebo chce ju vozit za peniaze?
@dadis tak keď je spoločnosť tak super zdieľna, poďme chodiť autobusom všetci zadarmo! Veď nás to posúva dopredu nie? Sorry, ale toto uvažovanie nepochopím. Raz je auto drahá vec a vyvážanie sa tak prispejem. Keď sa poskladajú 3-4 kolegovia, vezú sa pohodlnejšie ako v autobuse a šofér aspoň ušetrí na výdavkoch za cestu, a ušetrí na ostatné výdacko h ktoré pri vlastníctve auta sú nemalé.
@jakubrianka Ach jasne, je rozdiel ak cestujes aspon 20km mimo mesta alebo ta niekto hodi 10minut cez mesto, ak ma tu istu trasu..
@dadis nemyslím si... aj to niečo stojí! Hromadnou doprabou min. 50 centov za jazdu. Ak je to na dennom poriadku, je drzé to chcieť zadarmo.
Občas vozím kolegyňu,peniaze by som nezobrala ani náhodou,ale semtam od nej dostanem dáku maličkosť,počkaj,možno dostaneš aj ty.Je o 20r.staršia,teda má 45-50?Vieš ako dobre padne takej žene po práci netrmácať sa busom či peši a ísť pohodlne autom? Dobrý skutok sa vždy v živote vráti skôr či neskôr,zlý rovnako.
Mna obcas beru kolegyne kusok cesty, mozno 1km, ked mi nejde autobus, je to vecer, tak vlastne aj oreto, inak by som sla pesi. S jednou nie som zase naj kamoska, ale vezme ma. Peniaze nechceli, tak kupim ovocie, ktore im v robote pocas prestavky ponuknem, kolacik.... Ako kedy. Plus ked potrebuju, vymenim im smenu. Oni to maju po ceste.
Autorka, prečo komplikovane 🙈 som človek, ktorý nemá hrozne rád tieto veci, cítim sa veľmi nepríjemne pri tom a aj pár dni po tom, čo som sa pravdepodobne niekoho dotkla. Ja by som kolegyni povedala milo slušne, nech sa nehnevá ale nie je ti príjemné, že každý deň po práci si automaticky, bez opýtania sadne do auta. A že nechceš kvôli nej chodiť z práce rovno domov lebo vieš že si k tebe hneď sadne a bude čakať odvoz domov. Že si mladá a rada by si chodila po práci niekam... Posilka, nákup, s kamarátmi... Skôr by som volila veci, ktoré robíš s kamarátmi aby sa náhodou nezapojila do veci ktoré robíš sama a hned ju aj vezmeš zase domov. Ideš nakúpiť? Jasne ide s tebou a bude mať odvoz z roboty na nákup a domov zadarmo a ďalší problém je na svete. Posilka, môže ju napadnúť ze ide s tebou cvičiť. Nikdy nevies. Ja by som asi po praci povedala kolegyni ako by si chcela ist sadnut do auta, nehnevaj sa ale nepáči sa mi, že si automaticky sadnes do môjho auta a čakáš že ta odveziem domov. Tie dva týždne som nevedela ako to brat, ale vidim ze si hned ides sadnut a berieš to ako samozrejmosť. Nie som povinná brať ťa domov za to, že byvas cestou ku mne domov... Proste byt úprimná, slušná a tak naozaj si dat pozor aby ti nezačala v práci robiť problémy. Takéto tetusky bývajú aj zákerné ked im nevyhovies ako to očakávajú. Vlastná skúsenosť!!! Musela som dat výpoveď a počas výpovednej lehoty som mala este väčšie problémy!
@jakubrianka Boze, by som sa citila za toho druheho cloveka trapne, ak ho hodim cez mesto a hodi mi euro do kastlika 🤭🙈🙉.. Ale zase v ramci dobrych kolegialnych vztahov sa vieme obdarovat, doniest domacu palenku, alebo cokoladku alebo ovocie do prace pre vsetkych..
Autorka, preco sa robis chrumkava? Preco kolegyni nepovies, ze chces peniaze? Alebo ze chces jazdit sama?
Ak mas 20, tak si to naozaj nemozes pamätat, ze boli casy, kedy si ludia pomahali, kedy boli k sebe uprimni.
Bohuzial, teraz vsade falos, pretvarka, vsetko sa da preratat na peniaze.
Ak chces peniaze, tak si ich opytaj. Ak ju nechces vozit, tak jej to povedz.
Ako sa zachovas, tak sa zachova svet k tebe, aky svet tvoris, v takom budes zit.
@dadis mne by zas bolo trápne ne!aplayiť si za cestu. Každý sme iný.
@evelyn226 aj ja so taká tetuška/vekom/,zaučam mladých prišelcov a veru niektorí boli aj "odídení",ale nie intrigami tetušiek,ale vlastnou neschopnosťou...tak rozmýšľam,či to nebude aj tvoj prípad,lebo z dobrej práce sa len tak neodchádza,lebo tetušky...ale nerozoberám,téma je o inom
V predoslej robote som mala komplikovanu dopravu domov, tak som stale niekoho prosila ci ma nezoberie do mesta, ale automaticky som zaplatila. Viezli ma aj kolegovia ktori byvali tri brany vedla a platila som im, takze zachadzku nemali ziadnu, ale ze by som sa nechala zadarmo vyvazat, to nie. Podla mna sa jej opytaj ze ked ju uz vozis, tak ci by ti aj neprispievala na benzin. Aspon z toho nieco budes mat. Vsade to tak funguje ze pri pravidelnom odvoze by sa mali ludia dohodnut kolko budu za to platit, je to uplne normalne.
@janinah Ja mam 41 a teda tetuska urcite nie som 🤭😂😂. Kolegyne z Ruzinova tiez chodievali obcas spolu a nikdy si neplatili (21 a 26r). Ta druha kazdy tyzden doniesla donprace napecene a nikto jej za to neplatil 😲😂😂. A ja 40r tetuska napecene do prace nenosim, lebo sa v tom nevyzivam, ale zase som vzdy doniesla palenku na akciu, niekoho narodky alebo ovocie. Kazdy vieme niecim inym prispiet a pomoct si a nie vsetko preratavat na peniaze len..
@dadis spolužiaci a cudzi človek, to už môžeš brať na zástavke každého každý deň.
@mooonika1975 Nerozumiem
@dadis no že je rozdiel brať spolužiaka a cudziu osobu, ktorú pozná 5 hodin
@mooonika1975 Ved je to kolegyna 🙂
autorka, povedz jej, že nemáš problém ju vziať, ale nech ti prispieva na PHM. ty predsa nie si verejná doprava zdarma. koľko má domov km? ak býva naozaj blízko, tak ako ti radia vyššie, urob si normálne na každý deň "program". napríklad jej povedz, že si začala cvičiť kdesi a ideš úplne iným smerom. ak však býva ďalej, normálne jej vyrátaj, koľko by platila za MHD povedzme, prihoď si 10 centov za pohodlie a požiadaj o to, aby ti za vozenie zaplatila. uvidíš, raz-dva ju to prejde pchať sa ti do auta.
aj ja som mala kolegyňu, ktorú som veľmi "nemusela". občas ma poprosila zviesť (ale šlo už o cestu z okresu do okresu), nikdy som nechcela vziať peniaze (šlo fakt možno o dve situácie za mesiac), ale ona si bola vedomá, že bus ju stojí 1,50, že musí ísť na zastávku, zo zastávky zas domov (ja som ju občas hodila až priamo k bytovke), tak mi vždy nechala v priečinku tých 1,50, aj keď som jej povedala, nech neblázni, že nechcem... myslím si, že slušnosť doslova káže aspoň zaplatiť za takúto službu.
po tejto stránke na ňu nemôžem povedať pol zlého slova. a tiež som ju nemusela. ale bola seriózna aspoň v tejto konkrétnej veci.
Tak opýtaj sa jej či chce chodiť s Tebou pravidelne že by ste sa aspoň poskladali na benzin .

@asia83 použiješ, ale stúpa ti spotreba zaťažením aj amortizácia plus sa musíš obmedzovať, čakať, prispôsobovať.
Mne kolegyňa platila toľko, čo za cestu autobusom. Zaplatila mi vždy po týždni a ani si neviem predstaviť robiť niekomu služby zadarmo! Auto predsa niečo stojí a tak či tak by si musela zaplatiť ak by nešla pešo či bicyklom. To že zadarmo môže povedať len niekto, kto auto nikdy nevlastnil, alebo mu ho platili rodičia. Mne to príde drzé, chcieť sa voziť zadarmo.